Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2018-04-30 10:53

Åklagaren anhåller tre för förberedelse till terrorbrott - fler gripna av polisen

Tre personer har anhållits norra Sverige och Stockholmsområdet för förberedelse till terroristbrott i nrora, och ytterligare personer har hämtats till förhör, men är ännu en anhållna. Säpos bevakning av de misstänkta ligger till grund och tillsammans med polisen slog man nu till på flera platser i landet.
Avspärrat.
"Säkerhetspolisen genomförde under måndagsmorgonen med stöd av Polismyndigheten insatser på flera platser i landet. Ingripanden gjordes i norra Sverige och i Stockholmsområdet.
Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har tre personer anhållits misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
Säkerhetspolisen har under en tid följt de misstänkta personerna. Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna."
Proaktiv svensk kontraterrorism ser har alltså ut att ha fungerat i detta fall. Förundersökningssekretess gäller och ingen mer information kommer lämnas ut via officiella kanaler. Återstår att se om fler av de gripna (=inhämtade till förhör) kommer anhållas, samt om de anhållna framöver blir häktade och på vilka misstankegrader.

I övrigt kan man bara spekulera kring omständigheterna och vad planerna har varit. Sett till antalet personer har det handlat om en terroristcell och inte om de numera vanligt förekommande ensamma gärningsmännen, helt styrda från utlandet. Dock sägs det inget om de anhållnas ursprung eller ideologi - t ex räknas djurrättsaktivisters angrepp mot personer och industri som terrorism. Därmed inget sagt om det, och tids nog kommer det komma mer information.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. Festligt hemligt diskussionsunderlag här - tre personer nånstans i Sverige har frihetsberövats för nånting, och det kan komma att leda till nåt i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 uzbeker enligt AB, Akilov är som bekant uzbek.

   Radera
  2. Vem behöver information?
   Det är väl bara att skylla på Kreml som vanligt.

   Radera
  3. Åh, är det uzbeker? Kanske är den ökände terroristen Bolcjek Golovaniuk inblandad?

   https://www.youtube.com/watch?v=MYQW3bA_gag

   Radera
  4. Ben bor väl i södra Sverige?

   Radera
  5. Förresten, den här imanen som nån regering förskte knäppa i Östersund för några år sedan, han var väl Uzbek, så kan man killgissa att Norra Sverige betyder Jämtland?

   Radera
  6. Aha, det är Jämtländska folkets befrielsefront. Inte att förväxla med Befrielsefronten Jämtland (Republikanerna).

   Radera
 2. Ja, med tanke på hur många som likt terroristen Akilov springer lösa omkring i vårt samhälle på gator och torg. Som fått sina skäl för asyl prövade inte bara en utan tre gpånger i ett av Europas mest generösaste system men som fått avslag , inte utvisats utan gått under jorden...

  https://www.dn.se/sthlm/sa-gled-akilov-sakerhetspolisen-ur-handerna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ju kunna skriva ett seriöst svar här, men då skulle du antagligen bara haspla ur det vanliga debila ramsan om UllaredDDR80talsgenderteoriförfallet så varför bry sig?

   Radera
  2. Ja du @Ben Dover...
   Argument !!

   https://www.svd.se/sverige-ett-mecka-for-terrorister

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-gomde-terrorister-bland-gomda-i-sverige

   https://www.theguardian.com/world/2018/apr/26/isis-trying-to-foment-a-wave-of-migration-to-europe-says-un-official

   Nöjd Ben ? ;-)

   Radera
  3. Är argumenten dina länkar, eller är argumenten nåt som står på nån av länkarna? Och varför kan du i så fall inte formulera argumenten självständigt? Verbet "argumentera" innebär normalt att man själv formulerar sig i text eller tal, inte att man slappt sitter och klistrar in internetlänkar.

   Så i korthet - nej, jag är inte nöjd.

