Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-20 10:33

Den militära flygplatsen i Karlsborg stängd - osäker framtid

Start- och landningsbanan på fd F 6 i Karlsborg är nu stängd för flyg, inklusive det militära transportflyget som såväl övningsverksamhet hos Fallskärmsjägarskolan (FJS) eller Särskilda operationsgruppen (SOG) och 31:a och 32:a bataljon, såväl som skarpa insatser. Brist på resurser gör att Sveriges special- och elitförbandscentrum inte kan använda transportflyg lokalt.
Svensk försvarsbudget 2019, pixels på skärm.

Flygplatsen i Karlsborg är alltså stängd för transportflyg, även om de obemannade taktiska flygfarkosterna (TUAV) fortfarande kan verka från sin separata bana, och man kan landa och starta med helikopter. Men det så viktiga och kritiska transportflyget får inte längre använda flygplatsen i Karlsborg.
Karlsborgs fästning. Flygplatsen ligger ur bild till vänster, men är skyddsobjekt med fotoförbud.
Just flygplatsens läge alldeles intill regementet K 3 Livregementets Husarer med 31:a lätta luftburna manöverbataljonen, 32:a underrättelsebataljonen inklusive fallskärmsjägarskvadronen, och Särskilda operationsgruppen har varit en unik fördel med Karlsborgs Fästning som garnison. Brist på underhåll och ekonomiska anslag till en renovering av start- och landningsbanan gör dock att man nu fått start- och landningsförbud på banan.
Livregementets husarer.
Förbanden måste alltså transporteras någon annanstans för att ens kunna öva. Vid akut skarpt läge kan landningsbanan förstås användas, men inte för ordinarie nationella och internationella insatser. Snålheten bedrar alltså visheten och att behöva flyga från en flygplats längre bort kostar i förlängningen förstås pengar.

Om inte försvarsanslagen höjs kraftigt nästa år kommer svensk försvarsförmåga trilla över ett stup. Det är inte längre möjligt att skjuta upp anslagshöjningar och ändå fortsätta prata om bibehållen eller ökad förmåga. Och att punktera verksamheten genom att på pappret utöka, men samtidigt hindra övningsverksamhet genom att stänga flygplatser är ren populism.

Det är idag osäkert när banan åter kommer öppnas för flygplan, även om regementsledningen inte verkar gett upp hoppet än. Några extra anslag av vikt gavs inte till Försvarsmakten vid vårändringspropositionen och från regeringshåll kommer inga ljud om höjd försvarsbudget framöver.

TUAV-verksamheten fortgår för fullt i fräscha moderna lokaler i anslutning till flygplatsen. Jag kan inte redovisa några foton från mitt besök där, pga fotoförbud. De obemannade farkosterna har dock en egen landningsbana och drabbas inte av att huvudbanan har flygförbud.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Regeringen skall ju använda pengarna till 9000 skäggbarn (förlåt, ensamkommande unga som det heter nu) som inte har asylskäl. Klart man inte har råd med sådant här!
  Att hålla ihop regeringen är ju som bekant viktigare än rikets säkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är att hålla sig kvar vid maktens utfordringstråg. Allt annat är ett medel för att uppnå detta.

   Radera
  2. Ett flygfält som behöver repareras, 9000 ungdomar som behöver sysselsättas...

   Radera
  3. @ Sjunkbomben - Nj, de är ju inte svenska medborgare än - och området är alltså skyddsklassat, tillträde förbjudet för utlänningar också då antar jag.

   MEN, MEN, MEN du är onto something kreativt här: Varför inte anställa alla 9000 som svensk-afghanska tolkar med stationering på obestämd tid i anslutning till svensk trupp borta i Afghanistan. Daglön enligt afghansk taxa. Den som avviker från områdets daglig instämpling blir automatiskt uppsagd (och eftersökes ej).

   Radera
 2. Byråkratiskt kanske man skulle återupsätta F6 och låta dom ta hand om transportflyget.
  Detta verkar ju vara en långbänk och det har väl funnits pengar men renoveringen blev stoppad pga miljöskäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta gärna mer, vad är det mera specifikt som har blockerat renoveringen av rullbanan och mer av flygplatsen?

   Radera
  2. Brist på $$$

   Inte svårare än så.


   Annat prioriterats högre i den anslagsposten.

   FM uppgifter & resurser är i balans, eller inte.

   Ärendet I sig är säkert ~8 år.

   Radera
 3. JAg hoppas att försvaret stänger butiken under 2018/19 , ÖB avgår med hela försvarsledningen. Folkets ilska är det enda regeringen bryr sig om och knappt det.

  Om inte MP åker ur riskdagen. Värre parti för Sverige har sällan skådats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyll inte på mp det är sex andra partier som stöder förd politik!

   Radera
  2. Dessutom har antagligen de höga försvarscheferna också höga bolån och har inte råd att säga upp sig hur som helst.

   Radera
 4. Din kommentar under bilden på fästningen tycks inte ha uppfattats likartat hos Eniro och Google. God detaljrikedom hos bådas flygfoto :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hos båda finns det lite väl mycket "målade" ytor i närheten av just Karlsborg... ;-)

   Radera
  2. hitta.se har samma flygbild som eniro minus pixlarna...

   Radera
 5. Rysk miniubåt? https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6935168

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så väktare rondar med strålningsmätare. Är det normal rutin?

   Radera
 6. Vän av ordning undrar om inte flygbanan ligger till höger i andra bilden som är tagen från Vaberget över slutvärnet?
  Men allt för att förvilla ryssen antar jag :-)

  SvaraRadera
 7. För att försöka hitta någon ljusglimt för Försvaret så kan vi iallafall glädjas åt att Dan Eliasson inte är ÖB! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge grabben några år på MSB för att förstöra den myndigheten så är han nog redo för ÖB-jobbet. Sweden's Finest enligt Morgan Johansson: "Dan Eliasson är en av de mest erfarna myndighetscheferna i statsförvaltningen, och han har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan."

   Radera
 8. Enkelt, värva bara kvinnliga jägarsoldater så kan de lyfta från flygfältet för de obemannade farkosterna.

  SvaraRadera
 9. Finns någon referens att stänga KARLSBORG, skulle vara tacksam för beslutsreferns.

  // R

  SvaraRadera
 10. Med tanke på att Ryssland med föregångare bedrivit påverkansarbete i snart 70 år så vore det inte en överraskning om beslutet togs i Kreml på ett eller annat sätt.....allt i syfte att försvaga, förvirra och skapa osämja.

  SvaraRadera