Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-20 19:25

Fredagsmys: Det här behöver du för att förverkliga ditt eget hemman

Dags för lite härligt fredagsmys efter en heldag på gård och i trädgård. Många läsare drömmer om ett anspråkslöst boende på landet, där de kan odla lite mat, ordna egen ved och kanske ha några djur, både för vardaglig självhushållning och som yttersta krisberedskap. Här följer lite om vad du behöver för att förverkliga detta, nämligen attityderna.

I veckan, förutom studiebesök på K 3 Livregementets Husarer har det varit ordentligt vårväder och hembruket har satt igång på allvar. Det har rent av varit så intensivt att jag upptäckt att jag inte tagit några egna foton, så det får bli en tweet från sambon ovan. 

Nya drivbänkar ska byggas, buskar planteras, förodlingar ska omplanteras, nya fruktträd ska planteras och skyddas mot allsköns kreatur mm. Intensiv tidsperiod.

Det här får mig att reflektera kring vad som krävs av en person, eller åtminstone ett hushålls samlade personer tillsammans, för att förverkliga drömmen om det där hemmanet och hembruket med lite odlingar och kanske lite djur. Jag har bott på min lilla gård i tolv år nu, men inget är på något sätt klart, utan hembruk är en process.

Vilket ställer några krav.

1. Du måste kunna jobba intensivt tills det är klart

Både odlingar och djur är levande organismer, som följer årstiderna. Detta går inte att förhandla bort. Skaffar du betesdjur (får, getter, nöt etc) så måste det finnas bete. Och när en äng eller hage är nedbetad måste nästa finnas färdigstängslad. Du kan inte kompromissa och låta djuren svälta.

Det går alltså inte att bara stängsla tre sidor av hagen. Du måste jobba på med stängslingen tills du stängslat hela hagen.

Samma sak är det med planteringar. Du kan inte bara göra halva jobbet med att plantera en buske eller ett träd. Och det behöver göras omgående för att det ska ske i rätt tidsperiod och innan trädet dör pga att det står i en för liten kruka eller torkar ut. Du kan inte skippa att staga upp trädet eller skydda det mot de vilda eller tama djur som via naturens entropi vill förstöra allt ditt arbete.

Sedan kanske grannen kommer förbi med mössan i hand, efter att hans skogsmaskin gått sönder mitt på hygget och han håller på att köra ut skogsplantor som ska planteras av planteringslaget i morgon och du sitter och fredagsmyser, och oavsett kommer torka ut och utplåna tiotusentals kronors plantvärden om de inte flyttas till skuggig plats. Då kan du välja fortsatt fredagsmys och en livslång grannfejd komplett med grindar som magiskt öppnar sig och bortsprungna djur, eller så kan du ta på dig stövlarna och kepsen och hjälpa grannen tills klockan ett på natten.

Kort sagt måste du oavsett väder, vind, temperatur och andra åtaganden kötta på med pannbenet i marken tills jobbet är klart. Det går inte att förhandla med levande organismer och ta det en annan gång.

2. Du måste kunna genomföra långa enformiga arbetspass

Oavsett om det är att sitta bakom en traktor eller gräva för hand, så måste du kunna kötta på i tolv timmar med att vända jorden i odlingarna. Spelar ingen roll hur tråkigt det är. Ingen annan gör jobbet och det går inte att göra halvdant. Återigen pannbenet i backen. Varje säsong, varje år. För alltid.

3. Du måste kunna hålla dagliga rutiner, 24/7/52/365

Djur måste ha tillsyn (mat, vatten, hälsokontroll, mockning, städning, socialisering mm) varje dag, vissa djur (kanin, höns, katt, hund) två gånger per dygn (och för sällskapsdjur ska det vara minst en halvtimme per session), andra (idisslare som t ex får) en gång per dygn. Året runt. Vill du resa bort - oavsett om det är semester eller tjänsteresa, så är den första frågan du måste ställa dig - vem ser till djuren? Det finns inga kompromissmöjligheter. En fördel är att du inte behöver larm på huset - det kommer alltid vara någon hemma när du är bortrest.

Det samma gäller odlingar. Dessa måste vattnas, i synnerhet växthus och under den torra våren. Gäller även förodlingar. Och sedan måste ogräs rensas. Åk bort en vecka utan att rensa ogräs så kan du glömma de där frilandsodlingarna och får leta efter spåren av grönsakerna.

