Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-03-13 18:13

Sker vanliga banköverföringar direkt numera?

Kort notering. Vet inte om jag missat något men uppenbarligen sker överföringar fram och tillbaka mellan SEB och Swedbank (iaf Sparbanken Sjuhärad) omgående samma dag. Tidigare har överföringar dröjt en bankdag.

Är det någon annan som upplevt denna förändring? Banköverföringar mellan helt skilda banker brukade förut ta en bankdag, men sker nu redan samma dag. Detta även mellan privatpersoner och ej föranmälda transaktioner. Ej att blanda ihop med t ex föranmälda löneutbetalningar till lönekonton - de är trots allt föranmälda att vara på mottagarens konto en specifik dag.

En tanke är att detta är någon sorts utveckling där Swish kan ha varit pådrivande - folk förväntar sig att överföringar mellan olika personer ska ske omgående och inte först efter en bankdag?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Jag här upplevt att det varierar från gång till gång. Från 30 minuter till en bankdag.

  Misstänker att det dröjer tills det finns ett motsvarande transaktionsbelopp åt andra hållet. När det finns så kan bankerna kvitta transaktionerna. Annars görs det vid bankdagens slut.

  SvaraRadera
 2. Det brukar ta ca 5 timmar innan pengarna är på kontot. Mycket snabbare än Bankgirot.

  SvaraRadera
 3. Det kan gå på samma dag helt klart. Från mitt sparkonto ("nischbank") till mitt transaktionskonto har jag pengarna på eftermiddagen (lunchen?) om jag gör överföringen på morgonen. Initierade även en överföring på en söndag från ett annat konto som var framme på transaktionskontot på måndagen.

  Bra grejer.

  SvaraRadera
 4. Saxat från Swedbanks hemsida:

  Överföringstider

  Vid omgående överföring till konto i annan bank eller personkonto är pengarna tillgängliga på mottagarens konto samma helgfria vardag om överföringen är godkänd före klockan 13.00. En omgående överföring som är godkänd efter kl. 13.00 är tillgänglig på mottagarens konto nästa helgfria vardag. Omgående överföring kan inte tas bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är också från Swedbank. Från Frågor och svar-fliken som finns på sidan där jag sköter mina transaktioner. "Om du vill att pengarna ska nå mottagaren så snart som möjligt ska du lämna fältet blankt och godkänna betalningen före klockan 10.00 en vardag. Godkänner betalningen efter klockan 10.00 en vardag får mottagaren betalningen nästa dag."

   Radera
 5. Banköverföringar sker numera 3 gånger per dag.

  Överföringen är gjord Hos mottagaren
  En vardag före 9.00 12.30
  En vardag före 11.00 15.05
  En vardag före 13.45 (internetbankerna 13.35) 17.20
  En vardag efter 13.45, en lördag eller helgdag 9.30 nästa vardag

  SvaraRadera
 6. Jag har upplevt det flera gånger och tror inte att det är något nytt. Om överföringen görs innan 13:35 så kommer den fram samma dag, så har det varit i flera år.

  https://seb.se/privat/betala/betala-rakningar/overforingar-och-bryttider

  SvaraRadera
 7. Övriga EU är lite före oss vad gäller snabba överföringar. Med SEPA Instant Credit Transfer tar det endast 10 sekunder för pengarna att komma fram och det gäller 24/7/365.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns även Trustly som ger snabba överföringar mellan banker 24/7/365, men de är så vitt jag vet bara B2B och C2B/B2C, inte C2C.

   Radera
 8. De batchar några gånger om dagen, dock så verkar Swedbank vara en av de långsammare, vilket ju inte är så förvånande då det är banken för folk som gillar att stå i kö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är iakttagelser utifrån att få in pengar på konto i Handelsbanken från kunder som förskottsbetalar sina order. Privatpersoner kör numera uteslutande Swish medans företag inte har den lyxen.

   Radera
 9. SEB har "alltid" haft flera "clearingtider" gentemot annan bank, vet faktiskt inte varför de andra bankerna inte kunnat komma överens om samma sak, men intressant är det....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avveckling sker i Riksbankens betalsystem RIX tre gånger per dag, vilket styr när en betalning kommer fram. Detta är inget enskilda banker styr över.

   Radera
  2. Avvecklingen behöver inte nödvändigtvis ske i RIX. Med andra ord bankerna har kontroll.

