Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-10 15:33

Vad röstar manliga högutbildade höginkomsttagande tjänstemän i åldern 30 - 49 år på?

SCB:s partisympatiundersökning ger intressanta demografiska uppgifter kring vilka partier olika grupper röstar på. Eftersom bloggens läsare främst är manliga högutbildade höginkomsttagare tjänstemän i åldern 30 - 49, så är det ju intressant att titta på hur partisympatierna hos dessa egentligen är när man frågar utanför Internet och kan ignorera de som skriker högst i försök att etablera en falsk normalbild.
Partisympatier bland högutbildade män i november 2017. Mörk stapel avser högutbildade män med över tre års eftergymnasial utbildning. Ljusa staplar avser hela gruppen män.
Alla siffror avser utfallet oaktat konfidensintervallen.

När det gäller högutbildade så framstår det tydligt att högutbildade män (definierat som mer än tre års eftergymnasial utbildning) i mindre utsträckning röstar på Socialdemokraterna, och i mycket mindre utsträckning röstar på SD. De två socialidemokratiska (de för trots allt samma politik med viss tidsmässig förskjutning) partierna (rödsossar respektive brunsossar) i mitten attraherar alltså inte högutbildade män.

De högutbildade männen drar sig till de borgerliga partierna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, relativt normalt utfall. Undantaget är möjligen Krisdemokraterna, vars tro på låtsaskompisar visserligen attraherar fler män än normalt, men inte i lika stor utsträckning som övriga borgerliga partier.
Partisympatier bland manliga höginkomsttagare i november 2017.
Skillnaden hos höginkomsttagare (definierat som de med 20% högsta inkomsten bland män) består när det gäller Socialdemokraterna, men här är det också ovanligare att rösta på Vänsterpartiet. Färre än normal röstar på SD i gruppen, men inte lika stor skillnad som när det gäller högutbildade. Återigen flyr alltså män de socialistiska partierna, undantaget Miljöpartiet.

Bland höginkomsttagarna minskar sympatierna med C och KD relativt normalt utfall, även om det fortfarande är större i gruppen än normalt. Gruppen attraherar främst av Moderaterna och Liberalerna.
Partisympatier bland manliga tjänstemän i november 2017. 
Hos tjänstemän är återigen de socialdemokratiska partierna underrepresenterade och både SD och S får avsevärt mindre stöd än normalt. Även Centerpartiet har svagare stöd. Däremot hittas ett rätt kraftigt höjt stöd för Vänsterpartiet här, liksom förstås Moderaterna.
Partisympatier bland män i åldern 30 - 49 år i november 2017.
Minst skillnad mot normalt för män hittas förstås i åldersgruppen 30-49, även om man även här har viss övervikt hos Moderaterna, men också hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Förklaringen ligger förstås i att även övriga utbildningsnivåer och inkomstnivåer ingår i åldersgruppen.

Bloggens läsare är generellt män (ca 90%) i åldern 25 - 55 år, högutbildade (ca 75%) och jobbar som tjänstemän, chefer eller egenföretagare (ca 75%). Ovanstående är alltså någorlunda representativt för bloggens läsekrets.

Kom som alltid ihåg att de som skriker högst inte är flest, även om de vill få dig att tro det.

I ett kommande inlägg ska vi presentera den schablonmässiga väljare till respektive parti. T ex är Vänsterpartiets väljare de med 20% lägsta inkomsterna, medan man röstar på Socialdemokraterna om man tillhör inkomstintervallet steget över detta. Sverigedemokraternas starkaste stöd hittas bland outbildade män (=endast gymnasieutbildning) i åldern 25 - 34 år osv.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Eftersom SD-sympatier länge gett närmast yrkesförbud inom media eller offentlig förvaltning så kan man misstänka att en och annan slirat på sanningen.
  SD:are bland lärare? Fortfarande livsfarligt att yppa sympatierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även inom stora bolag med yrkeschefer.

   Hört om ett bolag som bytte namn på sin software development avdelning, Senior advisor SD ser inte bra ut på titeln...

   Så ett tips för att röra om i grytan, om ni har en sådan avdelning börja prata om frågan och se om folk har distans eller om det går hela vägen till nya visitkort. 🙂

   Radera
  2. Minns i min ungdom kille som fick titeln Kommunal Ungdoms-Konsulent. Den byttes ut efter ett tag...

   Radera
  3. På min tid hette det häradsbetäckare...