Eldar du med ved? Ved måste hämtas varje dag, även om du har buffertlager inomhus. Det ska tändas, askas ur, läggas på ved. Annars blir det kallt på vintern. Eller dyrt i det där gamla oisolerade englashuset.

Och du, till rutiner hör att genomföra maskinvård av alla maskiner efter varje arbetspass. Annars blir det jobbigt när skogsmaskinen eller traktorn går sönder samtidigt som du vadar över ett dike i minus tio grader på vintern. Ja, och det är 500 m till närmaste väg. Så glöm bärgning.

Du trodde att det räcker att stängsla den där hagen en gång? Glöm det. Den måste kontrolleras innan du släpper in djuren, som själva spenderar all sin fritid med att identifiera svagheter i konstruktionen. Gräset är verkligen grönare på andra sidan. Eller i grannens blomsterrabatt.

Rutinerna ska genomföras även om du har dubbelsidig lunginflammation eller är höggravid i åttonde månaden.

Slarvar du med rutinerna en enda gång kan månader, rent av år, av arbete försvinna på en dag.

4. Du måste kunna prioritera, behärska dig och ha tålamod

Du kan inte göra allt på en gång. Du måste inse att du inte har tid att fixa allting första året, utan acceptera att hönshuset kanske kan göras i ordning om 4-5 år när allt annat är ordnat.

5. Du måste vara ordningssam

På landet omges du av naturen. Naturens syfte är entropi, att skapa kaos av den ordning du som människa försöker fixa. Att driva ett hembruk är en ständig kamp mot entropin. Tror du att du kan "ställa spaden mot trädet" och hämta den senare. Glöm det. Du hittar aldrig det trädet igen. Och släpp aldrig ditt jaktvapen ur sikte - det är många som ställt bössan mot ett träd för att ta hand om ett fällt byte för att aldrig mer hitta sitt jaktvapen. Tänk på att det kan finnas upp till 3 000 träd på en hektars yta (100x100 meter).

Låter du ett verktyg ligga kvar ute i skogen eller ens i gräset på ett bete, eller i dina odlingar, så kan du glömma att du hittar det igen. Det kanske går 2-3 dagar, sedan har entropin tagit över och gräs eller andra växter döljer nu även det mest självlysande orange verktyg.

Och tappar du något är det bara att glömma att hitta det igen.Vet du t ex (true story) hur dyrt det är att byta alla lås på en gård om du tappar bort nycklarna någonstans på ägorna? Alltså inte bara en dörr till villan, utan källardörren, dörren till gäststugan, två dörrar till stallet, dörren till maskinhallen, dörren till matkällaren och dörren till garageporten. Pro tip: Använd hänglås med kod i möjligaste mån till t ex ladudörrar som ändå är enkla att forcera. Dock överlever de sällan mer än en säsong ute i entropin, inte ens om det är sk marinklassade lås. Om det är någon tröst så räcker det med fem slag med en kofot för att låsa upp ett sådant lås när det kärvat igen.

Allt måste tillbaka på sin plats efter i princip varje arbetspass, eller åtminstone arbetsdag. Ska det vara kvar ute i skogen, så ska du ha en ändamålsenlig låda eller förvaring ombord på ett fordon. 

Så det är bara att släpa in spadar, spett, släggor, krattor, hackor mm varje dag. Åtminstone om du vill ha dem kvar. Man lär sig den hårda vägen i takt med att plånboken töms. Ska inte lista vad jag har tappat bort, men det är inte begränsat till 3-4 timmersaxar och timmerkrokar, krattor, spadar, yxor och moraknivar (pro tip: betala aldrig för en premiumkniv om du ska jobba med den på gården - se varje inköpt kniv som förlorade pengar).

6. Du måste ha massa pengar

Glöm att det där hembruket är billigt och ska spara dig matkostnader, möjligen kan du ta igen några kronor på egen energiförsörjning, men bara om du värderar din arbetstid till noll kronor (eller stryker gymkortet). Ganska snart lär man sig att alla verktyg måste vara av proffskvalitet. Det är billigare så. Dels behöver du inte ha både en "villamotorsåg", som inte duger till skogsarbete, plus en riktig proffssåg. Dels så håller proffsverktygen något längre.

Varje dag du ger dig ut och arbetar på gården måste du ställa dig frågan vad går sönder idag och varifrån ska jag få pengarna? Speciellt om du inte sköter punkt 3 med rutinarbetet.

