Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-04-30 09:57

Bostadsbrist? Rekordmånga nya bostadsrätter till salu!

Bostadsbristen slår till igen. Aldrig förr har det varit så många nyproducerade bostadsrätter till salu säger Hemnet till TT. Ändå påstår vissa att det är brist på bostäder.
Trängsel och platsbrist på storstaden Stockholms centralaste gata, Vasagatan.
"Bostadsbrist" definieras i Sverige som "det finns ingen billig socialistiskt hyresreglerad stor och fräsch hyresrätt i absolut bästa läge för mig att flytta in i omedelbart och utan kötid". I verkligheten föreligger dock inte bostadsbrist, då de hemlösa som sover på gatorna är ett utslag av sociala problem och personliga tragedier och inte frånvaron av bostäder. Undantaget dessa har alla som bor i Sverige idag en bostad - även ett andra- eller tredjehandskontrakt är en bostad, liksom att bo hos sina föräldrar eller dela en lägenhet.

Hemnet säger nu till TT att antalet nyproducerade bostadrätter till salu har ökat med 282% på två år och 75% senaste året. Det finns nu 11 419 lägenheter att välja och vraka mellan. Stefan Tell på Hemnet säger till TT att det förmodligen är den högsta siffran någonsin.

Så mycket för bostadsbrist.

Fast det är klart - de här lägenheterna är inte de där billiga socialistiskt hyresreglerade centralt belägna hyresrätterna, utan kräver extremt dåligt omdöme att belåna sig för att köpa. Fast i rättvisans namn har halva befolkningen sämre omdöme än andra halvan, så det ska väl gå att hitta köpare? 

Eller inte.

Man ska också komma ihåg att överutbudet av nyproducerade bostadsrätter kommer toppa först mot slutet av 2018 eller under 2019, på grund av eftersläpningen mellan byggstarter och inflyttningsklara bostäder.
Byggstarter och färdigställande av bostäder i flerbostadshus i Sverige.
Inte förrän färdigställda bostäder är högre än påbörjade har vi sett en utplaning av överutbudet. Sedan kan förstås allt fler av projekten ställas om till hyresrätter vilket minskar överutbudet av bostadsrätter.

Fick en länk från en läsare härom veckan till ett nyproducerat hyresrättprojekt i Stor-Stockholm, där man kunde få en nybyggd lägenhet för 6000-7000:- SEK i månaden utan kötid. Bara att ringa om man hade en inkomst. De verkar dock slut nu, det var trots allt några veckor sedan.

Ska jag medge någon bostadsbrist så är det brist på lägenheter för personer utan inkomster, eller med betalningsanmärkningar och maxade kreditlinor. Inte ens kommunerna bygger sådan sk social housing och det problemet kommer antagligen aldrig att lösa sig. Det finns dock en andrahandsmarknad att vända sig till. Önskvärt vore att andrahandsuthyrning av åtminstone bostadsrätter släpps fri, men det stoppade socialisterna (i samarbete med Sverigedemokraterna) under alliansregeringens näst sista år. Det vore ju hemskt om folk kunde få tag på en lägenhet - varför skulle man då rösta på sosseriet?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

90 kommentarer:

 1. Hur många bussar om dagen med inflyttande elitungdomar från landsbygden ankommer till stan nuförtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ska de jobba nu när Barista gått i kk?

   Radera
  2. Och den kanske viktigaste frågan av alla. Var ska Carolina Klüft fika?
   http://www.mynewsdesk.com/se/barista/pressreleases/svenskt-rekord-i-crowdfunding-carolina-kluft-en-av-oever-1-punkt-300-nya-delaegare-1664312

   Radera
  3. Hur många bussar som går till Stockholm från landsbygden besvaras i rubriken.

   http://www.barometern.se/ledare/det-gar-inga-busslaster-till-stockholm-langre/

   Radera
  4. Jag tycker mig märka en ganska brutal nedgång nu på bostäder med något sämre läge. De har haft svårt att få sålt och troligen är det en hel del där nu som inte klarar att hålla ut längre, man måste sälja till slut.

