Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2018-03-01 13:26

Urbaniseringsmyten: Fortsatt utflyttning från storstäderna

Utflyttningen från våra tre storstadskommuner fortsatte under 2017 med netto en fullsatt minibuss om dagen per kommun. Detta avser personer som redan bor i landet och alltså sitter med facit, och då väljer att flytta från kommunerna. Någon inhemskt inflyttningstryck som kan hålla upp bostadspriserna har inte existerat de senaste fyra åren.
Inrikes nettoinflyttning Göteborg 1968 - 2017. Källa: SCB

Utflyttningen fortsatte alltså under 2017 och urbaniseringsmyten fortsätter just att vara en myt. Den där bussen med inflyttare är inte full när den kör till Stockholm, men fullsatt när den går tillbaka. Nettot är ungefär sju personer minus om dagen för Stockholms del, eller en fullsatt personbilsregistrerad minibuss.

Att storstadskommunerna ökar i befolkning beror främst på att de äldre lever allt längre och att det sker inflyttning från utlandet. Någon dramatisk ökning av barnafödandet finns inte heller. De som redan bor här väljer att flytta ut från Stockholm, Göteborg och även Malmö till andra kommuner.

Den ökade utflyttningen är tydligast i Malmö och Göteborg, medan det i Stockholm svalnat av något sedan rekordåret 2016, då man såg den största utflyttningen från kommunen sedan gröna vågens avslutning 1979.
Inrikes nettoinflyttning Stockholms kommun 1968 - 2017. Källa: SCB
Att det skulle ske stor inflyttning inom landet till Stockholm och att detta driver på någon bostadsbrist eller högre bostadspriser är alltså en myt. Det sker fortfarande inflyttning till kommunen, men den är ifrån utlandet.
Inrikes nettoinflyttning Malmö kommunet 1968 - 2017. Källa: SCB
Nytt för 2017 är att Malmös rätt beskedliga utflyttning 2015 och 2016 tog rejäl fart förra året.

Vart flyttar då folk? Man flyttar till krans- och pendlingskommuner, eller rent av ut på landsbygdskommunerna i de utökade storstadsområdena. För Stockholms del utmärker sig exempelvis mellanstora städer med goda tågförbindelser till huvudstaden, som Uppsala (+1675) och Västerås (+1098), men också normalsmå städer som Enköping (+387). I själva Stor-Stockholm sticker Värmdö, Järfälla och Haninge ut med 1 061, 953 och 901 inrikes nettoinflytningar, annars är det spridda skurar. Många kommuner i storstadsområdet har likt Stockholm negativ inhemsk utflyttning som Botkyrka (-807), Salem (-87), Tyresö (-202), Sollentuna (-17), Södertälje (-285), Solna (-128), Lidingö (-54) och Sigtuna (-30).

För Malmös del har de större alternativen Lund och Helsingborg inhemsk nettoinflyttning. Runt Göteborg har Kungsbacka störst inrikes nettoinflyttning, följt av Mölndal, Kungälv och Lerum. 

Bland kommuner utanför storstadsområdena hittar man exempelvis Örebro som har en hög inrikes inflyttning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

64 kommentarer:

 1. Det är dumt att inte räkna med de som flyttar Falun -> London -> Stockholm. Blir bara missvisande utan dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du undrar om jag är kränkt kan jag säga att jag tycker att när något dumt skrivs påverkar det mest den som skrivit det.

   Radera
  2. Tycker inte alls det är missvisande. Det säger ganska mycket om hur den inhemska dragningskraften är till stora kommuner.
   Dock finns det ju ofta landsbygd och stad i samma kommun. Det är nått som den här datan inte kan säga något om.

   Radera
  3. Från enbart Stockholms kommun utvandrade det 8447 personer under 2017.

   Den totala inflyttningen från Storbritannien till hela Sverige var 4467 personer och 3140 personer utvandrade från hela Sverige till Storbritannien för ett netto på 1327 personer. Även om samtliga dessa skulle varit till och från Stockholm och London så hade Stockholm fortfarande haft negativ utflyttning.