7. Slutord

Det här är inte heller någon tillfällig övning på någon vecka, som i militären. Utan det här är dag ut och dag in resten av ditt liv. Om du inte flyttar före.

När du känner att du eller ni som hushåll har alla dessa egenskaper, så kommer ni få en fantastisk och lyckad upplevelse med ert eget hemman! Med fallande bostadspriser kommer det bli utmärkta köptillfällen för livet på landet framöver!

Med det önskar jag ett riktigt trevligt fredagsmys på er alla!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Så är det. Räknade du upp alla maskiner och verktyg? Har man hus och ska snickra själv behöver man alla verktyg. Har man gård behöver även man alla redskap, gärna flera av varje. Några ligger ju i den där lådan i maskinen och några gick just sönder och så är det trevligt om någon vill hjälpa till.

  (Kan Google fixa den där rättstavningsbuggen någon gång? Eller testar de hur långt de kan gå innan jag byter till det där andra telefonmärket? Nu har jag nog rättat var tredje ord i efterhand.)

  Men det är skönt att njuta av eget gott vin på egna druvor.

  SvaraRadera
 2. Ergo: Hemmabruk utan djurhållning och själv är bäste dräng!
  Och, hjälper man grannen när denne är i "nöd" så hjälper denne dig när du behöver hjälp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Som det står i texten:

   »Kvinna, kvinna, den blott tål att prövas,
   som en nödställd nästa ej förskjuter.
   Blanda du till hälften bark i brödet,
   ty förfrusen står vår grannes åker!»

   Radera
  2. Hemmabruk med djurhållning är enklare om man vet vad man gör.

   Radera
 3. Ja, vill man göra det svårt för sig i livet är möjligheterna stora med självhushållning på landet.

  SvaraRadera
 4. Haha det där med verktygen har jag en personlig anekdot om. När jag var ung flyttade familjen till villa som ligger utmed en skånsk landsväg. Ett antal år senare hittade min far en så kallad "riktig" motorsåg i vägrenen som troligtvis hade nyttjats av vägverket vid röjningsarbete vid något tillfälle. Denna motorsåg låg begravd i sly och annat "mög" och såg ut att ha fått vila ett bra tag. Likt en AK från ett grannland var det bara att spola av den, torka rent, smörja lite och köra igång! Och den sågar som en kung!

  Föräldrahemmet innehar även en symaskin, husqvarna från 1958, som går hur bra som helst. Brukar själv nyttja den för att laga jeans och andra hårda tyg som moderna maskiner går bet på. När den lämnades in för service på lokala sybehörsbutiken för ett tag sedan frågade omedelbart den till åren komna ägaren av buriken om den möjligtvis inte var till salu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ta vaäck mööhget med rulleböhren eller aäer duh alldilis hialööhs.. !

   / B - Halvskåning

   Radera
 5. Sparat. Mycket matnyttigt inlägg!

  SvaraRadera
 6. Ja, det är väl därför som gröna vågen ebbat ut varje gång. Bara ett fåtal tycker om att ha det så. Annars är väl specialisering det moderna samhällets kännetecken, vilket gör det hela effektivt, men kanske lite sårbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nya är scrum, motsatsen till specialisering.

   I Sverige omöjliggör skattesystemet dessutom specialisering och köp av tjänster för skrattade pengar, som sedan skall skattas av utföraren...

   Radera
  2. Vilket är lite tokigt, då alla spelare i en scrum har sin egen fasta position.

   Radera
  3. En riktig gentlemannasport! Man kan ju t.ex. inte använda ursäkten att "bollen är rund" om man inte lyckas.

   Radera
 7. Jävlar vad mycket brus Lars. Blev helt matt att läsa detta. Kan du inte få ett marinklassat lås att överleva i "entropin" så undrar jag om du verkligen skall bo där på landet. Lägenhet kanske är lämpligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De billiga (häng)lås jag brukar köpa på Ge-Kås i Ullared brukar hålla 3 år och då bor jag i en mer havsutsatt salt miljö - dock ej med havsutsikt - än vad bloggaren gör...

