Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-03-03 16:09

Tomma tunnor skramlar mest - Putins kärnvapenskrammel är inrikespolitik och propaganda

Rysslands diktator Vladimir Putin gjorde i veckan ett spektakulärt utspel kring diverse fantasifulla kärnvapen, som man ska utplåna de omoraliska fascisterna i väst med. Det är tomt vapenskrammel med icke-existerande fantasivapen, som den havererande ryska ekonomin tillsammans med braindrain och uselt kvalitetstänk inte kan leverera. Utspelet ska främst ses som inrikespolitiskt inför icke-valet till Putin som fortsatt diktator.
Diktatorn Vladimir Putin ombord på den ryska kopian av svenska stridsbåt 90 under flottans dag i S:t Petersburg. Trots allt är rysk ekonomi oförmögen att skapa några egna innovationer och har istället stulit ritningarna på stridsbåt 90.
OBS: Bloggens arkivbild. Vladimir Putin åker just nu inte runt i en stridsbåt 90-kopia på Neva.
Efter att diktaturen i Kreml i åratal av att ha målat upp dekadensen, omoralen och fascismen i det så förhatliga Väst, där fascisterna i Nato inringar Ryssland (lögn) och när som helst ska invadera Det Heliga Moderlandet, så måste förstås diktaturen visa upp att man vidtar åtgärder för att utplåna Väst. 

Speciellt gäller det nu inför det kommande skenvalet av Putin till nästa president. Presidentvalet fyller endast funktionen av att diktaturens kreatur, nyttiga överutmanade och inflytelseagenter ska kunna hävda att Ryssland minsann har allmänna val. Egentligen är det bara en charad och potemkinkuliss. Diktatorn Putin deltar inte ens i några valdebatter.

Istället håller han tal till folket. Medan 27% av statsbudgeten i armodens Ryssland officiellt går till försvaret så gick 40% av Putins tal till krigsretorik och militarisering. Kom också ihåg att köpkraften för de där procenten är enorm i Ryssland och inte kan jämföras rubel för rubel mot andra länders utgifter.

Sagt och gjort publicerades datorgrafik och gamla arkivbilder på olika mer eller mindre fantasifulla vapensystem. Två av dem är existerande, nämligen de nya interkontinentala ballistiska kärnvapenbärande robotarna RS-28 Samat, som ska ersätta SS-18 Satan. Satan tillverkas nämligen i Ukraina och i den mån industrierna inte slagits sönder i sydöstra Ukraina, så är man i behov av en ny robot. Samat ger dock ingen som helst ny förmåga, utan ersätter bara den tidigare roboten, och kan ingalunda jämna ett land som Frankrike med marken. Överdrivna lögner om Samat är ren propaganda, vilket bloggen skrivit om tidigare. Grafiken som illustrerade Samat var dessutom från 2010, så man hade inte ens lyckats göra ny datorgrafik. Även RS-26 Rubezh ska vara existerande, men bryter mot kärnvapennedrustningsavtalet INF, som Ryssland alltså ensidigt bryter.

Sedan gick Putin återigen ut med påhittet om autonoma undervattnebsrobotar med enorma kärnvapenladdningar, vilket också är rent nonsens och inte har de förmågor som påstås, och det finns inga belägg för att de ens existerar annat än lite kul datorgrafik. Dessa undervattensrobotar är ren lögn och propaganda.
Ryska flygvapnet klarar inte ens av att låtsas uppvisningstanka en Tu-95 Bear under flottans dag. Arkivbild, visar inte pågående misslyckade försök till lufttankning över S:t Petersburg.
Nytt var att man skulle ha en kärnkraftsdriven kryssningsrobot, med i princip oändlig räckvidd. Detta är också fullständigt skitsnack. Tekniken har aldrig lämnat markbaserat prototypstadie, och bygger på en ramjet där en oskärmad kärnreaktor ska hettas upp till 2000+ grader för att superupphetta luften som trycks in i ramjeten och på så sätt driva roboten framåt. Markbaserade försök gjordes i USA på 60-talet, men som sagt måste kärnreaktorn vara oskärmad och spyr ur sig all sin strålning rakt ut i luften, som åker ut genom ramjeten. Dessutom krävs avancerade material som klarar tusentals grader under lång tid utan att smälta eller bryta ner, plus att styrstystem ska klara skyhöga strålningsnivåer - det är inte så att man kan ha speciellt mycket skärmning ombord på denna typ av robot. Elektronik klarar minuter med de här strålningsnivåerna, i bästa fall. Åtminstone de drönare man skickar in i Tjernobylreaktorn ibland.

