Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-04-02 17:35

Fortfarande ingen mänsklig rättighet att kunna leva på sin hobby - inte på golf och inte på konst heller

Regeringen har gjort en utredning som vill dumpa 225 miljoner ytterligare av svenska folkets skattepengar på konstnärer. Detta eftersom många konstnärer inte kan leva på sin hobby, utan måste ta andra jobb för att hanka sig fram. Precis som de flesta egenföretagare, som dock inte får några riktade stöd.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke jobbar och sliter på Bokmässan. Arkivbild. Alice Bah Kuhnke käkar alltså inte räkmacka på Heaven 23  på skattebetalarnas bekostnad just nu. Vad jag vet. Vad gjorde jag då själv på Heaven 23? Jag åt lunch, för mina egna ej skattefinansierade pengar.
Regeringen vill alltså garantera en specifik grupp egenföretagare en lön. Nämligen gruppen litterärt och konstnärligt skapande (90030)

Tydligen kan inte alla dessa försörja sig på sin hobby, utan kan behöva ta andra jobb för att överleva. Dessutom har de lägre inkomst än snitt (vilket per definition 50% av befolkningen har om vi med snitt avser median). Att t ex soldater, sjömän och gruppchefer eller poliser och brandmän har lägre inkomster än befolkningen i snitt ger inte dem några extra statliga pengar - tvärtom.

"Utredningen pekar bland annat på att konstnärer har allt kortare och otryggare uppdrag och att fler måste ha jobb vid sidan om. Konstnärerna har också lägre inkomster än befolkningen i snitt." 
Utredningen föreslår också att konstnärer ska slippa sätta av pengar till tjänstepension, vilket alla andra egenföretagare måste göra från sina inkomster. SVT igen:
"Konstnärerna är illa ute när det gäller pensioner och vi föreslår en utredning som ska titta på hur man kan utforma ett tjänstepensionsliknande system för konstnärerna, för de är inte anställda, de har inte arbetsgivare, de omfattas inte av kollektivavtal, de har inte tjänstepension, säger Ann-Christin Nykvist."
Wow. Fetstilen är precis som alla andra egenföretagare. Som varandes dubbel 90030 - både personer som bloggar på Internet och författare räknas som litterärt och konstnärligt skapande enligt ISIN-koderna för företag och verksamheter. Jag avsätter förstås egna surt fakturerade pengar till tjänstepension. Det går att göra både i aktiebolag och i enskild firma - i den enskilda firman är det gamla individuellt pensionssparande fortfarande avdragsgillt, och det med långt högre gränser än forna en tusenlapp i månaden om man har några inkomster att prata om och inte har annan tjänstepension.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger att det kan bli mer eller mindre än de föreslagna 225 MSEK till konstnärerna. Bland annat ska statliga arbetsplatser ha residensprogram för konstnärer. Kanske en residerande konstnär hos Försvarsmakten? Eller Skatteverkets residerande konstnär?

Lämplig rekommendation är att lägga till 90030 till ditt företags verksamhet, så du kan få statliga pengar och pension. Sätt lite färg på ett papper, så du kan kalla dig konstnär.

Dock kan man utgå från att de som ska få dessa 225 MSEK kommer bli statligt godkända konstnärer. Alltså inte fritt att tolka vad som är konst och vilka grupper eller vilka uppfattningar man provocerar. Det handlar alltså om att döda fritt konstnärligt uttryck och politisera vilka som ska kunna leva på sin hobby.

Enda sättet att få politiskt fri kultur och konst är att ta bort alla statliga och kommunala stöd till konst och kultur.

Nej, alla företagare kommer inte lyckas - har du inte en produkt eller tjänst som någon vill betala för, så ska inte staten ta hand om dig. Hela förslaget är att spotta hundratusentals hårt slitande egenföretagare i ansiktet. Kan en soldat ha en månadslön på 18000:- SEK för att riskera livet för Sveriges försvar, eller en polis 25 000:- SEK för att upprätthålla demokratiskt stiftade lagar, så kan en konstnär klara sig på betydligt mindre. 

Jag känner många författarkollegor som hankar sig fram, tar olika jobb vid sidan, flyttar långt ut på landet för att bo billigt och/eller har en sängpartner som kan hålla hushållet flytande. Men de kämpar på - en del lyckas försörja sig på skrivandet, andra inte. Men de allra flesta har ett vanligt jobb, och skriver vid sidan om detta. Vi som kan leva på enbart författandet är kanske 50 - 100 personer i Sverige. Men det är inte en anledning till att staten ska försörja författare eller konstnärer. Tvärt om har jag sett flera nya författare gå från debutant till etablerad författare på heltid. Men alla kommer inte kunna bli det, precis som inom allt annan konkurrensutsatt företagande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. En väldigt enkel idé (för enkel?) vore ju att t.ex landsting och kommuner BARA skall köpa in konst från konstnärer som är utbildat kompetenta att SOMMARVIKARIERA inom vård och omsorg.

