Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-03-27 09:00

Var skeptisk om uppgifter kring KSI - det finns gränser för meddelarskyddet

SvD agerar nyttig idiot och lägger ut en påstådd siffra om Sveriges kanske hemligaste militära enhet, Kontoret för särskild inhämtning (KSI) och hur många som röjdes av regeringens Löfven och Ygemans oförmåga att stoppa Transportstyrelsens läcka. Jag är skeptisk till siffrornas autenticitet, då det finns gränser för meddelarskyddet.
Från Gunnar Karlsson, C MUST går det inte ens att få ut antalet anställda på MUST.
Det går normalt sett inte att få fram vare sig budget eller antalet anställda inom den svenska militära underrättelsetjänsten MUST. Siffrorna är förstås belagda med sekretess, trots att MUST:s anställda i stor omfattning bara sitter bakom ett skrivbord. Anställda på MUST medger generellt inte ens att de jobbar åt MUST, eller ens Försvarsmakten utan kan vara väldigt luddiga på den punkten.

Det är dock ingenting i jämförelse kring sekretessen kring KSI - MUST:s avdelning för särskild inhämtning. Exakt vad KSI ägnar sig åt är förstås hemligt, men allmänna uppfattningen är att det handlar om personbaserad inhämtning, dvs regelrätt spionage och rekrytering och förvaltning av spioner utomlands. Det kan också vara så att KSI-operatörer själva genomför insatser, men behovet av skyddsidentitet är främst för att exempelvis kunna byta namn varje gång man är utomlands, så motståndaren inte kan lägga pussel över vilka som besöker landet vid vilka tidpunkter. En kontaktpersone för en spion kan således ha olika namn, med helt korrekta ID-handlingar verifierbara mot svensk folkbokföring, varje gång vederbörande besöker målområdet.

SvD har nu fått vad de anser vara ett scoop och att Transportstyrelseläckan ska ha röjt 30 särskilda skyddsidentiteter på KSI-anställda. Att dessa röjts är inget nytt, utan detta var själva huvudproblemet med Transportstyrelsens läcka - att topphemliga operatörer med fingerade identiteter inom Säpo, polisen och försvaret röjts. Huruvida uppgifterna faktiskt nått Ryssland via de serbiska officiellt fd anställda militärerna, som fick ta hand om uppgifterna spelar ingen roll. Identiteterna är att betrakta som operativt röjda och Försvarsmakten tog omedelbart åtgärder.

Vad jag är skeptisk till är siffran 30 KSI-anställda. Normalt har vi meddelarfrihet i Sverige och grundlagsskyddad media får publicera hemliga dokument. Men meddelarfriheten omfattar som jag uppfattar det inte topphemliga uppgifter likt antalet anställda hos KSI. Staten - i detta fallet antagligen MUST och sannolikt även Säpo - får därmed efterforska vem som läckt och även konsekvensutsätta vederbörande. Den som läckt kan alltså åtalas. En sådan rättegång lär dock ske bakom låsta dörrar och kanske aldrig når allmänhetens ljus. Efterforskningarna behöver inte ens vara diskreta - om jag uppfattar det rätt kan Säpo genomföra en husrannsakan mot SvD för att få fram vem som läckt.

Detta vet förstås de som sitter på dessa uppgifter. Att de skulle lämna ifrån sig en korrekt siffra 30 till SvD låter därför extremt osannolikt. Ta dessa uppgifter med en rejäl nypa salt. Annars har KSI och MUST ännu ett mycket allvarligt säkerhetsproblem - någon med insyn i Sveriges officiellt erkänt1. hemligaste verksamhet som snackar med media. Låt oss hoppas att det bara var någon som försökte imponera utan att sitta på fakta.

Likväl är detta en påminnelse om hur allvarlig läckan är och att Anders Ygeman, som inte lyckades boka en lokal att underrätta statsministern i, absolut aldrig mer ska få inneha en ministerpost. Alla vet förstås att Stefan Löfven i verkligheten visste, men Operation: Rädda Löfven har lyckats undanhålla bevis än så länge.