Att rysk ekonomi skulle klara av att ta fram en kärnkraftsbaserad ramjet medan man lider av massiv braindrain och inte ens kan bygga en ny stridsvagn som fungerar är helt orimligt. De nya Armatastridsvagnarna och besläktade övriga pansarfordon är kraftigt försenade och gick rent av sönder under uppvisningsparaden på den ryska segerdagen. Någon leverans till förband har inte skett och har tvärt om skjutits upp igen och igen. Någonstans sitter en korrupt oligark och håvar in pengarna, men Ryssland klarar inte ens av att svetsa ihop en bit plåt till en stridsvagn längre. Inte konstigt då allt fler välutbildade flyr diktaturen, som upplever massiv brain drain. Man får leva vidare på gammal sovjetisk teknik med T-90, som är en modernisering av T-72, där årtalet skvallrar om åldern.

Dessutom skulle de påstådda provflygningarna innebära massiva utsläpp av radioaktiv strålning. På sin höjd har man provflugit en robot med en traditionell ramjet. Det enda som talar för det hela är att förhöjda strålningsnivåer har uppmätts i Norge, men det beror sannolikare på ännu en sedvanlig läcka ombord på någon av ryska flottans kärnkraftsdrivna fartyg, eller att man bytt styrstavar eller laddat om en reaktor någonstans med normalt ryskt kvalitetstänk och säkerhet. Eller så har en lagerlokal för någon av de hundratals gamla fartygsreaktorer som skräpar på Kolahalvön börjat läcka. Rosten tuggar på och det sker hela tiden.

Amerikanska försvarskällor hävdar att ryssarna har provat en ramjetrobot, men att samtliga provskott kraschat. Nu ljög ju inte Putin direkt, då han inte sade att det var lyckade provskott. Men hade det varit en kärnreaktor ombord så hade det inte bara detekterats lite höjda strålningsnivåer efter en krasch. Det hade varit betydligt värre än så. En filmsekvens som visades under Putins tal visar snarare hur en robot skjuts upp från marken, och då är det inte ens en ramjet utan en initial konventionell drivmotor då en ramjet endast fungerar när farkosten redan har tillräckligt hög hastighet. Det mesta av filmsekvensen var dessutom rätt usel datorgrafik.

Putin sade rent av att "detta är inte en bluff", vilket är ett utmärkt freudianskt medgivande att vem som helst förstår att detta är en bluff. Målgruppen är dock inte experter, utan det ryska folket som på detta vis ska acceptera att de lever i armod och misär medan pengarna trycks in i försvaret och den av Putins korrumperade vänner och rent seekers kontrollerade vapenindustrin.

Bland de andra påhitten var en flygbaserad kärnvapenrobot, Kinzhal, som ska klara av osannolika mach tio, vilket faller på sin egen orimlighet. Det är snabbare än en semiballistisk Iskanderrobot, som bara når mach sex och det tack vare att den flyger i övre atmosfären. Det finns praktiska maximala hastigheter för robotar på lägre höjd pga friktionen mot luften, men visst om man nu har supermaterial som ska klara flera tusen grader så...

Vad man ska ta till sig är att Ryssland alltså hotar resten av världen med kärnvapen, förvisso med system som inte existerar, men det väsentliga är att man för ryska folket berättar att man har ihopfantiserade supervapen och är redo att utplåna de dekadenta omoraliska fasicsterna i Väst. Trots allt måste man svara upp mot sin egen lögnaktiga retorik och sitter fast i denna. Att man börjar bli desperata märks på lögnerna. 