   Gissar att de ungdomar som kommer ut och skall skaffa egen bostad inte har den ekonomin som äldre generation haft och de vill bo centralt samt kan knöka ihop sig.

   Antalet elitungdomar med pengar har sinat betänkligt

   Radera
 2. Fan va trött man blir. DN försöker få detta till "fakta":
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-hur-stor-ar-bostadsbristen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån borde skriva och tipsa om att Oscar properties har en massa ledigt :)

   Radera
 3. Vad jag förstått ligger dessa antal bussar i jämvikt med de som flyttar ut, förmodligen till sådana populära regioner då av mellanstora städer.
  Inflyttningen kommer idag från andra landsbygder än den svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. London är knappast landsbygd.

   Radera
  2. Jag visste inte om inflyttningen kommer från landsbygd eller städer. Drog till med nåt. Men London? Why?

   Radera
  3. Brexitflyktingar i Finansvärlden :-)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Du vill ju ha det till att nettoinflyttningen sker från utlandet. London är en del av utlandet. Och ett av ställena som människor flyttar till Stockholm ifrån. Även Lissabon (för att få svensk sjukvård, när man blir uppåt 85 - 90) och så New York förstås.

   Radera
 4. Alla typer av brister uppstår när staten förhindrar fria marknader. Självklart blir det brist på bostäder när priset hålls artificiellt lågt. Brist = statens misslyckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tala istället om vad bristen består i?
   Med ditt resonemang kan man ju hävda att staten gjort ett fantastiskt jobb då det inte är någon bostadsbrist att tala om.

   Radera
  2. Ständigt denna heliga fria marknadsekonomi. Är det den som gör att svenska ingenjörslöner trots individuell lönesättning står nästan stilla trots att företagen dagligen gallskriker om sin ingenjörsbrist? Är det den som gör att inga företag vill anställa nyutexaminerade ingenjörer, trots att de dagligen skriker om hur akut bristen är?

   Radera
  3. Vad består bristen i? Det är väl uppenbart. Hyresreglerade bostäder innanför tullarna och i närförort (med Stockholm som exempel). Det var ju själva poängen med mitt inlägg. Det som staten håller nere priset på blir det brist på. Samtidigt ökar efterfrågan eftersom folk bor på för stor yta eftersom det är så billigt. Suboptimalt utnyttjande av befintligt bestånd och fel marknadssignaler till nybyggnadsmarknaden. Svårt att se hur man kan argumentera emot det.

   Radera
  4. Det är också en brist på billiga tillväxtbolag som delar ut 4% eller mer.
   Men det är väl också statens fel genom Riksbanken.

   Radera
 5. En liten lågkonjunktur på det här så...

  SvaraRadera
 6. Men den halvan med sämre omdöme, har nog redan hittat något annat att spendera pengar på...

  SvaraRadera
 7. Ha ha.. ! :-)

  ".."Bostadsbrist" definieras i Sverige som "det finns ingen billig socialistiskt hyresreglerad stor och fräsch hyresrätt i absolut bästa läge för mig att flytta in i omedelbart och utan kötid". .."

  Något av det absolut BÄSTA jag läst på denna blogg ! ;-)

  SvaraRadera
 8. I Sverige flyttar yngre vuxna från föräldrahemmet tidigare än de flesta eurpeiska länder. Det räcker med att man flyttar hemifrån ungefär som i England eller Tyskland, så är den där "bostadsbristen" borta. Få se nu, vi är väl ca 100 000 pers per årskull. 3 år senare hemifrån-flytt, då har du lätt 150-200 tusen bostäder till lediga, om man antar att en mindre del av 19-23åringar bor fler än en person per bostad.

  https://www.europaportalen.se/2015/04/svenskar-forst-att-flytta-hemifran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad skulle det lösa? Dom skulle ju vara lika många om de flyttade hemifrån 3 år senare?

   Radera
  2. Men.. Tänk nu på vad SSU, RFSU, Gudrun Schyman, Anna Wahlgren, jag vill ha bostad NU m.fl kommer att säga nu ??

