Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-25 10:27

Faktiskt faktiskt bra

Gammelmedias fakenews-sajt Faktiskt är faktiskt riktigt bra. Än så länge verkar man lyckas hålla sig politiskt neutral.
Schibsteds SvD är en av kanalerna bakom Faktiskt.


Sajten för gammelmedia SVT:s, SR:s, DN:s och SvD:s sajt mot falska nyheter är nu klar, och den lyckas hålla sig objektiv. Nedan följer de aktuella rubrikerna
Delvis sant att vårdköerna har fördubblats - faktiskt. delvis sant (SR)
Kommer lönerna sänkas för LO-anställda? faktiskt. helt fel Nej, Moderaterna vill inte sänka lönerna (SvT)
LO: Provanställd på livstid med Moderaternas politik faktiskt. helt fel (SvT)
Sverigedemokraterna påstår att Sverige har Europas längsta vårdköer, men det finns inte belägg för ett sådant uttalande.  faktiskt. helt fel Nej, det går inte att säga att Sverige har längst vårdköer (SvD)
Nej, Svenskt Näringslivs vd går inte i pension vid 60 års ålder faktiskt. helt fel (DN)
Nja, man kan inte lämna Svenska Akademien faktiskt. delvis sant (SvT)
Politikfakta påstod att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) använde statsflyget för resan till Ungern i mars, men det stämmer inte. faktiskt. helt fel Nej, Fridolin flög inte till Ungern i regeringsplanet (SvD)
Faktiskt helt sant att det i dag finns färre poliser än när regeringen tillträdde faktiskt. helt sant (DN)
Nej, Sverige skickar inte tillbaka syriska flyktingar till kriget faktiskt. helt fel (DN)
Nej, Alliansen har inga förslag om att avskaffa fasta anställningar faktiskt. helt fel (DN)
Till största delen sant att världen blivit mer konfliktfylld än på länge faktiskt. delvis sant (DN)
Nej, Liberalerna är inte ensamma om att vilja förbjuda religiösa friskolor faktiskt. helt fel (DN)
Jag kan inte se annat än att man är balanserad och objektiv utan att rikta in sig mot någon särskild part, så faktiskt.se är värd att följa. Än så länge ligger stort fokus på LO:s lögner om Moderaterna i en valfilm. Det är rätt patetiskt att man tror sig kunna komma undan med lögnerna, annat än kontra de redan frälsta som aldrig kommer ta till sig fakta. Bortkastade pengar för LO alltså.

Vad man kunde önska är att gammelmedia är lika kritiska i sin nyhetsrapportering och inte bara okritiskt upprepar de utspel som diverse parter gör - att journalister lär sig ställa ifrågasättande frågor och att man faktagranskar innan man publicerar. Faktiskt.se kommer inte nå ut till lika bred publik som de felaktiga artiklarna DN, SvD, SvT och SR faktiskt publicerar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Mmm. Ser ganska bra ut, men hade önskat mig lite mer info under vissa rubriker. Tex vilka andra partier än Liberaler som lagt fram förslag om att förbjuda friskolorna.

  ...

  De religiösa alltså.

  SvaraRadera
 2. Det intressanta är ju att den förväntade anstormningen av "fake news" från de som vill att SD ska vinna inte verkar vara här ännu i varje fall och att det ännu är LO som är i skottgluggen.

  Men det roligaste tycker jag var Metros löpsedel de haft ett tag som jag såg häromdagen.
  "Unga ser mycket fake news men läser inte" (ungefär)
  Med tanke på att Metro till 50% är "fake news" eller extremt partisk propaganda för vissa saker så är det ganska kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. och fake news är då allt som inte stödjer din världsbild eller kan du bevisa att 50% inte stämmer i metro?

   Radera
  2. Det är ju väldigt lätt att identifiera lögner från källor som är emot mörkhyade, då själva budskapet är så enkelt. Svårare med mer avancerad politik.

   Radera
  3. Problemet bland unga är nog inte att de läser "fake news" De flesta läser inga nyheter alls.

   Radera
  4. Ah..när jag ser vilka som ligger bakom den så vet jag direkt att det där inte är att betrakta som seriöst. Kul att så många klarar att lura sig själva till denna grad.

   Radera
  5. @Nils Nilsson

   Sluta med denna gamla skröna, tack. Det är tvärt om så att fler unga idag är mer medvetna och pålästa än någonsin tidigare.

   Radera
  6. @Mattias J
   I en nyhetsändning i SVT i förra veckan i samband med FN:s säkerhetsråds möte i Sverige. Halva stadens gator vad avstängda med mängder av poliser. Reportern frågade flera ungdomar i staden om de visste varför och ingen av dessa hade en aning. Inte direkt upplysta!

   Om det nu skulle vara så upplysta och kunniga så borde ju även det visa sig med ökad kunskap och betyg i skolan. Inte som nu rakt ner i botten.

   Radera
 3. Klart den kommer vara balanserad ett tag tills de fått upp ryktet och den värsta granskningen av den är över. Men sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du din medborgerliga uppgift framför dig - att faktakolla faktakollarna.