   Radera
 2. https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/ME0201_2014M05_BR_ME60BR1401.pdf

  Deras siffror ang. SD ska alltså tas med ett par lastbilslass salt. Att MP har så hög andel högutbildade som sympatisörer säger en hel om inflationen i hög utbildning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad ska humanisterna rösta på då?

   Radera
 3. Högutbildade (kvinnor) men med låg lön i offentlig sektor boende på universitetsort = V(pk) el MP
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp -precis min känsla. Där skulle Fi kunna vara ett alternativ också men de är lite för galna för att inte genomskådas av de allra flesta

   Radera
 4. Inför valet 2014 så killgissade SCB att SD låg på 8,1% när utfallet blev 12,86%. Detta är pinsamt dåligt. Nu var iofs undersökningen från maj samma år, dvs ca 4 mån innan valet.

  När det gäller känsliga frågor som mångkultur och migration så ska man alltid se till vad folk gör istället för vad de säger.

  Forskning visar (Lilja, Örebro Universitet) att människor gärna sympatiserar i ord med mångkultur men gör tvärtom i handling.

  Neuman (Växjö Universitet) visar att White flight sker vid ca 4%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://fof.se/tidning/2015/7/artikel/segregeringen-okar-i-sverige

   Som sagt ängslig medelklass vet oftast vilka svar som är "rätt i en undersökning därför måste man se till handlandet.

   Radera
  2. camgbg: Antar att Somebody.. menar när andelen invandrare (eller personer med invandrarbakgrund) uppgår till 4% i ett område.

   Radera
  3. Fast det där gäller ju i princip all typ av lagstiftning och politik. Sverigedemokrater som gnäller om låga straff och sedan begår brott, Moderater som gnäller om skatt och sedan maxar bidrag till sitt företag, sossar som gnäller om låga skatter och sedan skatteplanerar, miljöpartister som gnäller om utsläpp och sedan tar flygpendlar till Helsingfors, vänsterpartister som gnäller om kapitalism och sedan startar egna företag, liberaler som ylar efter hårda tag i skolan och sedan lever rövare när deras barn blir avstängda för dåligt uppförande, kristdemokrater som gnäller på omoral och sedan bedrar frugan med praktikanten...

   Radera
  4. camgbg

   Utomeuropeiska invandrare.

   Mopongo

   Det som jag refererar till delar inte in individers agerande efter vilket parti de röstar på utan visar främst på hur enkelt det är att ljuga i en undersökning där svaret inte spelar roll. Men visst, det är inte enkelt att leva som man lär.

   Bl a Cornu har väl lanserat idén om en folkomröstning om migration där varje valkrets tar ansvaret för hur de röstar, dvs om man vill ha en generös mottagning kan man inte lämpa över ansvaret på en valkrets 50 mil bort.

   Hade Sverige genomfört den sortens politik så hade nog SD varit ett 5%-parti och bloggägaren hade kunnat fortsätta med partisympatiundersökningar.

   Radera
 5. Vore intressant att veta hur högutbildad respektive partiledare är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige hade i alla fall för två år sedan Europas lägst utbildade statschef - vet inte hur det är just nu, men han lär ju definitivt vara kvar på den under halvan.

   Radera
  2. Skojar du? Vår statschef kungen har en del utbildning bakom sig. Eller menar du vår regeringschef? En utbildad person hade kunnat särskilja de två positionerna.

   Radera
  3. Inte särskilt många politiker med hög utbildning men en och annan sticker ut. Det räcker ju faktiskt långt att vara retoriskt duktig och kanske människokännare, vilket är en form av intelligens. Större partier har väl en stab av experter som översätter avancerad kunskap till Klarspråk

   Radera
  4. Att vara högutbildad är inte samma sak som att vara välutbildad, se på Romson!

   Radera
 6. Ganska logiskt med SD-preferens kontra utbildning. Om man kollar de interaktiva valkartorna som AB mfl publicerade efter valet, ser man att det finns ganska mycket SD-väljare i områden nära (men inte i) mångkulturella bostadsområden. SD-sympatierna sjunker kraftigt med avståndet från förorten.
  Högre utbildning = högre lön = möjlighet att köpa sig långt bort från förorten. Som Malcom Kyeyune skriver i dagens GP (http://www.gp.se/ledare/kyeyune-reaktionerna-p%C3%A5-solnadomen-%C3%A4r-ett-tecken-i-tiden-1.5349440), ger ökad kontakt med mångkulturen inte mer, utan mindre tolerans gentemot den: "I verkligheten fungerar konflikter nästan precis tvärtom mot: det är närheten till den andre, kunskapen om den andre, som är den riktiga etniska eller religiösa dynamiten."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan skall man inte förväxla utbildning med intelligens - "street smart" har varit basen för många framgångsrika entreprenörskarriärer. Det finns t.o.m statistik i USA på att de som blir "valedictorians" (grovt förenklat "rankad klassetta" för er som inte känner till termen) har lägre livsinkomst än de som hamnar klasstvå, trea, fyra och en bit nedåt.