   Normen i sverige har ju varit den att man SKA och MÅSTE flytta hemifrån föräldrarna när man fyllt 18 eller senast 20..
   Annars kan man ju inte få något eget liv och kan riskera att få gammaldags omoderna patriarkala värderingar som inte står i samklang med vår moderna och "upplysta" tid och värdegrund..

   Att detta också medför att ett stort resursslöseri med bostäder och uppvärmning, fastighetslån och finansiering är en annan faktor som ovan "ledande vänsterintellektuella" inte tycks ha greppat !

   Radera
  3. Du påminner en hel del om en fiktiv spansk adelsman som hittade på helt fiktiva monster och sedan dödade dem och tog åt sig äran.

   Han hade dock sin Sancho Panza, som höll igen honom lite när han flippade ut alldeles för mycket. Du däremot går full retard varje dag på internet utan att ha nån som lugnar dig lite vilket är bra mycket mer roande.

   Att det skulle vara nån slags värderingsnorm att man ska flytta hemifrån vid en viss tid i sitt liv är lite som de där väderkvarnarna och saracenerna som den mentalsjuke spanjoren fäktades emot.

   Och vi andra ser bara en gubbjävel med träsvärd som snubblar på sina egna brallor.

   Radera
  4. "..
   Och vi andra ser bara en gubbjävel med träsvärd som snubblar på sina egna brallor..."

   Ehh.. Ben Dover ?

   Radera
  5. Folk borde väl flytta hem till sina gamla föräldrar i deras enorma villor. Men det är många som inte vill det. Frågan är: Ska folk verkligen få göra som de vill?

   Radera
  6. Förstår att tanken att folk ska göra som du vill lockar, men tyvärr, du får drömma vidare angående det.

   Radera
  7. Okej om man kommer in på en utbildning 250 km hemifrån men..
   Om man kommer in exv. en utbildning på 45 min pendlingsavstånd kan man gott bo hemma i "pojk-" eller "flickrummet" och pendla !

   Sparar pengar - mindre studielån, bostadsekonomiska resurser, uppvärmning mm och man belastar inte samhället med krav på att "alla" skall ha ett (subventionerat) eget redan i tidg ålder!
   Se bara på den statistik som @Mats visade upp ovan !

   De enda som tjänar grova pengar på att människor flyttar hemifrån alltför tidigt mm är de som lånar ut pengar till ett ständigt ökande byggbehov och ävenså de som har fackliga och ekonomiska intressen i att byggindsutrin städnigt går på högvarv!

   Sverige skulle må mycket bätte om vi tog till oss ett mer centraleuropeiskt perspektiv på boende, lånande, krediter och kontanter!

   Radera
  8. Tips: Bo hos mamma och pappa under studietiden, ta fullt studielån, spara allt, använd det till insats på första egna lägenheten.

   Radera
  9. @Ben Dover, det skulle inte "lösa" något alls. Jag bara konstaterar att om man flyttar hemifrån tidigare, så krävs större total boyta och/eller fler bostäder /capita än vad som är fallet om man flyttar hemifrån senare. Menar du att detta saknar betydelse för förhållandena på bostadsmarknaden?

   Radera
 9. Med socialistisk finans-och penningpolitik kommer regeringen att lösa det. Det är bara att låta kronan falla mer, dvs go Venezuela all the way.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Joakim: Kommentar?? :D

   Radera
  2. Regeringen löser inte ett dugg. Mycket möjligt att det blir några magra år framöver. Fast exportindustrin ser ju åtminstone år 2018 ut att gå sjukt bra.

   Radera
 10. Skulle själv påstå att vi har rätt extrem brist på hyresrätter. Extremt många människor som ville ha en HR köpte en BR för att de inte fick någon HR via kön. Hur är inte det brist? Är ju en fullständig marknadsdefekt.

  "Bostadsbrist" har vi lika självklart _inte_.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus det faktum att det generellt är stökigare i HR än BRF.
   Sen måste så klart alla nyanlända ha någonstans att bo och det blev HR för deras del.

   Radera
  2. När priserna börjar rasa på allvar kommer det snart att vara omvänt. Om en tid lär det vara betydligt stökigare i alla BRF:er än i hyresrätterna.

