Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2018-03-17 14:06

Vad vi lär oss av Hanif-gate

I dagarna har det stormat kring en tweet av den moderate riksdagsmannen Hanif Bali, som lett till allsköns konspirationsteorier i Dagens Nyheters drev. Men det finns bara en sak vi ska ta med oss ur det här, och det är att altrightonlinetidningen Nyheter Idag bekräftat att de driver en pro-Putindiktaturenagenda och bevakar svenska Kremlkritiker som Patrik Oksanen.
Hanif Bali. Arkivbild. Skildrar inte aktuellt utseende, kroppsbyggnad, geografisk plats eller väderlek.
För att göra en lång historia kort twittrade Hanif Bali (m) en allmän ("offentlig") handling att en intervju som den Kremlkritiske journalisten Patrik Oksanen gjort hade skett efter att Utrikesdepartementet (UD) uppvaktat journalisten. Ett i sig helt normalt förfarande av myndigheter, föreningar (inklusive partier) och företag, som kallas public relations, eller PR. Bali anklagades för att gå Kremls ärenden, raderade tweeten och bad om ursäkt.
Patrik Oksanen. Arkivbild.
Sedermera framgick det att Bali fått den allmänna handlingen från altrightnättidningen Nyheter Idag, som var de som begärt ut UD:s korrenspondens med journalisten Oksanen.
Sagerska Palatset och UD i Arvfurstens Palats. Arkivbild. Skildrar ej aktuell väderlek.
UD själva går in i någon sorts krishantering och hävdar att Nyheter Idag inte kan blivit tipsade om den allmänna handlingen inifrån UD, utan att UD måste vara avlyssnad av främmande makt (=Ryssland) och lämnat det hela till Säpo. Tydligen har alltså UD efterforskat mediakällor, vilket är olagligt för myndigheter och statliga eller kommunala företag, eller så ljuger UD för Dagens Nyheter när de säger att det inte kan handlat om ett tips ("läcka") från UD.

Det intressanta är dock att det på detta vis via Hanif Bali bekräftas att Nyheter Idag driver en agenda som stödjer diktaturen i Kreml, genom att bevaka korrenspondensen mellan UD och en Kremlkritisk journalist. Nu är Nyheter Idags diktaturstöd inte någon nyhet, men det är alltid bra att få det bekräftat så till den grad att de alltså ägnar sig åt kartläggning av svenska journalister. Man kan fråga sig vilka fler Kremlkritiker de bevakar genom att begära ut allmänna handlingar - handlingar de sen inte ens använder för att publicera egna artiklar utan skickar vidare till Moderaternas mest aktiva twittrare, som förstås nyttigt och okritiskt lägger ut den för att få Kremlkritikern Oksanen att framstå i dålig dager.

Detta är den enda slutsatsen man kan dra av hela Hanif-gate. Det och att UD och halva svenska journalistkåren uppenbarligen lider av en hel del överutmaningar. 
Tja, värre hemligheter än en allmän handling kan alltså inte ryssen hitta hos UD trots sin från UD påstådda avlyssning.
Fast man får trösta sig med att de mästerligt avlyssnande ryssarna endast lyckas hitta en allmän handling inför en offentligt publicerad intervju i öppna fria svenska medier. Det är ett gott betyg till UD och Margot Wallström att detta var det värsta ryssens avlyssning kunde fått fatt på...

Att en journalist just slutat på samma tidningsgrupp som Patrik Oksanen och mitt under den offentliggjorda korrenspondensen bytt över till Nyheter Idag, och att det skulle vara källan till tipset om intervjun istället för rysk avlyssning, det är ju fullständigt osannolikt. Så kan det bara inte vara. 

