Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-27 11:49

Hushållens skulder ökade 20 miljarder i mars - har du bättre ränta än genomsnittet?

Hushållens skuldbubbla fortsatte att pumpas upp under mars månad. Skulderna ökade med 20 000 000 000 kronor i mars, varav 16 000 000 000 kronor var bostadslån. Bolåneräntorna på nya lån steg något. Har ditt bolån lägre ränta?
Mm. Pengar.
Hushållens totala skulder är nu uppe i 3 855 000 000 000 kronor varav 3 161 000 000 000 är bolån. Eller om man så vill 3 855 respektive 3 161 miljarder kronor. Eller 3855 GSEK och 3161 GSEK.

Tillväxttakten för skulderna är 7.2% om året och anses vara oförändrad rapporterar SCB. Konsumtionslånen ökade med en takt på 7.4%, snabbare än bolånen.

Det finns en koppling mellan ökningen av skulderna och prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Ökar skuldökningstakten brukar även bostadspriserna öka. Så har det som bekant inte varit det senaste året.

Intressant är att bolåneräntorna för nya bolån ökade ytterst marginellt till 1.56% i snitt och 1.53% för rörlig bolåneränta. 

Har du tagit ett nytt bolån den senaste månaden? Fick du bättre (=lägre) ränta än ovanstående?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

105 kommentarer:

 1. Byggde hus nu och tog mitt första bolån, 2,6mkr med tre års fast ränta på 1.45. Tror vi hade 1.50 om vi ville ha rörligt. Sen en dag senare kom Enkla med sina 0.95 eller vad det var, fast jag låter nog andra betatesta deras lånesystem så kanske jag hoppar på ngt sådant om 3 år så det känns inte superpissigt att missa en sådan ränteminskning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du att förlora på att hoppa på deras erbjudande nu?

   Radera
  2. Skatt
   Du är väl ändå så pass rutinerad att du inser att det finns risker med Enkla?

   Radera
  3. Sen om folk tror att lägst ränta, lägst avgift på indexfonden är bäst får de så klart fortsätta tro det. Är ju Enklast så.

   Radera
  4. Detta tjat om räntesats. Spara och betala kontant istället vetja. Har ni inte råd med hus så bo i en koja i skogen, ät barr och jobba i några år så har ni råd sen. Kan barnen i Afrika bo i inplastade skjul med kackerlackor och malaria mygg så bör väl vuxna män uppväxta med god tandvård och en kärleksfull moder också kunna ta sig i kragen. Jag har fått nog om gråt och grin från fjuttiga människor som bråkar över 0,01 ränta på miljonlån.

   Tänk på barnen i Afrika så går det nog lättare att spara ihop till bostaden. Då får ni 0,00% i bunden ränta. Det ni.

   Radera
  5. @Frihet !

   Exakt! Dessutom ser inte "Big Data" (dagens Stasi) dina transaktioner, var du är, vad du köper, dina tankar, dina värderingar mm !

   Radera
  6. (Reservation för att detta är FUD från De Riktiga Bankerna)
   Hörde att Enkla har korta löptider som gör att man sedan får man söka lån på nytt med allt vad det kan innebära?

   Radera
  7. Så otroligt skönt att läsa alla kommentarer, speciellt @Frihets.
   När vi flyttade från vårt hus för några år sedan sa alla att vi inte var kloka. Priserna bara ökar och att som vi sätta oss i en hyreslägenhet var det dummaste de hade hört!
   2001 köpte vi vårt hus kontant. Huset var fr 1971 och i behov av renovering.
   Vi gjorde ingenting de första åren utan sparade pengar och när vi hade råd med renovering så gjorde vi det. för några år sen sålde vi det med bra vinst!
   Nu när vårt område har börjat få lite "panik" och när fler yngre vill sälja och flytta till hyreslägenhet, så finns det inga! lång kö på alla och priserna har gått ner en del. De får inte sälja då de går med förlust!
   Vi sitter i vår fina nyrenoverade lägenhet, utan lån, utan kostnader och skrattar åt alla som skrattade åt oss för inte så länge sen.
   Känns skönt att ha lite pengar på kontot när bostadsmarknaden kollapsar så ska vi köpa på oss lite....utan lån så klart.

   Min mor sa alltid "låntagaren är långivarens slav" och det har jag följt sen barndomen. lån=förslavning. Vem vill vara slav liksom? utom Jugo-Slaver möjligtvis :P

   Radera
  8. Blä varför flyttar inte frihet till afrika du kan få plastpåsar av mig. Hoppas alla lånen socialiseras så att mr know it all också får vara med. Delad glädje är dubbel glädje.

   Radera
  9. Parafrasera;

   Blä? Tigga och svälj istället för gnäll.

   Jag skulle gärna bott i Afrika om det inte vore alla trevliga människor som höll mig kvar. Det är ju trots allt ett socialdemokratiskt land.

   Flytta själv om det inte duger att äta nässlor, maskroser, äpplen och bär. Det har de inte där borta. Men importerad kyckling från Europa har de. Så mycket och så billigt att den slagit ut den inhemska marknaden. Till och med polisstationer finansieras ofta privat i afrikanska länder. Tror det är spelbolagen och liknande som betalar många av poliserna i vissa afrikanska länder. Det måste väl låta toppen?

