Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-04-12 09:48

Både KPI och KPIF upp marginellt i mars

Både den gamla officiella inflationsmätaren KPI och Riksbankens inflationsindikator KPIF steg marginellt i mars. Detta får knappast några effekter på vare sig räntepolitik eller något annat, då det snarare befäster att inflationen ligger kvar på en platå runt 2.0%.
KPI.


Totalt icke uppseendeväckande utveckling för inflationssiffrorna och en maximal icke-nyhet.
KPIF.
Så var det med den saken. Detta är inte ens något att diskutera i små eller stora grupper.

Vill du däremot få en gratis nagelputsning kan du gå på bostadsvisning i Jakobsberg där det finns 41 osålda lägenheter, varav 11 ska säljas som sk hyrköp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Marknadsräntorna och kronan faller svagt. Det är smått imponerande hur bra regleringen av ekonomin fungerar. Superstabilt inför valet.

  SvaraRadera
 2. Ja är ju inget köptvång så deras hyrköp modell borde kunna locka någon. Är nog tveksamt om priserna på BR ökar mer än inflation 5år framåt men man ska ju ändå bo så är väl inget fel att ha en option att köpa.

  SvaraRadera
 3. Faller kronan till 20 SEK = 1 EURO så har vi en stabil inflation och då blir Ingves glad :) Räntan rör vi dock inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tydligen Ingves som ska bli glad. Folkets åsikter om en helt onödig inflation på 2%, som undergräver löner och pensioner, efterfrågas inte. Dessa radikaliserade extremister på Sveriges Riksbank är, som jag ser det, en större hälsofara för folket än återvändande IS-krigare. Att sitta med en bostad vars marknadsvärde understiger lånen är definitivt inte bra för hälsan. Om det sen är kopplat till en hotande arbetslöshet kan det vara direkt livshotande. För just detta blir ju resultatet av en pervers räntepolitik. Negativ ränta ska vara i lag förbjudet.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Signalerar ju även att man måste ta stora risker med sitt sparande om man nu lyckas spara och inte för att uppnå avkastning utan bara för att kunna bevara värdet på pengarna i alla fall om man sparar i SEK. Bostäder är i Sverige den absolut bästa värdebevarande tillgången i förhållande till risken. Bostadspriserna backas upp av 10 miljoner svenskar samt samtliga institutioner i Sverige. Det är ett nationellt intresse. Ungefär som kärnvapen för Nordkorea. Kosta vad det kostar vill men vi ska ha höga bostadspriser.

   Radera
  4. Spara i SEK är sedan lång tid historia.. Gör någon det?

   Radera
  5. Har kommit på det för sent men känns som att valutarisk är något man bör endast ta i beaktande om man hellre sparar i SEK än USD/EUR trots att man bor i Sverige.

   Radera
  6. Alla tillgångar känns/är dyra. Får vi en riktig räntehöjarcykel och höjd realränta så åker priserna ner. Både aktier, räntepapper och fastigheter. Borde vara låg genomsnittlig förväntad avkastning på det mesta under de kommande tio åren. De tio åren som har varit har däremot gett ganska god avkastning så är väl dags för ett omslag nu. Kanske blir det det som händer 2018. Som vanligt är det risktagarna som varit ekonomiska vinnare, precis som det brukar vara. Man har aldrig blivit rik på att ha pengarna på sparkontot eller på att försöka tajma marknaderna, för många som försöker spela det spelet för att det ska vara sannolikt att lyckas.

   Radera
  7. @Joakim: Om ja. Om vi inte får det så fortsätter det som vanligt. Jag har haft rätt mkt pengar på lysa i 8 månader med en fördelning på 70%aktier/30% räntor. Jag tar en risk att förlora 30% men en möjlighet till avkastning på 2% vilket jag nästan är uppe i nu. Bra va? Det är en viss skillnad på börsen och bostadsmarknaden efter så lång tid av oavbruten uppgång. Skillnaden är ganska simpel. Börsen kan falla med 50% utan att någon hejdar det då det är marknaden som styr börsens värderingar. Så är inte fallet med svenska bostäder. Det är inte enbart marknaden som styr utan även politiker och riksbanken och i ett land som Sverige kommer man alltid göra allt som står i sin makt att göra det bästa för majoriteten av befolkningen. Majoriteten av befolkningen är inte kapitalinkomsttagare som du utan skuldsatta genom bl.a. höga bostadslån och det är dom som utgör den stora väljarbasen. Läste bl.a. i en artikel på DI i veckan att "experter" tror på att bostadsmarknaden kommer vara lite turbulent i några månader framöver men sedan återgår bostadsprisutvecklingen till minst 3-5% per år dom kommande 10 åren vilket tyder på att antingen 1) Börsen har ingen korrelation med svenska bostadspriser enligt experterna 2) Experterna tror att inflationen och förhoppningsvis lönetillväxten kommer ligga på minst 3-5% per år i dom kommande 10 åren....Bådar gott för Sverige....This time is different. Vi kommer antagligen se en period av 30 år av oavbruten börsuppgång.....All in Jocke!
   Det är lätt att vara efterklok. Hade man diversifierat sig 2009 och köpt bostadsrätt med 5% kontantinsats samt haft pengarna på börsen hade man skrattat sig lycklig. Varför gjorde inte jag och du det första trots att vi är überintelligenta?