   Radera
  2. Min och din medborgerliga uppgift borde vara att se till att inte statsstödda organisationer for monopol och att ordentlig maktdelning införs i landet. Tex göra en revert på lagar stiftade sedan ca 1920.

   Det var lagarna vi hade då som gjorde att det gick framåt i landet. De som vi fått sedan dess har gjort att det är "förbjudet".

   Radera
  3. Ja, GuDu, låt oss återinföra tvångssterilisering, rasbiologiska institutet,ta bort rätten till semester, sänka pensionen och återinföra vänstertrafik. Allt skulle bli så bra!

   Radera
 4. Schibstedt och DN har väl stått för fake news med störst genomslag utan jämförelse och går inte att lita på. Uvell har ett par riktigt bra inlägg om SVD och Schibstedt. https://uvell.se/2018/03/27/hej-media-beratta-om-era-databaser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopia ligger i fight med Uvell så detta kommer ignoreras hårt :)

   Radera
  2. Ok, visste inte det men ska undvika Uvell i framtiden för att undvika dålig stämning/bad standing.

   Radera
  3. Vadå ligger i fight med Uvell? Fakta, please!

   Radera
  4. Uvell är mkt rapp och pricksäkerhet, dessvärre inte lika imponerad av Oksanen som Cornucopia.

   Radera
  5. Mitt förtroende för Uvell är extremt lågt efter dels en del inlägg under tiden som SlöSo. Men det som fick mig att helt avskriva henne var när hon inte ens orkade faktakolla kring "Gift med ett barn"-folder. Utan valde gladligen att få "likes" och vara "rapp i käften" snarare än att ge korrekt fakta.

   Exempelvis är det endast Sverige och tre andra EU-länder som helt förbjuder barnäktenskap. Och jag har för mig att Sverige var antingen det första eller bland de första av dessa fyra länder att sätta en gräns vid 18 års ålder.

   Exempelvis så har länder som Finland och Frankrike ingen lagstadgad nedre gräns.

   Och läser man hur lagen är skriven så inser man ganska snabbt att den är skriver på ett sätt så att det blir upp till åklagare att avgöra huruvida ett äktenskap ska annulleras.

   Radera
 5. "Sverigedemokraterna påstår att Sverige har Europas längsta vårdköer, men det finns inte belägg för ett sådant uttalande. faktiskt. helt fel Nej, det går inte att säga att Sverige har längst vårdköer (SvD)"

  Sverige ligger på plats 33 av 35 möjliga.. Så "helt fel" ..känns så Fel.

  https://www.expressen.se/nyheter/vi-tillhor-det-absoluta-bottentrasket-i-europa-/?social=twtr&utm_campaign=social_sharing&utm_medium=link&utm_source=twitter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, inte direkt fel men en bra vinkling för påverkan, som förväntat. Tyvärr finns ingen högermedia att balansera vänsterdominansen.

   Radera
  2. Hamid-Heidari
   Inte bland msm. Men "högermedia" har ju blivit den alternativa. Fria Tider, Nya Tider, Nyheter idag, Samhällsnytt osv. De har ganska många läsare.

   Radera
  3. Nej, Sverige ligger på delad 33 plats i den totala poängen i fråga om väntetider. Dock så ligger vi i mitten på en del av faktorerna inom denna kategori och bland bottenplaceringarna på en del av dem.

   Den som är mest anmärkningsvärd att vi ligger bland botten på tiden det tar för att få tillgång till cancervård i form av strålnings/chemoterapi. Där ligger vi på 28 plats eller något sånt. Dvs majoriteten av patienterna får vänta över 3 veckor på att få tillgång till detta. Dock tror jag inte det inräknar kirurgi för att ta bort tumörer.

   Totalt ligger Sverige på 12 plats och vår poäng har stigit(samtidigt som den stigit i andra länder, vilket gör att vi ligger kvar på samma placering).

   Man bör också tänka på att en del av väntetiderna, där Sverige får bottenplaceringar, handlar om hur snabbt du får träffa läkare i primärvården och hur snabbt du får träffa läkare vid besök till akuten.

   Vid akutbesök så verkar många få vänta i upp till tre timmar. Dock kan detta bero på att det är svårt att få tag på primärvården. Så folk väljer att besöka akutsjukhusen. Så väntetiden och belastningarna på akutsjukhusen skulle kunna minskas om folk hade lättare att träffa primärvården samma dag.

   Radera
 6. Kan någon ge mig en lista på säg tio fake news som avses bekämpas med denna fakenews-sajt? Och på viket sätt har dessa "fake news" haft någon betydande påverkan på den svenska opinionen? Vet att det finns en hyffsat lång lista med fake news från MSM men antar att de inte kommer ta upp detta ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Falska nyheter stärker ofta den egna gruppen, "confirmation bias" d.v.s. man söker information som bekräftar ens övertygelse och eldar på motsättningar.

   Men lyckas man få en falsk nyhet viral så kan den säkert avgöra ett val. Hände visst i världens största demokrati.