   Radera
  10. "Du är väl ändå så pass rutinerad att du inser att det finns risker med Enkla?"

   Vad är risken för låntagaren? Kan du utveckla, för jag förstår inte. Har aldrig haft bolån.

   Radera
  11. Frihet ett tips på rötslamshögarna växer det tomater du kan väl gå dit plocka lite.

   Radera
  12. @Frihet!
   De stora exportörerna av just kyckling ligger väl i sydostasien... Thailand bl.a.

   Den iranska kycklingindustrin som lär vara störst i världen drivs runt av "gästarbetare" och barnarbetare från Afghanistan och som vistas i Iran illegalt med myndigheternas goda minne!

   Radera
  13. Bengt; Fabriker i bl.a. Thailand ägs ofta av utländska företag (bl.a. svenska). Sen importerar vi kyckling från Thailand och Brasilien. Kanske inte mest i vanliga butiker utan i skolmat, äldreboende, restauranger, snabbmatskedjor, guldburkar, förpackade maträtter, mm.

   Ghana, Ukraina och Hong Kong är EU:s största importör av matfågel. Det vi exporterar från våra kycklingfabriker har sämre kvalitet än vad vi importerar.

   Radera
  14. Bengt;

   Vi exporterar billig kvantitet till Afrika och slår ut inhemsk produktion och importerar kvalitet från Asien som konkurrerar ut vår egen kvalitetsproduktion.

   Radera
  15. @Frihet !
   Busted ?

   https://www.youtube.com/watch?v=0fBZJm-3eKY&feature=share

   Radera
 2. OT !!!!

  Sverige ÄR korrupt !!

  "..
  Känsliga uppgifter spreds av polischef till Ryssland

  En hemlig lista över poliser som skulle arbeta med terrordådet i Stockholm misstänks ha läckt till den ryska säkerhetstjänsten från en svensk polischefs mejlkonto, kan SvD avslöja. Polismyndigheten bedömer att uppgifterna har ett "mycket högt skyddsvärde" och att händelsen innebär en fara för rikets säkerhet.
  .."

  https://www.svd.se/kansliga-uppgifter-spreds-av-polischef-till-ryssland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur får du in korruption i det här? Killen som läckte när väl knappast ha fått betalt, eller?

   Radera
  2. Hela Sverige håller på att gå under i en genus-politisk-kulturmarxistisk PK psykos!
   ;-)

   Radera
  3. Är det din taktik, säga nya dumheter när nån ifrågasätter de gamla? Den funkar inget vidare kan jag säga.

   Radera
  4. @Ben Dover !
   Anser du att du har .. "problemformuleringsprivillegiet" att avgöra och "bestämma" vad som är "dumheter" eller inte ?

   Förra året "utsurcades" ju viktiga uppgifter från Transportstyrelsen till "främmande makt"..
   Nu detta ovan..

   Ser du inte ett mönster ?

   Radera
  5. Jag ser ett tydligt mönster i denna tråden och ser vem som sprider dumheter...

   Radera
  6. Bengt.
   Jag ser ett mönster att du i princip skriver om "genus-politisk-kulturmarxistisk PK psykos" varje dag. Vi fattar liksom din agenda vid det här laget.

   Radera
  7. Jag tar Bengts parti mot detta tankens horeri vars dekadens tvångsmatas in i allt. Bengt öppnade med att det är OT dessutom.

   Till övriga, må ni cucka... Nästa gång är det ni som sitter i något påhittat klister likt #metoo, för att bygga era egna sociala gulager.
   Tänker ni er att SVT, SR eller MSM skall komma till er räddning???

   Radera
  8. Hmmm...
   Har man s.k "dialog-" resp. "saft-bulle-halalkorvs-poliser" i Finland måntro ?

   https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=LHLEY4uIqno

   Radera
  9. Stefan. Vi och vi. Jag fattar att du vill klumpa ihop oss alla i nån slags marxistisk världsåskådning och tala för alla oss andra. Men ta nu och tala för dig själv du.

   Radera
  10. Inget ont om SVT, de har ju räddat oss från Özz Nujen.

   Radera
  11. least;

   Du har självinsikt du

   Radera
  12. I sak:

   Killen skickade en e-post till sin fru för att hon skulle skriva ut det. Det mailet rundade Ryssland, vilket säkert är obra avseende säkerhet.

   Vad har det att göra med:
   a)korruption
   b)marxism
   c)genusteori

   Är min ytterst enkla fråga. Jag betvivlar att Bengt har förmågan att ge något sammanhängande och logiskt svar på den frågan, och här nedan bevisar han det:

   Radera
  13. Bengt;

   Förra året?? Transportstyrelsen beordrades outsourca hemligheter av Reinfeldt. Här är ett klipp från wikipedia:

   ”Regeringen Reinfeldt uppgav i en skrivelse i maj 2011 att den "delar Riksrevisionens bedömning att det är önskvärt att en större del av myndigheternas it-behov tillfredsställs med hjälp av outsourcing"

   Radera
  14. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Transportstyrelsens_IT-upphandling

   Radera
  15. @ben
   Det faktum att t.ex. en expert bara är expert så länge det den säger "är så jääävla rätt", gör att det har allt med saken att göra.
   Vad gör sådant med vanliga samtal som kan lösa problem, över tid???

