Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-03-11 15:54

Socialdemokraterna - sistagångsväljarpartiet

"Jag dör hellre än röstar på något annat än Socialdemokraterna." - ofta sannspådd
Socialdemokraterna är ett parti som tillhör det förgångna och allt mer bara hittar hem hos de sk sistagångsväljarna. Äldre personer som fötts, levt och nu kommer dö socialdemokrater. Inte konstigt att partiet backar i takt med att de äldre successivt ger upp andan.
Partisympatier Socialdemokraterna per åldersklass i novdember 2017. Data: SCB

I SCB:s partisympatiundersökning från november förra året fick sosseriet 33.6% av väljarstödet.

Bland de tydliga trenderna är att sosseriet är kraftigt underrepresenterat bland yngre och att det starka väljarstödet hittas i en äldre befolkning, rent av över sk medelålders.

Alla har vi stött på den där äldre sossen, som fötts in i Rörelsen och sedan arbetat hela sitt liv på Bruket, och aldrig kan tänka sig att rösta på något annat än socialdemokraterna och drömmen om de fornstora dagarnas skattehöjarpolitik.

Bland de äldre grupperna dominerar sosseriet massivt.

Att sosseriet är i en backande trend sedan länge med allt svagare valresultet kan lätt förklaras med att man inte lyckas nyrekrytera väljare. I yngsta gruppen 18 - 24 år är Moderaterna störst med hela 29.4% av väljarstödet. Detta gäller även i den barnfamilj åldern 35 - 44 år, där M får 28.2% av stödet mot sosseriets 25.9%.

Väsentligt är alltså att det inte i barnfamiljsåldern finns något stöd för socialisternas politik och att man via kvotering och andra valfrihetsbegränsningar för föräldrar alltså går emot dessas partisympatier.

Så sosseriet är ett val för pensionärer och sistagångsväljare. Över tiden kommer alltså sosseriet fortsätta att minska i takt med att de äldre dör av. Åldersklasserna under 45 års ålder skvallrar om vart sosseriet är på väg långsiktigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

53 kommentarer:

 1. Tippar på mindre än 25% för sossarna redan i år.

  SvaraRadera
 2. Man kan också säga att den ökande andelen äldre väljare, beroende på ökad medellivslängd och periodvis sjunkande nativitet, spelar (S) i händerna. Egenintressets korrekta politik (finns det någon annan?) skulle alltså vara att främja en ökning av medellivslängden och motarbeta barnalstring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. De äldre sossar som finns kvar har levt genom minst ett (1) världskrig, och varit med i uppbyggandet av Sverige på 50-60-70talet. De är alltså nostaligska efter en tid som aldrig kommer igen..


   Det är.möjligen att SD får starkare fäste allteftersom samhället får svårare att leverera välfärd pga uttunning av resurser.

   Radera
  2. De yngre sossarna röstar idag på sd. Andelen som älskar bidrag och förmynderi samt anser att Sverige är bättre än alla andra länder tycks vara ganska konstant kring knappt 50%

   Radera
  3. Och de som gillar bidrag röstar på V eller MP.

   Radera
 3. Den gamle sossen har säkert också minnen från far- och farföräldrar som levde under betydligt tuffare förhållanden både anställnings-, trygghets- och lönemässigt och där man var tvungena tt buga för brukspatron..!

  Men när den gamla sossens barn och barnbarn ser hur samhället krackelerat och alla de "frynsegoder" med ständigt stigande levnadsstandard den gamle sossen alltid berättat om inte kommer dem till del så...

  SvaraRadera
 4. Många invandrare lär rösta på sossarna, och många av dessa är relativt unga. Det borde väl betyda att andelen unga etniska svenskar som röstar på sossarna är betydligt lägre än vad staplarna i inlägget visar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många torde INTE ha svenskt medborgarskap vilket krävs för att kunna rösta i Riksdags- och landstings- / regionval...

   Sverige, som ett av få länder i världen tillåter alla som är folkbokförda i landet att rösta i kommunalvaöen

   Radera
  2. Medborgarskap krävs bara för att rösta i Riksdagsvalet.

   Radera
  3. Jag har granskat valresultatet 2014 och samtliga valkretsar som är analoga med s.k. utanförskapsområden eller ghetton där har S sitt starkaste fäste - ofta mer än 60% av rösterna. Inte ens de traditionella röda norrlandsdistrikten kommer upp i motsvarande andel för S.
   Framtiden för S ligger i att ta in så många asylanter som möjligt från MÖ och Afrika och lova dem generösa bidrag och stötta islam etc. I gengäld får man klanerna. Det är så det går till i länderna de kommer ifrån.
   Klansamhället
   är sossarnas framtidshopp - gamlingarna kan man räkna med ändå och behöver därför inte smörja dem med vallöften. Det räcker med att hota med moderaterna osv.