   Radera
  4. Kanske måste lägga till "(ironi)" isf ":P" så att folk inte tar illa vid.

   Radera
  5. Cornucopia? Du tänker fel. Om 3000 personer emigrerar från Falun till London, och 4000 flyttar från London till Stockholm blir netto för Stockholm +4000. Dvs du måste ha koll på från vilka städer de som flyttar kommer för att kunna dra korrekta slutsatser.

   Sen är ju London/Storbritannien inte det ställe som flest Svenskar bor utomlands, utan USA, och det finns dessutom en ganska stor värld även utanför dessa länder.

   Radera
  6. Finns inte data på individbasis (publikt).
   Blir också knasigt att blanda in alla asylsökande.
   Så hur skulle du gjort för att identifiera en trend då?

   Radera
  7. @eFFeT: Om jag skriver att jag inte tar illa upp, dvs inte känner mig kränkt behövs nog inte bättre märkning av din text, eller du kanske tor att jag ljuger?

   Sen får jag ärligt säga att jag inte förstår vad det betyder när man skriver "kränkt?" som ironi. Att man egentligen inte menar det som en fråga eller att man menar motsatsen till kränkt, dvs smicker? Nej, jag fattar nog inte helt enkelt.

   Men nu när jag ägnat en minut att fundera över det skulle jag vara tacksam om du ville upplysa mig, gärna i klartext den här gången.

   Radera
  8. @eFFeT:

   Jag tycker det blir knasigare att inte ta med de som invandrar när man talar om urbanisering. Om befolkningen ökar både på landet och i staden men mera i staden så är det en viktigt parameter för hur urbaniseringen påverkar relationen mellan stad och land.

   Men grundproblemet med resonemanget är att givet att invånarna i Stockholms kommun blir rikare kommer de att per person disponera större boyta. Om detta inte kan matchas med nybyggnation kommer det förstås att påverka inflyttning negativt, och man ser i stället hur urbaniseringen fyller på kranskommunerna. Vilket också leder till att fler och fler bor i Stockholm.

   Får säga att jag inte vet hur det ligger till med ovanstående, och det går definitivt inte att utläsa från resonemanget i blogposten.

   Radera
  9. Det jag menade med min kommentar "Kränkt? :P" var, att det verkade som att du kände dig utelämnad. Som jag läste din första kommentar, så kunde du ha gjort just resan från Falun->London->Sthlm så det verkade som att du ville vara en del av datan. Så det var bara menat som ett skämt.
   Verkligen svårt att skämta i text till folk som inte är van ens ton. Ber om ursäkt för att jag tagit upp din tid.

   Radera
  10. En till sak, hur många asylsökande tror du flyttar till Stockholms kommun varje år? Min gissning är att asylsökande är i minoritet bland de som invandrar från utlandet till Stockholm. Finns förstås siffror, men jag har inte tid att leta upp det just nu.

   Radera
  11. @eFFeT Tack, inget att be om ursäkt för. Hade jag inte velat ägna tid åt det hade jag inte svarat.

   Radera
  12. @iblandekonomi:
   Asylsökarna blir oftast delegerad en bostad på "landet", medan invandrarna drar sig till städerna. Jag har läst nån artikel om detta (kan ha fel).
   Så visst, nog hade det varit bra att ta dom i beaktning, men då måste man särskilja asylsökande från invandrare.

   Radera
  13. Asylsökande blir kommunplacerade. Får de TUT eller PUT så flyttar de från den svenska placeringskommunen till någon storstad och räknas därmed som "inomlandsflyttande svenskar"!

   Eller som Ådalingar som flyttar till Tokholm...

   Radera
  14. Om man bara beaktar den inhemska befolkningen, så tycker jag faktiskt inte det är fel som cornu gjort. Det visar på en trend att svenskar inte attraheras av stora kommuner på samma sätt som tidigare. Sen finns det ju jättemånga undantag som du nämner. Men med den publika datan som finns tillgänglig tror jag det här är så gott man kan göra.

