Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-25 22:26

Ska omställningen sommartid/vintertid avskaffas?

I natt ställdes klockan om från normaltid ("vintertid") till sommartid och vi tappade en timme. Ska vi sluta med det här tramset? Svara nedan.
Svensk sommar på Kebnekaise fjällstation.
Vad säger ni? Sluta med skiten eller inte? Fungerar inte den inbäddade undersökningen pga https kan ni istället svara här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

79 kommentarer:

 1. Komplett no-brainer. Ingen vettig människa kan väl rösta för att man ska hålla på och ställa om alla klockor i ett helt land så de går en timme fel halva året???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får vi inte rösta om det precis som vi inte kommer att få rösta om den planerade grundlagsändringen om yttrandefrihet som vänsterextremisterna föreslår.

   Radera
 2. Nej men vänta nu, hur fasiken vill man ha normaltid året om? Förutom ur ett hardcore ingenjörsperspektiv. Nej, jag jag vill ha mer sommarsoltid på kvällen att dricka pilsner på, så mer sommartid tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska jag vara ärlig så skiter jag fullständigt i vilken tid vi har, bara vi slutar upp med det idiotiska ändrandet fram och tillbaka. Men det logiska är ju givetvis att solen står som högst klockan tolv. Sedan kan man ju börja dricka pilsner precis när man vill så hinner man med det också...

   Radera
  2. För ett par veckor sedan försökte jag faktiskt köpa en öl vid 10-tiden. Fick så lära mig att det tydligen är olagligt i Sverige före 11(?).

   Kanske är ett sundhetstecken att man inte hade någon aning om det dock. Öl efter 11 och cannabis efter 14?

   Radera
  3. In before Cornucopia glider in och berättar att jag nu kommer bli granskad för grovt narkotikabrott eftersom jag skrev cannabis i hans offentliga blogg.

   Radera
  4. M: solen påverkas inte av att du ställer om klockan stup i kvarten. Det är bara idioti att tro att det blir mer soltimmar bara för att man ställer om klockan.

   Skulle man vilja jobba tidigare på dan skulle det bara vara til att göra det...

   Radera
  5. @Linus:

   Njae, det är inte olagligt att servera alkohol före eller efter en viss tid eftersom detta kan regleras i utskänkningstillståndet. Utskänkningstillståndet får man av kommunen.

   Alkohollagen ger dock standardtider/rekommendationer som skall gälla om inte kommunen beslutar annat - dessa är att alkohol får serveras 11-01. Uppenbarligen finns det dock tillstånd där kommunen beslutat annat, det finns ju ställen man kan få en öl efter kl 01 åtminstone.

   Radera
  6. M: Hur menar du? Hur många soltimmar på dygnet kan du dricka öl om solen går ner halv tio på kvällen? Hur många om den går ner halv nio?

   Radera
  7. Det finns en mycket enklare lösning än sommartid och den heter flextid.
   Solsken: Gå hem från jobbet en timme tidigare.
   Regn: Jobba en timme längre.

   Radera
 3. Ut ett hardcore ingenjörsperspektiv vill man helst ta bort tidzoner. Varför ens ha tidszoner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte köra med "Moskvatid" överallt.. ;-)
   Som längs Transsibiriska järnvägen !!

   Radera
  2. Bengt, inte ens Ryssland kör med Moskvatid överallt. De har ju 11 tidszoner, för bövelen.

   Radera
  3. Stationsklockorna längs Transsibiriska visar Moskvatid... ;-)

   Radera
  4. Ur ett riktigt hardcore ingenjörsperspektiv så bör vi ändra tidräkningen till ett decimalsystem också.

   Radera
 4. Självklart ska eländet bort, det är någon bisarr form av kollektivt självbedrägeri. Under delar av höst och vår är sommartid trevligt, men under den mörkaste vintern skulle det bli absurt mörkt på morgnarna. Vi behöver solljus för att få ut melatoninet från natten ur kroppen. På motsvarande sätt byggs inte melatoninnivån upp i tid mitt i sommaren vid sänggående. Det enda vettiga är att köra permanent normaltid. Det är omöjligt att trolla bort faktumet att vi bor väldigt långt norrut.

  SvaraRadera
 5. Ingen Cannabis innan kl 16:20

  SvaraRadera
 6. Avskaffa skiten och när man håller på varför är normaltid kortare än sommartid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men annars +1, den härständiga omställningarna känns ganska onödiga

   Radera
  2. Ja, det är ca 60% sommartid och 40% normaltid alltså är normaltiden mindre normal än sommartiden. Rent nomenklaturmässigt irritationsmoment för mig. Det normala borde vara vanligare än det andra.