Alla ryska uttalanden ska ses som maskirovka. Och man vet att något är en lögn när den kommer från Kreml, precis som man vet att något är sant när Kreml förnekar det.

Problemet är när man börjar tro på sina egna lögner och till slut faktiskt avfyrar de kärnvapensystem man faktiskt har, eller invaderar grannländer för att man tror på de egna fantasierna om sin fantastiska krigsmakt. En krigsmakt som inte ens klarar av att besegra Ukraina när de inte längre har överraskningsmomenten på sin sida.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Ser ut som om Putin tagit sig en funderare beträffande Ronald Reagan, han fick ju det jordiska paradiset att rusta ihjäl sig med det mer eller mindre obefintliga Star Wars programmet. Kanske Putin har hittat ett sätt att ge betalt för gammal ost, därtill då amerikanerna dragit sig ur ett och annat avtal om begränsningar av vissa vapen.

  Lägg till det faktum att den amerikanska militären utan tvivel är ansträngd till bristningsgränsen pga alla deployments runt om i världen samt Afghanistan, Irak och Syrien.

  Och ryssarna taktik i Syrien och Ukraina medför utan tvivel att ryssarna slåss ett par mycket billigare krig än vad amerikanerna håller på med.

  Intressant utveckling, speciellt om man är medveten om hur skickliga ryssarna är på elektronisk krigsföring, av någon dunkel anledning lär ju enligt amerikanska uppgifter över hälften av Tomahawks missat målet rejält då Trump köpte poäng hos pressen med robotattacken mot Syrien ... Allt tyder på att ryssarna är mycket skickligare än amerikanerna på EW i alla fall på slagfältet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre sent än aldrig, du menar att Putin först nu har upptäckt Ronald Reagan, det moderna USA's grundare och mest framgångsrika president?
   Super, med den framförhållningen kommer det inte dröja länge innan han upptäcker att Milli Vanilli mimade och att det var något märkligt med Gustaf V:s bollkontroll innanför bollkallarnas kalsonger.
   Har någon talat om för Putian att månen redan har besökts?

   Radera
  2. @GS: Vilken blåst smörja du sprider. Ryska krigsmakten är tänjd till bristningsgränsen iom konflikten i Ukraina och till viss del Syrien. Pinsamt för Ryssland att dess inkompetenta "superkrigsmakt" inte klarar av Ukraina. De har hållit på i åratal där och det har INTE gått bra för Ryssland. Det är därför de till varje pris vill dra sig ur dessa konflikter men inte vet hur de ska göra det utan att tappa ansiktet.

   Radera
 2. Så, varför denna fixering vid Ryssland när landet nu inte är något att bry sig om eller har någon förmåga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att RF utan omsvep hotar oss med kärnvapen.

   Radera
 3. Alla håller inte med Cornu. Själv har jag ingen aning, men några artiklar som är lite oroliga...

  https://www.nextbigfuture.com/2018/03/pentagon-confirms-that-russia-is-testing-a-cruise-missile-powered-by-an-unshielded-nuclear-reactor.html

  https://www.nextbigfuture.com/2018/03/russia-claims-100-times-smaller-nuclear-reactor-than-submarine-reactors-but-with-more-power.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att allt måste erkännas av Pentagon innan det kan tas för en sanning.

   Radera
  2. En kryssningsmissil som drivs av en atomreaktor behöver knappast en stridsspets. Räcker den kör ett par varv över målområdet så har alla i närheten fått i sig en 50-60 Sv och fallet döda ner på några minuter.

   Radera
  3. Tja man ska nog passa sig för hybris. Mycket av det visade funkar nog inte så bra som RF vill påskina men de kan ju inte misslyckas jämt.

   Radera
 4. Ledningen i Ryssland är uppenbarligen desperata nog för att köra Nordkoreas taktik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Desperat är inte ordet jag skulle använda om lille Kim. Han har helt tydligt noterat hur det gick för både Saddam och Muammar, därför viftar han med bomben och säger ni kan inte göra samma sak åt mig ....