   Radera
  15. @Bengt:
   Om dom räknas som "inomlandsflyttande svenskar" så är nog urbaniseringsmyten ännu dödare än vad cornu presenterar. (om man nu kan vara dödare)

   Radera
  16. Tror de flesta menar mer än bara Stockholms kommun när de säger Stockholm.

   Radera
  17. Hittade detta för sthlm. Men man verkar behöva skapa en nyckel osv. http://dataportalen.stockholm.se/dataportalen/

   Radera
  18. @ibland
   5392 st Kommunmottagna "nyanlända" enligt ersättningsförordningen till Stockholms kommun år 2017. Antar att det finns fler som inte syns i just den gruppen.

   Radera
  19. https://www.migrationsverket.se/download/18.4100dc0b159d67dc614773e/1517494512697/Kommunmottagna%20enligt%20ers%C3%A4ttningsf%C3%B6rordningen%202017.pdf

   Radera
 2. Men bör inte det som räknas vara Storstadsområdena?. Skillnaden mellan att bo I Solna eller Blackeberg är väl inte så stor?

  SvaraRadera
 3. https://www.youtube.com/watch?v=ARWevP_ZJ5w&t=860s

  Här påstår ju experterna inom branschen att vi har en hög natalitet, migration och urbanisering och därmed kommer inte priserna på bostäder att falla. Att dom fallit tillfälligt har att göra med ett visst överutbud på nybyggnation som kommer ta något år att fylla upp. Alla vet vi att ifall efterfrågan är hög så kan man få sitt lånelöfte reviderat på banken med hänvisning till att det råder brist på bostäder och därmed bör banken låna ut så mkt som "boendeutvecklarna" vill ha betalt för sina vackra koncept i världsmetropolerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

  SvaraRadera
 4. Finns siffrorna nedbrutna på vilket typ av områden etc. som utflyttningen från storstäder sker?

  Det kan finnas allt ifrån det sena 1800-talets klassiska "stenstad" via 60-talet miljonprogramsområden till ren landsbygg i en storstadskommun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att i min kommun så tillhandahåller sån data ner på bya-nivå. Folkmängd, Män, Kvinnor, Födda, Döda, Inflyttade, Utflyttade, Utländska medborgare, Utrikesfödda.
   Så det beror nog om kommunen har tagit på sig det jobbet eller ej.
   Vet dock ej om det finns nått nationellt register, så man måste nog gräva i varje kommun för sig.

   Radera
  2. Hittade detta för sthlm. Men man verkar behöva skapa en nyckel osv. http://dataportalen.stockholm.se/dataportalen/

   Radera
 5. Ja utflyttning är vanlig från mer urbana delar av städer till mer lantliga inom samma kommun, utan att flytta till en kranskommun. En nedbrytning av statistiken skulle vara önskvärd.

  SvaraRadera
 6. Något som inte stämmer här.

  Flyttade 2006 till Göteborg, då var det på boplats ungefär 300 sökande på en lägenhet (hyresrätt) på boplats. Jag hade 2 förstahandskontrakt inom en tvåårsperiod på bekvämt spårvagnsavstånd från jobbet/innerstan. Båda fick jag efter ca 3 månaders aktivt sökande.

  2014 blev det åter aktuellt med en lägenhet i och med separation från sambo. Nu var det på motsvarande lägenheter ca 3000 sökande, och jag som halkat ur kön (det gick ju så snabbt sist) kunde bara drömma om att få första handskontrakt.

  Vad jag vet har det inte skett några massrivningar, utan den ökade konkurrensen måste bestå i massiv inflyttning. Alla jag känner i Gbg som bott ett tag har samma uppfattning. Det är något i detta som inte stämmer.
  201

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborgs befolkning har ju inte tiodubblats mellan 2006 och 2014 så någon annan faktor än folkmängd förklarar uppenbarligen det du upplevt. Kanske slog befolkningen i bostadstaket, så att söktrycket ökade exponentiellt trots en liten befolkningsökning i absoluta tal.