   Radera
  3. Du vet mycket du Unknown. Återkom med en tidsram på nedgången iom att du "vet" att det kommer att gå ner. Vore ju ytterst intressant att veta för den svenska befolkningen som då kan göra "säkra" pengar på att spekulera i nedgång.

   Radera
  4. Håller med om det där med HR. Dock är hälften av nybyggena HR och de verkar ju inte ha något problem att hyra ut dem, än så länge. Så vi kommer väl få se fler konverteringar BR -> HR framöver i nyproduktionen.

   Bristen på billiga HR är permanent så länge vi har bruksvärdeshyror och extremt undervärderade gamla hyresbostäder. Jag är dock intresserad av hur det går med uthyrning av nybyggen, som med sin "presumtionshyra i 15 år" eller vad det är har en mer rimlig kostnad för enskilda.

   Radera
  5. Det är mismatch nybyggda BRF och köpare (som inte har råd/lust att betala dessa priser). Det märkligaste är att detta liksom bara fortsätter trots en svag marknad inom högprissegmentet.
   https://oscarproperties.com/projekt/gasklockan-wip/

   Radera
  6. I min generation köpte många BR från 2008 fram till idag av syftet att "Jag vill bo i hus i framtiden men orkar inte spara pengar så det är bättre att göra bostadskarriär". Dom hade ju rätt dessutom. Dom handlar på samma marknad ja men procentuellt har bostadsrätterna (särskilt dom mindre) stigit högre än vad priserna på hus stigit under samma tidsperiod och därmed har dom handlat rätt.

   Radera
  7. Ja precis. Jag gjorde denna observation för över ett år sedan (att BR var totalt mättat redan och bara hade lite artificiell luft som [extremt dåligt] substitut till HR).

   Sen fortsätter rekordbyggandet.

   Sure, ingen vet vart priserna ska eller när en bubbla börjar och slutar, men jag ser det som den absolut starkaste indikationen på att vi är på toppen av en jättebubbla; att många tex bostadsutvecklare inte verkar förstå saker jag förstår (jag är minst sagt dåligt insatt relativt någon som arbetar med detta).

   Observationen då alltså: att rekordbygga något marknaden redan med stor ansträngning (knappt) sväljer som ett extremt dåligt substitut (dvs en dålig produkt).

   Gäller såklart inte alla, Wallenstam är ju exempel på några som verkar haft koll på sin strategi. Men verkar gälla många.

   Radera
  8. Om vi får något som liknar 2008 (något jag inte påstår) ska man undvika Wallenstam. Aktien gick ner 69% från topp till botten i den vevan.
   Sen att den står avsevärt högre nu är en annan historia.

   Radera
  9. Vi får se hur det utvecklar sig framöver. Ingenting fundamentalt har ju förändrats sedan prisstegringarna avtog i slutet av förra året. Tror mest att folk som ännu inte köpt och ser att priserna inte stiger längre känner att det inte finns någon anledning till att köpa om priserna inte går upp i snabbare takt än villorna eller dom större boendena. Vi har ju fortfarande samma löner och ränteläge och hade man en kontantinsats när priserna var 10% högre för 1 år sedan så har man det även nu. Antingen så leder kronförsvagningen till att löneökningarna drar igång och att prisutvecklingen på bostäder fortsätter att utveckla sig positivt eller så slutar många aktörer att bygga BR och därmed får vi en bra marknad för säljarna igen om något år eller så kraschar allt. Tror dock inte på det sistnämnda så länge konjunkturen inte vänder men den bör väl också vända någon gång?

   Radera
  10. Det finns ingen räntetrigger längre och därmed upphörde uppgången.
   Detta i kombination med att det mentala tänket "priserna stiger alltid, jag betalar till mig själv" fått sig en ordentlig smäll.
   Att svenska börsen fortfarande arbetar sig uppåt beror på kronförsvagningen.