   Radera
  8. Jag har ju i stort sett varit all in under lång period så det är inga som helst problem. Mycket man kunde gjort, exempelvis spekulation i krypto. Förändrar inte beslutet idag.

   Det gick helt ok både 2001-2003 och 2007-2008 för egen del, så det ordnar sig nog. Även om det går ner med 30% eller 40%. Tror som sagt att det kan vara mycket medioker avkastning kommande tio åren om man tänker på låga räntor och möjlig lågkonjunktur, men det blir nog ok ändå. Kör lysafördelning så tror jag det blir alla tiders.

   Har kanske en miljon mindre pga utebliven deltagande på bostadsmarknaden, det är inte hela världen.

   Radera
 4. Det är intressant att jämföra KPIF-utvecklingen 2004-2007 med den 2014-2017. Den ser likartad ut, dvs stigande från 0,5% till ca 2,0%, men 2007 var reporäntan 3% mot dagens -0.5%

  Det är så här det blir när man låter planekonomer sätta priser i en ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så går det när man glömmer att verkligheten är viktigare än KPI (= Key Performance Indicator ~ KonsumentPrisIndex, ur RBs perspektiv); att KPI bara är ett aldrig ens nära bra försök att abstrahera komplex styrning. Händer titt som tätt för företag som stagnerar, sen går de omkull efter ett tag. Det är tristare när det handlar om våldsmonopol över ett helt land.

   Radera
 5. Tror ni detta talar för att Riksbanken följer och snart höjer räntan ?

  Jag är övertygad om
  Att bluffen fortsätter, Dvs att man kommer hitta på alla möjliga ursäkter trots att USA fortsätter höja räntan mm för att inte höja i Sverige = bostadspriser sjunker + konsumtion mm

  Vi får se vad "anledningen" blir att avvakta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar nej. RB höjer först när hela västvärlden har höjt och då kan man hänga med fast i inte lika snabb takt om inte nästa lågkonjunktur hinner komma för då kanske vi kan förvänta oss helikopterpengar eller dylikt.

   Radera
  2. "Men ekonomer tror ändå ändå att banken kommer att senarelägga sina planer för en första räntehöjning när de fattar sitt nästa ränesbeslut om ett par veckor.

   Skälet är att inflationen rensat för energipriser visade sig vara betydligt lägre än vad Riksbanken hade räknat med och en bra bit under målet."

   Man ska tydligen inte räkna med energipriser.

   Kanske dags för ett nytt index, KPIFE (konsumentprisindex med fast ränta och utan energi) som sen kommer kallas inflation i den allmänna debatten, så ekonomer, politiker, journalister och folk i allmänhet luras till att tro att priserna inte ökar.

   Radera
  3. Det är egentligen inget fel på att det är så. Ta lån och lev livet bara. Ingen kommer någonsin betala tillbaka skulderna i väst ändå.

   Radera
  4. Säg det till de som fick stora restskulder efter 90-talskrisen. En hel del folk lever med skuldsanering, fråga gärna dem om de är nöjda med sina livsval.

   Radera
 6. Inte så kul när man är pensionär i EU-land och får pensionen i SEK:-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä så är det. Det är nog bättre att försöka skaffa sig Schweiziskt medborgarskap och få ut deras garantipension då det antagligen kommer innebära mer i pension räknat i SEK jämfört med en medelinkomsttagare som jobbat i Sverige hela livet.

   Radera
  2. Fast tror mig ha sett att CH har lite annat system än SE, medborgarskap kommer inte med flingpaketen där..

   Radera
  3. Apropå Schweiz, deras KPI är på samma nivå som för 10 år sedan. Lider folk där av hemsk "deflation" och att folk som inte handlar *. Nä, och arbetslösheten är 2.9% Det är en myt att KPI måste öka 2% per år. Det skulle gå ut märkt att ha 0% eller tom. sjunkande KPI.

   Sanningen är att RB skulle göra ett bättre jobb, vilket enligt grundlagen är att "att upprätthålla ett fast penningvärde.". Ingves och Co slarvar med sitt uppdrag samtidigt som de skapar finansiell instabilitet genom att blåsa upp bubblor.

   * Det som är dåligt för en ekonomi är fallande penningmängd, som under 30-talet och under finanskrisen, men det har vi inte nu.

   Radera
  4. Dessutom höjde "sosseriet" SINK-skatten från 20 till 25%. Som Cornu tidigare har skrivit, är det ren vinst för staten för varje pensionär som bosätter sig i utlandet. Men det resonemanget går inte hem bland avundsjuka socialister.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera