Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2018-04-18 18:23

Foton: Alla vill vara jägare - baskerprov på K 3 Livregementets Husarer

Jag har under dagen gått med en sträcka på ett baskerprov hos K 3 Livregementets Husarer. En serie foton följer nedan.
Baskerprovet på K 3 Livregementets Husarer har bara börjat. Många mil kvar.
Baskerprovet agerar kvitto på att man klarat av utbildningen med jägarkrav och är anpassad för just ett jägarförband som den salta 31:a lätta luftburna respektive den lite mer eftertänksamma försvarsgemensamma 32:a underrättelsebataljonen. 

Eftersom provet är standardiserat för Livregementets Husarer kommer jag inte i detalj beskriva själva provet och vilka moment som genomförs, utan prata om generellt upplägg.

I grunden går man ett jägaruppdrag där man förflyttar sig ganska många mil på lite över ett dygn. Mitt eget baskerprov 1991 var på åtta mil, men då endast med stridspackning och ytterligare några timmars tid som jag minns det. Jägarsoldaterna inleder sitt prov med betydligt tyngre 40 kg packning. Inledande moment bekräftar att man kan uppträda fältmässigt, och sedan höjs svårighetsgraden ju närmare målet man kommer. Full packning byts mot lättare stridspackning, även om terrängen också blir svårare och man får en del tung extra utrustning att bära. Stridsmoment genomförs i ökande svårighetsgrad och förflyttningar i allt högre tempo, samtidigt som kroppen och psyket utsätts för allt större påfrestningar. Kaloriunderskottet är massivt - man beräknas göra av med över 9 000 kalorier, samtidigt som man endast intar 880 kalorier under provet. Egen förplägnad är uteslutet. Man uppträder förstås som grupp och även om de fysiska och psykiska ansträngningarna är skyhöga för individen uppträder man gemensamt, om man inte får straffrundor för att ha misslyckats på enskilda moment.

Soldater har gått i mål under tidskravet och när de verkligen bekräftat sedan svimmat på plats.

Själv gick jag bara med i tre och en halv timme, och blott med ca 10 kg packning, tillsammans med övningsledaren, vilket gjorde att vi kunde hålla lite högre tempo och gå ikapp och förbi truppen, samtidigt som bra bok- och bloggresearch genomfördes. Total sträcka blev för min del ca 15 km, vilket säger något om vilket högt tempo som rekryterna faktiskt håller med 40 kg packning. 

Men det är många mil och över ett dygn kvar för dem efter det. 50-10. Gå i femtio minuter, tio minuters paus. Enskilda längre pauser för förplägnad, påfyllning av vatten och vissa övningsmoment.

Jag fick erbjudande om att gå med hela sträckan, men det var lite kort varsel så jag hade dessvärre andra åtaganden som kallade. Får göra det vid ett senare tillfälle och då med mer ändamålsenlig packning.
Provet inleds med 40 kg personlig utrustning.
Mer personlig utrustning.
Övningsledaren går igenom säkerhetsföreskrifterna.
Författarjäveln och övningsledaren går ikapp truppen.
In i skogen.
Genomgång inför längre paus och inskrivning av tider på övningskorten.
Truppen går i fältmässig igelkottsställning för längre paus. Tar korrekt på sig sina komarockar för att inte förlora energi, trots att det är ganska varmt ute. Med kaloriunderskott räknas allt.
Återkommer vid senare tillfälle med lite mer kring två av Sveriges viktigaste förband.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Vsg läs och berätta mer om Oksanens förträfflighet och Nyheter Idags hemska putinkramande :)

  https://nyheteridag.se/den-ryska-signalspaningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon behöver meddela nyheter idag att de kan inte ha en kritvit backgrund och den typen av font. Ögonen går sönder när man läser texten.

   Radera
  2. Och vad har det med K3 att göra?