   Hur ett samtal förs här om kunskap och okunskap är i det fallet ovidkommande. För detta är inte en genuscertifierad miljö t.ex.

   Du kan sitta och gaffla hur mycket du vill... Men KTH har ändå en radikalmarxistisk styrning. Klarar du inte nazistanklagelser mm. så är du härmed körd om du vill föra ett rationellt öppet samtal där.
   Det har vi ett sentida exempel på. Smidigast hade ju varit för dem om personen bara tog sin utfrysning enl. förväntan och lät sig tystas.

   Radera
  16. Ben Dover har helt rätt. Det handlar bara om okunskap och bristande förståelse för IT-säkerhet, samt antagligen brott mot gällande rutiner för informationshantering i ett stressat läge.

   Handlingarna kan ha avlyssnats precis lika mycket (av någon annan) om de gått via någon annan extern part.

   Radera
  17. @Frihet
   Sorry! Men själva nyheten om saken i sig kom ju förra året...

   Dock, faktum kvarstår.
   Säkerhetsmedvetandet är bedrövligt!

   Radera
  18. Bengt;

   Vad som är nyhet beror på vem man frågar. För mig var det en nyhet från 2006. Vem som helst begriper väl vad en Reinfeldt-regering kommer att leda till. Att borgarna skulle outsourca och att allt skulle gå åt helvete med all sekretess och IT och allt annat - allt det där det listade jag ut på valnatten 11 år före massmedia gjorde det till nyhet.

   Radera
  19. @Magnus Persson:
   Jaha. Inget av det där verkar ha med transportstyrelsen att göra. Du är ot i en ot-tråd, lite roligt.

   @Bengt:Om du inte kan svara på en enkel fråga får jag helt enkelt förutsätta att du är utvecklingsstörd.

   Radera
  20. Det var en tidig odramatisk fredag....i ett Sverige fylkt fyllt med entitled genuskorrekt och kompetent förvirring.
   Märks att det är fredag på något sätt.

   Radera
  21. Teheimar;

   ”fyllt fyllt...” jaja vi slutar där. Värst vad snabb du va på flaskan ikväll du. Sluta fingra på tangenterna och ta dig nu ännu en sup. Skål!

   Radera
  22. @Ben Dover!
   Jag satt just och undrade över VEM som just är en "smula debil"... ;-)

   Vd jag ville framföra var att det idag - även i försvaret - tycks vara mer krut(!) på att vara genuspolitisk korrekt, studera och diskutera genus- och kwervetenskap än att studera taktik och vapenvård!

   Byt bara ut genusvetenskap mot marxism-leninism som tog upp en stor del av den politiska skolningen i den Sovjetiska och även övriga öststaters armeer och jämför...
   Kapten Gustjin på U137 hade ju även med sig en "politisk officer" som överrock för att se till att man höll sig den rätta "värdegrunden"...
   ;-)

   "..Försvaret ska förbättras med genusvetenskap. I en ny handbok får militärerna lära sig om sociala konstruktioner runt kön för att stärka jämställdheten i organisationen och det operativa arbetet.."

   https://www.di.se/nyheter/forsvarsmakten-ska-strida-med-genusvetenskap/


   "..Målet – en rådgivare i gender på varje militär enhet i Försvarsmakten.."

   https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2015/02/malet-en-radgivare-i-gender-pa-varje-militar-enhet-i-forsvarsmakten/

   Radera
  23. @Fyllt min mobil är trasig.

   Radera
  24. Cuck på dig Magnus. Men har du verkligen tid att hänga här, de där vita skåpbilarna hyr sig inte själv.

   Radera
  25. @Bengt:

   Jo, men du kan sluta fundera på vem som är debil. Det är du. Att du efter typ fem försök inte kan förklara vad det här har med korruption att göra är väl en stark indikator, t ex. Eller varför du nu blandar in försvaret när det tidigare handlade om polisen. Etc, osv.

   Radera
  26. @Ben!
   Min gamla ömma moder lärde mig att klockan halv-tre (02:27) på morgonen skall man sova i sin säng och inte vara uppe och slarva!

   Händerna på täcket !

   Radera
  27. Bengt;

   Ja och se hur det gick för din arma moders son.

   Radera
 3. Jag ligger nog närmare 3% ränta, men med nuvarande amorteringstakt kommer mitt bolån att vara färdigbetalt inom två år. Jag bor i en mindre stad så det har inte varit fråga om några stora miljonbelopp att betala av, men ändå. Inga studielån kvar, och för närvarande inte heller något billån. Väldigt skön känsla att nästan inte ha några lån! Det blir mycket pengar kvar på lönen när man slipper betala till banken. :)

  SvaraRadera
 4. Äldre som säljer sina hus har oftast låga eller inga lån medan de yngre som köper oftast lånat tiden stor del av köpet. Så länge de totala amorteringarna inte matchar detta så kommer lånen att öka. Inte så jättekonstigt eller alarmerande.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. 3M rörligt

   Radera
  2. https://www.google.com/search?q=MMM&tbm=fin#scso=uid_TyDkWuGHOMn5wAKFrKuwBg_5:0 ?

   Radera
 6. 1,54% rörligt. Banken säger att jag har för litet lånebelopp för att få rabatt. Tänker testa Enkla, får besked om det nästa vecka. Jag är beredd att ta risken.