1. Underrättelsetjänst är lager på lager. Finns inget som säger att KSI är det hemligaste vi har, bara för att man erkänner dess existens.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Det är svårt att bygga sin säkerhet på förutsättningen att den kan hållas hemlig nu för tiden. Känns väldigt 1900-tal.

  Jag är inte så hemlig av mig men blev ändå lite förvånad när jag upptäckte att Google registrerat OCH redovisar de resor jag gjorde förra året, inklusive tranportsätt och hotellvistelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går väl att vara hemlig på så vis att man begravs i ett informationsflöde - t ex är ju C KSI hemlig och anställd på en helt annan täckbefattning.

   Vår hemligaste underrättelsetjänst är kanske begravd i nåt statligt verk där folk reser på kulturutbyten i Ryssland eller nåt.

   Radera
  2. Så du menar att vårt spionage hanteras av en batikhäxa? Det är värre än jag trodde.

   Radera
  3. Det kanske hanteras av en handikappombudsman, en batikhäxa, en verksjurist eller varför inte typ sekreteraren på fideikommissnämnden?

   Radera
  4. Bara tjänstemän alltså. Hir är det på verkstan för särskild inhämtning?

   Radera
 2. Visst ska man vara skeptisk till uppgifter men folk vet saker och folk pratar - särskilt med journalister.

  Betydligt hemligare uppgifter än detta har ju kommit ut i tidningarna innan och visat sig vara sant i efterhand.

  SvaraRadera
 3. C MUST Gunnar Karlsson är f ö gammal VPK:are och ursprungligen från Blekinge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det ett exempel på marschen mot institutionerna?

   Radera
  2. Rätt uppfattat. MUST kommer inom kort att byta namn. Man har bara inte bestämt sig vilket som är bäst, SMERSH eller Stasi.

   Radera
 4. KSI - Det finns, det heter så och det ingår i MUST. Inget annat är offentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns väl funktionen, men det är väl inte säkert att den egentligen heter KSI. Den lika väl heta något annat, även om KSI är det som används externt. Även benämningen SSI har använts publikt, vilket oxå säkert är helt fel. Kanske den heter UG (Undersökning Gunnar:)) Hehe

   Radera
  2. Eller Inhämtning Gunnar om de vill vara konsekventa :)

   Radera
 5. Varför skulle en svensk tidning vara särskilt pålitlig just i detta fall?. Speciellt när det gäller sifferuppgifter.

  SvaraRadera
 6. Förhoppningsvis finns den mest känsliga delen väl skyddad bortom MUST/KSI, Transportstyrelsen och SvD.

  Som Churchill en gång sa "sanningen skyddas av en mur av lögner"

  SvaraRadera
  Svar
  1. “In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies.”
   Winston Churchill (1943)

   https://www.winstonchurchill.org/publications/finest-hour/finest-hour-130/correct-attributions-or-red-herrings/

   Radera
 7. Håller med om att det torde vara s.k topphemlig status om koppling till KSI föreligger i TS-härvan och att denna info isf nu har röjts av Svd. Det föreligger inget allmänt nyhetsbehov av just denna info. Dvs källskydd ska ej finnas varmed åtal kan följa. Det räcker för allmänheten att få veta att skyddade identiteter har lämnats ut till icke säkerhetsklassad personal.

  Jag håller också med om att regeringen(t.ex Ann Linde och tjänstemän under E Bromander eller han själv) sannolikt inte är helt sanningsenliga kring deras hantering av kommunikationen med berörda inom TS och internt(inkl SÄPO). Samtidigt konstateras efter KU-förhören hittills att regeringen har haft en väldigt dålig styrning(inom ramen för förvaltningslagen) och kommunikation med TS.

