Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-04-27 10:14

Försvarsmakten: Regeringens vapendirektiv "omfattande problem stora extrakostnader"

Försvarsmakten skriver i sitt yttrande om regeringens absurda tillämpning av EU:s vapendirektiv att lagförslaget innebär omfattande problem och stora extra kostnader. Exempelvis måste en övning avbrytas om en deltagare tappar ett (tomt) magasin eller en bit tomt band till en kulspruta, eftersom magasin i princip kommer betraktas som vapen.
Vapenbrott att plocka upp och måste eftersökas om det tappas bort under en övning.
Försvarsmakten har redan i remisser från 2015 och 201y7 avstyrkt förslag i EU:s vapendirektiv, som innebär allvarliga men för försvarsmakten, totalförsvaret, stridsdugligheten hos personalen och ökade kostnader.

I ett nytt remissvar totalsågar man regeringens förslag på mycket hårdare tillämpning av direktivet än vad som krävs. Problemet är att magasin inte kommer ha ett statligt undantag. Försvarsmakten anser att ett magasin inte utgör en fara för samhället, men det gör tydligen Sveriges regering. Man skriver:
"I det fall Försvarsmaktens löstagbara magasin inte undantas skapar detta omfattande problem för verksamheten. Ett exempel på ett sådant problem blir att det framöver blir en fråga om brott mot vapenlagen 9 kap. 2§ om någon obehörig plockar upp ett löstagbart magasin eller ett band till kulspruta. Under en övning som sker i högt tempo för att efterlikna en verklig krigssituation kan det hända att ett löstagbart magasin eller band till kulspruta tappas, och i med (SIC!) de föreslagna ändringarna i dessa delar tvingas Försvarsmakten därmed hantera magasin likt hanteringen av vapen idag. Det medför att Försvarsmakten blir tvungna att avbryta en övning när ett magasin tappas för eftersök. Sker detta i en stadsmiljö kan det bli en fråga om att spärra av övningsområdet till magasinet blir återfunnet."
Vidare:
"Försvarsmakten hanterar idag ett mycket stort antal magasin och hanteringen av dessa kommer medföra stora extrakostnader både kring övningar samt i den dagliga verksamheten. Försvarsmakten kommer bli tvingad att ytterligare skärpa märkning och kontroll av magasin, vilket innebär en ännu större belastning av både budget och arbete för förbanden. I slutändan kan detta komma att innebära en stor negativ påverkan på verksamheten och övningsförmågan." 
Hemvärnet förvarar idag inte sina vapen i bostaden, men väl magasinen (utan ammunition), men det blir det stopp för nu, vilket också innebär ökat administration, kostnader och sänkt beredskap.

Regeringens absurda tillämpning av vapendirektivet innebär alltså ökade kostnader och sänkt försvarsförmåga för Försvarsmakten, utan att det tillförs de hundratals miljoner kronor i anslag som behövs för att täcka dessa kostnader. Förutom de miljardbelopp som redan saknas för Försvarsmakten årligen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Kan någon förklara vad det är för fel på personerna i regeringen?

  Det måste ju finnas någon medicinsk diagnos, det är inte sannolikt att de konstant bara har otur när de tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Målmedvetet sabotage från globalister, liberaler och annat löst folk som nästlat sig in på alla nivåer av offentlig verksamhet. Kan väl iofs betraktas som en form av diagnos att de tror på sådana ideologier...

   Radera
  2. Varför tar man så dumma beslut att man bekräftar foliehattarnas världsbild?

   Radera
  3. Om du med liberaler menar social liberal så stämmer ditt påstånde.

   En äkta liberal skulle verka för friare vapenlagar.

   Radera
  4. Naturligtvis är det styrt av aktivister. Så är det på ett flertal myndigheter. Att man skulle vara dumma i huvudet strider ju emot att de faktiskt uppnår resultat.

   Radera
  5. Då är det väl vi andra som betalar för idiotin som är dumma i huvudet!

