Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-04-25 09:26

Bonava: 58% lägre omsättning i Sverige

Bostadsutvecklaren Bonavas kvartalsrapport visar att total försäljning av bostadsrätter föll med 18% jämfört med förra året. Bolaget lyckas precis ordna bokföringen så att man kan hävda att man fortfarande gör vinst. Försäljningen av bostadsrätter inkluderar dock inte bara Sverige utan projekt i ryska S:t Petersburg drar upp siffrorna och omsättningen i Sverige föll med hela 58% jämfört med första kvartalet 2018. Nystartade projekt föll 84% och visar på tvärstoppet i marknaden.
Dagschart Bonava.
Bonavas rapport skvallrar alltså om vart utvecklingen är på väg för de svenska bostadsutvecklarna. Som avknoppning av NCC:s bostadsverksamhet har bolaget dock det mesta av sin verksamhet i andra länder och kan på så sätt maskera utvecklingen i Sverige.

Likväl kraschade resultat och omsättning. Omsättningen föll med 43% totalt jämfört med första kvartalet 2017, rörelseresultat från 503 MSEK till 53 MSEK, resultat efter skatt från 350 MSEK till 2 MSEK. Resultatet dras upp av markförsäljningsresultat på 60 MSEK och verksamheten hade annars gått med förust. Omsättningen i Sverige föll med 58% från 1 765 MSEK till 739 MSEK. 

Det mest utmärkande är ändå att antalet nystartade bostäder föll med 85% jämfört med 2017 och var bara 219 mot 1449 förra året. Även om mycket verksamhet är i utlandet bör detta tolkas som att man nu gått in i överlevnadsläge och dragit i den stora handbromsen.

Försäljningen av bostäder föll med 18% från 850 till 702 och antalet bostäder som ingick som sålda i bokföringen (resultatavräknade bostäder) föll med 35%. Bolaget menar dock att man i procent ökade försäljningen i pågående produktion från 68% till 72%, men mycket tack vare S:t Petersburg. Oavsett handlar det om att leka med procent, medan det är den faktiska volymen som är problemet.

VD:n visar som expert upp sin okunskap om normal säsongsutveckling för bostadspriserna under första kvartalet och talar om det säsongsmässiga prisraset som stabilisering:
"Gällande konsumentmarknaden upprepar jag vad jag sa vid utgången av 2017 att det är svårt att bedöma när marknaden i Sverige kommer att återhämta sig. De svenska bostadspriserna verkar dock ha stabiliserats något under kvartalet och det finns fortsatt en stark underliggande efterfrågan och goda makroekonomiska förutsättningar som är gynnsamma för bostadsmarknaden i det längre perspektivet."
Det kan tyckas vara olyckligt att en bostadsutvecklar-VD inte känner till hur det brukar se ut under första kvartalet prismässigt och tar orörliga priser som något positivt.

Kvartalsrapporten hittas här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Vad ska alla papperslösa göra nu när byggandet går ner? Kanske regeringen kan gå in och ge dem jobb i offentliga sektorn. Alla kan ju inte köra taxi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobb? Det är väl inte meningen att de skall arbeta, hade det varit meningen hade de inte blivit skickade till Arbetsförmedlingen!

   Radera
 2. "stark underliggande efterfrågan" - sant men orsaken är att man ryckt undan mattan på finansieringssidan. Byggarna hoppas säkert på åtgärdspaket för att slippa sänka sina marginaler, på en fungerande marknad så kommer priset att möta efterfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det finns en enorm stark efterfrågan från massor av människor, tyvärr kan dessa inte betala för sig utan de hoppas kommunen skall fixa det. Räknar byggbolaget med det också?

   Radera
 3. Drygt 25 år sedan Soros vädrade blod i Sverige senast, verkar göra en vältimad repris nu även om svenska kronan bytts ut mot byggaktier; https://www.di.se/nyheter/george-soros-gor-sin-forsta-blankning-i-svensk-aktie/

  SvaraRadera
 4. Underbart vacker i St Petersburg. Här ett foto från deras förberedelser inför militärparad.

  SvaraRadera
 5. Bonava lyckades ju ändå sälja lite lägenheter.
  Tobin har ju bara sålt 3 stycken under kvartal 1

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.fastighetssverige.se/artikel/tobin-salde-bara-tre-lagenheter-under-q1-28093

   146 st såldes Q1 2017 mot 3 st Q1 2018.
   Det går bra nu...

   Radera
 6. Trögt (?) för Oldsberg sälja sommarstugan...

  http://www.gp.se/livsstil/bostad/nu-s%C3%A4ljer-oldsberg-sitt-dr%C3%B6mhus-p%C3%A5-orust-1.5726977

  SvaraRadera
 7. Det är nu givet att det blir lågkonjunktur om ca ett år, när befintlig produktion börjar bli klar och inga nya projekt kommer igång.

  Det kommer ju inte hända något från politiskt håll förrän valet, sen dröjer det tills tidigast våren 2019 innan det finns en ny budget. Och det enbart i fallet att det gå att bilda regering efter valet.

  Det betyder att det kommer ha gått minst ett helt år med utebliven projektering, bygglovshandläggning, etc, något som givetvis gör att det blir minst ett års glapp i produktionen och därmed sinar den för kasinoekonomin så viktiga kreditkranen i minst ett år.

  SvaraRadera