   Radera
  2. Söker du i samma områden? När jag flyttade hit (GBG också alltså) 2002 så tog det mig två veckor att få ett förstahandskontrakt vid vårväderstorget. Men där hade jag inte sökt idag.

   Sen är det väl som så att om staden växer med 10 000 hushåll så borde det bli en väldigt stor del av dessa 10 000 som söker på samma attraktiva lägenheter. Dvs det är absoluta antal som påverkas mest, inte procentuellt. Eller tänker jag fel?

   Radera
  3. Inte så konstigt att det ter sig vara fler sökande per objekt idag. Nuförtiden är det busenkelt att ställa sig i bostadsköer tack vare digitaliseringen. Jag kommer ihåg när jag i början av 2000-talet skulle ställa mig i nån kö i stockholmsregionen och de hade en blankett man skulle fylla i och skicka in. Hur många bostadsköer stod jag i för 15 år sedan? typ 2, idag, betydligt fler. På den tiden var det dessutom betydligt "lättare" att köpa sig en egen bostadsrätt. Det krävdes inte skyhöga insatser samt lån på flera årslöner.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Sökte digitalt vid båda tillfällena. Jag kollade på motsvarande lägenheter som jag bott i, i samma områden. Skulle inte ha en chans.

   Kollar man på bolats Göteborgs egna statistik så har medelvärdet för den tid det tar att få en hyresrätt ökat varje år under den tid de publicerar statistik. Gäller alla områden.

   Får inte ihop detta med att befolkningen minskar, särskilt som det byggts ganska mycket nya hyresrätter. Dessutom föll många ur bostadskön 2014 då de införde en avgift, och gjorde om sajten.

   Radera
 7. Man får nog se till hela storstadsområdet när man talar om urbanisering. Allt annat tyder på, som du säger, begåvningsutmaning. Flyttningarna inom pendlingsregionen handlar om åldrar. Nu ska 90-talisterna ha villa, volvo och vovve. Svårt inom tullarna. Inte märkligare än så

  SvaraRadera
 8. Off topic. Ryssland, det nya Nordkorea?

  https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/01/putin-hotade-varlden-med-nya-karnvapen-som-inget-annat-land-har-sett-maken-till

  SvaraRadera

 9. "Att storstadskommunerna ökar i befolkning beror främst på att de äldre lever allt längre och att det sker inflyttning från utlandet."

  Att det sker inflyttning från utlandet?! Rasist! Putintroll! Desinformatör! SVÄRJEVÄNNN!!1

  SvaraRadera
 10. Flytt eller inte flytt från Stockholm påminner lite om hur pengar aldrig flyttar från börsen. Pengar söker boende.

  Det vill säga, hur många som bor i Stockholms kommun styrs i hög grad av hur många lägenheter för boende som finns inom kommunen, och hur många som bor i varje lägenhet.

  Att stå ut med att tränga ihop sig i en lägenhet kan vara ett tecken på popularitet hos orten, men att bo många i samma lägenhet kan lika gärna vara ett tecken på impopularitet, jämför vissa miljonprogramsområden. Och det blir i själva verket färre personer per lägenhet när populariteten leder till att mer kapitalstarka individer flyttar in.

  Den andra aspekten, hur många lägenheter som finns tillgängliga för boende styrs nog i Stockholm mycket av fördelningen mellan lägenheter och kontor. Även här kan hög popularitet leda till färre boende då det kan vara attraktivt med kontorslokaler i populära områden.