   Radera
  11. @Stefan: Bankerna börjar ju få konkurrens om utlåningen nu så visst finns det lite hopp om att boräntan kan fortsätta ner. Även Riksbanken utesluter ju inte köp av bostadsobligationer ifall det behövs för att stödja oss medborgare. :)

   Radera
  12. Låga räntor gör det alltid gynnsamt att låna för att äga. Finns alltid en räntenivå som är tillräckligt låg för att få ägande att bli gynnsamt. Vi har låga räntor nu.

   Radera
  13. Nej det är inte gynnsamt att låna om vi har tillgångsdeflation.

   Radera
  14. Ja, jag vet mycket. Jag vet att raset tilltar i höst eftersom världens börser börjar rulla över på allvar då samtidigt som vi kommer att ha ett ännu större utbud på bostäder. The game is over. Look out below...

   Radera
  15. Kul att ha en miljardär i kommentatorsfältet som delar med sig av sin spåkula.

   Radera
  16. Själv är man redan mångmiljardär i Iranska Rial :)

   Radera
  17. På tal om spåkulor så har vi snart siffrorna för april klara på Husmask. Svag nedgång för bostadsrätter. Kraftig uppgång för villor och radhus.

   Om detta stämmer är en möjlig utveckling att pengar från låneutrymme i villamarknaden kommer att gå in i bostadsrättsmarknaden via föräldrar. Uppgång i bostadsrätter förväntas i så fall i maj - juni.

   Radera
  18. @Iblandekonomi: Men det ändrar ju inte på bankens utlåningsregler och begränsningen på hur stort lån man blir beviljad i förhållande till sin inkomst?

   Radera
  19. @Toni: Ett mindre problem om pappa betalar med lån på hans egen villa. Det var ofta länge sedan pappa köpte huset och gott om låneutrymme. Speciellt om pappa är chef och har bra lön.

   Radera
  20. @iblandekonomi: Ponera att pappa köpte för "länge sedan". Han har antagligen inte amorterat och ofast renoverat också. Låt oss anta att han har 1 miljon i lån på villan och en lön på 60 000. Då kan han låna en cirka 3,5 miljoner. En del av pengarna går ju till kontantinsatsen. Har han dessutom lägre lön än 60 000 och fler än 1 barn är inte den lösningen längre tillämplig. Visst finns det en del som kan belåna huset och hjälpa barnen men jag tror inte att det finns lika många sådana som det finns nyproducerade lägenheter på marknaden. Tror du själv det eller?

   Radera
  21. @Iblandekonomi, du är lika snurrig som vanligt. Kvalitetsjusterade priser tyder tvärt om på att BR fått gröna siffror i April. Antagligen inte i Maj, men framförallt: absolut inte i Juni.

   @Stefan, kan dock innebära att Wallenstam lärde sig något under finanskrisen?
   Har ingen koll på hur de hanterat det tidigare, men deras respons på att marknaden tvärdog för ett halvår sedan var typ "jaja, blev HR då - whatever.". De var extremt väl förberedda på att hantera detta. Jämför Tobin och Oscar som sätter sig och gråter i sina tomma nybyggen.

   Radera
  22. @Linus Joensson: Kan bara gissa vilken siffra du tycker är den man bör använda och att det är sthlm. Dumt att kalla mig snurrig bara för att jag valde siffran för hela landet.

   Radera
  23. @Tony: Det kommer att visa sig. Jag skrev utifrån hur jag vet att det går till. Det pappa inte betalar lånar den som köper själv.

   Radera
  24. Linus.
   De var väl förberedda även 2008 men det spelar liksom ingen roll när marknaden vänder ner värderingsmässigt.
   Skulle vi nå en reporänta på 4.75% igen (inget jag påstår) är aktien sannolikt ner sin 69% ännu en gång.

   Radera
  25. Aktien rasade förstås, men det var ju mer på grund av framtida förväntningar än att det faktiska substansvärdet gick ner så mycket. Det blev istället en väldig substansrabatt i de flesta fastighetsbolagen.

   Radera
 11. "Fick en länk från en läsare härom veckan till ett nyproducerat hyresrättprojekt i Stor-Stockholm, där man kunde få en nybyggd lägenhet för 6000-7000:- SEK i månaden utan kötid. Bara att ringa om man hade en inkomst. De verkar dock slut nu, det var trots allt några veckor sedan."

