Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2018-04-05 18:09

Gör Medborgerlig Samling att KD åker ur riksdagen?

Idag presenterades ännu en opinionsundersökning och KD låg återigen utanför riksdagsspärren med god marginal. En egen killgissning är att det konservativa uppstickarpartiet Medborgerlig samling (MED) gör att KD förpassas ut ur riksdagen. Vilket är lätt ironiskt, då det var KD som rev upp det så förhatliga DÖ.
Arkivbild från Almedalsveckan. Återspeglar inte aktuell situation i Almedalen eller Visby.


Medborgerlig samling är närmast att betrakta som ett liberalkonservativt parti, med tyngpunkt på konservatism, vilket för dem närmast Kristdemokraterna i politiken. Det senare partiet placerar sig med god marginal utanför riksdagen i samtliga opinionsundersökningar.

En konsekvens av detta är att jag killgissar att KD verkligen åker ur riksdagen. MED behöver inte få speciellt många röster, men varje tiondels procentenhet som KD tappar säkerställer att partiet åker ut. Kanske lika bra, Sverige ska inte ha religiösa partier i riksdagen, eller blanda religion och politik över huvud taget. 
KD:s partiledare Ebba Busch Thor, snart utanför en riksdag nära dig?
MED kan möjligen sno åt sig några tiondelars procentenheter även från liberalkonservativa Moderaterna eller socialkonservativa Sverigedemokraterna, men ingetdera riskerar lämna riksdagen.

Ironiskt nog har MED sitt ursprung i protesterna mot den så förhatliga decemberöverenskommelsen, DÖ, men den överenskommelsen revs upp av KD. Sedan dess har flera av regeringens förslag röstats bort och oppositionen har röstat igen egna förslag, samt via hot om misstroendevotum även avsatt ministrar och fått regeringen att backa kring en lång rad skattehöjningar och försämringar för företagare.

Däremot saknar den sk "Alliansen" numera helt ledarskap. Kristersson och de andra partiledarna i all ära, men ingen av dem har de dragen som Reinfeldt behövde för att kunna forma en fungerande politisk allians. Reinfeldt ska ha enorma mängder kritik, men han klarade av att visa ledarskap. Något sådant finns inte idag och när KD dessutom åker ur riksdagen så finns det inte mycket allians kvar.

Aktuellt från dagens opinionsundersökning från Demoskop är annars att liberalerna balanserar på gränsen för att åka ut.

Sammantaget innebär alla nya småpartiers missnöjesyttringar med allt mer maktfullkomliga och inkompetenta riksdagspartier att väljarstödet för riksdagen sjunker. FI får kanske ut Miljöpartiet ur riksdagen, MED får ut KD. Eventuellt lämnar även L. Även SD tappar röster till utanför riksdagen. Alla block dräneras och faktisk väljarrepresentation bakom mandaten faller, och med det riksdagens legitimitet?

På det hela taget är det kanske inte ett problem i sig? Miljöpartiet har t ex spelat ut sin roll. De hade en roll att fylla för att från 1988 och framåt föra in tidigare obefintlig miljöpolitik hos alla partier. Miljöpolitik hittas nu överallt och partiet saknar därmed existensberättigande. Deras försök att utifrån diverse högutmanade kompisgäng i kommuner runt om i landet lansera politik utanför miljöområdet har vi alla facit på.

Så kanske har vi en riksdag med V+S+SD+C+M efter valet i september? Justerat för bortfall utanför riksdagen kanske mandaten landar procentuellt på grovt avrundat V 10%, S 30%, SD 20%, C 10% och M 30%? 

Att plocka ihop en regering av det lämnas som en övning åt läsarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

87 kommentarer:

 1. Tänk om man kunde få ut V också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid röstat på KD men efter DÖ skickade jag ett mail och svor att dom aldrig skulle få min röst igen, men min ilska svackar.
   Varför vill du ha ut KD det enda partiet som vill minska statens inblandning i folks liv samt vill minska staten

   Staten evig tillväxt i ett ändligt land

   Radera
  2. Lite kul är det allt att du förväxlar kd med v....

   Radera
 2. Jag tror mer på att SD är de som får KD att åka ut. M-väljare som rört sig mot SD kommer knappast längre stödrösta på KD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Broder 4% i Jönköpings län skall inte föraktas!

   Radera
  2. Det är 12% i ett län eller 4% i hela riket som räknas. 4% i Jkpgs län ger inget riksdagsmandat.