  SvaraRadera
 7. 1,45% med 3års räntebindning, amorteringsfritt, lånebelopp 300 000kr, fick offerten i veckan.

  SvaraRadera
 8. 1.32 rörligt, 1.9 i lån.

  SvaraRadera
 9. Nåns ränta säger mig ingenting. Vad har ni för lån? Vad är det för typ av bostad? Skick på bostaden? Vad har du för inkomst? Är du med i A-kassa/inkomstförsäkrad? Utbildning/erfarenheter? Konsumtionsbelånad? Studieskulder? Sms-lån? Topplån? Var bor du? Hur stabilt är förhållandet? Är du beroende av bil för att komma till jobbet? Ålder? Sjöutsikt? Hur längesen togs lånet? Vad säger din mamma om din belåningslånegrad? För du har väl vågat berätta för henne? Hur mycket energi drar bostaden? Med mera. En låg ränta säger ingenting om hur smart eller förhandlingsduktig du är. Det enda det berättar är att du varit tvungen att ta ett lån för att du inte hade råd att betala kontant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver väl inte du tänka på din sovplats är väl av kartong och presenning. Antar att du flyttar en hel del hur hittar din mamma dig.

   Radera
  2. Parafrasera;

   Jag bor i hus. Men jag bodde nog hemma lite längre än andra (för att vara Sverige vill säga) när jag var ung och jobbade (fick väl in lite under 10000 per månad) med de jobb som kom i min väg. Betalade billig hyra till mamma o levde snålt medan jag sparade ihop till en kontantinsats. Istället för att flytta längre in mot centrum och bli mer belånad så valde jag att helt flytta från storstaden till där framtidens jobb finns (glesbygd) och ojdå plötsligt så bor man i ett stort hus utan lån.

   Har valt bort renovering och tar det nödvändigaste. Man är väl inte dummare än att man förstår man att de här gamla fula tapeterna snart lät bli riktigt heta igen.

   Radera
  3. @Frihet, varför gör inte du som du förespråkar, äter barr, bor i en koja i skogen och tänker på barnen i Afrika?. Sälj nu ditt hus och skänk kontantinsatsen till barnen i Afrika så får du lite tyngd i dina inlägg. Blir annars bara ren dubbelmoral.

   Radera
  4. Bengt Eriksson;

   Vad hjälper det om jag säljer mitt hus och skänker pengarna till barnen i Afrika? Det hjälper väl ingen. Det jag förespråkar är inte att du ska skänka alla pengar till barnen i Afrika. Du kan däremot lära dig något om överlevnad av barnen i Afrika.

   Vill man ha någonting så är det bättre att försöka spara ihop till det. Det finns tre sätt: öka inkomsterna, sänk utgifterna eller gör båda. Hur du gör är upp till dig. Men du kan börja med att säga upp ditt internetabonnemang istället för att ta fler sms-lån.

   Själv har jag en familj som vill ha internet (delar kostnaden med min sambo och har lägsta möjliga kostnad) men innan dess levde jag utan och hade fram till nyligen begagnad knappmobil med kontantkort. Fick dock en begagnad smarttelefon av en framåtsträvare. När jag levde själv gick jag förstäs till biblioteket och lånade internet, dagstidningar, filmer, musik, böcker och specialtidningar. Näst intill gratis eftersom jag delar kostnaden med alla andra kommuninvånare. TV ser man hos dem med TV-licens. Radion är gratis (eftersom jag slipper betala TV-licens).

   Jag äter gärna nässelsoppa, ärtsoppa, broccolisoppa, lök- och potatissoppa, svampsoppa, honung från grannens bikupor (byteshandel), ägg från kollegan, mm. Kan rätt mycket ta från trädgården. Fiskar och jagar. Barnen bakar bröd. Vi plockat bär i naturens skafferi. Maten är godare och hälsosammare än om vi springer på affären. Sambon städar med allt möjligt ur skafferiet istället för att köpa kemikalier. Jag lär mig och min familj att leva allt billigare för varje år. Samtidigt så är lönen rätt stabil. Lyxen finns runt omkring oss så varför inte använda den? Man får väl inte vara dum i huvudet?

   Radera
  5. ”– Vet du vad ett par från Mali eller någon annan fattig del av Afrika vill ha? En madrass i sängen. Det är det mest rörande man kan se – kvinnor i byarna som sparat ihop till en madrass. De är trötta på det hårda jordgolvet. De vill ha en madrass att älska på. Det är sådant som driver världen. I Sverige fick vi madrasser 1890 – och sedan färre barn.

   – Och ju fler som har råd med en madrass, fortsätter han, desto färre barn blir det. Kanske är Afrika där redan om ett par decennier.”

   Hans Rosling

   https://fof.se/tidning/2015/9/artikel/det-ar-dags-att-borja-bli-artig-mot-afrikaner

   Radera
  6. Dina föräldrar hade tydligen ingen madrass då?

   Radera
  7. Jag är inte så intresserad av mina föräldrars sexliv som du är, men jag vet att de prioriterar kvalitet före kvantitet.