   Radera
  4. Det jag säger och skrev har grund i de artiklar jag länkat till !
   Länkarna kommer fårn stora seriösa nyhetsmedier som har resurser att granska och som inte ens skulle kunna stava till begreppet "fejk-news".

   The Guardian är ävenså att betrakta såsom "liberalt vänsterintellektuell" ... ;-)

   Radera
  5. Och det du vill ha sagt? Det är alltså typ att säkerhetspolisen inte kan hålla koll på alla eftersom det finns fler som Akilov?

   Vilket är sjukt ironiskt eftersom de här figurerna ju greps.

   I övrigt så har man ju aldrig haft särskilt bra koll på terrorister i Sverige även när vi hade åtstramad invandring. Ambassaddramat, etc.

   Radera
  6. Ang länkarna så är ju t.ex. guardianartikeln ett referat av vad en tjänsteman, nominerad av Trump påstått, inte nödvändigtvis tidningens egna redaktionella åsikter. Inte nödvöndigt att han har fel, IS skulle säkert försöka infiltrera flyktingströmmar, men att alla migranter är terrorister för det är väl en annan pss alla som är oskulder häckar på incelforumen eller kör på trottoaren.

   Radera
  7. De 72 oskulderna man får om man spränger sig i Islams namn kommer dock från Incelforumen och är i allmänhet av typen "comic book guy med herpesansikte".

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Enda problemet med oskulderna är att man vet inte hur dom ser ut förrän det är försent,

   Enligt produktbesrivningen så kan det ju vara ryska testostinna kulstöterskor som aldrig fått till det eller pensionärer som bodde hemma hela livet som den sista oskulden.

   De kan tom. vara av manligt kön och vilken ålder som helst, så länge dom är oskulder.

   Finns risk för ett rejält antiklimax där.

   Radera
 3. När det gäller djurrättsaktivism osv kan vi minnas den idealistiske unge mannen i Älmhultstrakten som ville protestera mot elektrosmog och råkade paja nån slags radiomast som tillhörde försvaret. Istället för skadegörelse dömdes han för sabotage vilket renderade honom nåt år i finkan trots att han var helt ostraffad sedan tidigare. Så kan det gå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att klassas som terrorist måste man väl vara vänster eller muslim? Annars hjälper man ju bara regimen, lite som SA. Fast å andra sidan riskerar de utrensningar istället.

   Radera
  2. Precis, Malexandermorden t ex var ju inga terroristbrott trots att det utfördes i en kontext av vitt ariskt motstånd osv.

   Radera
  3. Gjorde de verkligen det?

   Arklöv o company alltså? Utfördes Malexandermorden med ett uttalat syfte att sätta skräck i allmänheten osv, uppfyllde de rekvisiten frekvisiten förr terrorbrott?

   Trollhättanmördaren kan man argumentera för att det var terrorbrott, men han hade aldrig fällts förr der utan låsts in tills vidare på ngn vårdavdelning.

   Containerbomben i Götet häromåret kan man också hävda var ett terrorbrott, men våra tingsrätter är ju skvatt galna så de kan ju få för sig vad som.

   Radera
  4. Nja, snacket gick ju att de skulle finansiera fortsatt nazistisk verksamhet av olika slag med rånpengarna men det gick väl aldrig att bevisa.

   I praktiken verkar pengarna ha gått till att finansiera M--- N--- väldigt dyra motorcykel som han körde rally med på Isle of Man.

   Radera
  5. Jo, något åt det hållet. Men vi pratar om morden, inte rånet. Rånet var säkert motiverat utifrån de ändamål du nämner.

   Inte första gången poitiska extremistgrupper använder bankrån för att finansiera "Saken" men i slutändan sin vålspornografiska livsstil

   Radera
  6. Känns ju lite som hårklyverier, men visst, morden var ju mer en "nödvändighet" eftersom de fått snuthäng efter ett (möjligtvis ideologiskt motiverat) bankrån.

   Radera
  7. Men är inte juridik just det, hårklyverier :) ?