   Radera
  4. Det är val i år, och vänsterns våta dröm är att all valboskap i utanförskapssamhället går och röstar. Dessa röster går nästan helt till bidragspartierna, för man vill inte bita den hand som föder en.

   Om denna mobilisering skulle lyckas, så vore sossarnas regeringsinnehav säkrat för i praktiken evig tid.

   Radera
  5. Regeringen ska satsa miljontals kronor för att få invandrare att rösta, man kan undra varför;)

   https://nyheteridag.se/miljoner-i-skattemedel-for-att-fa-invandrare-att-rosta/

   Radera
  6. Mona höll valskola redan 2010... ;-)

   http://www.na.se/orebro-lan/orebro/sahlins-valskola-polisanmald

   Radera
 5. Var inte (L)öjliga partiet nästa till rakning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlade om partiet, inte om typväljaren.

   Radera
 6. Det vore intressant att se hur många av skattehöjarpartiets väljare faktiskt betalar skatt. Arbetarpartiet har idag blivit ickearbetarpartiet pensionärer och bidragstagare.

  SvaraRadera
 7. Nu är det en stor skillnad på det S som fanns innan Palme förstörde partiet, jag vill nog påstå att det parti som fanns för 50 år sedan mera liknar SD än nuvarnde S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD är starkast bland män som bara gått gymnasiet och är i åldern 25 - 34 år och har medelinkomst. Talar för just arbetarklassen.

   Radera
  2. Kanske en förändring på gång eller så är det fake eller en myt.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/statsvetare-dags-att-andra-bilden-av-sd-valjarna

   Tom de nya svenskarna ser något hos SD
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-okar-kraftigt-bland-utrikes-fodda

   Radera
  3. 5-skift på pappersbruket, 35-40 i månaden med alla tillägg, nyare Volvo, hus och två barn, sambo med yngre kvinna som arbetar i vården eller på dagis
   Senaste resan gick till Thailand

   Radera
  4. Ovan beskriver jag en svensk arbetare av idag och potentiell SD-röstare
   Det finns faktiskt (tung) processindustri kvar i Sverige men mycket hårt rationaliserad, effektiv och i världsklass... :-)

   Radera
 8. Är det fortfarande så att MUF ordnar bättre fester än SSU?

  SvaraRadera
 9. Låter lite som min svärmor som brukar säga: "Jag har alltid röstat på socialdemokraterna och jag kommer alltid att rösta på socialdemokraterna". Det går inte att diskutera politik med henne, för det är alltid dessa ord hon kontrar med. Hon bryr sig inte om socialdemokraterna fullständigt skulle ändra åsikter i hennes hjärtefrågor, hon skulle ändå rösta på socialdemokraterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror vi är många som känner igen det där.
   SVT har lyckats väl med sitt uppdrag.

   Radera
  2. Har inget med SVT att göra, många funkar så bara. Ren psykologi. Varför tror det det fortfarande finns organiserad religion kvar annars?

   Radera
 10. Vill man bli ordentligt rövknullad så röstar man på Sossarna.
  Undrar om de höjer pensionstaket till Sjuttio efter valet.....?
  Vi har inte råd att pensionera svenskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 75% lever på skattebetalarna i Sverige så 70 kommer inte att räcka. Svenskarna får hoppas på et inflöde av nya svenskar som ska rädda oss.

   Radera
  2. Såvitt jag var väl Moderaterna också tillskyndare sav den höjda pensionsåldern

   Radera
  3. Kan man inte fixa produktiva arbeten åt folk är det inte heller någon mening att tvinga folk att arbeta tills de dör.

   Radera
  4. Det är inget parti som vill ta i de riktiga åtgärderna för det är för jobbigt (och man blir kanske inte omvald - hemska tanke, det är ju det allt går ut på!) så därför blir det höjd pensionsålder istället.

   Radera
 11. Att sossarna har en större andel väljare hos den äldre delen av befolkningen skulle även kunna förklaras av att man vis av mognad inser värdet av den mittenpolitik som sossarna för. Den yngre generationen har med sin brist på livserfarenhet en mycket förenklad världsbild och väljer därför partier som lovar enkla lösningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, men vart tar de komplicerade lösningarna oss..?Vänsterextremisterna förvaltar dem så väl..

   Radera
  2. Att tro att ett parti som förespråkar ett skattetryck på 50% driver någon form av mittenpolitik är inte ett tecken på mognad utan snarast på indoktrinering!

   Radera
 12. Sossarna är inte bara ett parti för det utdöende släktet utan även ett parti för alla bidragsberoende, främst ’nyanlända”. Det är en grupp som växer snabbt och som med råge kommer att ersätta de nuvarande väljarna. Åtminstone fram tills att det bildas ett rent muslimskt parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det inte redan ett sådant parti?