  Lägenheter går åt snabbt. Blir nog inget problem att få in folk i de bostäder som produceras nu. Billiga bostäder att köpa dröjer tills lågkonjunktur och ränteuppgång.

  SvaraRadera
 12. Får man inte sålt får man väl sänka priset, det vet väl varenda handlare, och bostäder är inget undantag, fast jag antar att de stora bolagen vill ha hjälp av staten nu när det börjar gå dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man inte sålt, kan man hyra ut istället, tydligen. I alla fall enligt denna blog.

   Radera
  2. @iblandekonomi, utan tvekan. Blir däremot precis samma läge: du kanske inte får betalt vad du vill ha betalt.

   Radera
  3. Nej, skillnaden är att marknaden för bostadsrätter inte översållas av billiga bostadsrätter.

   Radera
  4. De stora bolagen är väl fortfarande i förnekelsefasen och de styrande där vill heller nog inte uppge en extravagant egen livsstil med höga bonusar, kick-backs från kommuner mm.

   Radera
 13. "Bostadsbrist" definieras i Sverige som "det finns ingen billig socialistiskt hyresreglerad stor och fräsch hyresrätt i absolut bästa läge för mig att flytta in i omedelbart och utan kötid"

  Jag minns när jag själv letade hyresrätt i Göteborg. Hade 7 års kötid på boplats, fast jobb med en inkomst som var högre än medelinkomsten i GBG och inga betalningsanmärkningar och fick inte visningserbjudande på dom nybyggda lägenheterna (där 2orna låg ute för runt 8000 kr i månaden). Detta var 6 år sedan. Läget kanske har förändrats nu men då var det bostadsbrist om man inte ens med mina förutsättningar kan få tag på en nybyggd hyresrätt eller så var det fel på namnet som få vill medge som en möjlig orsak. Vet i alla fall att i min mammas kvarter mitt i centrala Göteborg är 70% av dom boende under 25 år och då bor dom i stora billiga hyresrätter och majoriteten är inga tjänstemän (d.v.s. har dom antagligen lägre lön än mig). Morsan har frågat dom hur dom fick tag på en sån billig och central lägenhet så snabbt och då är svaret alltid det samma: "Jag vet inte. Jag hade väl tur". Morsan fick dock vänta i 28 år för att få den lägenheten.
  Jag själv fick till slut en gammal omodern lägenhet som var "U" märkt (för unga vuxna under 26) och det var efter 7 års kötid. Det var bara att ta det man fick. Hade knappast några alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, de unga under 25 som bodde i stora billiga (planekonomisk hyra) hyresrätter i centrala Gbg hade väl rätt "värdegrund" eller var bundis, tjenis, kompis, släkt med någon inom "verksamheten" eller med makt och inflytande ..
   Vet egna liknande exempel från Södermalm i Sthlm...

   Radera
  2. Ja det är mycket skumt som försiggår på den marknaden. Frågan är bara hur tjejer som flyttar till Göteborg från mindre ort och inte känner någon här får tag på en billig central hyresrätt så snabbt trots att dom jobbar deltid i en klädbutik. Antingen går dom före i kön p.g.a. att någon tycker synd om att dom flyttat hit och inte har ett boende och vill hjälpa dom att inte behöva bo i utsatta områden eller så har dom legat med en uthyrare.

   Radera
 14. Helt korrekt finns ingen större bostadsbrist i Stockholm. Under mina 6 år i Stockholm har jag haft ett korttidskontrakt 1a hands i upp till 4 år, flytta dock efter 2 år av egen vilja. Samt blivit erbjuden 2st 1a handskontrakt på nyproducerade hyresrätter som jag tackade nej till pga av för dyrt. Valde istället att bränna min bostadskö i en socialistiskt hyresreglerade centralt belägna hyresrätt med låg hyra, där var kampen i det hela om man säger så.