   Orkar inte tjafsa såhär på blåsiga Valborg men för mig är det en tydlig skillnad. Ialla fall om man kollar på hur juridiken definierar terroristbrott.

   Radera
  8. Jo, du har förstås rätt i det. Eftersom de själva karaktäriserade sig som nazistiska revolutionärer (även i Noréns festliga pjäs, om jag inte minns fel!) så sticker det ju lite i ögonen att de faktiskt aldrig klandrades för något sådant, men du har naturligtvis helt rätt. Man ska ju dömas för det som går att bevisa.

   Radera
 4. Kom ihåg att vad som än händer i Sverige så finns det aldrig någon politiker som på något sätt är ansvarig (OBS gäller endast negativa händelser, minsta positiva så är det självklart alltid politikernas förtjänst).

  SvaraRadera
 5. Nu undrar man såklart vilken typ av terrorister det är som har gripits. Är det:
  1) muslimer?
  2) nazister
  3) kommunister/vänster-terrorister?
  4) djurrätts-terrorister?
  5) övrigt?

  Läste just SVT nyheter att ett av tillslagen skedde i Akalla, samt att det rör sig om terrorism med internationella kopplingar. Detta talar väl för (men kan inte garantera) att det rör sig om muslimsk terrorism?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl inga nazistiska terrorister i Sverige, se min kommentar ovan.

   Radera
  2. NMR har bara 260 medlemmar, i hela Norden. Hur många Islamistextremister finns det? Sannolikheten talar för helt vanliga Islamistextremister.

   Radera
  3. Säpo har nyligen sagt att det största hotet kommer från just NMR....

   Radera
  4. Det var ju nåt dåd i Västerås på tapeten som hade alla intentioner att vara just nazistisk terrorism, men de figurerna var så oerhört inkompetenta att de frikändes för terroristbrottet. Däremot dömdes de för skadegörelse osv.

   Radera
  5. Inkompetensen verkar vara oändligt hos dessa kortklippta grabbar. Så det låter rimligt att de inte lyckades uppnå gränsen för terrorism. Och lika bra är väl det...

   Radera
  6. Här står lite skoj och bus som absolut inte alls var terroristförberedande:

   https://expo.se/2006/05/nazistisk-terrorcell-h%C3%A4mtade-ut-hemliga-polisuppgifter

   (Undrar hur många som kommer störa sig på att jag länkar till Expo?)

   Radera
  7. Så här ser deras "självförsvars-utbildning" ut... https://imgur.com/a/72jzMVE En skarp hjärna i en kampvillig, smärt kropp eller hur var det nu?

   Radera
  8. Nassarna uppfyller alla krav på att det som de planerar kan klassas som terrorism, men sedan när åklagare och polis utreder fallet så ser man att "dessa killar klarar inte av att utföra det som de planerar..."

   Radera
  9. @Least, du anger att SÄPO anser NMR är största hotet. Fel, SÄPO säger: Islamistiskt motiverad terrorism utgör fortsättningsvis det främsta terrorhotet mot Sverige. Det konstaterar Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i sin helårsbedömning för 2018.".

   Radera
  10. Nazister har våldskapital men inte förmåga till planering vilket gör att det eventuella våldet från dem drabbar de som kommer i deras väg.
   Vänster och islamister har dock förmåga till planering varför våld från vänster och islamister är så mycket farligare för samhället.

   Radera
  11. A nonym Sillnaden är ju att nazisterna bara använder det i självförsvar. Får använda de resurser de har betydligt smartare än vänstern också iomed att de inte är lika många o saknar stöd från makteliten.
   Men NMR:s stöd växer oerhört snabbt bland vanligt folk. Det är ju det som makthavarna ser som hotet. iomed att det är makthavarna själva som hotas. Islamisterna däremot är ju ett hot mot själva befolkningen.