   Radera
  2. Ok, kan du ge exempel där exempelvis DN eller "MSM" i Sverige helt hittat på en historia för att påverka opinion? Fake-news, som begreppet används ursprungligen, handlar om helt påhittade nyheter för att påverka opinion. Dvs det finns väldigt lite till ingenting som indikerar att saker och ting öht har hänt.

   Exempelvis att Hillary skulle drivit en bordell för pedofiler i källaren hos en pizzeria.

   Vinklade nyheter är inte fake-news. Det är vinklade nyheter/propaganda.

   Radera
 7. "Påståendet bör vara kontroversiellt, i meningen att någon undrar över sanningshalten i det som sägs." är ett kriterium för att man skall ta upp nyheten. Det är lite synd eftersom de allra värsta misstagen är dem som i princip alla tror på....Annars verkar det vara ett bra initiativ. Men det finns en uppenbar risk med att ha den där typen av faktapoliser. Vi får se....

  SvaraRadera
 8. Verkar inte ta upp några stora frågor i sitt sammanhang precis. Gissar att det blir noga utvalt smådravel o märkning av ord osv i enskilda meningar, till regimens fördel, som kommer tas upp.
  Man kommer säkert låtsas vara objektiva i början tills man byggt upp nån form av förtroende hos den lättlurade massan.

  SvaraRadera
 9. "Delvis sant att vårdköerna har fördubblats - faktiskt. delvis sant (SR)"

  Sverigedemokraterna påstår att Sverige har Europas längsta vårdköer, men det finns inte belägg för ett sådant uttalande. faktiskt. helt fel Nej, det går inte att säga att Sverige har längst vårdköer (SvD)

  Vilket land har längst vårdköer?
  På något sätt så tycker ändå regeringen i vårbudgeten att det behövs 400 miljoner för att korta vårdköerna fast det inte på något sätt går att mäta dessa vårdköer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det väldigt motsägelsefullt och så tror man att vi inte ska märka det?
   En annan extremt motsägelsefull bomb som kommer brisera snart är den om Islam, vad den religionen egentligen sprider för värderingar och hur dessa påverkar samhället. Hur jävla korkade kan vi vara som tillåter det att ske rakt under vår vitpudrade metoo näsa?

   Radera
  2. Vilka vårdköer talar vi om? Problemet är att det finns ett antal vårdköer och Sverige ligger hyfsad bra, i jämförelse med Europa, i vissa av dem och dåligt i andra.

   En av källorna som används talar inte om vårdköer utan "accessibilty", dvs tillgänglighet. En sak som sänker Sverige i detta avseende är hur snabbt man kan få komma till primärvården samt hur länge man får vänta på akutsjukhusen innan man träffar läkare.

   Det är vid akutsjukhusen där Sverige hamnar i bottenplaceringen angående väntetid för att träffa läkare(runt 3 timmar). Ett annat problem är att SD försöker skylla på det parti som styr på statlig nivå(Socialdemokraterna), när sjukvården till störst del är landstingens ansvarsområde.

   Radera
 10. "Nej, Liberalerna är inte ensamma om att vilja förbjuda religiösa friskolor"
  Bara en sån mening. Inte ens påståendet är korrekt. Mer korrekt hade varit:
  "Nej, Liberalerna är inte ensamma om att vilja förbjuda religiösa friskolor utom judiska".
  Den redan ingrodda normaliseringen av vilka som styr över Sverige är som vanligt total.

  SvaraRadera
 11. Det stora hotet tror jag är det totala ointresset av bl a samhälle och politik som finns hos för många. Är man intresserad och läser och lyssnar runt i nyhetsflödet. Då har man lättare att bilda en egen uppfattning och vara kritisk. Kunskap och informationen brukar inte fördumma. Däremot det motsatta.

  SvaraRadera
 12. Det statligt finansierade nätverket av falska nyheter och vänsterradikal propaganda är bara toppen på ett mer än bara synnerligen problematisk isberg.

  Alice Bah Vodkaklunke har mer rätt än hon anar med sitt tygstycke som säger att vi behöver en kulturrevolution t.ex. Fast åt andra hållet.

  SvaraRadera
 13. Ren damage control av lögnmedia. Alternativmedia har dragit ner byxorna på Schibsted och Bonnier så oerhört många gånger att de nu försöker de öka sin trovärdighet genom att faktakolla skitnyheter.

  "Nja, man kan inte lämna Svenska Akademien"

  Vem fan bryr sig?

  SvaraRadera
 14. VEM skall avgöra och "bestämma" VAD som är s.k "Fake-News" eller inte ?
  VEM skall övervaka över att reglerna för vad som just har bedömts som fake-news efteföljes ?

  DDR-staten är nära !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en öppen sida så det är fritt fram för envar att studera. Fakta är fakta, och om någon påstår att de kan hoppa höjdhopp till månen eller att Sverige har 20 miljoner invånare så är det väl bra att någon kommer med en faktakoll.

   Hur jävla svårt ska det vara att förstå?

   Radera