   Radera
  2. @bladejogger Bra krönika! Givetvis ligger det något i vad du säger.

   Radera
  3. @Peter: Jag minns en artikel om just det (kan ju tänkas att vi har läst samma). Valedictorians var inte de som gled runt i nya Teslor men de flesta hamnade i medelklassen, vilket betyder att de skulle ha råd att, som svensk medelklass, bosätta sig långt från mångkulturen.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Ja, det är logiskt. Mycket utbildning = mycket indoktrinering/hjärntvätt + att man i större utsträckning tjänar bättre och bor således i bättre och lugnare områden.

   Radera
 7. Med SCB:s felmarginal från 2014 så kan SD i själva verket vara överrepresenterade bland höginkomsstagare. Å andra sidan skulle det inte förvåna om de är underrepresenterade bland högutbildade/höginkomsttagare, då låginkomsttagare är de som fått ta största smällen när det gäller det mångkulturella experimentet.

  SvaraRadera
 8. Du drar gränsen för utbildning vid gymnasium.
  Jag är lite äldre och då jag gick gymnasiet var det endast 3% av den svenska ungdomen som kvalificerade sig för studier där.
  Av dessa 3%en gick 1/3 vidare till universitet, dvs 1% av den lite äldre befolkningen klassificeras enl. dig som utbildad.

  SvaraRadera
 9. tar alla opinionsundersökningar med en stor nypa salt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom de som visar det man vill att de ska visa. Då gäller det att passa på att dra stora växlar. Jag trodde att källkritiken var lite mer på topp efter Brexit och Trump.

   Radera
  2. Precis, så vi får se hur väl t ex Sentio håller måttet i årets val.

   Radera
 10. Förvånad att det överhuvudtaget finns människor som arbetar och betalar skatt bland socialdemokraternas väljare.

  SvaraRadera
 11. I min skyddade enklav röstade drygt 40% på M , 10% på SD, 17% på S och 2% på V och 2% på Fi. Medelinkomsten är ca 46kkr, och det är inte jag som drar ner medlet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt hitta.se är vi intresserade av Segling, Teater, Konst, Värdepapper och värdepappersaffärer, Golf, Utförsåkning.

   Radera
  2. Nej, det finns ingen i det segmentet som är intresserad av konst.

   Radera
  3. Och just det, vad har du för postadress? Vi delar ut ett speciellt pris för högfärdiga småborgare och undrar vart vi ska skicka det.

   Radera
  4. Läste "Segregering, Teater, Konst, Värdepapper ....".

   Radera
 12. Nu finns ju även ett alternativ för alla högermänniskor som ogillar 7 klövern.

  AFS

  Mest intressanta politikpunkterna:

  Återvandring
  Mycket snack om transparens, demokrati, ansvarsutkrävande, yttrandefrihet, anti-korruption
  Avskaffa presstödet
  Lägg ned public service
  Särskilda regleringar för säkra yttrandefrihet på sociala medier
  Minska riksdagen till 149 personer
  Höjda straff och hårda tag
  Platt skatt
  Motverka utvecklingen mot kontantlöst samhälle.
  Enhetlig moms
  Skära ned kraftigt på bidrag
  Lämna EU
  Rusta upp försvaret och inför riktig allmän värnplikt
  Förstatliga skolan (inget om hemskolning!)
  Pro-kärnkraft

  Inte perfekt, men en bra start

  SvaraRadera
  Svar
  1. AFS (Alternativ För Sverige) verkar vara en SD-klon, invandringsfokuserat. Platt skatt låter dock bra. Tycker att allt över 50% är rena rånet. Kärnkraft-bra, resten mest populism.

   Radera
  2. Sd är dock välfärdsvurmare, vilket avskräcker många riktiga högermänniskor, med rätta förvisso. De som ändå valt Sd har gjort det för att jävlas med 7 klövern framförallt tror jag, samt att alla vet att Sd var de enda som sagt sanningen om migrationshaveriet.