   Radera
  12. Enligt uppgifter som nu framkommit är det alltså frågan om uzbeker. Alltså kan vi stryka nazister, kommunister och djurrättsaktivister från listan över misstänkta grupper, och anta att det rör sig om muslimsk terrorism.

   Radera
  13. UR DN-artikeln:
   "Nyhetsbyrån TT uppger på måndagseftermiddagen att minst en av de gripna är en person som har haft kontakt med Rakhmat Akilov, och hänvisar till en källa som ”har kännedom om fallet”. Den anhållne är också från Samarkand i Uzbekistan och tillhör precis som Rakhmat Akilov den tadzjikiska minoriteten i landet, rapporterar TT och hänvisar till källan, som också uppger att samtliga tre anhållna är från Uzbekistan."

   Radera
  14. Härligt, fler homofoba snickare som porrsurfar och onlinegamblar samtidigt som de är "rättrogna muslimer".

   Radera
  15. https://www.youtube.com/watch?v=U7tqADuTNUk

   Radera
  16. När nazister utför samhällsomstörtande verksamhet, tex bränner flyktingförläggningar, döms de för skadegörelse. Någon som är sugen på att starta flyktingboende i Skåne?

   Nej, tänkte det, och då har de uppnått det politiska syftet med terrorismen. Dessutom hjälper de till i regeringens avskräckande verksamhet mot mörkhyade.

   Radera
  17. SÄPO har i decennier ignorerat det systematiska högerextrema våldet.
   Faktum är ju att nazister kunde placera ut en bomb vid ett flyktingboende förra året trots att de övervakades av polis och var misstänkta för andra bombdåd.

   Radera
  18. Det var ett fasligt snack om nazister hela tiden. Vi har redan fastslagit att nazister inte har något med detta och göra, och alltså inte längre är relevant för den här tråden ^.^

   Tror ni att uzbekerna är annhållna för anknytning till Akilovs redan utförda dåd, eller höll de på att planera något nytt?

   Radera
  19. iblandekonomi Skillnaden är att nazister i princip aldrig utför nån samhällsstörande verksamhet. Nu är det ju nästan alltid de s.k "flyktingarna" som själva tänder på sina egna boenden för det första. Men även om det hade varit nazister så är det mkt tveksamt om det ens kunnat kallas för terrorism. Det handlar egentligen mer om försvar av landet.

   Radera
  20. Självklart är SÄPO:s och polisens tafatta beteende gentemot nazister mycket relevant för denna tråd.
   Om det verkligen har gått så våldsamt till när några av de misstänkta greps som media påstår så blir det ju omöjligt att inte jämföra dagens resoluta ingripande med polisens passivitet gentemot de nazister som placerade ut bomber förra vintern.

   Radera
  21. @Martin: Det är ju precis det jag skriver. Nazisterna hjälper till att driva regeringens avskräckande politik. Och regeringslinjen är per definition inte terrorism. Även så när terroristmetoder används.

   Radera
  22. Olle Andersson Dock är ju polisen fullständigt hysteriska när det gäller NMR. Som varken hotat nån eller använt våld som metod annat än vid självförsvar. Ändå skickade de 40 poliser för o slå in dörren hemma hos Emil Hagberg när hans fru o barn var hemma o han själv på jobbet.

   Radera
 6. Sveriges nya exportprodukt, terrorister. Nu även för inhemsk konsumtion.

  Så finns det politiker/människor som inte ser några som helst problem med invandring från muslimska länder.

  Var tog alla förnuftiga människor vägen? Har alla fallit för hjärntvätten från våra ryggradslösa politiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, terrorism har vi exporterat länge. GIA hade kontor i Brandbergens moské redan på 1990-talet. Den förste svenske "Martyren" lär ha dött nånstans i Bosnien på 1990-talet.

   Radera
 7. Nu ska regeringen visa krafttag inför valet så att inte SD får så många röster. Samtidigt gör man stora affärer med Saudiarabien och stöttar PLO som har Israels och judarnas utplåning inskrivna i stadgarna. Stabilt?