   Radera
 5. Boken "Björnen kommer" av Mattias Göransson kan rekommenderas.

  https://www.vk.se/2210754/ryska-hotet-forblir-ett-pahitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske just den boken, inte är att rekommendera. Inte som ett faktauppslag, alla fall. Men som fiktion, är den kanske bra. Väldigt mycket som står i den boken, har smulats sönder som rena påhitt och okunskap. Av höga militärer, och forskare.

   Radera
  2. MG intervjuades i P1 för ett tag sedan. Han imponerade inte. Ryssland övar kärnvapenanfall mot Sverige, vad mer behöver man veta?

   Radera
 6. Håller med. Appropå bilden, del av de gamla ryska grejerna är väldigt snygga, Tu-95 tex.
  Eller den gamla Ka-27 helikoptern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tu-95 är en skönhet. Speciellt med dubbla motroterande propellrar.

   Radera
  2. Motorerna - turboprop - lär vara utvecklade ur de motorer som drev Me262..

   https://en.wikipedia.org/wiki/Kuznetsov_NK-12

   Radera
  3. Läs innantill i din referens. Jumo 022 var en experimentell turboprop-motor som inte hade någonting att göra med motorerna på Me-262 (Jumo 004). Och tur var väl det - motorerna på Me-262 hade en livslängd på 10 - 25 timmar, i brist på högtemperaturlegeringar.

   Radera
 7. Haha. Är det panik hos CIA? lol :) Vad har de räknat med när man konstant hotar Ryssland? Ska de bara lägga sig ned o dö?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste verkligen ha röda commieglasögonen på för att tycka sig se att Ryssland är hotat. Det är ju Ryssland som invaderat länder i Europa de senaste åren.

   Men för att svara på din andra fråga. I Syrien fick 300 ryssar lägga sig ned och dö efter att de försökt med hybridkrigföring mot amerikanerna.
   Kanske inte Putins smartaste drag.

   Radera
 8. Lars, vad har du rökt? Ena stunden ojar du dig över vilket enormt hot Ryssland är mot Europa, andra stunden kallar du Ryssland för en skramlande tom tunna. Var finns logiken? Eller är det Svärjevänligt att ställa den frågan?

  Du är förresten själv Svärjevän och Apartheidälskare numer (enligt vänstern), eftersom du har begått den oförlåtliga synden att ifrågasätta ANC-styret och folkmordet på boer i Sydafrika.

  SvaraRadera
 9. Det befästa fattighuset. Det var en titel på en skrift som SSU gav ut för mer än hundra år sedan, och den handlade om Sverige.

  Numera skulle väl en beteckning som "Det befästa fattighuset" passa bättre för Ryssland eller Nordkorea.

  SvaraRadera
 10. Putin börjar bli desperat nu. Han skickar även SU-57:or till Syrien när de inte ens testats med vapen(!). De nyutvecklade motorerna brinner upp så de kör med gamla motorer så de är långsamma och får inte köras med fullt pådrag.

  NATO designated name "sitting duck".

  Den berömda radarn fungerar bara rakt framåt och inte åt sidorna. De skulle ha haft hundratals av dem i dagsläget men efter att 12 byggts så stoppades hela projektet.

  Ja läs hela listan själv:

  Russia's Su-57 Deployment in Syria Is a Dangerous Farce

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett från tramset i artikeln, i princip hela artikeln, så finns det ett par faktum.
   1: Su-57 är inte redo för luftstrid och är flera år från att vara redo för någonting annat än att dumpa dumma bomber på markmål.
   2: Det finns ett symbolvärde i att skicka ner flygplanet, plattformen ser mer mogen ut än den är t.ex vilket är viktigt för inrikes propaganda och för partnerskapet med Indien.
   3: Man kan verifiera vissa subsystem och sensorer. Syrien lär ha ett av världens mest bevakade luftrum idag, USA har tom sina F22 där. Att tidigt kunna testa hur sensorer bakom RAM fungerar mot verkliga system är väldigt värdefullt.