   Radera
  3. Det vet du väl att normalt inte behöver vara vanligare. Titta på frekvensen tatueringar på en badstrand i sommar till exempel. Eller på hur vanligt det är med altruism hos politiker, det som borde vara norm.

   Radera
 7. Härligt ledande frågeställning "Skall vi sluta med skiten eller inte?"

  Ungefär som när de frågar om partisympatier, först lite dravel om miljö och hur hemskt det är med rasism och sedan frågan om vilket parti man skulle rösta på...
  Märkligt att mp alltid överskattas och sd underskattas med sådan metodik!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det är en lite nice tradition, typ som lucia eller advent eller midsommar eller vad som helst. Den markerar årstidsväxlingen lite grann, även om det även här nere i söder knappt hunnit bli vår.

  Men det är inte direkt en nödvändighet kan jag tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker det inte med att vi elder igelkottar på våren och tigger godis på hösten för att markera?

   Radera
  2. Förresten,om det I söder knappt hunnit bli vår, hur definerar du det? Har ni ens snö kvar? (Obs, ärlig fråga inget trams)

   Radera
  3. Rent formellt enligt SMHI har det väl hunnit bli vår närmast kusten (dygnsmedeltemp > 0 grader i 7 dygn) men det på skuggiga ställen ligger det en och annan snöklump kvar + att det knappast kommit upp nån som helst växtlighet. Några påskliljor blir det nog ej till påsk, utom i extremt sydliga lägen kanske. Så, meh, det är mest en känsla att det knappt hunnit bli vår, snarare än en strikt definition.


   Så nja, lite gnällig är jag väl, men påsken kommer tidigt i kalendern och våren kommer sent pga vädret i år. Brukar vara lite trevligare väder än så här under påskveckan.

   Radera
  4. Vårens normala ankomst härnere är f ö i februari, så när det ligger lite snö kvar i hörnen sent i mars är det definitivt ovanligt.

   Radera
  5. Aha, du menar så. Men annars så borde det ju finnas studier på om det eventuellt finns några hälsoeffekter av tidsomställningen. De har ju hållit på I drygt 30 år nu.

   Radera
  6. Ja, fast man har ju ingen referensgrupp som ställer om klockan. Men principen är förstås riktig, man bör ju kunna hissa/dissa hela grejen m h t folkhälsoskäl.

   Radera
  7. Jag tycker det vore rimligt att vi under en utvärderingsperiod delar in landet i ett antal zoner och testar. En zon som fortsätter med omställningen, en som har normaltid året runt etc. Så efter ett antal år kan vi helt enkelt se om dödligheten har ökat eller minskat i någon av zonerna, om folk är gladare i någon etc och så bestämmer vi utifrån det hur vi ska ha det. Då kan ju ingen tjafsa sedan.

   Radera
  8. @Daniel: Hade ju funkat om zonerna var slutna system. Det är de inte så när man håller på och ställer om klockan på ett sätt i Stockholm och på ett annat i Uppsala så borde eventuella negativa effekter vi har idag bli förstärkta i i princip varje zon...

   Men vi kan ju testa 10 år med normaltid i hela landet, 10 år med sommartid i hela landet etc och sedan kolla vad som händer just vid omställningsdatumen (resten av året får väl ses som baslinjen...).

   Radera
  9. Ja, du tänker att folk behöver kunna kommunicera med varandra (och kanske till och med förflytta sig) mellan zonerna? Tänkte inte på det...

   Men din andra variant skulle ju kunna funka. Sitter och funderar på om man skulle kunna komprimera testperioden genom tätare byten... Jag menar, om man körde ett år med tidsomställning en gång i veckan så borde det ju kunna påvisa med ganska hög tillförlitlighet om det är bra eller dåligt. Och då slipper vi så att säga ägna en hel generation åt testandet.

   Radera
  10. Haha! +1 på det förslaget :D

   Radera
 9. Tycker i princip att det är helkorkat att hålla på och ställa om klockorna. Å andra sidan har jag inga starka känslor i ämnet då det förorsakar minimalt med olägenhet. De viktiga klockorna (väckarklocka och mobil) ställer om sig själva, så det är inget man behöver komma ihåg att göra. Att förskjuta dygnet en timme hit eller dit är något som inte stör mig det minsta rent fysiskt vad gäller sömn och så. En timme hit eller dit ligger ändå inom de normala variationerna för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket olägenhet det förorsakar beror nog lite på vad man jobbar med. I mitt jobb skriver jag ofta olika typer av programlogik som ska schemaläggas eller köras med vissa intervall. Då måste man ALLTID räkna med vad som kommer att hända kring tidsomställningen och ganska ofta komplettera med extra logik för att det inte ska ställa till någonting konstigt. Man får med andra ord räkna in en overhead på ett par procent. Och gör man inte det så kan man ge sig den på att det skiter sig. Och allt detta helt i onödan, för att det finns ignoranta människor som av någon anledning tror att dygnet på något magiskt sätt skulle bli ljusare och få fler timmar för att klockan går fel.