   Radera
  8. Frihet, det är bra att du lever hälsosamt och utnyttjar naturens resurser. Alla har dock inte den möjligheten att leva det liv du lever om samhället ska fungera. Möjligen i ett utopiskt Mp-styrt samhälle.
   Jag missuppfattade dig med Afrika. Vi ska alltså enbart tänka på dem, inte praktiskt göra något. Och ska verkligen barnen i Afrika klaga?. Titta på barnen i sönderbombade Syrien. Många har inte föräldrar som barnen i Afrika. Nödhjälp kommer inte ens fram pga kriget.

   Radera
  9. Kul för dom att de försökte med kvalite, men nära skjuter inge hare.

   Radera
  10. Bengt Eriksson;

   Du missuppfattar igen. Du behöver bara tänka på dem för att börja tänka mer som dem. Du behöver väl inte göra nåt, ju mindre du anstränger dig att göra nåt för dom desto bättre är det för dem. När vi tänker som barnen i Afrika så använder vi färre resurser och det gynnar barnen i Afrika. De slipper t.ex. importera giftiga kemikalier till gruvindustri och jordbruk och får en bättre miljö och kan börja försörja sig själva istället.

   Kvinnor och barn i Afrika klagar väl inte i onödan. Att bita ihop och spara till en madrass för att slippa sova på jordgolv eller att gå ut på internet och gnälla över att RUT-finasierade städerskan gjort en liten repa på det nyinlagda parkettgolvet som finansierats med hjälp av ROT-bidrag?

   Jag tycker att det är mest bortskämd svensk medel- och överklass som klagar och gnäller över allt möjligt.

   Radera
  11. Det är väl den du tillhör frihet den gnällade medelklassen det är den som har tid och möjlighet att samla nässlor en dag som denna.

   Radera
  12. Frihet har dock en insikt här. Det är i Sverige fullt möjligt att skala ner sin livsstil ordentligt, och med ett normalt heltidsjobb kunna spara massor med pengar, till och med till den grad att man så småningom kan leva på avkastningen på sitt kapital.

   Att de flesta inte vill göra det är en annan sak.

   Radera
  13. Bengt Eriksson;

   Nej, alla kan inte leva som jag.

   Men alla måste inte bo i Stockholm. Alla måste inte ha dyra hyror. Vi måste inte äta hamburgare och dricka red bull eller cola. Vi måste inte gå på krogen för att ta en öl. Vi måste inte ha datorer i fickan eller ipads åt barnen. Alla behöver inte jobba 100%. Alla behöver inte ha högskoleutbildning. Alla måste inte prestera på topp varje dag för att göra nån sniken direktör nöjd. Allamåste inte betala för spotify. Alla behöver inte jobba sig sjuka för att kunna springa och shoppa på Ullared varannan vecka. Alla måste inte betala ränta på ränta eller försäkra sig mot allt. Vi har ett felaktigt konsumtionstänk inprogrammerat sedan barnsben. Dags att tänka om.

   Stanna. Tänk. Orientera. Planera.

   Gör Om och Gör Rätt.

   Radera
  14. Parafrasera;

   Både jag och min sambo jobbar deltid och tillhör väl bland de lägre avlönade i detta samhälle. Jag kan ta ungarna och gå ut och samla nässlor åt sambon i köket. Det blir lugnare åt henne och barnen får nåt vettigt att göra. Detsamma gjorde min morfar åt min mormor på den gamla goda tiden.

   Det folk inte inser är att det även kostar att hålla på att arbeta (resa till jobb, upprätthålla en livsstil som de högavlönade kollegorna och grannar), att köpa kaffe på väg till jobb istället för att ta en termos med sig, konsumera för att tiden inte räcker till, hemlarm för att skydda det välordnade hemmet, betala läxläsning för barn för att man oroar sig för betygshets, svänga in på mcdonalds för att du måste stressa till köpcentret, betala dyra fritidsaktiviteter åt barnen, köpa tjänster för att du inte hinner lära dig hur du sköter saker, kosta på telefoner du inte kan laga själv, köpa bärbara datorer som du inte kan uppgradera, bli fånge i tjänstesamhället, måste ut och resa för att ha nåt intressant att berätta om, mm.

   Fråga dig om du betalar för att jobba eller om du jobbar för att få betalt. Jag jobbar hellre åt mig själv än att jobba åt andra.

   Radera
  15. Joakim Persson, liksom för praktiska alternativrörelsen så bygger ett sådant nedskalande på att andra jobbar vidare och betalar skatt, så välfärdssystemen fortsätter att fungera och så man kan nyttja dessa fast man inte tillför något.

   Radera
  16. Hur skulle en kan själv ekonomi se ut? Att konsumera varor och tjänster av kvalitet är inte fel utan rätt.

   Radera
  17. Lars: Korrekt, men den andel av befolkningen som skalar ner sin konsumtion / siktar på tidig pension eller mer egentid är och förblir försvinnande liten. Det finns inget som helst tecken på att detta skulle vara något som gemene man sysslar med, utan som Frihet är inne på är alla väldigt fixerade på att använda sina ökade reala inkomster till ökad konsumtion.

   Skulle fler och fler dra sig ur arbetslivet kommer vi ha låga räntor, låg avkastning på kapital och högre löner, så det jämnar ut sig. Men som sagt, ingen som helst praktiskt risk för detta under vår livstid.

   Radera
  18. Parafrasera: Det enklaste är att t ex sluta med läsk och godis och att laga egen mat. Bara där kan många hushåll spara tusenlappar -- varje månad. Man behöver inte leva som en eremit för det.