  SvaraRadera
 15. ”I verkligheten föreligger dock inte bostadsbrist, då de hemlösa som sover på gatorna är ett utslag av sociala problem och personliga tragedier och inte frånvaron av bostäder. Undantaget dessa har alla som bor i Sverige idag en bostad - även ett andra- eller tredjehandskontrakt är en bostad, liksom att bo hos sina föräldrar eller dela en lägenhet.”

  Det där är ju fint. Då är det ju inte bostadsbrist någonstans, någonsin.

  SvaraRadera
 16. Men OP rusar ju på börsen.. ;-)

  https://www.svd.se/experter-kursdubbling-mojlig-for-oscar-properties

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina experter det där som har haft en riktkurs på 55 kr.

   Radera
  2. Favorit i repris från ifjol. Då var riktkursen ännu högre.

   http://www.paretosec.se/analys/arkiv?itemId=Aktuelt:247

   Radera
  3. ...men OP...
   O.P Andersson... ;-)

   Radera
  4. Olof Peter levererar alltid.

   Radera
 17. https://www.dn.se/ekonomi/har-ar-sex-tecken-pa-en-bostadskris/
  https://www.dn.se/ekonomi/rekordmanga-nya-osalda-bostader-pa-marknaden/
  https://www.dn.se/ekonomi/tuffa-krav-pa-lantagare-stoppar-bygge/

  SvaraRadera
 18. Det är brist på bra löner till unga i service sektorn, det finns massor av sådana jobb. Men lönerna passar boende kostnaderna i småstäder.

  SvaraRadera
 19. Att det ska vara så svårt att förstå!
  Så länge inte alla som vill kan få en billig hyresrätt i Stockholms innerstad så är det bostadsbrist!
  Det är så bostadsbrist har definierats i Sverige de senaste 30 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!
   Billig lägenhet innanför tullarna är en mänsklig rättighet!

   Radera
  2. Men det stämmer ju inte. Många vill ha en hyresrätt, och hyresrätt har du i princip inte kunnat köpa utan blivit tvungen att köa dig till. Det har lukrats upp en liten aning i takt med nybyggda hyresrätter (långt ifrån fri marknad -> hyran blir artificiellt dyr -> många har inte råd -> krävs inga köpoäng), men det är fortfarande på anekdot-nivå.

   Radera
  3. Direktavkastningen för nybyggda HR är väl dock inte särskilt hög, så någon lägre hyra känns svår. Men det är dyrt för att vara en stad av Stockholms ringa storlek.

   Radera
 20. Finns många HR att köpa på den svarta marknaden. Glöm inte att HR utgör 45 % av lägenheterna i Stockholms kommun. Polisen uppskattar att cirka 70 % av HR kontrakten i innerstan är svartkontrakt.

  Handeln omsätter miljarder varje år, i kontanter. I stort sett ingen blir dömd. Till och med poliser och åklagare köper sina kontrakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara i pengar man betalar. Även gentjänster är populära. :) Vackra tjejer kan ju köpa kontrakten utan pengar.

   Radera
  2. Ni har ju fortfarande inte förstått!
   Kan ni inte läsa inanntill?
   Så länge inte alla som vill kan en billig hyresrätt i Stockholms innerstad...
   Det är en rättighet!

   Radera
  3. Något fuffens är det till viss del verkar det som. Men det är ett problem om det blir liksom normalt. Tror dock det är även en del fördomar som slinker med och påverkar. Lite av allt möjligt.

   Radera
 21. Iblandekonomi är bloggens tveklöst största pajas. Han är ute efter att provocera och prata upp priserna utifrån eget intresse.
  Gör er själva en tjänst, lyssna inte på han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssna kan man väl alltid göra. Behöver ju inte hålla med om allt.

   Radera
 22. "....det finns ingen billig socialistiskt hyresreglerad stor och fräsch hyresrätt i absolut bästa läge för mig att flytta in i omedelbart och utan kötid"., sa INTE Margot Wallström...

  SvaraRadera
 23. "Bostadsbristen" senaste åren har givetvis berott på att alla ville flytta samtidigt.
  Överfulla visningar när allt fokus svensken haft handlat om att hemnetrunka.

  Nu är de slut på det.

  SvaraRadera