Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-18 18:11

Söndagsenkät: Renovera - själv eller ta in hjälp?

Dags för en liten söndagsenkät. När ni renoverar bostaden, gör ni det själva eller lägger ni ut?
Lite mer omfattande renovering av enstegstätade fasader i Kungsbacka.
De flesta av bloggläsarna har en bostad. En del av er äger rent av bostaden istället för att hyra, vilket väcker den intressanta frågan huruvida ni renoverar själva, eller om ni lägger ut sådant på underleverantörer?

Svara på enkäten nedan, så får vi se hur det ser ut. Naturligtvis beror det på vad för uppdrag, t ex att måla om kanske man gör själv, men inte mer avancerade renoveringar. Fungerar inte enkäten pga https-förbistring kan ni svara på den här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Röstade på gör själv men tar in specialister, det stämmer dock inte helt. Jag gör VVS, jag tar in folk för EL, jag tar in folk för allt där jag bedömer att slutresultatet blir snyggare och billigare om jag sitter och jobbar timmarna det hade tagit mig som övertid istället. Exempelvis badrummet, en större målning ink tak, större träarbeten för trappen. Men lade själv golv i köket, slipade och vaxade parketten i vardagsrummet.

  SvaraRadera
 2. Länken till "plusett" är med https, ta bort det i länken så slipper folk se certvarningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då kan ju Illuminati se vad ni röstar på!

   Radera
  2. Den informationen samlas ändå i dimensionen ovanför oss, så de kan hämta den där nästa gång vi sover.

   Radera
 3. Det blir alltid snyggare och bättre om jag gör det själv (vvs, el, markarbeten, snickerier mm.), men tar för jävligt mycket längre tid (och därmed kanske dyrare ibland).
  Hoppas att en bokrasch förbättrar kvalité och pris på hantverkartjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   För större grävarbete tar jag numera in hjälp. En 25tons maskin med utbildad förare gör det mesta galet mycket snabbare än vad jag kan med min 1,5tons

   Radera
  2. Det går inte fort, men å andra sidan blir det inte bra heller

   Radera
 4. Om det är något jag vet kommer göra mig på dåligt humör och ta lång jäkla tid att få bra så får någon annan göra det istället. Eller om det behövs för att försäkringar och annat ska gälla.

  SvaraRadera
 5. Jag gör allt som inte måste avslutas snabbt av praktiska skäl själv. Ommålning -själv.

  Takomläggning- hjälp.

  Byta köksdelar/inredning-själv.

  Vattenläcka -HJÄLP!

  Osv. El är frestande att fuska med, ialla fall småpul. Kanske... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. El är jättefrestande, köpte LED lysrör som passade i hållarna men de behövde 220 rakt in så det blev lite flytta runt befintliga kablar som annars gick genom glimtändare och drivdon. Känns som att man borde få göra så men antar att det säkert finns nån regel som skulle förstöra det lilla nöjet. Bäst att inte kolla upp den saken.

   Radera
  2. Tveksamt det går under behörighetskrävande eftersom du inte rörde den fasta installationen. Däremot är CE märkningen på din armatur körd. Händer något står du som ansvarig.

   Men guess what, det gör du om en elektriker gör det likaförbannat :)

   Radera
  3. Tja, jag undrar om ni inte ska överlåta elen åt fackmän?
   https://altea.se/nyheter/2016/06/nya-regler-for-elarbete/

   Radera
  4. Framförallt en korkad åtgärd då det finns "glimtändare" som gör just detta åt dig. Då kan du nedgradera till vanliga lysrör när du själv vill.

   Ytterligare tecken på att du som lekman borde gett fan i det hela.

   Radera
  5. Det finns glimtändare för led lysrör.
   Gå in på närmsta Kjell o Company.

   Radera
  6. Glimtändare för LED rör brukar följa med röret och man byter båda samtidigt.

   Radera
  7. Glimtändare för LED lysrör är enbart en ren kortslutning. Om du använder den vanliga riskerar du att tändspänningen skadar LED röret.