   Sedan _tror_ jag många inbillar sig själva att de är lyckligare med väldigt stora hus och väldigt dyra bilar. Det är typiska livsstilsval.

   Radera
  19. Avsåg inte det hela som ett samhällsproblem, utan att de som gör så här i praktiken är beroende av andra och inte alls på något sätt självförsörjande. Man spelar systemet dock, en form av samfälligheternas tragedi.

   Radera
  20. Förenklat ingen skillnad mellan dessa och en flykting som kommer till Sverige och lever på bidrag. Någon annan betalar.

   Radera
  21. Vi är alla alltid beroende av andra, såklart, eftersom vi nyttjar vägar, försvar, polis osv oavsett om vi jobbar eller inte. Självklart finns det ingen 100% självförsörjande människa i Sverige.

   Eftersom nästan alla också går i pension (fast kanske lite senare än de extra sparsamma) så är också alla pensionärer enligt ditt sätt att resonera att likställa med flyktingar. Det är... ett lite extremt förhållningssätt.

   Radera
  22. Nja, jag skrev förenklat. Min poäng var mest att det finns de som tillför systemet något och de som spelar systemet och lever på det. Ej begränsat till flyktingar, vilket är det som det gnälls över. Vore intressant att se hur många som "inte betalar för sig" i den svenskfödda populationen.

   Radera
  23. Joakim, Lars, Parafrasera;

   ”Jag får alltid höra att om vi räddar barnen i Afrika så kommer befolkningen i världen att öka så mycket att planeten inte klarar det. Men den som säger så har ingen aning om vad som sker i världen.

   Han återkommer till den arrogans och okunnighet som finns i vår del av världen, som troligen kommer att bli både demografiskt och ekonomiskt marginaliserad under våra barns livstid.

   – Många – även jag själv en gång i tiden – har en föreställning om att vi från den rika världen är mer framstående än alla andra. Detta skulle alltså nästan vara inbyggt i vår kultur. Men det är tvärtom! De som levt i en hårdare verklighet förstår mer. Torpet förstår herrgården bättre än herrgården förstår torpet. Detta lärde jag mig av min mormor. Vi har svårare att förstå den fattiga världen än vad den har att förstå oss.”

   https://fof.se/tidning/2015/9/artikel/det-ar-dags-att-borja-bli-artig-mot-afrikaner

   Det vi behöver förbereda våra barn på är inte att få bäst betyg i en flummig skola formad av Björklund och Persson. Vi behöver förbereda dem på en framtida ekonomisk kollaps och ett marginaliserat Europa.

   Radera
  24. Visst är det så. Man ska dock inte glömma att även kapitalister tillför systemet något och är grunden för mycket av vårt välstånd, så bara för att man slutar lönearbeta betyder det inte automatiskt att man "spelar systemet".

   Mycket förenklat sysslar den som går i tidig pension med hjälp av flit och sparsamhet mest med att jämna ut sin konsumtion över tiden. Även om man slutar jobba i t ex 40-årsåldern så kan man gott under sin livstid ha betalat tillräckligt med skatt för att "finansiera" sin del av "systemet" -- dvs man kan ha betalat för sig under sitt aktiva yrkesliv. Annars belastas ju t ex ett kapital på 10 miljoner och en avkastning på 4% med 120 000 kr i skatt (på traditionell depå), plus då momsen för det du konsumerar...

   Tänk alltså på att även pensioner och kapitalinkomster beskattas och att de flesta som inte måste lönearbeta för sin överlevnad ändå sysselsätter sig med något under resten av livet, som förhoppningsvis är till glädje för andra människor.

   Radera
  25. Joakim;

   Jag kan till stor del hålla med i ditt tänk.

   Radera
  26. Det finns ingen som inte betalar för sig i Sverige. Skulle vi slänga ut alla ”bidragstagare” (barn är också bidragstagare) så kollapsar hela systemet. Bolåkemarknaden och aktiemarknaden skulle störtdyka. Alla betalar och bidrar oavsett om de betalar skatt eller inte.

   De enda som inte gör rätt för sig i detta samhälle är möjligtvis överklassen som bara skor sig på alla andras arbete.

   Radera
  27. Problemet uppstår när den globala befolkningstillväxten avstannar. Då får den globala ekonomin riktiga problem. Och vi får störst problem av alla. För det är befolkningstillväxten som den globala ekonomin baseras på. Sen är den orättvist fördelat.

   Radera
  28. Barn är inte bidragstagare utan under uppfostran tills de kan klara sig själva. Vuxna som borde klara sig sig själv men låter andra försörja dom är bidragstagare och alla ekonominer skulle klara sig utan dom. En dag ska bestå i att du gör något bra för din familj och nåt bra för samhälle räcker så. Ekonomi borde handla om hänsyn och vad ekonomi betyder i grunden.

   Radera
  29. @Frihet, jag vänder mig inte emot att leva resurssnålt utan främst mot resonemanget "vi ska inte gnälla i vårt fina land, det finns de som har det mkt värre, tänk på barnen i Afrika och Syrien". Gnäll ger faktiskt utveckling och välstånd så det ska vi definitivt fortsätta med. Det är evolution. Bara dryga 100 år sedan var Sverige riktigt fattigt, folk svalt, hög barnadödlighet, missväxt. Gnäll och industrialisering har gett välstånd.
   Och finns inget kausalt samband mellan befolkningstillväxt och välstånd. Befolkningstillväxt kan vara negativt. Allt handlar istället om hur vi hanterar befolkningstillväxten, alternativt minskning.