   Radera
  3. Jaha, ett reportage som utgår från en "hemlig" grupp på facebook och att Oksanen är en kalenderbitar-tönt a la Timbro 1982.

   Ett oerhört avslöjande, verkligen. Många av de som skriver intensivt med nån agenda verkar som rätt... speciella människor. Rebecca Uvell? Ayn Rand-fan med nån slags rebellkomplex. Ted Ekeroth? Arabhatare med alkohol- och aggressionsproblem. Jane Guillou? Överårig 68-tomte som ska skriva alla på näsan.

   osv, etc. Att Oksanen är "speciell" är snarast att förvänta i det sammanhanget, tyvärr.

   Att den där facebookgruppen skulle vara särskilt hemlig tror jag inte på. Det är väl bara att sitta och skärmdumpa skiten? Det är väl öht inte seriöst att tro att nåt "hemligt" placeras på Facebook?

   Radera
  4. Skadar inte att få lite snask inslängt här och där, så länge det inte spårar ur. Flashback t ex, har idag blivit så hårt uppstyrt av moderatorer att Facebook nu står för fler snaskiga avslöjanden.

   Radera
  5. Så du kan bekräfta att Oksanen är en tomte!

   Radera
 2. Pojkarna (och tjejerna) gör mig till stolt svensk! Go tiger!

  SvaraRadera
 3. Tiger...jo pyttsan snarare en kastrerad katt. Bara att läsa försvarets värdegrund så inser man att Sverige är försvarslöst.

  "Vår värdegrund

  Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter. För att våra uppdrag ska vara framgångsrika förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt värdegrunden."

  Marxismen har intagit alla svenska myndigheter inkl försvarsmakten. Man mår illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vari ligger det marxistiska i detta? Låter som ganska rimliga värden i en demokrati.

   Radera
  2. Lars...
   Att likställa våra soldater med en kastrerad katt får mig att må illa....
   Jag förutsätter att du själv skulle klara detta prov utan problem eller...
   Jag skäms över att du som svensk utrycker dig så.
   Frågan är om du överhuvudtaget har gjot GMU alt Värnplikt och i så fall var eftersom du tar dig friheten att klanka ner på de soldater som idag har genomfört sitt baskerprov.

   Skämms !!!

   Radera
  3. Enkelt.

   Fienden är helt enkelt inte människor.

   Radera
  4. Att ÖB går i pridetåget under regnbågsflaggan och försvaret är genus certifierat är väl också rimligt?

   Känns inga ideologiska vibrationer?

   Jo jag har gjort värnplikten 1987 på I21 i Sollefteå. På den tiden hade vi ett försvar och en försvarsmakt som styrdes av militärer...inte ideologer och politiska aktivister.

   Radera
  5. "Alla har lika värde" och värdegrund är ord som triggar nymarxistlampan.

   Försök definiera vad de betyder.

   Radera
  6. Det där med allas lika värde kan väl bara gälla i fredstid, förmodar jag? Hur fan skall man kunna skjuta på "fienden" om de är lika mycket värda? Då kan man väl lika gärna skjuta sina egna? Eller sig själv? Har försvarsmakten haft stake nog att påpeka att de socialliberala (eller vad det är) dogmerna inte gäller i krigstid? Vad gäller då?

   Radera
  7. Att ÖB går i Pride-tåget har jag inga synpunkter på....
   Dock har jag svårt att knyta det till försvarmaktens förmågor...
   Det får dock inte bli så att våran militära förmåga urhålkas av det..... vilket jag inte bedömer som möjligt... det är exrtemt små kostander men som skickar signal-värden att alla är välkommna i FM...

   Radera
  8. När kriget kommer har vi INTE tid till att sätta oss ner i ring barfota i skräddarställning, låta "talarstenen" gå runt, sjunga kum-ba-ya och tänka "genus- och kwerpolitiskt" rätt.. !!

   Radera
  9. https://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/

   "Allas lika värde" är en pinsamt dålig översättning för att passa kulturmarxisterna.