  Men om det är färre boenden, är det då inte ett tecken på lägre urbanisering? Nej, därför här pratar vi bara om centrala delar. Det urbana området breder samtidigt ut sig kring de centrala delarna och allt fler lever i urban miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du flytta pengar mellan olika tillgångslag, tex från aktier (börsen) till alternativa investeringar (PE, RE, infrastruktur) eller obligationer, råvaror etc. Pengar flyttar således från börsen (aktier) till något annat. Pengar kan även flytta geografiskt, tex från europeiska börser till asiatiska.

   Radera
  2. Ja, du kan flytta pengar från börsen, men det innebär att någon annan flyttar pengar till börsen när denne köer av dig.

   Radera
 11. Rätt vanligt är nog två vuxna som haft en bra BRF-karriär centralt och sen växer familjen och det blir trångt i trean, så cashar de in och flyttar de till en villa i en kranskommun med pendlingsavstånd.

  SvaraRadera
 12. En förklaring kan vara att de äldre som flyttade in till de stora städerna under tidigare urbaniseringsvågen pensioneras och väljer att flytta tillbaka till sina hemkommuner.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa. Man måste givetvis titta på hela storstockholm. I Stockholms kommun är det nästan omöjligt att hitta boende till rimlig kostnad https://www.di.se/nyheter/stockholm-vaxer-snabbast-i-europa/

  SvaraRadera
 15. Många kranskommuner växer så det knakar, känns märkligt att tala om avflyttning. Bor själv ex i Österåker som är en av de snabbast växande kommunerna i länet. Det byggs överallt här och så har det varit i 40 år nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs vad Cornu skriver!
   Stockholms kommun växer främst tack vare invandring från utlandet.
   I relation till andra kommuner inom Sverige är det dock underskott dvv fler som flyttar ut än in.

   Radera
  2. Slutsatser: nyanlända flyktingar har inte råd att köpa dyra borätter eller villor i Stockholm.
   Alltså borde priserna sjunka på sikt då efterfrågan är lägre än utbudet på bostadsmarknaden

   Radera
  3. Konstigt att sätta likhetstecken mellan invandrare och flykting.

   Radera
  4. @ibland
   Flyr gör man till närmaste säkra plats, tar man sig sedan vidare..och vidare..och vidare genom flera länder. Så är man en invandrare. Alltså är de som kommer hit invandrare och flyktingarna är kvar i grannländerna till konflikterna.

   Så där har du rätt, t.o.m kvotflyktingar övergår från att vara flyktingar till att vara invandrare när de lämnar flyktinglägret. De behåller namnet för att man ska kunna skilja ut de riktiga flyktingarna från de ekonomiska lycksökarna.

   Radera
  5. @Fortuneteller
   Nyanlända placeras i hyresrätter och de svenskar som kan belånar sig för att kunna köpa sig bort från den påtvingade, oönskade kulturkrocken. Om utbudet ökar väldigt mycket på kort tid så sjunker ju priserna men på sikt så kommer det att skapas nya köpare så länge invandringen pågår.

   Radera
  6. Kallle7: det är en grov förenkling att säga att nyanlända "placeras i hyresrätter". Som jag förstått det har kommunerna haft skyldighet att ordna boende under två års tid för de nyanlända med uppehållstillstånd. "Boende" är sällan lika med egen hyreslägenhet. Läs mer här

   https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nyanlanda-missnojda-med-boende-i-farsta/repqjE!b4TFHbhCHBltO6hYGzPYXQ/

   Radera
  7. Rätt. Det vore intressant att få se statistik på det där, men min erfarenhet är att man tog till de anläggningar som stod tomma. Gamla vandrarhem, anstalter, nedlagda äldreboenden, lite allt möjligt. Samt tält i något fall.

   Visst använde man lägenheter, men mest på små bruksorter där det fanns vakanser tror jag.

   Kolla för all del Bert Karlssons alla anläggningar:

   http://jokarjo.se/vara-anlaggningar/

   Radera
  8. På många mindre bruksorter finns det och har funnits hela bostadsområden från 60- och 70-talen som blivit över och stått tomma...