   Radera
  3. Ger 12% I ett län (valkrets?), rätt till både mandattildelning I den valkretsen och utjämningsmandat eller bara I valkretsen?

   Radera
  4. Ger enbart rätt till fast mandat. Vilket innebär att de minsta länen/valkretsarna kanske inte kan uppfylla 12%regeln.

   Radera
  5. Lite snabb huvudräkning ger att valkretsar mindre än 9 mandat kan få svårt

   Radera
 3. Jag tror faktiskt en ganska stor andel av de som tilltalas av MED tidigare varit moderater, som är väldigt besvikna på vad moderaterna har blivit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert. Men det får inte M att åka ur riksdagen. De som går från KD däremot...

   Radera
  2. Om KD åker ur beror det nog främst på att de M-väljare som brukar stödrösta på dem har fått nog. Om KD tappar väljare så gissar jag att dessa söker sig till M eller SD.

   Det finns data för väljarrörelser med MED är nog för små för att finnas med i dessa?

   OM både KD och MP åker ur och FI och MED inte kommer in så rubbas inte mandatfördelningen nämnvärt. Men skulle L och KD trilla ur, MED inte komma in och MP klamra sig kvar så får det så klart (negativa) konsekvenser.

   Radera
  3. KD röstare som fått nog blir SD

   Radera
 4. Att M skulle få 30% låter i nuläget lite överdrivet tycker jag. Snarare 20-25%. Men vi får väl se i september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Justera för att 10-20% av rösterna hamnar utanför riksdagen. De får 27-33% av mandaten (t ex 25% röster +2.5 pga 10% av rösterna hamnar utanför riksdagen).

   Jag skrev mandat, inte röster.

   Radera
  2. Svensk inrikespolitik är väl helt ointressant? Sossealliansen är ju större än SD.

   Så det blir ju Stefan Löfven som statsminister oavsett vem som får 5% eller 15%.

   Radera
 5. Ett regeringsalternativ skulle va att M+C bildar regeringen med stöd av SD. Men eftersom att C inte vill samarbeta med SD så lär det väl istället bli en regering med M+S i någon form (likt den nuvarande S+MP inte kan få igenom något utan stöd från några allianspartier).

  SvaraRadera
 6. Afs kommer nog in i riksdagen, till skillnad från tomtarna i MED.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du vi har så många nazister här i landet?

   Radera
  2. Jag är själv MED. Ex blankröst i två val, därförinnan (L) i 40 år.

   MED har en spridd uppsättning av medlemmar från många partier. Naturligtvis inte vänster, men C, L, M, KD finns mig veterligen representerade. Gemensam nämnare är en stark önskan om en politik som bygger på ansvar, fakta, anti-flumm, hålla i plånboken osv.

   Tomtar är naturligtvis inte min uppfattning, det är motsatsen.

   Radera
  3. Snarare Afs som tomtar till det... Vissa idéer var ej så dåliga. Som synen på våra myndigheter.
   How ever...sedan finns en önskan om att behålla public service som paternalistisk folkfostransanstalt. Där kliver man in i tomteterrängen reellt.

   Radera
 7. Här har du en KTH-professor i Industriell Utveckling som inte delar din syn att miljöfrågorna inte längre behöver något verklig uppmärksamhet:
  https://asikt.dn.se/asikt/debatt/det-kravs-en-omstallning-som-om-kriget-brutit-ut/

  SvaraRadera
 8. Jag har tittat på MED's hemsida och jag tycker att de har en profil som är allmänborgerlig med inriktning för frågor som miljö och landsbygdsbefolkning. Ungefär som jag tycker att Centerpartiet borde vara, och i viss mån var för länge sedan.

  Kanske det är så att gammeldags centerpartister upptäcker MED och röstar på dem. Jag vill definiera mig som Gösta Bohman-moderat men funderar på att rösta på MED därför att jag inte litar på moderaterna eller andra borgerliga partier. Jag tycker att moderaterna tar vänstermedia på för stort allvar och låter sig fösas av dem istället för att stå upp för sin egen politik.

  Och Centerpartiet närmar sig V och MP enligt en undersökning, som jag tror på, se länk nedan. Jag tror att MED är som Centerpartiet borde vara, och är beredd att chansa på att de är det minst dåliga borgerliga alternativet.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6923369

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns undersökningar där KD har ökat på senare tid och då brukar det framföras (av Johan Ingerö t ex) att det beror på att EBT inte låter sig fösas av vänstermedia i frågan om t ex böneutrop. Vi får se om det är brus eller en ny trend.