   Återigen, inget fel är begånget. Det är inte en fast installation och man får som privatperson modifiera armaturer etc.

   Radera
  8. Beställt rören utomlands från 2 olika ställen, ett av paketen innehöll en glimtändarliknande sak som i sig innehöll en vanlig glassäkring. Provade inte ens att använda den då det kändes bättre att förbikoppla de gamla drivdonen.
   Det andra röret var av en helt annan konstruktion som krävde ombyggnad.

   Radera
  9. IKEA, Jula, Bauhaus m.fl kända företag har filialer i Polen (Gdansk/Danzig) och artikelnumren är demsamma medan priserna är anpassade efter polsk köpkraft

   Linjen Karlskrona - Gdynia är Sten Allans lönsammaste! ;-)

   Rekommenderar ett besök i Polen! Förutom de långa vita stränderna på halvön Hel så finns ju hela den gamla historien i Ostpreussen inom bekvämt räckhåll!

   https://www.jula.pl/

   Radera
 6. Själv egenföretagare och bättre lönsamhet att jobba och ta in hantverkare hemma. Lite enklare jobb såsom rivningsjobb, spackling och målning kan man ju ändå göra.

  SvaraRadera
 7. I princip allt utom plåtslagare på taket, samt en del rörläggeri. Vissa saker behöver man vara två eller flera på gjutning är svårt att göra ensam, murning går bra, putsning är värre om man skall få det snyggt

  SvaraRadera
 8. Jag gör allt själv, egen skog, sågverk och hyvel.
  Sen har jag elbehörighet och kollegor som jag jag kan fråga om tips och råd.
  Det som är flaskhalsen är tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fint med pärlspontad ek som panel.
   Bästa golvet i ett sovrum är plankor av asp, varmt och skönt för fötterna.

   Radera
  2. är asp ett varmt träslag?

   Radera
 9. Eftersom jag inte är hantverkare utan "kontorsnisse" så är jag tvungen att lägga ut det komplicerade på entreprenad. Givetvis sådan som då skulle kräva behöörgihet (el, VA etc. ) för att alla försäkrignar skall gälla

  Dock är jag inte rädd för att skita ner mig om fingrarna och jag vet att jag _kan_ göra vissa saker själv som exv. byta hängrännor, kitta om fönster, byta vindskivor, bygga altan och måla!

  SvaraRadera
 10. Även om det tar mer än dubbelt så lång tid att göra det själv, så blir det ofta billigare än att anlita en hantverkare. Du måste ju betala med skattade pengar, det är få som får ut ens i närheten per timme för sitt arbete efter skatt jämfört med vad det kostar att anlita en hantverkare.

  Antag att hantverkskostnaden är 500 kr per timme. Efter ROT-avdraget blir det 350 kronor per timme. Om du skall få ut 350 per arbetstimme efter skatt, så måste du får ut 56 000 kronor per månad efter skatt. Det får inte många!

  Säg att du tar ledigt två timmar och gör gör jobbet som hantverkaren gör på en timme. Om du behöver jobba två timmar för att få 350 kronor, så behöver du få ut 28 000 efter skatt om du arbetar 16o timmar per månad. I Marks kommun motsvarar det cirka 40 000 i månadsinkomst före skatt. En hyfsad inkomst!

  För de flesta hyfsat händiga är det därför lönsamt att göra jobbet själv, även om det tar dubbelt så lång tid. En annan fördel är att man slipper jaga efter någon hantverkare som har tid och som gör ett bra jobb! För att inte tala om tillfredsställelsen att själv gjort ett bra jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte så att jobbet gör sig självt med hantverkare heller, först skall man få tag på någon som öht är intresserad sedan skall man visa vad som skall göras, vänta på att få pris och här försvinner en hel del. Därefter ta fram avtal som tydligt säger exakt vad som skall göras och vad som inte ingår.

   Är det mindre saker så är det enklare och tar mindre tid att göra dem själv.

   Radera
  2. Detta med tillfredsställelsen att göra någonting själv - likt en äkta grottman - är något som gjorde en viss känd smålänning till mångmiljardär...