Valrörelsen har knappt börjat än. Rekommenderas popcorn inför det svenska valet, då antagligen sådana här icke-nyheter kommer stå som spön i backen. Så länge kan ni läsa tidigare inlägg om hur skenval fungerar i diktaturen Ryssland, inför morgondagens fejkåterval av diktatorn Vladimir Putin.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Visste inte att Nyheter Idag fanns, dom har verkligen fått fin spridning sista dagarna men såg inget om Ryssland, men allt invandringskritiskt är möjligen ryskt, det blir enklast så.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att DN måste vara en rysk trollfabrik. De har lyckats göra stor gratis reklam för Nyheter Idag. Dessutom har Hanif fått ytterligare bra press.

  Om jag förstod det rätt så var det dessutom hederlig vanlig e-post kommunikation. Är inte den öppen till sin natur? Man måste vara helt begåvningshandikappad om skickar känslig information med e-post.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det heter inte begåvningshandikappad. Möjligen funktionsutmanad.

   Det var inte känslig information, det finns inget konstigt med att UD erbjuder intervjuer 1-1 med UD:s gäster till enskilda journalister. Det är helt normalt.

   Radera
  2. Och varför blir det en storm? Om det nu inte är känslig information. Man kan begära ut den. Den skickas okrypterad. Den här nyheten är ju helt obegriblig.

   Radera
  3. DN är så fullt av nyttiga idioter att hälften kunde vara nog. Deras agendasättande chefsredaktör skadar nationen.

   Radera
 3. Gääsp har DN inget mer spännande att komma med?
  Försöker de härma CNN och få till en "russia collusion" koppling med SD så här lagom till valkampanjen?
  Om väljarna röstar "fel" beror det på att de inte kan tänka själva utan är helt styrda av Putin.
  Då kan man ju dessutom ogiltigförklara valresultatet, åtala ev vinnare för högförräderi och återinsätta Löfven som statsminister.
  Det vi har sett nu är ett litet genrep på det som kommer i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla moskéer kommer ropa ut i högtalarsystemet att folk blev lurade av ryssen att rösta på Sverigedemokraterna om dom får stor andel röster.

   Radera
 4. Jag tycker Nyheter idag får oförtjänt mycket "skit". En del av de gräv som publicerats har varit både bra och underhållande. Jag tänker på att de var väldigt tidiga med transportstyrelsegate, det faktum att svenska institutet hade en blocklista på helt vanliga människor på Twitter och det sanslösa berättelsen om när riksdagsmannen Pawel skämde ut sig i Ryssland. Sen är det ett klickmonster, men vilken onlinepublikation är inte det.

  Att kalla de Altright (en rubricering som vanligen används för högerextrema indentitärer som kör linjen på vita rasens förträfflighet) känns fel.
  Chang Frick har varit medlem i både SD, SDU och M. Idag är han partilös, tror jag han mer kallar sig Libertarian. Ansvarig utgivare är en Piratpartist. Bolagen som äger siten ägs av ordföranden i Medbogerlig Samling och medarbetaren Markus Allard är fd vänsterpartist och numera engegerad i det lokala marxistiska partiet Örebropartiet. En ganska brokig skara som jag personligen inte hade satt rubriken Altright på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu går ju helt överbord här, hag ger honom "benefit of the doubt" och bedömer hans prat om NI som Kreml-vänligt som sarkasm. Kan inte se några sådana tendenser hos NI, men jag är väl bara iblandkonsument. Oksanen ser ryssar överallt och honom har jag väldigt lätt att bedöma som "a little bit crazy".
   Ser egentligen inget nyhetsvärdigt i historien, utom att DN verkar vara väldigt sosse-vänliga och att utmåla folk som ryssvänliga verkar vara nästa grej när "rasist!" slutat bita.

   Radera
  2. "Ryss-smetning" måste man ta till när epitet "brun-smetning" inte längre kan användas efter 180°-vändningen Magdalena Andersson tog i julas.