   Radera
  2. Håller helt med. Min röst går till MED. Gillar inte snacket om att ens röst i så fall skulle vara bortkastad. Hur bortkastat är det inte att rösta på idioterna som håller på att ruinera vårt land? Och SD i all ära, men det behövs mer verklig opposition, speciellt med lite vettiga företrädare. Inte minst med tanke på att vi bör rösta ut de gamla elitpolitikerna ur riksdagen.

   Alltså om det kunde gå så väl i höst att såväl Mp, som KD och folkpartiet åker ur riksdagen så kommer jag korka upp den allra finaste champagnen. Mitt jubel kommer inte veta några gränser.

   Radera
  3. +1
   Bortkastad röst är en röst på sittande partier i riksdagen.

   Har själv missat MED men inom mindre än ett dygn har jag blivit medlem.

   Radera
  4. @Peter Svensson, Fint!

   Jag hittade MED för drygt ett år sedan och blev medlem direkt. Första gången i livet jag är medlem i ett parti.

   Alliansen ska inte tro att vi väljare har glömt sveket efter förra valet.

   Radera
  5. +1

   Alltid röstat moderat innan men naturligtvis blev jag som de flesta andra grymt förolämpad av DÖ. Upptäckte MED då men tänkte att det inte kommer vara någon idé att rösta på dom. Där har jag dock vänt och känner nu som tidigare talare - det intellektuellt hederligaste är att lägga sin röst på ett parti som faktiskt vill föra en politik man kan stå bakom - så även min röst kommer tillfalla MED.

   Radera
  6. Ja, centerpartiet har totalt flummat ur och blivit ett uber liberalt stolleparti som skulle få Torbjörn Fälldin att snurra i sin grav..

   Radera
  7. Också MED. Det som anges ovan som själ, är arketypiskt för den struktur som finns i MED. Motsatsen till flum, ansvarslöshet osv.

   MED behövs. Och det är, som någon skriver, inte bortkastad röst. Alla partier har börjat någonstans. MED kommer att klättra in i riksdagen nu eller nästa val.

   Någon måste städa upp. En ny struktur inom politiken måste till.

   Radera
  8. PS. Katerina Janouch ställer upp på MED's riksdagslista, och hon tar verkligen i när hon berättar varför hon gör det!

   http://katerinamagasin.se/darfor-ar-det-bra-att-rosta-pa-ett-nytt-hungrigt-parti-host/

   Radera
  9. Katerina for president!
   Blir hon partiledare så ska de få min röst.
   Annars blir det preliminärt AFS som driver precis den politik det här landet behöver men tyvärr aldrig kommer få..

   Radera
  10. Som Gösta Bohman moderat är jag moderat. Om de goda krafterna som nu stöder MED gick in lite grann för politiken inom M skulle det mycket väl kunna få genomslag. Min syn på Ulf K är överskat positiv. Men vi får se. Håller med om Centern ovan. Borde inte vara så svårt att ta över det partiet om man har rätt bakgrund (tex jordbrukare från Småland...).

   Nulli secundus

   Radera
 9. Finns det några siffror på MED:s väljarstöd?
  Får de någon som helt uppmärksamhet av gammelmedia?

  AfS har ju fått rätt mycket press på sistone dels för att de är nya och framförallt för att de är så onda, så det gäller att berätta om dem för alla så folk inte råkar rösta på dem av misstag. Samma strategi som funkade så fint för att hålla sd borta från riksdagen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. MSM och de etablerade instituten brukar baka in MED bland övriga, men vill minnas att MED fick 2% i en Sentio nyligen. Sentio brukar vara duktiga på att pricka in partier utanför mittfåran.

   Radera
 10. Förök inte att killgissa. Afs och SD kommer troligen (killgissning) att bli betydligt större än vad de flesta gissar idag. MP och KD och övriga identitetsfjantar åker ut. Gillar förvisso Ebba på ett privat plan.

  SvaraRadera
 11. M är mitten i svensk politik, så det rimliga är att de bildar regering, eventuellt med ett eller flera allianspartier.