  På det sättet måste de åtminstone parallellutbilda sig tillräckligt mycket för att vara samhällsnyttiga på riktigt åtta veckor om året. Övriga 44 veckor kan de göra vad de vill - men den som vill ha pengar från stat, landsting eller kommun SKALL vara utbildat kompetent nog för sommarvikariat.

  Fiffig lösning på TVÅ problem samtidigt - eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det var Södertörns brandförsvar som anställde en trubadur så det kanske har provats redan...
   "En räddningstjänst i kris?" fanns på YT en gång i tiden.

   Radera
 2. Extremt generaliserande kan man säga att de som bär upp samhället och producerar saker som människor behöver för att överleva tjänar lite. Och den ickeproduktiva delen (banker, politiker mm) tjänar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Destruktiva delen är kanske ett bättre ord för banker och politiker.

   Radera
  2. Vad har du emot banker? Tycker du de tjänar för mycket pengar så går det ju bra att köpa på sig lite bankaktier så du får del av övervinsterna.

   Politiker önskar jag hade varit _mindre_ produktiva, det mesta de producerar är rena dårskapen.

   Radera
  3. Banker är egentligen falskmynterier, de tar pengar ur tomma luften och kallar det krediter som de lånar ut till folk på bekostnad av ränta.

   Radera
  4. Återigen om man nu på allvar tror att banker är sådana så är det väl bara till att satsa pengar på den branschen? Varför gör man inte det då? Kanske är det för man inser att penningsystemhaveristerna kanske inte har helt rätt...

   Radera
 3. Blott Sverige svenska Kulturarbetare har.
  Statligt avlönade om de har rätt värdegrund.

  SvaraRadera
 4. De vill väl ha tillbaka de tidigare statliga konstnärslönerna... Dessa togs bort för nya "konstnärer" av de "hemska" borgerliga" 2010 men nu skall väl de åter se till att ge livstids inkomster åt sina kultur-marxistiska vänner och "kåmmpisar" med just den rätta "värdegrunden"...
  Precis som i andan efter 1968...

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Statlig_inkomstgaranti_f%C3%B6r_konstn%C3%A4rer

  SvaraRadera
 5. Ytterliggare en anledning att sparka Alice Bah Kunke och resten av den inkompetenta regeringen

  SvaraRadera
 6. OM västlänken - den förhatliga, gigantislt dyra och samhällsekonomiskt olönsamma tågtunneln till Haga - byggs, så kommer det på station Haga att just anställas en livsavlönad "konstnär" att göra vad denne behagar...

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/konstverk-pa-livstid-vart-ar-goteborg-pa-vag-19215

  SvaraRadera
 7. Helt i vänsterextremisternas linje att skapa polarisering och ställa grupper mot varandra.

  SvaraRadera
 8. Religösa och politiska föreningar som får statligt bidrag är också mycket upprörande. Förmodligen finns det en lång lista på verksamheter som får statsbidrag som kanske är bäst att inte se om man har problem med blodtrycket.

  SvaraRadera
 9. i andra länder skulle detta klassas som vänskapskorruption
  regimen köper röster och lojalitet
  viktiga grupper är bl.a. klanstrukturerna och kultursektorn

  SvaraRadera
 10. Vad jag förstått av de konstnärer jag känner, så är de inte särskilt flitiga med att betala skatt på annat än offentliga jobb. Då blir det inte heller så mycket pension från staten.

  SvaraRadera
 11. Alla diktaturer har konstnärer anställda på olika myndigheter som skildrar hur förträfflig regimen och dess politik är.

  SvaraRadera
 12. Nu handlar väl detta om att köpa ett antal tusen röster åt mp.
  Som tur är räcker det inte. Opinionsundersökningarna visar runt 3,5% vilket borde betyda ca 2% i verkligheten.

  Efter valet testades två strategier.
  Frys ut (sd), resultat = dubblat stöd.
  Ge (mp) makt och låt dem göra bort sig, resultat = aldrig mer över 4%

  Kanske dags att välja samma strategi igen, bilda regering med SD och ge dem några ministerposter och låt dem göra bort sig så ligger de nog oxå på 2% 2022.

  SvaraRadera
 13. Då har väl även Dan Park sitt på det torra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en tolkningsfråga, han fick väl fri mat och husrum?