   Hur tror du annars man kan swisha?

   Radera
 10. När Sparbanken och gamla Föreningsbanken - tidigare Jordbrukskassan - gick samman på 90-talet var det ett H-LV-T-S strul med att få ihop systemen på Stora Essingen och i Hållsta / Eskilstuna...

  Uppenbarligen har det hänt något på trådarna mellan Stora Essingen och SEB i Solna...

  SvaraRadera
 11. I dagens samhälle så borde man kunna sätta över pengar(betala) under alla veckans dagar, inte endast på vardagar.

  SvaraRadera
 12. Pådrivande är väl de negativa räntorna.
  Bankerna vill naturligtvis lämna ifrån sig pengarna så snabbt som möjligt numera när de inte kan tjäna ränta på att vara långsamma utan tvärtom får betala.

  Troligen är det numera mottagarbanken som står för trögheten.

  SvaraRadera
 13. Anledningen till att det tar tid att överföra "pengar mellan bankerna är att nästan alla "pengar" är SKULD. har jag 1000:- på mitt konto är det min banks skuld till mej. Om jag ska överföra min banks skuld till någon annan bank säger dom naturligtvis NEJ. Ingen vill väl överta någon annans skuld eller hur? Där måste bankerna samtidigt överföra "riktiga digitala pengar" som kvittar skulden. Överförs skulden inom samma bank går det nästan i realtid. Mellan olika banker tar det TID.

  Hela systemet bygger på SKULD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saxat från Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_banksystem

   "Överföring mellan banker

   Bankerna har separata bankpengar som bara accepteras rakt av vid överföringar inom den egna banken. Vid överföring av bankpengar från en bank till en annan, till exempel på grund av något köp, krävs en parallell överföring av digitala pengar. Detta eftersom bankpengar, kontopengar, insättningar, ur bankens perspektiv är den skuld som de har till kontoinnehavaren. Banker vill inte ta över andra bankers skulder om de inte får kompensation, och den kompensationen är att de i samma veva också får digitala pengar till samma belopp."

   För ett par veckor sedan stod Stefan Ingves i Aktuellt och sa -Vi måste fråga oss vad pengar är? Han uttryckte också oro över att privat bolag (Bankerna) tagit över pengaskapandet (Skapandet av SKULD)

   När den breda allmänheten på allvar börja ställa den frågan blir det STORA problem.

   Radera
  2. Tack för en bra förklaring. Många har helt missat detta och har inte förstått att bankerna har en egen valuta.

   Radera
  3. Lars: den förklaringen håller ju inte alls. Om det hade rört sig om kontanter så hade ju överföringen dröjt ännu längre.

   Och nej - det behövs inte överföras några "riktiga" pengar. Hela clearingnummer handlar ju att man bollar runt skulder (med en tredje part inblandad). Detta kan ske blixtsnabbt (som när man swishar) om inte någon trögare ner...

   Radera
  4. Hahaha... elektronerna skulle alltså färdas långsammare för vissa typer av pengar.

   Radera
  5. Det dom beskrivs är helt enkelt clearing

   Radera
  6. Vad är det för hastighet på elektronerna som sköter den här clearingen? Låter som ett intressant område för våra fysikforskare.

   Radera
  7. Kent: nej det är inte intressant. Elektronernas hastighet skulle nog förvåna många. Dessutom sker kommunikation en per fiber långa sträckar...

   Radera
 14. Inom SEPA, som består av EU och några länder till, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Single_Euro_Payments_Area , så ska sedan november 2017 alla banköverföringar ske "omedelbart"

  SvaraRadera
 15. Det borde vara lag på att pengar skall överföras direkt, utan dröjsmål.
  Det har varit tekniskt möjligt de senaste 10-15 åren.

  Men Riksbanken har väl fullt upp med att prognostisera räntan fel så de gör inte sitt jobb.

  SvaraRadera
 16. Det var väl flera år sedan detta ändrades om jag inte minns fel?

  SvaraRadera
 17. Detta sker hos bankgirot och de har körningar flera gånger per dag. Vad jag vet har det fungerat så i ganska många år nu men man kan ha oturen och missa fönstret ibland. Sedan är det ju upp till sändande och mottagande bank hur fort man redovisar osv

  SvaraRadera