   Knepet: Jag brukar olja in dem rejält 2-3 ggr / år

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Har också funderat på de där hänglåsen, som jag har för mig att bloggaren har skrivit om tidigare någon gång. Själv har jag aldrig behövt byta något utomhushänglås. Inte ens ett som hänger på sjöboden på västkusten, som är minst 40 år gammalt ( ett vanligt hänglås i mässing).
   Antingen köper bloggaren extremt dåliga hänglås eller så har han hjälpt grannen för lite, som därför nu smyger runt på nätterna och häller saltsyra i de Wilderängska hänglåsen.

   Radera
  5. Jag funderar också. Ett annat knep förutom att byta ut saltsyra mot olja kan ju vara att montera fast en liten gummiflärp som skydd.

   Radera
 8. Annars kan man ju bli s.k "stadsodlare"! :-)

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6935328

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ring 031-3436300
   Tryck sedan '1'

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Och du ville "uttrycka" VAD anonyme "BP" ?

   Radera
  4. Det märker du när du ringer.

   Radera
  5. Numret går till Sahlgrenska, trycker man 1 hamnar man på psykiatri, trycker man 2 hamnar man på kvinnosjukvård...

   Varför tycker du anonyme "Be(p)Pe" att jag skall ringa detta nummer och trycka 1 ?

   https://www2.sahlgrenska.se/sv/SU/Omraden/3/Verksamhetsomraden/Kontaktpunkten/Enheter/Kontaktpunkt-2/Hogerkolumn1/Block-till-hogerkolumn/Kontaktuppgifter/

   Radera
  6. Vill du att vi skickar hjälp åt dig BP?

   Radera
 9. Det är väl som livet i övrigt, man får räkna med en del bakslag. Ibland skiter det sig ordentligt, men oftast överlever man också det. Är man lyckad som Avicii så kan det ändå plötsligt vara slut, om man har otur eller gör något dumt. Man får när det är nödvändigt relaxa sina ambitioner lite.

  SvaraRadera
 10. Ta en sådan som Anders Borg - ibland går det lite sämre...

  SvaraRadera
 11. Det var antagligen därför någon kom på det där med lägenheter som man hyr av någon, som dessutom sköter utemiljön åt en..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och staten tjänar ju mer på att människor bor i lgh och att de låter andra sköta tjänsterna - momsbelagda - åt en...

   Alla som bor själv i egna hem och sköter om dessa själv är ju i själva verket rejäla momsbedragare och skattesmitare ... ;-)

   Radera
  2. Ja, de gamla romarna var ju föregångare på många sätt för sådär en 2000 år sedan.

   Radera
  3. Tummen upp och lycka till för alla de som jobbar gratis med att "kämpa mot entropin" eller hålla ordning på sina ägda bostäder.

   Men det finns annars en anledning till att vi brukar föredra specialisering i samhället, istället för att lajva hantverkare och bönder.

   Radera
  4. Ja. Eget avlönat dagsverke. Sen köper man de varor och tjänster som behövs. Förutom det man bara tycker är roligt.

   Radera
  5. Man lär sig också mycket på att göra saker och ting själv även omd et ibland tar onödigt lång tid som man kanske skulle kunna ha utnyttjat till annat.

   En känd smålänning gjorde sig en miljardförmögenhet på att just "exploatera" detta och få människor att känna sig nöjda med sig själva ! :-D

   Radera
  6. Joakim Persson, nu är jag förvisso hyperspecialiserad, så jag stödjer din teori i praktiken, men det här:

   "Men det finns annars en anledning till att vi brukar föredra specialisering i samhället, istället för att lajva hantverkare och bönder."

   Skulle bara vilja säga att det där lajvandet går igen oavsett. Men i Sthlm lajvar man vinkännare, vintagepersoner eller något annat meningslöst tidsfördriv för att inte krypa på väggarna i sina små skokartonger.
   Alltså, folk gör det för att insupa en livsstil och mer eller mindre upplevda livskvalitetshöjande faktorer.

   Radera
  7. Absolut. Det är ett fritidsintresse/hobby att sköta om sin egen bostad. Alla värderar inte nöjet med att sköta om en gård särskilt högt dock, när man kan lägga sina fritidstimmar på något annat. Skaffar man sig en villa med stor tomt så har man också skaffat sig ett nytt oavlönat deltidsjobb.

   Det är bra att det finns olika bostadsformer för folk med olika intressen.

   Radera
 12. Detta var nåt av det bästa och matnyttigaste du skrivit, Lars.

  SvaraRadera
 13. Bluffare via facebook.....Usch o fy!!!!