   Radera
  2. Jag hoppas jag inte bryter mot reglerna nu när jag länkar lite hobbyverksamhet. Hittar dock tyvärr inte hans briljanta verk om Muammar Abu Minyar al-Gaddafi.
   "Negerslav"
   "Rosengårds Bilar"
   "Vår folkkäre artist"

   Radera
  3. Tydligen heter han egentligen Muammar Muhammad Abdassalam Abu Minyar al-Gaddafi. Eller Muammar bin Mohammad bin Abdussalam bi Humayd bin Abu Manyar bin Humayd bin Nayil al Fuhsi Gaddafi. Kanske. Det var det verket handlade om, inte en jäkel vet vad karln heter exakt.

   Radera
 14. Kan vi inte ta fram ett justerat förslag här, Lars? Statliga bidrag till actionförfattare och flöjtister!

  SvaraRadera
 15. så småningom ska vi väl alla den vägen vandra och bli avlönade av staten när robotiseringen tar över våra jobb.. jag bara väntar på när polisen ska komma på att rationalisera med beväpnade konstapel-drönare som patrullerar i förorten ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det borde vara enkelt att skriva en robot som lägger ner anmälningar och utredningar. Det är bara att skumpa slumpas fram en orsak och lägga ner dem...

   Radera
 16. Det här är ett hån mot alla de pensionärer med låg pension. Min mor med nära 10 kkr innan skatt. Hemma med barn några år på 60-talet sen heltidsarbete hela livet. Sen ska de som bedriver konst:iga saker få bidrag för sin hobby. Det är härligt att vara skattebetalare!!! och det är häftigt att betala skatt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och svaret på det är inte mer socialism och mer vädjan till politikerna utan tvärtom mindre makt åt politiker.

   Den där hundralappen som politikerna stal från din mot varje månad och lovade att hon skulle få 105 kr tillbaka när hon gick i pension var en blåsning. För sedan så inflaterade vi bort 50 kr av samma hundralapp och sen gav vi din mor 105 kr med betydligt mindre köpkraft än vad hundralappen hade när den stals.

   Men lik förbannat står folk med mössan i hand och vädjar till politikerna. Istället får de konstnärslöner och annat och reaktionen blir hoppsan.

   Radera
 17. Ett problem i sammanhanget är att man överutbuldar konstnärer och andra estetiska yrken genom ett flertal universitetsutbildningar och folkhögskolor. Jag förstår faktiskt att många gör allt för att satsa på sin konst tills det absolut inte går längre om de har bränt alla CSN-år. Här borde staten gå och inte överutbilda så mycket så att som kommer ut och verkligen har talang ska få en någorlunda vettig arbetsmarknad. Sen är det är det klart att om man håller på med dekonstruerande videokonst så kommer man vara beroende att arv/äkta hälft i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 18. Fast nu utgår det faktiskt statligt bidrag till byggare och städare. Som tack för att de ofta svartarbetar så subventioneras de med ROT och RUT...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju så att de jobben blir inte utförda, eller utförs svart annars.

   Det beror på det höga kostnadsläget för arbetskraft i Sverige. Vissa arbeten kan inte kostnaden skickas vidare till kunden helt enkelt..

   Radera
  2. Det finns massor av sysslor som borde bli gjorda där det hade varit trevligt med statsbidrag så jag förstår inte din invändning.

   Radera
  3. Som egenföretagare så tycker jag att påståendet är ställt åt fel håll.
   Det är på grund av kundernas bristande moral som problemet med svartjobb hanteras med hjälp av ROT/RUT.
   Själv får jag ofta frågan om det går att betala svart. Då jag säger att det går bra (på skämt), fast inte vill sänka priset så backar de alltid.
   Vinklar det som att det de inte vill betala i skatt behöver jag för min pension.
   Personligen tycker jag att ROT/RUT skall avskaffas, men har inga förslag på alternativ för att lösa problemet.

   Radera
 19. Bra belyst från rätt håll.

  SvaraRadera
 20. Mycket bra skrivet!
  Det finns massor av direkt odemokratiska problem med våran tvångsfinansierade sk. moderna konst.
  Oftast är den vare sig vacker eller ens intressant. Senaste moderna utställningen jag var på, kunde jag konstatera att t.o.m. kuratorn måste vara infantiliserad.

  SvaraRadera
 21. Hur ser OB-ersättningen ut för gruppen så kallade graffiti konstnärer ut som mestadels arbetar nattetid, här och var får väl frivilligbrandkåren rycka ut och städa upp efter dom motvilliga konstnärerna som inte vill arbeta utan ersättning.

  SvaraRadera
 22. Har vi inte redan ett antal konstnärslöner utdelade till"förtjänta" konstnärer? Är det den skaran som skall utökas eller?

  SvaraRadera