  SvaraRadera
 12. Sd och kd underskattas konstant i opinionsundersökningar. Mp överskattas konstant. Inför förra valet så låg kd under 4%-spärren, men kom in. Likadant valet innan det. Det brukar sägas att det är m-väljare som stödröstar.
  Låt mig komma med en alternativ förklaring:
  Det är antingen skämmigt att säga att man gillar kd, eller så gör urvalsmetoderna att kd underskattas.
  Kd ligger ändå illa till, jag som skulle säga att jag rör mig spannet Libertarian-Allmänborgerlig-högersosse har länge haft kd på "kanske-listan". Men kds schizofrena uttalanden om invandringen, alltså att uttrycker man att man vill ha mycket restriktiv invandring, och ibland så säger man att man vill ha mycket invandring. Det gör att jag personligen känner olust och osäkerhet över "vad hvilja kristdemokraterna". Och gör jag det, så gör säkert fler det. Men det är inte MED som sabbar och inte m-väljare som räddar, det är kd som sabbar för sig själva.
  Hej då, kd.

  SvaraRadera
 13. Man vet ju hur dom är, trotskisterna, så fort dom är tre personer i ett parti så splittras dom. Typiska trotskister de där MED.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan de vara MED om de är trots?

   Radera
  2. Är du inte MED är du MOT oss?

   Radera
  3. Så alla som inte är sossar är trottar?

   Radera
  4. x <-----skämtet


   o <-----Ditt huvud

   Radera
  5. Syftar du på debaclet med deras domän och ordförande och namn, det hade jag faktiskt glömt bort.

   Radera
 14. Tveksamt om det blir alliansen son vinner. De nya småpartierna tror jag inte kommer in, massmedia verkar bara vilja skriva om etablerade partier. Att bryta igenom denna spärr är svårt, KD gjorde genom valsamverkan med C. L kanske skall lära av detta och valsamverka med MED?

  Men KD måste vara desperata om de engagerar Bert Karlsson. Han är väl mer ett sänke än en drivande person?

  Skulle gissa på följande mandatfördelning i % efter valet:

  V: 7%
  S: 26%
  MP: - (åker ut!)
  L: 4%
  C: 8%
  KD: - (åker ut!)
  M: 22%
  SD: 33%

  Då blir blocken: S+V=33%, L+C+M=34% och SD=33%!

  Ett regeringsunderlag kan vara: S+L+C=38% med stöd från V, 45%!
  Alliansen blir: 34%, ingen vinnare!
  Ett annat underlag kan vara: M+SD=55%! Kanske det mest troliga?


  SvaraRadera
  Svar
  1. >massmedia verkar bara vilja skriva om etablerade partier

   Och Fi, och mp när de hade ramlat ur (de har gjort det en gång redan, så det är bevisat).

   Tror fö du överskattat sds siffror stort, troligare är sd får 20-24. Vi får en konstig situation där s+sd<50, s+m<50% och m+sd<50%. Det blir s+c med m som DÖ 3.0-stöd. Hyfsad chans att fp åker ut också.

   Radera
  2. Nja, jag tror SD får mer röster än vad opinionsinstituten får fram. Skälet är de som något skrivet innan; det är "skämmigt" att säga att man röstar på SD eller KD. Jag tror folk inte vill låtsas om det för andra. Hatet mot SD är starkt, du får lätt nazi-stämpel av den pk-trogna röstboskapen som TV4 och SVT talat om vad de skall tycka. Kritisk mot massinvandring=nazist!

   Radera
  3. Jo, det var jag är något som skrev det. Poäng till dig.

   Radera
 15. Det konstiga är att KD är som Moderaterna var förr innan de blev mesiga och lade sig ned att DÖ så socialisterna kunde ta makten utan majoritet.
  KD är de enda som inte mesat och hållt sin linje. Jättekonstigt att de inte får mer kredd för det.

  Jag har aldrig röstat på dem men överväger en stödröst. M är fucked ändå och kommer köra DÖ 2.0.

  SvaraRadera
 16. Jag tror att Bert Karlsson är KD:s sista chans, får han dessutom med sig M och SD på ett samarbete så är stödrösterna garanterade.

  SvaraRadera
 17. KD får ta lärdom av Putin:

  https://www.liveleak.com/view?t=s7Zto_1521439055

  SvaraRadera
 18. Vi har redan fyra borgerliga partier, vi behöver knappast ett femte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi verkligen det?