   Radera
  6. Dom begriper inte bättre...

   Radera
  7. Observant glöm inte kommunister trotskister,maoister och andra socialister. De demokratiska har tex sedan hundra år arbetat målmedvetet på att nästla sig in och reformera landet utan revolution.

   En "revert" på lagstiftningen sedan ungefär hundra år behövs för att bli av med den socialistiska parentesen, annars blir den en slutparentes.

   Radera
 2. Arbetsuppgift: Strössla grus i maskineriet..

  SvaraRadera
 3. Varför vill regeringen så gärna jävlas med legala vapenägare? Det är väldigt irriterande.

  SvaraRadera
 4. Om försvaret har övning utanför Rosenbad en fredag eftermiddag och tappar ett tomt magasin så måste väl följaktligen avspärrningar sättas upp så att politikerna inte tar sig hem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kreativt och bra förslag!

   Radera
 5. Enligt den feministsiska läran är ju alltid förhandlingar och samtal bättre än våld, så vad ska Försvarsmakten med vapen överhuvudtaget ?

  SvaraRadera
 6. Nä.. Slangbellor kan de väl få ha..
  Laddade med RiksPolisChefens gummiarmband och Fridolins kolbitar.. :-)

  SvaraRadera
 7. Tycker det är tydligt att regeringen är väsentligt räddare för de egna medborgarna än fientliga soldater och terrorister. Att man som skytteintresserad jäkla mönstermedborgare och hemvärnsman inte har något förtroende från den stat man förutses skydda känns bedrövligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du inne på intressanta tankegångar.

   Varför skulle regeringen vara rädda för sina egna medborgare? Är det så att dom ser vartåt samhället barkar och dom är kanske rädda för att bli lynchade den dagen dom inte lägre klarar att sparka burken framför sig.

   Radera
  2. Det skulle vara ett frågetecken även efter den sista meningen.

   Radera
  3. Man behöver inte vara medborgare för att få vapenlicens. Jag tror inte ens man behöver ha PUT.
   Inte helt överaskad av att polisen inte tycker alla ostraffade i områden där man bl a kastar sten på brandkåren ska få ha "farliga" skjutvapen utan att polisen får göra nåt åt det.

   Det där med magasin är för att göra livet svårare för såna som "R9-Arms" som tillverkade kpistar för Uzi-magasin. (Men just de hade helt klart kompetensen att tillverka magasin.) Skulle inte förvåna mig ett dugg om nåra beslagtagna svenska hembyggda kpistar kunde ta m/45-magasin.

   Radera
 8. Det här är helt fel....
  Likställer man ett KSP band 58 med en "vital del" av KSP58 (slutstycket) så blir det problem...
  Hur skall ett stridsfordon som under förflyttning och skjuter kunna samla upp sina "vitala vapendelar (ksp band)..... det är helt sjukt.....

  SvaraRadera
 9. En tomhylsa är en tomhylsa och kan inte vara annat än en tomhylsa!

  SvaraRadera
 10. Regeringens till synes välmenande agerande - vapen är ju som bekant farliga - är inget annat än ett utslag av en ny sorts raffinerat utvidgad hybridkrigföring där sabotage utförs av den egna regeringen istället för av operatörer som t.ex. skrämmer eller mutar nyckelpersoner till att lämna sina befattningar.

  Regler som till synes är logiska, men rent praktiskt är omöjliga att följa är ett gammalt sätt att sabotera en verksamhet, men att en regering ska använda metoden för att snöpa det egna landets försvar är en kreativ innovation.

  En sak är säker, detta har varit i säck innan det kom i påse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en teori om varför alliansregimen inte offentliggjorde DDR arkiven med svenska spioner. De kanske även innehöll listor med andra länders spioner och quislingar där ett antal inom alliansen var med?

   Radera
 11. Vad gäller för KSP band i form av M13 sönderfallande länk ????
  Många vitala delar där :-)

  SvaraRadera