  SvaraRadera
 14. Inget särskilt nytt där. Man ska nog vara född och uppvuxen med det där för att fixa det fullt ut. Undantag kan naturligtvis finnas.

  SvaraRadera
 15. Landet är inget jag drömmer om, men en lägenhet i Bünsowska huset skulle sitta fint.

  SvaraRadera
 16. Lars, jag vet inte vad det tagit åt dig, men plötsligt släppte du lös en hel syndaflod av vett.

  "Sedan kanske grannen kommer förbi med mössan i hand, efter att hans skogsmaskin gått sönder mitt på hygget och han håller på att köra ut skogsplantor som ska planteras av planteringslaget i morgon och du sitter och fredagsmyser, och oavsett kommer torka ut och utplåna tiotusentals kronors plantvärden om de inte flyttas till skuggig plats. Då kan du välja fortsatt fredagsmys och en livslång grannfejd komplett med grindar som magiskt öppnar sig och bortsprungna djur, eller så kan du ta på dig stövlarna och kepsen och hjälpa grannen tills klockan ett på natten."

  Jag säger bara, jag sörjer er sorry asses som inte gör det här. Hur är det ens möjligt? I live by this.

  Fänad dör, frändir dö,: själv dör du likaledes;: ett vet jag som aldrig dör: dom över död man.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Du får det att låta så jobbigt. Det är ju en tillfredställelse.
  Att ha fått in veden, stängslat upp en fårhage, att själv t.ex monterat upp sina solpaneler eller liknande ger ju så mycket boost att det inte finns något som jag kan göra nu som hyresrättsboende som kommer i dess närhet. Förr hade jag en naturlig sexpackropp, nu får man ju slita med meningslösheter som att springa och gymma för att inte svälla ut. Gissa vad som är roligast.

  SvaraRadera
 19. Så sant, djuren vill ha mat och släppas ut kl 7 alla dagar, även på helgerna... och det eviga stängslandet, snart börjar det bli dax fixa iordning alla sommarhagar.
  Odlingarna däremot är lite mer softa tycker jag, det går att skjuta på omplanteringen någon dag.

  SvaraRadera
 20. Låter fridfullt tänkt att ha något menningsfullt att göra varje dag.

  SvaraRadera
 21. Det låter jobbigare (och dyrare) än jag trodde… tror jag gör bäst i att tills vidare stanna i min billiga hyresrätt.

  SvaraRadera
 22. Precis så här är det plus en massa till. Ett helt annat liv men som också ger så mycket tillbaka. På andra sidan finns de som bor i en hyresrätt och tar ett pizzabud efter jobbet. Om de nu ens har ett arbete. Här bekräftas skillnaden mellan människor och människor.

  Ibland funderar jag på om inte valsedeln skulle viktas olika beroende på vem som röstar. Precis som aktier, A, B eller kanske även C.

  SvaraRadera
 23. Knepet är att hitta genvägarna.
  Plantera buskar o träd tidigt på hösten täckodla så mycket man kan.
  Skaffa bergvärme när vedpannan är slut.
  Rationellt utfodringssytem av djuren är bland det viktigaste man kan ha.
  Har man får så se till att så många så man kan utfodra med ensilage.
  En haybell och balspjut som fästes på trepunkten kommer man långt med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner man att man kämpar emot entropin så får man utgå från att man gör fel.
   Ett tips på en genväg i odling och djurhållning.
   Jag nämnde täckodling tidigare.
   Vinterhagen där mina får är vätter mot sydöst.
   Nu kör jag ut balar med ensilage och trär över en haybell.

   När djuren flyttas ifrån vinterhagen har fåren hjälpt till att förbereda täckodlingen.
   Så i stället för en skräpig vinterhage har jag ett bra förberett trädgårdsland.

   Stängsla gör jag med riktiga stolpar i hörn och utsatta lägen övrigt använder jag fjäderstålsstolpar.
   Till det använder jag 5 mm elrep.
   Repen är enkla att ta upp och ner samma sak med fjäderstolparna.
   Fördelen är att underhållet av stängsel är så mycket enklare samt att jag kan använda samma stängsel på flera platser under en säsong det sparar en massa pengar det.