   Den är ungefär lika mycket propaganda som den ryska atomkraftsdrivna kryssningsroboten. En robot som förövrigt är helt meningslös då de kan ordna likvärdig räckvidd med en uppgradering av RK55-serien. De senaste versionerna ska kunna nå upp till 3400 "miles", om de menar sjömil så kan de täcka ca 70-75% av USAs yta från Ryska fastlandet. Normalt när man pratar flygdistans och miles så är det sjömil.

   Radera
 11. Tja, att tillverka en stridsbåt 90-kopia kan väl inte vara så svårt på grundval av några fotografier...

  Det svåra är väl undertill och konstruktionen av botten samt hur man byggt upp båten för att samtidigt vara både lätt och stark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört talas om spioneri?

   Radera
  2. Se här: https://oplatsen.wordpress.com/2013/10/21/rysk-kopia-pa-stridsbat-90/

   Radera
 12. Var ju dock lite surr förra året om mystiska radioaktiva utsläpp från ryssland: https://www.nyteknik.se/teknikrevyn/mystiskt-radioaktivt-moln-over-europa-sparas-till-ryssland-6883888

  SvaraRadera
 13. Just det - "presidentval" i Ryssland snart. Då hoppas jag någon SD-politiker åter åker över som "valobservatör" så vi kan få oss några goda skratt!

  SvaraRadera
 14. USA utvecklade en atomdriven kryssningsrobot med ramjet under 1960-talet i form av projekt Pluto och kom såpass långt att man testkörde dessa på marken under simulerade förhållanden. Den sista ramjet man testade på marken var densamma som man avsåg att göra de första provflygningarna med, men några sådana blev aldrig av. Detta hade flera anledningar, först och främst frågan om var man kunde provflyga en sådan robot och hur man skulle förhindra den att flyga över land om man tappade kontrollen över den. Även om markproverna visat att de radioaktiva utsläppen från robotens jetstråle var betydligt mindre än man först uppskattat så har man fortfarande gamma och neutronstrålning från den oskärmade reaktorn, samt därtill de skador som robotens shockvågor kan orsaka. Enbart ljudnivån vid en passage över land förväntades vara 150 dB, vilket är tillräckligt för att spräcka folks trumhinnor. Ska man använda roboten skarpt så återkommer i stort sett samma problematik vilket omöjliggör flygningar över allierade länder, dessutom så tar det roboten ganska lång tid att nå fram till sitt mål jämfört med en ballistisk robot vilka började bli ganska välbeprövade vid denna tid. Jämfört med ballistiska robotor så ansågs ockå överlevnadsförmågan hos den atomdrina kryssningsroboten vara lägre. Då kryssningsrobotar flyger lågt och långsamt så är dem enklare att bekämpa om man kan upptäcka deras position, och givet den höga värmesignaturen, det höga oväsendet och den radioaktiva strålning dem sprider kring sig så borde man kunna upptäcka deras position. Idag finns därtill luftburna radarsystem som kan upptäcka lågtflygande robotar.

  Ungefär 450 personer arbetade med projekt Pluto under de år projektet var aktivt.

  SvaraRadera
 15. Frågan är hur länge charaden i Ryssland kan fortsätta? Det känns som att regimen krackelerar allt mer. Det visar sig i att de får ta till grövre och grövre lögner och propaganda, agera alltmer aggressivt, och framstår som allt mer löjliga inför resten av världen. Jag tror ärligt talat inte att regimen har lång tid kvar. När det vänder så kan det vända snabbt.

  SvaraRadera
 16. Inga tomma tunnor. Ryssland verkar ha nya effektiva vapen och är framgångsrika vapensäljare och kärnkraft säljare plus olja, gas, kol, metaller, trä, ekologisk jordbruk. Rysslands politiska system är inte ett dugg sämre än USAs och EU som är genom korrupta oligarkernas och fake news media skall vi bara inte tala om. Bra för världen att Ryssland har de skickligaste politikerna i världen med Putin och Lavro .

  SvaraRadera