   Radera
  30. Nu ska jag ut och lära barnen ogäsrensningens ädla konst då jag inte kan lära dom stavning ty det är jag sämre på.

   Radera
  31. Parafrasera;

   Ekonomi handlar om att lära sig hushålla med begränsade resurser. Idag verkar folk inbilla sig att resurserna är obegränsade.

   Barnbidrag - är inte det ett bidrag till barn? Dagis och barnpassare åt föräldrar som inte har tid åt sina barn? Gratis måltider i skolan? Skolböcker? Försäkringar som samhället betalar?

   Den globala tilväxtorienterade ekonomin klarar sig inte utan en ökning av den globala befolkningen. När befolkningsökningen avstannar kommer det att bli problem om vi inte förändrar tillväxt-systemet i grunden.

   Cornucopia har skrivit om detta problem för ett antal år sedan och kan vara läsvärt.

   https://cornucopia.cornubot.se/2012/09/ekonomisk-tillvaxt-befolkning-energi.html?m=1

   Radera
  32. Bengt;

   Beslagtar vi resurser och globaliserar ekonomin så vi kan ta del av folkökningen i andra länder så behöver vi inte ha egen befolkningstillväxt för att uppnå egen tillväxt. Det är väl sant. Men frågan är hur andra människor långsiktigt kommer att reagera på det.

   Tredje riket förslavade och mördade en stor del av den egna befolkningen, utökade snabbt territoriet (och befolkningsmängden), de ökade de ekonomiska klyftorna och ökade barnafödandet hos en annan del av befolkningen. De krigade, plundrade och mördade för att skaffa sig makt och ta ifrån andra sina rikedomar och landområden. Liknande har gjorts många gånger under historien.

   Vad får dig att tro att det är annorlunda idag? Vi är för insyltade för att se vad som egentligen pågår. En dag när bödlarna står vid vår port och utkräver hämnd säger vi ”men vi förstod inte... vi visste inte... vi bara gjorde som våra ledare sa...”

   Radera
  33. Frihet när blir det bidrag när man själv har betalt det. Jag lämnar ett bidrag till staten och inte tvärtom. Jag ser om staten dom får ta del av mitt arbete så de kan leverar samhällsnytta i bästa fall. Ser de sk barnbidraget som skatte återbärning inget annat. Det finns inga gratis måltider. Jag är väl medveten om att det kan behövas ett annat system än det vi har nu. De här filmerna zeitgeist har man väl sätt det får en att fundera jadda jadda bla bla.Tyvärr tror jag inte socialdemokrati tillhör framtiden utan det förgångena det hade sin tid.

   Radera
  34. Oj!
   Här går diskussionen het minsann!
   Både @Frihet och @Joakim Persson tycker jag har många kloka poänger

   Nej, man behöver INTE köpa "tjafs" varje vecka på H&M för 150:- - 200:- och "hänga med" i modets svängningar MEN.. Speciellt för barn och tonåringar är det ju viktigt att hänga med för att inte bli mobbade!

   Man behöver inte köpa 3 latte á 45:-/st. i veckan bara för att kunna visa upp sin "chica" storstadsaktiga "modäna" sida på något hippt och ballt cafe..

   3 latte á 45:-/st. och vecka ger för 50 veckor (kompenserat för att man kanske vissa veckor tar 4 latte) gör bara det 4750:- på ett år.

   Radera
  35. Det är korkat att tro att det är specifikt befolkningstillväxt som driver tillväxten. Den tekniska utvecklingen torde vara extremt mycket viktigare.

   Radera
  36. @Frihet !

   ".. jag bodde nog ..hemma lite längre än andra (för att vara Sverige vill säga) när jag var ung .."

   Precis @frihet !

   I dagens Sverige så bara SKALL man ju flytta hemifrån föräldrarna när man är 18 - 20 alldeles oavsett alla andra faktorer!
   Man bara SKA bli sambo etc. redan i (alltför) unga år...

   För det har ju SSU, RFSU, Anna Wahlgren och GUDRUN SCHYMAN BESTÄMT !!

   Och den som inte efterlever detta måste är ju gammaldags, omodern, inte med sin tid, får felaktiga värderingar, en tönt mm mm etc etc.

   Att detta bostadsslöseri medför att våra bostäder är oerhört stora och många medan föräldragenerationens bostäder har utrymme över till men för både energihushållning och resursanvändande är ytterligare en sak att ta hänsyn till.

   men NÅGON tjänar ju dock på saken att efterfrågan på bostäder är större än den egentligen är!

   I våra närmaste grannländer och ute i Europa är man mer försiktig med att flytta hemifrån precis som du säger!

   Radera
  37. För "gozzarna" i "hooden" är det FET mobil, FET BMW, FET Rolex och senaste modekläderna som gäller... ;-)

   För annars så ÄR man ju INTE något ute i "hooden" där man måste visa upp sig och sitt "bling-blin" ständigt och jämnt för något annat som utbildning, arbete etc. har man ju inte..
   ;-))

   Radera
  38. Ja Bengt vilka kloka ord dom skriver att man inte ska köpa skit, det ingen annan som har tänkt den tanken som kommenterar här.