   Radera
  3. Precis -min analys är att det var ett riktigt dilemma för många högre tjänstemän att i senaste valet tvingas välja mellan M och SD. Vansinnigheten i M+MP uppgörelsen om invandringen som resultate i 2015 års migrationsvåg har blivit tydlig sen dess, vilket S inte är sena att påpeka. Men nu kommer många återvända till M eftersom SD ligger nära S i tankarna om den allsmäktiga staten.

   Radera
  4. För att nyansera bilden så känner ni väl till att SD var det enda parti som röstade emot sossarnas höjning av ISK-skatten, dvs även M.

   Radera
 13. Älskar den här typen av undersökningar. Allt för att påskina att SD = ointelligent. Nej det skrivs inte rakt ut men ändå är det vad som insinueras.
  En personlig uppfattning är att hög utbildning har föga med intelligens att göra. Även om den högutbildade menar annat.
  Sen kan man fråga sig hur intelligent man är om man röstar på M efter deras senaste magplask med framförandet av Ms. Sverige.
  Eller är man så upptagen med att leva bästa livet i fina kvarteret så man fullständigt skiter hur det ser ut på andra sidan häcken?
  Ganska genomgående så är det samma typer av ointelligenta högutbildade människor som postar typ Sandvikenrapporten. Spån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intelligens i folkmun är ett svårdefinierat begrepp. Så man får nog ta till vanliga IQ-test om man vill ha någon stringens. Och där är det tveklöst så att de som kan ta sig igenom en högre utbildning även klarar sig bra på IQ-test. Det betyder dock inte så mycket för hur de klarar sig i livet. En rejäl psykopat kan klara sig alldeles utmärkt ändå. Och även psykopaten röstar naturligtvis på det minst dåliga.

   Radera
  2. en lång utbildning är ett bevis på att man genomgått och stått ut med en 25år lång statlig hjärntvätt. De smarta slutar gymnasiet och börjar bygga kapital, i bästa fall genom att starta och driva bolag.

   Radera
  3. Och det är egenskaper som många arbetsgivare uppskattar, foglighet och att hålla ut även när det är motigt. Det är det som värderas, kanske mer än själva utbildningen.

   Radera
  4. Nåja, IQ-test verkar ändå vara ett hyfsat bra mått, tillsammans med begåvningspoängen från den gamla mönstringen, på nån sorts intelligens.

   Det finns en viss korrelation mellan den här typen av begåvning och vilket parti man väljer att rösta på. Socialdemokraterna har överlägset mest negativ korrelation mellan genomsnittlig begåvning och sin rösteandel.

   Tag gärna en titt här för lite detaljer om sambandet mellan partitillhörighet och begåvning. Alltid roar det nån.

   Man kan väl säga såhär: I regioner där begåvningen är hög, där röstar folk i mycket mindre grad på socialdemokraterna, vänsterpartiet eller sverigedemokraterna.

   Radera
  5. dessutom är det ett enormt slöseri att utbilda sig i Svensk skola iom att man ägnar mycket tid åt ren nonsens. Att bilda sig själv är oerhört mycket mer effektivt, dock kräver det högre intelligens.

   Radera
  6. Tänker inte raljera om det men i min direkta närhet av högutbildade människor är det ytterst få som skulle kvala in i kategorin intelligenta.
   Att man kan räkna fram hållfasthet på en bro är en kunskap.
   Har lite med intelligens att göra och det vet alla med några timmar på högskola ovanför axlarna.

   Radera
  7. @Joakim

   Intressant länk, men att rösta på sossarna skulle vara mindre begåvat än att rösta på V var en verklig ögonöppnare för mig. Jag har alltid utgått från att ju längre ut på vänsterkanten man kommer desto mer korkad är man.

   Förövrigt klarar man sig bra genom att lära sig "on the fly", så slipper man oändligt träliga kurser och utbildningar. Det behövs faktiskt inte så mycket för att bli en naturlig auktoritet, bara lite mer kunskap och insikt än de andra, och de kan man skaffa sig när det behövs.

   Radera
  8. Ja visst är det så -- formell utbildning är överskattat.

   Sossarna förefaller vara mer enfaldiga än andra hur man än mäter. Det är inte ofta du stöter på en äkta socialdemokrat på stan som faktiskt pratar i sammanhängande meningar. Vänstern och miljöpartiet har i alla fall lite engagerade människor, men sossarna består mest av en skock sistagångsväljare och traditionsröstare.

   Radera
  9. Intelligens är också överskattat: när jag rekryterar letar jag efter driv, motivation, kommunikationsförmåga och ledarskap. Resten är sekundärt. Samma sak med de som blir egna entrepenörer: de har driv och vision

   Radera
  10. Ju mer övertygad en person är om vadsom är det ”bästa” partiet, desto mer ointelligent brukar den framstå..