   Radera
 24. Behöver aldrig oroa mig för torpet när pensionen kommer, min generation kommer aldrig få gå i pension. Så det är en mindre börda på axlarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robotarna kommer ersätta oss nästan alla. I bästa fall ger de dig en medborgarinkomst. I annat fall kan du verkligen behöva kunna odla din egen mat.

   Radera
  2. Du tror inte robotarna kommer att odla din mat?
   Googla lite så ser du vad som är på gång inom robotisering och odling.

   Radera
  3. Precis, "robotarna" tar redan hand om det mesta av matodlingen. Titta till exempel på en av mina favoritmaskiner, skördetröskan, som sparar väldigt många människor och djurs fysiska arbete. Har inte koll på jordbrukets fortsatta robotisering, men jag antar att det är självkörande skördetröskor och liknande som gäller framöver. Blir säkert bra.

   Under vår livstid får vi nog tyvärr fortsätta göra visst manuellt arbete ändå, men kanske det blir en större andel kreativt arbete mm. Går åt rätt håll i alla fall.

   Radera
 25. På grund av separation och att jag vill vara nära barnen, behöver jag nu flytta in till lägenhet i stan efter ca 10års hemmanslivstil. Vänner, familj och kollegor uttrycker alla stor oro. -hur tror du att du klarar det? -Vad ska du göra? -folk är rätt annorlunda i stan.. - Du måste åka ut på helgerna.
  -Var ska du göra av alla grejor?-skaffa ett litet ställe snabbt, du kommer bli jävligt deprimerad annars. Men anpassningsbarhet är ju människan specialitet.

  SvaraRadera
 26. Eftersom det igår saknades "virke" till fredagsmyset bar det idag iväg till "Bräckboden" i Kungälv!

  KAOS eftersom de inte öppnade vid prick 10:00 Hörde att folk tänkte ringa till GP och beklaga sig...

  Felet var att Bräckbodens elektroniska kassor inte fungerade och att de inte kunde ta kort...
  Landet är sårbart...

  Inköpte ett par "fixarbyxor" på JULA till REA-pris, körde förbi "Rågården" men såg inte någon "Be-Pe" där...

  Tog även en sväng in på Media-Markt i "Högsbo 421" och gjorde erfarenheten att de har minskat ner till bara 1 våning stor som ett fotbollsplan...

  Just nu diskuteras "Prepping" i SR P1 "Människor och Tro" och "domedagen"...
  En repris från Torsdagen..

  ".. Domedagen nalkas
  Undergången är här - igen. I alla tider har människan väntat, förutspått och fruktat domedagen. Men hur påverkar tankarna om apokalypsen dagens moderna politik och hur ska man förberedda sig?
  .."


  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1056522?programid=416

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domedagen nalkas ja: Ingen tillväxt för Gekås - för första gången.

   Har du slutat handla där, eller?

   Radera
 27. Det förefaller som att bloggaren lider av samma problem som många bönder, ensamarbete. Jordbrukande är mycket roligare när man är flera och både kan dela bördor och arbeta effektivare vid t.ex. staketuppsättning. Så vill ni odla seriöst, leta reda på pålitliga vänner och affärspartners.

  SvaraRadera
 28. Varför kommer det upp reklam om konkursade traktorer och andra jordbruksmaskiner i denna bloggpost?
  Mig veterligen har jag INTE letat (googlat) efter någonting dylikt..

  Vad får ni andra upp för reklam i detta blogginlägg ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. landshypoteket bank, låna för att köpa en fastighet.

   Radera
  2. Ryska kvinnor. Som vanligt, man vänjer sig.

   Radera
 29. Det gäller att vara förberedd när strömmen går!

  Över 12 000 hushåll på Tjörn, Orust och i Tanum är för närvarande strömlösa.

  Och antagligen går försäljningen av fotogenlampor och fotogen upp på exv. Göksäter Handel på Orust upp rejält!

  Just Göksäter är som ett mindre "Ullared" och kan rekommenderas om man har vägarna förbi.

  Men visst är det just mysigare att fredagsmysa i fotogenlyktans gula sken och dessutom blir ju detta strömavbrott en relaistisk fullskaleövning

  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/stort-str%C3%B6mavbrott-%C3%B6ver-12-000-drabbade-1.5693963

  SvaraRadera
 30. En riktigt fin text, och så sann.
  Tack för den!

  SvaraRadera
 31. Jag känner igen mig.

  Fantastiskt bra inlägg, det blir utskrift och inramning.

  SvaraRadera