   Radera
  10. NMå helt rätt Bengt.... men det är inte det vi talar om här...

   Radera
  11. Bengt.. se helheten...

   Radera
  12. Allas lika värde kan bara gälla på regementet. Det blir nog svårt annars att skjuta nån som man anser ha lika värde.

   Radera
  13. Tja,om att folk ska behandlas lika inom försvarsmakten ska betraktas som en kulturmarxistisk kweer-konspiration eller vara i motsats till patriotism säger nog mer om postarna. Ang fiendens behandling så finns de ju krigets lagar som behandlar våldsanvändning i krig.

   Radera
  14. Så länge man sköter sitt jobb och att de andra i gruppen kan lita på (h)en i svåra situationer så kvittar det om man är kort, tjock, lång, smal, pratar skånska eller rinkebysvenska, har ringar i näsan och andra extremiteter, är gul, vit, svart eller blå, bara äter vego eller rått kött mm

   Min tolkning av försvarets värdegrund..

   Sådan här pratade vi dock inte om på S3 i Boden i slutet på 80-talet...
   Däremot gick den hyrda viedon med s.k "P-rullar" varm och de kolorerade vecko- och månadstidningarna benämnd "herrpress" delades broderligt... ;-)

   Radera
  15. Att ni lekte med antennerna på S3 är väl bara att vänta sig men att ni delade herpes broderligt var nytt

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK.... Infanteriet.... 1987...
   Då misstänker jag att ditt soldatprov var 30 km med 20 kg packning på 8 timmar.... Stämmer ?
   HUR I HELVETE kan du då klanka ner på de soldater som idag gjort sitt baskerprov med större packning, längre tid och längre sträcka och med moment inlagt?
   Vad avser politisk styrning och inriktning kan jag till del hålla med...
   Men klanka FÖR HELVETE inte ner på de soldater som har stake nog att välja att försvara sitt land.
   87..... jag gissar att du i dag skulle klara det baskerprov du just klankat ner på.... eller inte....
   Skäms igen !!!!

   Radera
  2. Det är inte den fysiska prestationsförmågan jag ifrågasätter. Det är den MENTALA förmågan. Mental inställning, vilja och och motivation är betydligt viktigare än fysiken. Där kommer patriotismen och nationalismen in i bilden. Saknas nationalism och patriotism är försvarsmakten oförmögen att försvara riket.
   Den ideologiska styrningen har mentalt kastrerat svenska försvaret. Då spelar det ingen roll hur många maratonlopp man orkar springa eller gå med eller utan packning.

   Radera
  3. Tycker du fortfarande att du har rätt att klanka ner på våra soldater och jämställa dom med kastrerade katter ?
   Det du pratar om är politik. Klanka FÖR HELVETE (igen) inte ner på de svenskar som väljer att försvara sitt land trots politisk vilja.
   Fysik... ja viktigt... Utbildning... ja ännu viktigare....
   Det som skiljer Sverige i huvudsak från andra länder är att vi inte rekryterar våra soldater från "bottenskrapet" av befolkningen.... Det är en styrka !
   Jag antar att du menar detta som det mentala....

   Radera
  4. Har Lars somnat eller insett att han han trampat i klaveret ?

   Radera
  5. De flesta som varit i riktigt krig säger samma sak - de gjorde sitt jobb för sina närmaste grupp- eller plutonspolare, inte för "nationen". Det står redan i Sun Tzu att "Om de soldater som skickas att hämta vatten dricker först så kommer hela armén att lida av törst".

   Självuppoffring och kamratskap gör bra soldater, inte patriotism. Sen måste man vara tillräckligt omoralisk för att kunna döda för att bli en bra soldat också, men det är en annan historia.

   Radera
  6. Nu vet du väl det här bättre än jag som veteran Ben men dödandet bruksr bäl vara lite ojämt fördelat mellan soldayer i görband och efter att ha fått några kamrater dödade brukar väl en del av dessa hämningar släppa?