  SvaraRadera
 8. Och nu har ju Aftonbladet publicerat en gråthistoria från ett av tillslagen.

  SvaraRadera
 9. Var är Jan Guillou nuförtiden? Han körde ju länge med mantrat att det var bara fantasier att prata om tänkbara terrorangrepp i Sverige. Har han stängt igen truten nu efter Drottninggatan eller han bara kör vidare och låtsas som inget har hänt i sann kommunistanda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEN kanske har andra -r-kt-l- "problem" och annat att lägga "tankemöda" på...
   ;-)

   Radera
  2. @Bengt, mångmiljonären och rödvinskommunisten var faktiskt igång i en krönika igår.
   Angående terrorism så har en lysande analys:"Badkar och kycklingben är farligare än terrorism".

   Radera
 10. Gripen och hämtning till förhör är bägge tvångsmedel men inte samma sak.

  Är man gripen kommer man delges misstanke i 24:8 förhör. Förhöret är underlag för åklagaren om denne ska anhålla.

  Blir man hämtad till förhör delges man inte misstanke. Men givetvis kan det framkomma saker under förhör som leder till att man blir gripen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte vill följa med till förhör och vägrar? Grips man för ohörsamhet, eller är tagen till förhör ytterligare en grad av tvångsmedel förhör-gripen-anhållen-häktad?

   Radera
  2. snutkoll, svarar:
   http://www.snutkoll.se/dina-rattigheter/forhor/kallelse-och-hamtning-till-forhor/

   Radera
  3. Med tanke på att de (NI) sågade upp dörren, slängde in flashbangs och stormade lägenheten med automatvapen så är väl detta knappast "hämtning till förhör" ^.^

   Radera
  4. Snuten brukar ha flashbangs och automatvapen bara för att våga sig nära nog att fästa en P-bot på min bil.

   Radera
  5. Ringklockan kanske var trasig?

   Radera
  6. @cornu det är ett tvångsmedel. Vill du inte tas du med ändå.

   Radera
  7. @The engineer föe att gripa Ska det ju finnas skäl. Att gripa är en utredningsåtgärd. Finns det inga gripskäl men personen skall höras så tar man hämtning till förhör.

   Det behöver ju inte vara så att man har misstanke om brott på alla man stött på vid tillslagen, då tar man med dem till förhör istället.

   Radera
 11. Kort sammanfattning: Du bör följa med frivilligt :)
  Du skall inte göra motstånd ialla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://youtu.be/r93mxfeIn4Y?t=69

   Radera
  2. Ja!
   Men något frivilligt val finns ej.
   Det enda man väljer i praktiken är form av repression.

   Inget att vara naiv kring.

   Radera
 12. Ett tips till polisen: snacka med Özz Nujens svåger...

  SvaraRadera
 13. Snälla, de är inte nazister, de är plastnassar och på sin höjd neonazister, dessa nazi-wannabe-pesoner. De riktiga nazisterna vänder sig väl i graven av ilska och frustration när de ser de bleka wannabe-kopiorna som kallar sig för nazister. Hade dessa personer levt i nazityskland så är frågan om de ens hade platsat till SA. Möjligtvis hade man kanske kunnat ge dem varsitt jordbruksredskap (man skulle inte slösa dyra vapen på dem) och skickat dem mot fienden med ditmålad måltavla på deras kläder. Och NMR, vad har de lyckats åstadkomma, mer än att skämma ut sig själva. De har knappast hört talas om inlandsisen. Eller tror de att några arier lyckades gräva ned sig under den, överleva, och befolka norden.

  SvaraRadera
 14. Det lär ju ha fraktats bort tunnor med klorlösning från tillslaget i Strömsund.

  Lite fjutt på klortunnorna ner i T-Centralen i rusningstid och blockerade utgångar så hade det blivit en omtalad attack på det dekadenta väst som Kalifatet hade varit stolta över.

  SvaraRadera