   Norrbacka i Valdemarsvik är väl det mest typiska exemplet...

   http://www.nt.se/nyheter/valdemarsvik/idyllen-som-blev-en-vandaliserad-spokstad-10647444.aspx

   Radera
  9. Nog att Trump är ett arsle alltid, men folk som invandrar från USA är ändå inte flyktingar.

   Radera
  10. Jag har sedan länge lagt märke till att det börjat växa fram en modern dolkstötslegend bland de bruna på diverse forum. Legenden utgår från att bostadsbubblan beror på att de stackars svenskarna tvingas köpa bostadsrätter till allt högre priser på grund av att asylanterna tar alla hyresrätter. Som med alla livskraftiga myter har den inslag av sanning, men är groteskt överdriven. Ändå kommer denna myt hamras vidare på tills den blir "sann". För nu är förnekelsefasen över och då gäller det att hitta syndabockar.

   Kom ihåg var ni läste det först. Fy farao.

   Radera
  11. Kalle7: Är du också en av de ekonomiska lycksökarna. Alltså en person som vill ha ett jobb och en bostad, samt vill kunna äta sig mätt varje dag? Lycka till i ditt sökande i så fall.

   Radera
  12. Stockholm växer pga invandring..var bor dessa invandrare då?
   Är det så att så fort en invandrare fått medel att fly förorten så flyttar en ny stackare in?
   Den som flyttar ut tvingas sedan pga bristen på hyresrätter samt de höga priserna att söka sig strax utanför stockholm.

   Fast då är det fortfarande inte en nettoökning i Stockholm, så jag får inte ihop siffrorna.

   Radera
  13. I min "förort" där jag bor så bor det på andra sidan fotbollsplanen i radhusen en man från f.d Jugoslavien, numera pensionär från Volvo.

   Radera
  14. @Unknown: Invandraren köper förstås sitt boende. Lättaste sättet att få en lägenhet i Stockholm. Med svag krona kan det dessutom ske till mer attraktivt pris för en invandrare än vad vi svenskar behöver försaka i motsvarande situation. Hur skulle du ha gjort om du flyttade till Stockholm?

   Radera
  15. Jag tror att invandrare löser sin boendesituation på lika många olika sätt som alla andra i Stockholm. Några hyr lägenhet i andra hand, några bor inneboende, några får tag på studentlägenheter, några får sitt boende via sin arbetsgivare, några flyttar in hos en sambo som har bostad sedan tidigare, några köper en bostad, några får tag på nyproduktion med snordyr hyra, några köper ett svartkontrakt, några får tag på hyreskontrakt direkt från en hyresvärd, några får medicinsk förtur, några använder kötid i någon bostadskö för att få ett förstahandskontrakt, etc, etc.

   Radera
  16. @Mopongo: Du har förstås rätt.

   Radera
 16. @Sandow

  De nyanlända hamnar i knäet på SOC och kommunen som på många ställen har ett eget kommunalt bostadsbolag. Alla inblandade samverkar för att skaka fram boende på olika sätt, förtur på hyresrätter, inköp av lägenheter är ett par metoder.

  Tillfälliga boenden i form av baracker och ombyggda vandrarhem är just bara tillfälliga nödlösningar i vänta på att vanliga lägenheter ska bli lediga eller byggas. Eller i väntan på att de nyanlända får ett boende på någon annan ort..

  Finns idag redan många områden där det knappt bor några svenskar kvar, eller för all del skötsamma invandrare. De som kan flyttar och lämnar plats till andra relativt nyanlända.

  Tex 90% av de boende i Rinkeby hade utländsk bakgrund 2015.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Utl%C3%A4ndsk_bakgrund)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Rinkeby

  Knappast någon "dolkstötslegend" där Sandow..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är inte på grund av invandring som lågkonjunktur följer efter högkonjunktur. Typisk dolkstötslegend om man vill få det att verka så.

   Radera
  2. Jag har väl inte påstått att det skulle vara så?
   Läs det jag skrev en gång till så får du se..   Radera