   Radera
  2. Precis. Det femte finns för att de andra fyra har fallererat. För mig vore det en framgång om KD och C fick lämna och MED kommer in. M, L och MED skulle kunna funka politiskt. Men någon majoritet utan SD blev det inte.

   Min gissning är att S+M (plus något till) är ett alternativ till regeringsbildning. Båda partierna kommer att hänvisa till att "landet är i ett svårt politiskt läge och bla bla bla och krisläget gör att vi måste ta ansvar bla bla bla ..."

   Radera
  3. Sen när blev M ett borgerligt parti igen? Upphörde dom inte med det nån gång på 90 talet?

   Radera
 19. MED är attraktiva, de är tuffare än SD,utan deras bagage, de känns fräscha,ärliga och de har en vettig verklighetsbeskrivning. Skulle vi få se en debatt med ledaren för MED och de andra partiledarna (vilket tyvärr inte lär hända detta år) så tror jag tittarna skulle slås av skillnaden, av hur trötta alliansen framstår, den monumentala skillnaden mellan ord och handling ...MED i riksdagen skulle bryta tabut att samarbeta med SD, och det behövs, för att få fason på det som är kvar av alliansen. Enligt Egor Putilov ses MED som ett reellt hot av de borgerliga partierna, och därför gör man allt för att tiga ihjäl dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://putilov.org/2017/08/06/marklig-medietystnad-kring-medborgerlig-samling/

   Radera
  2. Jag tror du har rätt. FI får mycket uppmärksamhet i media även om de inte är med i riksdagen. MED får ingen uppmärksamhet alls, och jag tror på allvar att det är ett medvetet försök av etablerade partier och media för att tiga ihjäl dem.

   Radera
  3. Vi vet ju alla var mediemänniskorna står på den politiska skalan... 😁

   Radera
 20. MED om de skulle få uppmärksamhet i MSM skulle de ha chans att växa men nu är de bara en sekt. Tror att AFS kommer få fler röster.
  Killgissar valredvalresu
  SD 26,%
  S. 24 %
  M. 20 %
  V. 8 %
  C. 6 %
  L . 4 %
  KD .3 %
  MP. 3 %
  FI 2 %
  AFS 2 %
  MED 1 %
  Övriga 1 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du killgissa som tjej?

   Radera
  2. Buuhuu, som man och pappa så blir jag kränkt och ledsen när folk använder uttryck som "killgissa".

   (throwback till när frk Fortuneteller blev kränkt å alla mammors vägnar)

   Radera
  3. Ungefär så där gissar även jag valresultatet. Tror dock att S kommer att bli någon % större än SD.
   Innan förra valet låg SD på ca 10% i opinionsmätningarna - i ett år. Sen fick de 13-14%. Om samma skevhet ligger kvar borde SD's valresultat ligga på ca 23-24% - för de ligger kring 18% konstant i opinionsmätningarna.
   Så regeringen borde bli S+SD. SD har bara en fråga - och sossar bryr sig eg inte om invandrare. (Och varför skulle de? Vad är viktigast? Mänskliga rättigheter eller ståltullar?)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Lotta; skevheten finns när det gäller SD men jag misstänker att den har ökat sedan 2014 i takt med att repressionen blivit hårdare senaste tiden
   Intressant är dock att det blir 3 block och inget får egen majoritet
   Nu måste alla börja förhandla över gränserna annars kommer inte riksdagen att fungera

   Radera
  6. Jag tycker att repressionen INTE har blivit hårdare - tvärtom sedan omläggningen av migrationspolitiken. Så jag tror att underskattningen av SD kan vara lägre än tidigare och att SD "bara" skulle få ca 20-21%. Sossarna tror jag inte kan komma över 26% i valresultat.
   Men det är intressant m 3 block. S+SD tror jag är den mest "naturliga" kombon - och det skulle sänka SD totalt. (Tänk SD på Kulturministeriet... och med Bah Kuhnkes politisering så omvandlas hela kulturlivet till knätofsparader med obligatorisk närvaro för samtliga medborgare. (Under vilka baltiska stöldligor tömmer hela landet på allt som inte är fastspikat.))

   Radera
 21. Har varit MEDlem sedan starten (innan namnet ens var beslutat :) ). Första partiet jag någonsin varit medlem i och gjorde det av ren intellektuell hederlighet: Det är inte en bortkastad röst - det är det enda anständiga att göra om man vill få till en förändring. Att vara en av de rösterna som hjälper MED över 4%-spärren är viktigare än att vara en av de som håller M över 20%-spärren (t.ex.).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bifall. Alla röster är i olika perspektiv bortkastade. Snacka om att man kastade bort rösten när man röstade allians förra valet.