   Radera
  39. @Frihet !

   "..Jag äter gärna nässelsoppa, ärtsoppa, broccolisoppa, lök- och potatissoppa, svampsoppa, honung från grannens bikupor (byteshandel), ägg från kollegan, mm. Kan rätt mycket ta från trädgården. Fiskar och jagar. Barnen bakar bröd. Vi plockat bär i naturens skafferi..."

   Kommer att tänka på detta reportage om hur man lever i Sovjetryska Karelen ! ;-)

   "..Självhushållning ett sätt att möta ekonomiska motgångar. Karelen är en av de fattigare regionerna i Ryssland, men samtidigt ett naturrikt område. Och för många har just naturen blivit både levebröd och räddningsplanka.."

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6791975

   Radera
 10. Jag lever kvar i en värld där jag tycker att allt under 3 % är riktigt bra! Eller rättare sagt för billigt att låna pengar.

  Har köpt mig trygghet genom att binda på 3 år - för oss värt att en högre ränta på 0,03 % att vi har tid att ställa om ifall något händer.

  Kollade även upp vad det kostar att lösa i förtid och det var inte många tusenlappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt eller fel beror på din ekonomi i övrigt. Och det vet bara du.

   Radera
 11. 1,25% bundet 15 år. Tysk bank i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med kronkursen...

   Radera
 12. Varför skall ens räntan på lån vara rörlig?! Lån borde vara uppbyggda med en tydlig betalningsplan och tydliga förutsättningar. Istället låter man investerare spekulera och det vet man ju hur det brukar gå. Självklart på bekostnad av allmänheten.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
 13. Snacka om att vårt lands ekonomi är skulddopad.

  BNP, uppgick till 4 604 miljarder kronor år 2017.

  Hushålls skuldökning per år: 265 miljarder ish.

  Detta motsvarar 5,7% av BNP.
  All nettoökning av privat skuldsättning innebär minst ett 1:1 förhållande på konsumtion (pengar stannar aldrig i en tillgång, de byter bara händer) . Detta innebär att BNP är skulddopat med flera procentenheter. Så när skuldökningen avtar är vi raskt framme vid negativ tillväxt i BNP.

  Hävstång är riktigt, riktigt roligt på uppvägen.. men inte riktigt lika kul på nervägen..


  SvaraRadera
  Svar
  1. 2017 var BNP tillväxt 2,4%
   Hushålls skuldökning (265 miljarder) motsvarar 5,7% av BNP.

   Hur lite behöver skuldökningstakten minska för att vi ska nå 0% BNP tillväxt? Nån klok som har en tanke kring det?

   Radera
 14. I Finland är medelräntan 0,92 % för bostadslån. Jag skulle få lägre ränta som bankanställd.
  https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/24/finlandarna-har-europas-billigaste-bostadslan-men-vi-tar-ocksa-en-storre-risk-an

  SvaraRadera
 15. Lite positiva killgissningar nu när folk börjar tappa omdömet på lördagseftermiddagen i allehanda otvättade fläckiga myskläder : 5.4 milj hushåll i Sverige x 2/3 ägande i hus/radhus/brf = cirkus 3.5 miljoner. 3160 miljarder ger ca 900.000 kronor bolån per bostad = finns utrymme att skattebelägga massa lågbelånade knegare på landsbygden för att rädda de stackars lånetorskarna i storstäderna, allt ordnar sig :-)

  SvaraRadera
 16. Uopsætteligt overkommeligt lån. Søg ikke mere. kontakte den rigtige virksomhed for legitime lån långiver har altid været et stort problem for kunder, der har et økonomisk problem og har brug for løsning på det til en overkommelig rente? forarbejdet inden for 2 til 3 timer. er du blevet afvist konstant af andre banker og andre finansielle institutioner? kontakt Fidelity Trust Loan, Vi tilbyder lån spænder fra (5.000.00 til 900.000.000.00). Ved 2% rentesats. Vi er certificerede, troværdige, pålidelige, effektive, hurtige og dynamiske. Og en samarbejdsmedarbejder for fast ejendom og enhver form for virksomhed / personlig finansiering, kontakt os i dag på:

  [email protected]
  whatsapp kun +27642503488
  Kald kun +27733502219

  SvaraRadera
 17. Uopsætteligt overkommeligt lån. Søg ikke mere. kontakte den rigtige virksomhed for legitime lån långiver har altid været et stort problem for kunder, der har et økonomisk problem og har brug for løsning på det til en overkommelig rente? forarbejdet inden for 2 til 3 timer. er du blevet afvist konstant af andre banker og andre finansielle institutioner? kontakt Fidelity Trust Loan, Vi tilbyder lån spænder fra (5.000.00 til 900.000.000.00). Ved 2% rentesats. Vi er certificerede, troværdige, pålidelige, effektive, hurtige og dynamiske. Og en samarbejdsmedarbejder for fast ejendom og enhver form for virksomhed / personlig finansiering, kontakt os i dag på:

  [email protected]
  whatsapp kun +27642503488
  Kald kun +27733502219

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trovärdig? Du är lika trovärdig som Ulf Kristersson.

   Radera