Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2018-03-05 14:15

SVT fälls av Granskningsnämnden för fake news i samband med terrordådet på Drottninggatan

SVT har nu fällts av den sk Granskningsnämnden för att ha sänt fake news i samband med terrordådet på Drottninggatan, och påstått att det skulle skett skottlossning. Fällningen ger förstås inga som helst konsekvenser annat än en ett papper från nämnden.
Arkivbild.
SVT framförde uppgifter att polisen skulle bekräftat skottlossning i samband med terrordådet på Drottninggatan förra året. För detta och en lång rad annan osäker information anmäldes SVT till Granskningsnämnden, då man som den ena av statens yttersta och viktigaste landstäckande nyhetskällor vid kris brast mot kraven på saklighet.

Beslutet finns i beslutet 17/01058, som offentliggjordes idag.
Granskningsnämndens beslut.
Anmälningarna sammanfattas av granskningsnämnden som följande, min fetstil:
"Genom att upprepade gånger vidarebefordra obekräftade rykten och uppgifter, bland annat om skottlossning vid Fridhemsplan och runt om i Stockholm, brast sändningen mot SVT:s krav på saklighet. Att sprida obekräftade rykten och felaktig information ökar allmänhetens oro och skapar kaos och panik. Det gör det svårare för korrekt information att nå ut, oberoende av om det samtidigt uppges att informationen är obekräftad. Detta går stick i stäv med kravet på saklighet och är olämpligt. I en allvarlig krissituation har public service en mycket central roll och har ett utpekat ansvar att föra ut korrekt information till allmänheten.
SVT visade på dåligt omdöme samt agerade olämpligt genom att sprida information utöver den information som polisen gått ut med under pressträff.
Den utsända reportern som medverkade i sändningen var oseriös, oprofessionell och skapade genom sitt agerande en stressad situation. Hon skapade också rykten genom de intervjuer som genomfördes.
Nyhetspresentatören förmedlade en osann uppgift genom att medvetet förvanska och felaktigt översätta ett uttalande som Donald Trump gjort. Detta utgjorde falsk nyhetsrapportering vilket inte är tillåtet för SVT.
Några anmälare har riktat kritik mot sändningar i Rapport den 7 april 2017 kl. 19.30 och mot sändningar i SVT den 8 och 9 april 2017. En anmälare har därtill anmält sändningar i Sveriges Radio och ett meddelande på Twitter.
Kravet på saklighet och bestämmelsen om mediets genomslagskraft gäller endast för sändningar i marknätet. I nämndens uppgift ingår inte att pröva textinformation på Twitter.
Granskningsnämnden har mot bakgrund av anmälningarna valt att granska SVT Nyheter den 7 april 2017, kl. 15.30–18.00."
Granskningsnämnden friar SVT på de flesta punkter, då man anser att det var tydligt att det handlade om obekräftade uppgifter, men konstaterar att man spred falska uppgifter om skottlossning och hävdade att detta var bekräftat av polisen. Min fetstil:
"Vad gäller påstådd skottlossning vid Fridhemsplan uppgav dock reportern och programledaren att polisen hade bekräftat skottlossning samt att det varit skottlossning vid Fridhemsplan. Av SVT:s yttrande framgår att redaktionen endast hade fått bekräftat att polisen agerat på larm om skottlossning vid Fridhemsplan. SVT lämnade därmed felaktiga uppgifter i sändningen. Med hänsyn till allvaret i uppgifterna strider sändningen i detta avseende mot kravet på saklighet."
SVT är alltså inte så professionella att de går att lita på i en akut krissituation, utan bidrar till desinformation, fake news och att sprida panik bland allmänheten. 

Det är helt avgörande i kris att korrekt information sprids, oavsett hur illa den är, men att sprida lögner är direkt skadligt. SVT fyllde inte sitt uppdrag här.

SVT:s enda straff är att de någonstans måste offentliggöra att de fällts i nämnden, t ex under tjugo sekunder sist i en nyhetssändning, och de behöver inte ens lägga ut det hela på Internet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Var fick dom informationen ifrån då? Antagligen Twitter eller Facebook va?

  Samtliga mediaredaktioner konvergerar mot att bestå av en enda person av Fredrik Strage-typ som enbart sitter och rubriksätter kattungeklipp och obekräftade rykten direkt från "SexyNatasha6969" på Twitter, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just denna nyheten var jobbig när jag redan hade styrt om mot just Fridhemsplan på väg hem, och på vägen får veta av M90-klädd person att det "skjuts på Fridhemsplan, källa SVT". Bara att styra mot Solna och vidare.

   I det kritiska skeendet finns ingen möjlighet att tvivla på given information, som enskild har man inget sätt att verifiera.

   Radera
 2. Public Service är epicentrum för grönröd Fake News produktion och åsiktskontroll. Den politiserade Granskningsnämnden är ett dåligt skämt.

  Att SVT klantar till det i en krissituation kan man ha förståelse för men att de sprider rödgrön ideologi, propaganda för mångkultur/globalisering/feminism/HBTQ och hat mot konservatismen 24/7 samtidigt som SVT deklarerar sin opartiskhet och saklighet gör att man mår illa.

  Släck ner dyngan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du ge exempel på när det har hänt att SVT har spridit propaganda för mångkultur/globalisering/feminism/HBTQ och hat mot konservatismen 24/7? 24/7 tolkar jag som att det sker dygnet runt, alltså vore det bra om jag kunde få ett datum på när det skedde. Visa gärna på exempel vad de gör i sportsändningarna för att sprida propagandan. Vore intressant att ta del av och jag hoppas du kan bistå mig med detta!