   Radera
 22. KD rev upp DÖ för att dom var tvungna, det hade varit självmord att ha kvar pakten då den inte gick att försvara.


  Att KD har dåliga siffror trots en pågående erenessens för västerländska värderingar är deras eget fel, halva partiet består ju av snällister som saboterar alla försök till hårda ställningstaganden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtta års samarbete i regering och en allt mer likartad politik har gjort de mindre borgerliga partierna överflödiga. Alla är nu för NATO, inget parti är emot EU, inget parti villa lägga ner kärnkraft osv. C går fram för de sticker ut mer i invandringsfrågan. Annie Lööf har också gått hårt mot Stefan Löfven och C har framstått som mer liberala än M.

   FP och KD blir meningslösa.

   2006 var det en del som röstade på KD för de vill avskaffa fastighetsskatten. De kom med vallöfte bara några veckor innan valet, om jag kom ihåg rätt. Jag tror man behöver hitta en liknande fråga. Något som upplevs som en stor orättvisa och/eller som går hem bland många.

   Avskaffad statlig inkomstskatt skulle kunna funka bland borgare, men det ligger antagligen för långt bort från deras kärnväljare, men det skulle helt klart locka till sig folk från C, FP och M.

   KD säger sig vara ett part som drivs av värderingar, men man ser lite av det i praktiken. Tror dock de har hög trovärdighet. Få tror att en kristen person kommer vara omoralisk och ett försvar för västerländsk etik kan ligga rätt i tiden. Men man kan inte babbla om det i abstrakt form, tänk "Vi är för västerländska värderingar" Man måste använda ord som "omoraliskt", "fel" och "går mot allt västerländsk demokrati innebär" mm. när man diskutera en sakfråga. Man måste visa att moral väger tyngre än plånbok och politiska maktambitioner, tänk "vi åker hellre ur riksdagen än tummar på våra moraliska principer". Deras ställningstagande mot DÖ var ett sådant beslut.

   Radera
 23. Önskningen att religion och politik inte ska blandas ihop framöver har noll möjligheter att infrias. Tvärtom kommer snart hela den politiska debatten enbart handla om religion och religiösa gruppers unika rättigheter.

  SvaraRadera
 24. För det första, det är inte en jävel som bryr sig om MED. De har aldrig dykt upp i någon diskussion till skillnad från AfS som även politiskt ointresserade dragit upp i diskussioner. Att få med en riksdagsledamot var ett lyckokast.

  För det andra, som jag skrivit flera ggr, men KD är inte beroende av 4%, eftersom det även finns riksdagsmandat att få från länen, och det är mer eller mindre garanterat att de kommer sitta kvar i riksdagen pga Jönköpings län. Att bloggaren inte vet om det är märkligt.

  För det tredje, om man tror att KD är ett religiöst/teologiskt parti så har man inte kommit längre än till titelsidan på partiprogrammet. Vad som syftas på är ju givetvis de övergripande värderingarna som hela västerländska samhället är byggt på, som vare sig ni vill eller inte kommer från kristendomen.

  Personligen känner jag mig dock lite besviken över att de inte står på sig i försvarsfrågorna och framhåller det som en av de viktigaste frågorna, så vi får se vad det blir i september.

  SvaraRadera
 25. Vad sägs om sd+m I regering som får söka stöd från L+C eller s hoppande majoritet, sd får migration och socialförsäkringar och några till poster, skulle sd malas ned i förhandlingarna som mp och visa sig odugliga eller vad tror ni.

  SvaraRadera
 26. Jag tror SD är det parti som Medborgerlig Samling kommer plocka mest röster ifrån. Börjar de närma sig 3% så kan ketchupeffekten ta vid och då kan det stiga ordentligt.

  Slutar de favorisera NATO kan det säkerligen bli tvåsiffrigt, där är deras akilleshäl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nato är ingen akilleshäl. Majoriteten av SD:s väljare stöder Nato-medlemskap (eller iaf fler än de som är emot), så de kan på Natofrågan plocka hälften av SD:s väljare.