  Cornu som själv arbetat med IT-projekt måste naturligtvis inse att en myndighet(TS) som inte har kompetens att skyddshantera(t.ex säkerhetsgodkänna)egen eller extern personal vid t.ex outsoúrcing måste övervakas av säkerhetsmyndigheten, dvs SÄPO och/eller MUST. Det framstår som befängt att inte dessa säkerhetsmyndigheter varit medvetna om såväl upphandling som planerad outsourcing av TS register. Hittills har den frågan inte ställts i de öppna förhören men allt pekar på att SÄPO själva är de som inte gjort sitt jobb. Officiellt blev de informerade om allvaret först efter visselblåsning från TS. Skandalens kärna mao.  SvaraRadera
 8. "...Försvarets sängar klottrade med sexism och nazistiska symboler
  Amfibieregementet i Haninge har upptäckt nazistiska, sexistiska och pornografiska budskap klottrade i Försvarsmaktens sängar. Nu byts sängarna ut. – Det är oacceptabelt, det här är inte vad vi står för, säger kommunikationschef Magnus Lindstedt.
  I höstas kom det fram att klotter i form av hakkors och sexistiska budskap hittats på Försvarsmaktens sängar, något som DN var först att rapportera om. En upptäckt som rimmar illa med Försvarets värdegrund. .."

  Värst vad människor har blivit känsliga och lättkränkta "prinsessan-på-ärten" numera... ;-)

  På min tid när jag gjorde VÄRNPLIKTEN i slutet av 80-talet var det fullt av just sådant klotter i artikeln nedan på sängbottnar och på toaletter...

  ".. det finns en plats på jorden där solen aldrig ler.. De platsen heter Boden och ditt vill jag aldrig mer.."

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forsvarets-sangar-klottrade-med-nazistiska-symboler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nya torde dock vara de politiska! Det andra bryr man sig nog inte om i samma grad.

   Radera
  2. Sådant klotter har funnits sedan urminnes tider..

   http://www.arcdoc.se/2014/04/06/se/f%C3%B6rnedring-och-romersk-toalettkultur-21241132

   https://frugnus-historiska-nedslag.webnode.se/news/graffitin-under-antiken/

   Radera
  3. Nazistiska åsikter har man ju någon mån brytt sig om ganska länge, åtminstone sen 90-talet.

   Men klottret, och att det skulle representera en riktig åsiktsyttring, är väl i så fall nytt. Fast jag kan inte minnas att det förekom nåt vidare nazistklotter i lumpen på min tid.

   Radera
  4. Våra egna toaletter var f ö helkaklade och därmed omöjliga att klottra på. Dörren iofs, men även den spolades av då den var gjort i glasfiber. Fast det var ett ganska nybyggt regemente. Säkert värre på andra ställen.

   Radera
  5. Hade ni dörr på era toaletter? Vilken lyx!

   Radera
  6. Kaklat golv , plåtväggar som inte gick upp till vare sig tak eller golv och dörrar av plastbelagd spånplatta.. ;-)
   Allt lätt att spola av med högtryckstvätt och kallt vatten!
   (S3 - Boden)

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Märkligt att ingen här ens funderar i svagheter i SÄPO´s ansvar i TS-skandalen.
  Måhända känns det olustigt att utmärka sig inför risken för en tänkbar granskning från Lovön!

  Fundera ett stilla ögonblick varför regeringen skulle snabblagstifta en kapacitet för SÄPO att ingripa i TS´s(och andra myndigheters) handläggning av ärenden som redan ingår i deras sfär? Även om SÄPO och MUST också har att följa ett reglemente behöver man inte gå till spionfilmens värld för att förstå att vissa saker löser man via tfn och personliga möten i en mycket liten krets.

  SvaraRadera
  Svar
  1. F.ö. klargjorde f.d IT-minister A-K Hatt i KU häromdagen att övergripande ansvar för säkerhetsfrågor inom myndigheterna/förvaltningarna har Försvarsdepartementet. I ljuset av detta ställer sig vän av ordning frågan varför vår Försvarsminister kan hävda att han inte varit informerad om ens upphandling av IT-drift externt trots att MUST ligger under honom samt har övergripande kontroll-ansvar för t.ex TS. Även om han ändå inte varit informerad så måste hans departement varit det.

   Radera
 11. Som svensk hemlig agent funderar man nog över att byta arbetsgivare när denne mest tycks ägna sig åt värdegrundsarbete, reklam på sociala medier och samtidigt lyckas röja ens uppgifter.

  SvaraRadera