Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2018-04-07 08:09

Deklarationen: Sålt lägenhet? Kom ihåg att föreningens amorteringar är avdragsgilla

Dags för ett rätt viktigt deklarationstips. Om du sålt din bostadsrättslägenhet så ska du komma ihåg att föreningens amorteringar under tiden du ägde lägenheten är avdragsgilla som kapitaltillskott. Du behöver alltså betala mindre skatt på din försäljning om din förening amorterat medan du ägt lägenheten.
Stockholm. Arkivbild. Speglar inte aktuellt väder. Ej säkert att det finns bostadsrättsföreningar på fotot.
Så kallade kapitaltillskott i bostadsrättsföreningar är avdragsgilla vid försäljning av din bostad. Det gäller uteslutande amorteringar som föreningen gör. Om t ex din andel i föreningens amortering har varit 1000:- SEK i månaden och du ägt lägenheten i tre år, så får du ett avdrag på 36 000:- SEK och minskar reavinstskatten på försäljningen (eller höjer förlusten och får mer tillbaka på skatten).

Många föreningar är inte medvetna om detta, och ännu färre bostadsrättsägare.

Det hela finns beskrivet i ett tidigare gästinlägg från 2013, som är väl värt att läsa så här i deklarationstider.

I praktiken är alltså bostadsrättsföreningars amorteringar avdragsgilla. Se till att utnyttja det avdraget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Och det rapporteras automatiskt av föreningen till skatteverket vid försäljning och är redan ifyllt på blanketten tillsammans med inköps och försäljningspris.

  Men det var en oväntad och välkommen pluspost som jag inte räknat med när jag gjorde kalkylen över skattekostnader vid försäljningen i fjol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle precis skriva det samma!

   Radera
 2. Är ofta ifyllt om föreningen har ekonomisk förvaltning av någon av de större drakarna (hsb och Riksbyggen).

  SvaraRadera
 3. Bra med en påminnelse om detta!
  Du skall absolut inte räkna med att föreningen har koll på detta! Även hos de stora förvaltarna fungerar överlämningen mellan varandra dåligt, så har föreningen bytt förvaltning under innehavstiden är det till och med troligt att tidigare års siffror inte flyttats med.
  Bra att komma ihåg är att du inte behöver använda dig av det belopp du fått från föreningen. Anser du att din bostadsrätts avgifter amorterat mera än siffran i kontrolluppgiften så kan du använda ett eget uträknat belopp.
  Var dock beredd på att i så fall behöva redovisa hur du kommit fram till beloppet ifall skatteverket frågar.
  Tipset är att alltid spara alla årsredovisningar under innehavstiden, för då kan du baklänges sedan räkna fram hur stor andel av föreningens amorteringar som just din bostadsrätt bidragit till.

  SvaraRadera