   Och jaktinstinkten lockas även fram på Ge-Kås i Ullared när jakttrofeerna bärs ut i svällande gula plastpåsar modell XL

   Radera
 11. Det är ganska mycket (och dyrt) jobb som faller inom specialistkompetens typ takläggning, badrumsrenoveringar och elarbeten. Sen värdesätter ju alla sin tid olika mycket -oavsett hur mycket man tjänar. Jag gör själv målning, tapetsering, golvläggning och enklare reparationer men när vi gör ett nytt badrum nu blir det bara hantverkare.

  SvaraRadera
 12. Hur stora rotavdrag tror ni man kan göra med en nettopension på 7881 sek/månad?

  SvaraRadera
 13. Jag gör det mesta själv. Finner det tillfredsställande att planera och lösa praktiska problem som omväxling. Det blir något projekt per år. Nästa projekt blir nytt kök, inklusive golv. Slänger allt och bygger upp helt nytt. Det mesta vad gäller hantverk är inte svårt, bara man researchar ordentligt först. Och så får man ju en bra anledning att köpa en massa roliga maskiner och verktyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Och idag finns ju all information om hur man skall göra och med vilka saker lätt tillgänglig på internet.

   Radera
 14. Det som inte kräver certifiering eller är sjukt tråkigt gör jag själv. Eller, där ljög jag lite...
  Summan av kardemumman är att hantverk som terapi är underskattat, att se önskemål växa fram under händerna. Sen är kittning av det sista fönstret skittråkigt, men ändå ett synligt bevis på väl använda timmar.
  Som Bengtsson säger, man får anledning att hålla sig med bra maskiner och verktyg...

  SvaraRadera
 15. Inget av alternativen kändes rätt. Har rivit en hel del själv, gjort enklare VVS, målat, tapesterat, gipsat mindre delar av innertak osv. Men lejer ut det mesta när det kommer till bygg, el, vvs, mark, takomläggning, fasadmålning etc. Är mest en fråga om hur mycket tid projektet tar.

  SvaraRadera
 16. Vill i tanken göra själv men som heltidsarbetande++ så skulle större projekt ta galet lång tid att färdigställa.
  Men har lekt med tanken att ta tjänstledigt, räknar man ersättning till sig själv som motsvarar den lönen man skulle få ut efter skatt så behöver man ju inte skatta för det än så länge eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på att ta en veckas semester, skicka iväg familjen o riva köket.

   En hantverkare kostar netto >2 ggr min skattade lön. Det handlar om tiotusentals kronor man sparar på något som en normalhändig person fixar.

   Radera
  2. Notera- jag räknar med marginaleffekten av statlig skatt.

   Radera
  3. Sedan kan jag tycka oaktat den yrkeskompetens man får av en hantverkare att ur ett systemperspektiv så vore det bäst att vi är på våra respektive arbeten samtidigt som hantverkare sysselsätts med vad de är bäst på. Skulle gärna se någon slags 1:1-modell för privatpersoner istället för ROT.

   Radera
  4. Men saken är den att alla hantverkare gör inte ett bättre jobb än vad du själv gör. Eller mervärdet av hantverkaren är inte ekonomiskt försvarbart helt enkelt.

   Innan ROT fanns var ju svartarbetet omfattande. Eller så renoverade man själv. Det är sedan ca 2003 stigande bostadspriser som gjort att utlägg för renoveringar betalat sig väl som har drivit på utvecklingen med kostnader osv.

   Radera
 17. Gör själv eller byter tjänster. Av ekonomiska skäl, det kostar helt enkelt för mycket att anlita. Har till syvende och sist insett att det är billigare att ta tjänstledigt än att anlita. Som senaste geniet till grävmaskinist som skulle ha 85000 för ett grävjobb som tog mig 3,5 dag att göra med en minigrävare. Jag kan vara tjänstledig i dryga kvartalet för 85000 skattade pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väntar bara att de vill schablonbeskatta för avsiktligt utebliven inkomst. Du kunde ha tjänat 250.000 kr men valde vara ledig....

   Radera