   Radera
 6. På T2 1970 var det riktigt tufft: 8 kg packning, 3 mil på 4 timmar (tror jag det var). Mestadels på asfalt. Men å andra sidan var det enda gången vi gick längre än ett par km. På den tiden var det nog bara FJS som genomförde baskerprov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm... många prov finns och har funnits.....
   Varje förband har anpassat proven för de soldater de har rekryterat...
   "Grunden är soldatprov" med soldatprovsmärke som belöning....
   Sen har vi förband som ställt högre krav för sin personal..
   Jag misstänker att ex ITF (IT-Försvarsförbandet) inte genomför motsvarande baskerprov för sina "soldater".

   Radera
 7. Lars.... många borttagna kommentarer...
  Står du inte för det du säger eller har du ångrat dig och inser att du har sagt fel saker ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den medeltida kommentarsfunktionen på bloggen som ställer till det.

   Radera
 8. Vilka minnen detta väcker!
  Tycker verkligen att det var en uppfriskande beskrivning med en fläkt av umbäranden, kamratskap och strapatser från en svunnen tid...
  Kompanierna från K4 utgick sommaren -83 från Vuoggatjålme fjällstation och 7 dagar senare märktes
  ett energiunderskott på X tusen per dag tydligt på våra avmagrade kroppar...Givetvis inte med 40 kg men väl med 25-30 kg, inte 11 mil men 2-3 per dygn i "varierande" terräng.
  Fantastiska tider! Då var ryska "troll" något hel annat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den tiden bodde trollen hemma och hade inte någon internet-anslutning :_)

   Radera
  2. ...eller "pimplade" i hamnar och/eller i närheten militärövningar. Minns att de offentliggjorda ryska "sjökorten" var mer detaljerade än våra egna (enligt det som framkom under den tillfälliga öppenheten direkt efter Glasnost).

   Radera
  3. Jodå.....
   Dock har de betydligt effektivare verkyg idag (Internet)
   Jag ser med fasa fram mot valen i Sverige och Finland..... Vilka resurser kommer Ryssland att lägga på sin informationskrigföring angående NATO medlemskap?
   Förmodligen ENORMA RESURSER.....

   Radera
 9. inte en knytblus eller fittmössa så långt ögat kan nå. Det finns hopp.

  SvaraRadera
 10. Fortsätt med att slita ut rörelseapparaten, billigare än hkpt!

  SvaraRadera
 11. Honnör för kamraterna som just fått höra sitt livs skönaste "mössa av - basker på!" Bra jobbat.

  Och författaren verkar ha haft en trivsam promenad i gott sällskap - verkar som en alltigenom rätt trevlig dag?

  För folk som tycker sig vilja kommentera (nedlåtande) om "baskerprov" och liknande - "gör det bättre själv, då" - du har alla möjligheter i världen att göra det civilt! Anmäl dig bara på http://paraendurance.org/

  Så ses vi där (och kan sen i vänskaplig ton ta alla diskussioner om nya generationers vekhet jämfört med äldre). Men tills dess - manöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...fast just det förkunnandet "mössa av - basker på" från regementschefen betraktade jag i det läget som en stor besvikelse. Hade nog fantiserat om något annat faktiskt, typ dubbning av en riddare, och inte sämre än när vi fick våra AK4-or (kids, detta var eoner av tid sedan...).

   Radera
 12. Appropå gårdagens post om (s) och (mp)s valfläsk, vad säger du om (m)s sito med 18+ miljarder till försvaret?

  SvaraRadera
 13. Gjorde lumpen 1990 på I22 Kiruna som Lapplands jägare....
  Håller med fullständigt Lars i denna diskussion saknas totalt pungkulor i Sveriges försvar....vi kommer bli så knullade av ryssen när han kommer...

  MVH VIKINGEN

  SvaraRadera