   Det är snarare SD som måste klippa banden till Kreml och förespråka Nato.

   https://cornucopia.cornubot.se/2017/08/sverigedemokraternas-valjare-vill-ga.html

   Radera
  2. De som fortfarande gillar NATO kommer stanna kvar i SD eller framförallt sitta kvar hos Moderaterna. För dem finns ingen anledning att byta

   Radera
  3. Något som blir mycket intressant är hur MED ställer sig i drogpolitiken. Att Alexander Bard anslutit samt att alla vet hans åsikter och vilket helvete han kan göra om man fortsätter med den huvudlösa svenska linjen.

   NATO däremot skulle aldrig tillåta en liberalisering, en repressiv drogpolitik är troligen den kanske största inkomstkällan om man jämför olika källor var för sig för det militärindustriella komplexet och många större banker.

   Radera
  4. Förstår varifrån du får ditt nick. Både droger och foliehatt. Antar att du också stöder Putin och avskyr invandrare?

   Radera
  5. När argumenten tar slut... ;)

   Tittar på hur Trump hela tiden skriker om att bygga en WALL och hur demokraterna motsätter sig det. Om du tror det handlar om att hindra invandrare så har man helt missat varför the WALL är så viktig.

   Knark är världens näst största handelsvara och det är svarta pengar direkt från realekonomin.

   Radera
  6. Det sker inte kortsiktigt, men kan ske långsiktigt. Speciellt när ekonomin går åt skogen. Åtminstone drar man ner på verksamheten etc. Svårare än så är det inte.

   Radera
  7. Det viktigaste för Trump med the WALL är att stoppa finansieringen för globalisterna och det demokratiska partiet.
   Med globalister menar jag de jättar som mer eller mindre monopoliserat olika branscher då de kan spela ut länder mot varandra. Du har säkert märkt att Trump börjat ge sig på Amazon, en av de värsta.

   Det är droghandeln Trump i första hand vill åt, då kommer han åt väldigt mycket pengar som används för att betala folk under bordet. Politiker mm som bor i slott med löner som ligger under miljonen. Vad tror du det kommer ifrån?

   Vi har ju en inte helt olik situation. Varför krigar man i Afghanistan och varför kommer det så mycket ensamkommande "barn" därifrån och vad gör flera dessa när de inte kommer in samhällen och måste överleva.
   Afghanistan gör rekord efter rekord med mer opiater. Smugglingen har fritt fram till den kommer når konsumenterna.
   Militär används bl.a. för att se till att produktionen hålls igång och att det finns efterfrågan, en efterfrågan som ökar med ökat utanförskap.

   Industrin är enorm, kanske viktigare än Olja

   Radera
 27. Gud är den som sätter upp länder, och river ner dem som är högmodiga. Med det sagt, ligger Sverige risigt till.

  http://www.flammor.com/profetior/profetia031.htm

  SvaraRadera
 28. Varför är det ingen som nämnt S+SD? Socialdemokraterna kommer slå på den stora propagandamaskinen och "ta ansvar för Sverige" (så heter det alltid) och prata om att de, till sklillnad från Alliansen, aldrig varit rädda för att ta sig ann samhällets utmaningar och att det nu krävs en blocköverskridande överenskommelse med SD efter att svenska folket har sagt sitt.

  LO jublar, twittervänstern är så jävla ryggradslös att de säkert blir lite förvirrade men eftersom de saknar förmågan att kritisera Partiet håller de käften och spelar med, Daniel Suhonen skriver hyllningsartiklar om att Socialdemokraterna nu tar ansvar för den vanliga arbetaren, och att Sverigedemokraternas politik minsann gynnar arbetarna i det här landet, landet som Socialdemokraterna faktiskt byggde.

  Det enda som saknas efter det är att skratta åt när samtliga Alliansledare står med munnen öppen över fräckheten när Stefan Löfven dansar tillbaka in i Rosenbad och Sagerska palatset.

  "M-m-en ni sa ju att vi inte skulle snacka med dom?" säger Kristersson.

  "De där ä ba käbbel!" svarar Stefan och håller om sin nya pojkvän Jimmie.

  Skrivet 2018-04-07. Vi ses efter valet.

  /Nikodemus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nostradamus,menade jag förövrigt. Inte Nikodemus :)

   Radera
  2. Nostradamus, inte Nikodemus :)

   Radera
 29. Röstar som Maria troligen.
  https://www.gp.se/debatt/den-svenska-skolan-ska-inte-agera-religi%C3%B6s-moralpolis-1.6826259

  SvaraRadera