   Radera
 14. Min erfarenhet är att outbildade tycker utbildning är överskattat. Viss avundsjuka kanske?. Och vissa yrken kräver faktiskt utbildning. Därmed inte sagt att utbildade är intelligentare då intelligens är så mångfacetterat. Eller att utbildade alltid gör ett bättre jobb. Även om de oftast gör det. Att under en förhållandevis kort tid av sitt liv skaffa sig eftergymnasial utbildning ger självförtroende och erfarenhet som alltid är bättre än att vara outbildad. Sen kan man ändå fortsätta utbilda sig själv därutöver. Och sen såklart hittar vissa sin plats i livet och lyckas bra utan utbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Mkt möjligt att det kan gälla dig m.fl. Och givetvis måste man "lära för livet" hela tiden i den snabba utveckling vi har. Men du glömmer att utbildning, förutom att ge en viss faktabas ger dig en mkt bra träning i att ta in information vilket är oerhört viktigt i arbetslivet.Du lär dig ofta jobba i grupp, skriva rapporter, läsa utländsk studielitteratur mm. Och många yrken kräver utbildning som tex läkare. En arbetsgivare anställer generellt hela dagen hellre en utbildad person då de ger så mkt mer tillbaka för att bygga framgångsrika företag. Om nu inte den självlärde har speciella kvalifikationer.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 15. Ja, det är ju alltid intressant att se hur män röstar.

  SvaraRadera
 16. Intressant att se att de med lägre utbildning och lägre löner är de som förutser en negativ utveckling av samhället först. Framförallt är det moderaterna som nu fått byta inriktning. Reinfeldt var en galen ledare som ansåg att ett land inte behövde ett försvar eller kontrollerande gränser. Hög utbildning och lön har inte den korrelation med förstånd och sunt förnuft som påskinas.

  SvaraRadera
 17. Tid på ett sk universitet är definitivt inte ett mått på hög utbildning i tider av utbildningsinflation när alla ska med.
  Jag kan jämföra med en överliggare på UU som haft runt 18 år med motsvarande högskolepoäng. Denne person är alltså i Sverige en större akademisk succé än den som genomgått yrkesutbildning till läkare eller ingenjör och sedan disputerat utan att spilla en dag i onödan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem resonerar så?

   Det räcker väl att konstatera att om man har en akademisk examen, så kommer man förmodligen att tjäna bättre, leva längre och ha lägre risk för arbetslöshet än om man endast har gymnasieutbildning eller grundskoleutbildning. Sen exakt hur många år man latade sig på universitetet är inte så viktigt.

   Radera
 18. I min "förort", etniskt svensk enklav med villor och radhus i havsnära läge och många från bildad övre medelklass med tjänstemannajobb på Volvo "Tosslanda", röstade i ett distrikt över 17% på SD...

  MYCKET LÅNGT ifrån den uppmålade bilden av en SD-sympatisör som lågutbildad "lantis" med snuset rinnande , keps och lufsiga kläder..

  https://data.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/14/80/7064/index.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bilden kan man dock enkelt få se om man åker till t ex Skånes fattigaste kommun (Perstorp, 25% SD), till klassiskt bonniga Sjöbo (30% SD) eller varför inte Klippan (26% SD).

   Radera
  2. Så är det och trenderna i Cornus inlägg är nog helt riktiga, däremot så bör man ta absolutvärdena med en nypa salt inte minst SDs. Siffrorna du visar är väl valresultat och inte killgissningar.

   Radera
  3. Jepp, lite klassiska småfattiga bruksorter som varit sossestyrda i evigheter. Missnöjda sossar som inte gillar invandrare = SD.

   Radera
  4. Om "bonnighet" ( klassiskt bonniga Sjöbo ) definieras som att man inte är lika "hipp o häftig" som på Stureplan eller Södermalm eller ligger långt därifrån så ligger det något i detta...

   men, om man ser lite närmare på saken så har Sjöbo betydligt mer gemensamt med jordbruksbygderna på kontinenten , norra Tyskland och Polen än med det långt uppe i nordost liggande Stockholm...

   Detta visades tydligt när Pierre Schori drygt och förmätet åkte ner till Sjöbo på 80-talet och skulle "läxa upp" Centerns starke man därstädes, Sven-Olle Olsson..
   Schori blev aldrig sig riktigt lik efter den tilltoffling hade fick i Sjöbo...

   Radera