   Radera
 5. Jag för min del fattar ingenting heller. Hanif Bali har twittrat om en offentlig handling? Är det att han har fått den från Nyheter Idag? Så den offentliga handlingen är inte problemet, utan källan till den? Vad är det för sandlåda vi lever i? Är det småbarn som leker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt NiD så är problemet DN och deras källa som påstår att mejlen begärdes ut dagen efter att Oksanen blivit mejlad. Och att det då skulle innebära något skumt samband som i att deras mejl var avlyssnad av någon (Ryssland) med koppling till NiD som direkt begärde ut mejlen.

   Men i verkligheten (enl NiD), så begärdes mejlen ut först den 14 februari, alltså nio dagar efter att UD kontaktar Oksanen.

   Hanif anklagas för att gynna Ryska krafter genom att kritisera Oksanen för att han skrev en beställd artikel om Krim med vinkel mot Ryssland. Kritik för att han inte skrev att artikeln faktisk var ett beställningsjobb från UD.
   Men tydligen så går det ofta till sådär, att myndigheter beställer artiklar från skribenter. Och nu har alla lärt sig det.   Radera
 6. Finns det något tidigare blogginlägg om varför nyheter idag skulle ha rysskopplingar? Om nu SD är Putins lakejer så har ju Chang Frick exponerat skandaler runt dem mer än en gång och Illan Sade som har ägarintressen i Nyheter idag är PL för Medborgerlig Samling som är pro NATO vilket är det sista Putin vill. Det faktum att de försöker jävlas med Oksanen behöver inte heller betyda det , det kan vara en personlig beef , ev just för att Oksanen smetat Ryssland på NiD tidigare? Jag menar inte att det är på det ena eller andra sättet med indicier pekar åt båda hållen. Finns det några konkreta bevis?

  SvaraRadera
 7. VEM läser idag DN ?
  EJ övertecknad i.a.f !

  SvaraRadera
 8. Lite kredd måste man i alla fall ge ryssarna, dom har utan tvekan dom bästa valarbetarna, sätter utan vidare propagandamaskinen USA ur funktion om man får tro dom mest upphetsade i media.

  SvaraRadera
 9. Ännu en folihattshistoria som DN ulkar fram. Jösses! Inte konstigt att de vill hindra alla från att få fram fakta genom att inskränka offentlighetsprincipen.
  DN är lika trovärdig som AB och Exp.

  SvaraRadera
 10. Hanif-gate?? altrightonlinetidningen. pro-Putindiktaturenagenda.
  Självklart finns det ingen inom UD som har snackat....
  Verkligen... det hela här ser ut som ryss-skräckpropaganda. Men det är väl inte något nytt här.
  Bars som tipps, men det finns gott om fiender inomlands. Behöver inte hitta på dem utomlands.
  Jag har inte sett ett enda inlägg om censur eller det pågåenda korståget mot yttrande friheten inom Sverige? Google? Youtube? hur de blev utsatt för hets- och hatkampanj utan dess liknande och tvingades att "anpassa sig" till vad myndigheterna tycker är lämpligt. Grundlagsändringen i relation till journalistik? m.m.
  Saker som verkar vara mycket mer allvarligt än den här trams/opinionshistoria.

  I mina ögen tappar du en hel del trovärdighet här, Lars. I alla fall när det gäller internationella relationer. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Second that. Fattar inte heller Lars utbrott på detta. Nyheter Idag får för sig att begära ut mailkonversation från UD, vilket de är i sin fulla rätt att göra. Är man (som jag) Plus-medlem på Nyheter Idag kan man läsa de två mailen angående detta. Nyheter Idag gör inget av det. Hanif får tag i detta en månad senare och helvetet bryter lös både på DN och Cornucpia? Ryss-skräcken undrar vem som står för i detta...

   Förstår att många darrar för Chang Frick - Filter utsåg honom i mars-numret till "Sverige Farligaste medie-makthavare" antar att det finns många som vill tysta alternativa röster i landet.

   Är f.ö även prenumerant eller stödjer på Expo, Filter, Kvartal, Dagens Industri och Ledarsidorna. Detta för att balansera mitt intag av propaganda från SR och SVT.

   Radera