   Radera
  2. Jo !

   http://www.varldenidag.se/nyheter/islamiskt-nytt-parti-siktar-pa-riksdagen/repqik!x5K3JcNaKWqcgs5k1RINA/

   https://jasingroup.page.tl/F.oe.rsta-sidan.htm

   Radera
 13. Blir ordning och reda i Sverige när Centern inför mer sharia i svenska domstolar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. jag är inte helt emot det med förbehåll att man begränsar sharialagarna till brott som handlar om mord och stöld.
   Det skulle bli mycket effektivt för att hålla brottsligheten låg om inte annat skulle man kunna slippa internera brottslingar eftersom de elimineras i förväg.
   Shariasystemet ska naturligtvis enbart gälla för muslimer,

   Radera
  3. Var ute och gick en kväll i Dubai och tog en väg intill hamnen i Deira. Där stod tusentals kartonger med TV-apparater, microugnar och annan hemelektronik alldeles vid vägen och helt utan bevakning. Kunde konstatera att här behövdes varken Securitas eller G4S , så ja , Sharia är väldigt effektivt

   Radera
  4. Det är ingen som bor Dubai som skulle orka stjäla för såna småsummor, Kalle P...

   Radera
  5. Fel, Mattias. Där finns tiotusentals gästarbetare från Pakistan, Bangladesh m.fl. länder som lever under mycket knappa förhållanden. Särskilt i Deira där jag bodde. Men det är ingenting som visas upp för media eller syns i turistbroschyrer

   Radera
 14. Det är så svårt att ta någon på allvar som använder ordet "sosseriet"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bättre om man skriver rörelsen eller partiet då? Det finns ju bara ett...

   Radera
 15. Det har nämnts att äldre S-väljare har upplevt ett världskrig och även den utveckling som kom på 60-, 70-, och 80-talet och att de möjligen även har en viss mognad och inser värdet av en mittenpolitik. Jag vill tillföra ytterligare en faktor. Yngre människor tar resultatet av nämnda utveckling som en självklarhet. Något som bara finns, alltid har funnits och varken behöver skapas eller bevaras. Istället är man mer eller mindre 100% konsumenter. Man tror att ett gott liv är obegränsad konsumtion och allt som hotar konsumtionen är av ondo. Skatt är inte gemensamma kostnader för ett samhälle utan inskränkt konsumtion. Insikten att pensionen kommer att innebära mindre konsumtion än idag ger panikkänslor. Man måste ju ha en dräglig pension så att man kan konsumera nästan lika mycket som nu när jag konsumerar för lånade pengar! När man nu ser sin konsumtionsförmåga stagnera eller till och med minska så letar man efter skuld och vilka partier erbjuder det? Det är dom sjuka/arbetslösa/invandrade/fackanslutna/marknadsreglerande som är skulden till att min konsumtion inte känns tryggad. Är man utbildad blir det M och är man obildad blir det SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sammanfattat: Dagens ungdom! Hård Rock är djävulens påfund!

   Tvärt om är folk i 18-40 års åldern mycket mer medvetna om världen och hur den fungerar än gamlingarna var när de byggde upp Sverige med nasistguld.

   Radera
  2. WASP vs Öholm..

   1982 Den livsfarliga hårdrocken i Sverige

   https://www.youtube.com/watch?v=xA_rOS3U15I

   Radera
 16. Mycket glädjande!

  Ju högre upp i Maslows behovstrappa samhället som helhet kommer, desto mindre upplevs sossar behövas.

  Extrempartier som V drabbas inte på samma sätt tyvärr. Socialism = kleptomani som ideologi, människor vaknar upp och genomskådar sossarnas luftslott, otroligt glädjande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju därför vi blir tvungna att importera nya trashankar då de gamla tagit slut...

   Och då de nya är ännu fattigare än de gamla så kan man ju hävda att klyftorna ökar och man måste omfördela mer!

   Radera
  2. Glömde helt bort trasproleteriatet, sällan jag ser detta i min vardag men de finns och röstar rött.

   Radera
 17. För vad det nu kan vara värt angående bloggens påpekande om sistagångsväljare: Större delen av mitt yrkesliv som höginkomsttagare och numera som pensionär ... i de 13 riksdagsval jag hittills deltagit i, varvid ett antal av dem på svenska ambassader utomlands och ombord i svenskflaggade fartyg i utefarten, så röstade jag i stort sett alltid på S förutom vid några enstaka tillfällen på V. Detta då inte på grund av nostalgi utan efter att ha tagit ställning till olika partiers program och redovisade politik.

  SvaraRadera