   Radera
  2. Ingemar Stenmark: "Det är ingen idé att förklara för dem som inget begriper".

   Radera
  3. Markus: Det är väl en tolkningsfråga. Macken här i närheten säljer tex bensin 24/7 men jag är inte så säker på att de verkligen säljer bensin hela tiden, dygnet runt.

   Radera
  4. Qvintus: Var det det bästa argumentet du kom på? Det var åtminstone en sportrelaterad kommentar. HELA bollen måste ligga stilla! Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk osv. Bräck dom du! :)

   Anders: Precis! Det var därför jag skrev hur jag tolkade saken i fet här fallet. Jag förbehåller mig rätten att tolka annorlunda om det är till fördel för mig nästa gång.

   Det jag egentligen ville förmedla var att det är enkelt att skriva en massa saker på internet som man tycker och tänker i stunden. Jag anser att man kan argumentera med en bättre ton än att skriva saker som i stort sett är omöjliga att kolla upp.

   Vad beror det på att det är så många vänsterröstande som utbildar sig till journalister? Är det ens så att vänsterrörstande journalister är i majoritet, eller syns dom bara mer? Varför då i så fall? Jag skulle vilja börja där, men det är väl också omöjligt att ta reda på.

   I övrigt blir jag enormt störd på att kulturnyheterna på P1 i stort sett dagligen har något inslag om jämställdhet i kulturbranschen. Det kan dom ta upp i någon branschtidning, lyssnar jag på kulturnyheterna vill jag ha nyheter från kulturvärlden, inte senaste nytt om hur många kvinnor som producerade samisk film 2015.

   Radera
  5. @Markus: Stenmark har rätt. Jag ids inte radda upp långa listor med exempel.

   Börja titta på t.ex. Aktuell med kritiska ögon. Henrik Jönsson dissekerade nyligen Aktuellt inslag om Sverigebilden på ett lysande sätt.

   Länk: https://www.youtube.com/watch?v=CiZhTqGb6TY

   Så håller det på 24/7. Visst sporten är väl ganska förskonad men idrottsmän som råkar säga förbjudna ord jagas av rödgröna åsiktspoliser och tvingas gör offentlig avbön och pudling på bästa sändningstid. Unga kvinnor ska analysera männens idrotter och intervjua svettiga hockeyspelare. Idrottsföreningar ska HBTQ certifieras och de föreningarna lyfts fram som fantastiska förebilder för ungdomar. Kvinnliga lagsporter ska visas lika mycket som männens trots att de flesta kvinnliga lagsporter håller korpenkvalitet. Alla idrottare ska bekänna sig till "Allas lika värde"

   Och det är sporten som man tycker är förskonad från eländet. Vi ska inte tala om Melodifestivalen eller Sveriges enda så kallade opinionsprogram med Röda Belinda med riggade debatter och politiska aktivister som låtsas vara publik.

   I valdebatter sitter gamla KPMLR:are och formulerar frågor som partiledarna tvingas förhålla sig till.

   Nä nu slutar jag innan jag blir på dåligt humör.

   Radera
  6. Lars G: tittade just i tablån och SVT verkar ha sändningsuppehåll. Det betyder att du verkligen behöver styrka ditt påstående. Exakt hur blir detta uppehåll propaganda?

   Anders: de säger väl att de har öppet 24/7? Hur skall man för övrigt tolka din kommentar? Att eftersom de har sändare så skulle de kunna sända när som helst om de skulle välja att göra så? Det är isf en ganska alternativ tolkning.

   Radera
  7. Lars G och Qvintus är alltså djupt troende kvinnohatande misshandlande män. Beklagar, men världen har gått vidare i demokratisk riktning och lämnat klansamhället därhän.

   Bara synen på kvinnliga lagsporter säger det mesta. Pojkar får miljoner kastade efter sig för att någon av dem kanske ska bli bra, medan flickor får kämpa för att ens få lov att spela lite och kanske får någon struntsumma om det skulle bli guldmedalj efter allt slit.
   Damkronornas Danijela Rundqvist och Kim Martin plockar skräp på festivalen Smaka på Stockholm. - Utan det här skulle vi inte ha råd att spela hockey, säger Danijela.

   Radera
 3. Hur fasen kan det ta nästan ett år att komma fram till detta? Att SVT och i princip alla andra agerade helt hysteriskt när en ensam gubbe körde ihjäl folk på Drottninggatan. Vad händer den dag landet utsätts för proffs?

  SvaraRadera
 4. De personer som Granskningsnämnden utpekar, inte med namn men väl med funktion och roll i sammanhanget, borde inte vara så svåra att identifiera i de berörda nyhetssändningarna, och därefter peka ut t ex på denna blogg så att vi vet vilka reportrar vi skall misstro i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reportern borde ju ha väldigt få uppdrag nu då.

   Radera
 5. Undra hur dom ska rapportera om valet i Italien, eller är det något som skall döljas tror ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. SVT borde få sändningstillståndet indraget, särskilt vid nationell kris. Redan vid hit nivå 4 borde strömmen kapas till deras hus. Jag tar hellre emot nyheter på Facebook, YouTube eller Instagram : jag tar hellre emot en dickpic på Snapchat än nyheter på svt

  SvaraRadera
 7. Granskningsnämnden tar ett år på sig för att uttala sig om en enkel lögn. Alternativmedia tar en dag på sig att avslöja t ex SVTs lögn om syriske läkaren som ej blivit godkänd i kunskapsprov vilket berodde på att han ej deltagit i provet. Tala om inkompetent och slö granskningsnämnd.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Tog bort kommentaren så ingen får dumma ideer.

  SvaraRadera