   Radera
  2. Och ännu mer besvärligt att skapa testfall för tisdsomställningen för att verifiera att koden fungerar. Ett testfall som ofta glöms bort, men upptäcks i form av buggar när omställningen väl inträffar. All kod som har tillstånd baserat på tidsstämplar ligger i riskzonen. Å andra sidan måste koden kunna hantera det ändå, även om det inte är sommar/vintertid som förorsakar omställningen.

   Radera
  3. Sedan så har vi ju skottår som infaller varje år jämnt delbart med 4...

   OCH varje århundradeskifte jämt delbart med 400 !! Senast år 2000...
   Glöm inte bort det! ;-)

   Radera
  4. Bengt: Varje årshundradeskifte är jämt delbart med 4, du glömde bort att speca att alla andra årshundradeskiften INTE är skottår :)

   Radera
  5. Specialfallet inträffar inte så ofta.. ;-)

   Radera
  6. Nej fast enligt dina regler så borde det vara skottår varje årshundradesskifte, därför jag påpekade det. Det blir inget specialfall om du inte först exkluderar århundradena.

   MVH, skadad programmerare.

   Radera
  7. Jag trodde ju inte min gamla kod skulle leva så länge.. ;-)
   Sparade både tid och några rader..

   Radera
  8. Det finns även andra orsaker till att klockan ställs om. Exempelvis vid första uppstart i vissa system är klockan 1970, och hoppar sedan fram 48 år. Det kan vara en utmaning för de program som startat och kanske skaffat ett tillstånd innan hoppet. Det är en utmaning både att detektera situationen och hantera den inifrån ett program.

   Radera
  9. Bengt: men det specialfallett inträffar tre gånger så ofta som det du valde att inkludera. Lite inkonsekvent urval där...

   Radera
 10. Det är lika jobbigt varje år då man jobbar utomhus,när väl ljuset kommit skall det ryckas bort igen.Samma på hösten då blir man sittandes att invänta morgonljuset och i slutändan hamnar notan hos någon kund.Jag har inte mycket till övers för Federley men hans ordval "klockcirkus"var faktiskt mitt i prick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte börja dagens arbete vid lämplig tidpunkt på morgonen, dvs tidigare på sommaren. Du behöver inte någon politiker för att kunna avgöra när det är ljust ute!

   Radera
 11. Underbart!
  Som den morgonpigge (j-v-l) jag är fullkomligt älskar jag att gå upp tidigt och möta morgonens första solstrålar gå upp!
  Dagens "ungdom" som ligger och drönar i sängen till fram mot 08 på vardagar och 14 på helger MÅSTE lära sig vad en riktigt REVELJ har för betydelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som i gamla goda Östtyskland. Klart att folk inte kan bestämma sådant själva.

   Radera
  2. Som i det gamla Sverige !! ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=vEnwNKh1Zmg

   Radera
 12. Om det ska ändras ska det vara sommartid året runt annars inte. Längre ljust på kvällen på vintern. Finns väl inga nackdelar med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den.
   Längre ljust på kvällen när man är ledig är fantastiskt trevligt. Om morgonen blir mörkare spelar ingen roll. Då skall man ändå bara slava!

   Radera
  2. Unknown: Finns inga möjligheter att börja jobba tidigare på dagen?

   Radera
  3. Stefan: Börjar ofta jobba runt 5-6 på morgnarna. Tycker det är ganska skönt att smyga igång i lite halvmörker och när man sedan får ljusa kvällar så är livet på topp!

   Radera
  4. Så då har du det ljust typ 7-8h efter jobbet på sommaren? Bara att börja jobba kl 4 om det vore normaltid året om :)

   Radera
  5. Mjaaa... Är egenföretagare så det blir rätt långa dagar. Det är bl.a därför jag älskar de ljusa kvällarna. Det är då man har tid med alla andra projekt. Hålla på och pyssla ute hela kvällen eller ha dörren öppen ut i skönheten är ju kanon!

   Radera
 13. Om vi inte haft detta påhittade system med tidsomställning, hur många hade då röstat för att införa ett sådant?

  Samma omvända frågeställning kan man med fördel även använda i många andra sammanhang. Om Sverige hade varit en republik idag, hur många skulle t.ex. rösta för att införa monarki?

  Kram på er!
  //Torbjörn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Jag tror att om hundra år (eller förmodligen mindre) kommer man att kunna läsa om sommartid i historieböckerna och skratta åt det ungefär som vi skrattar åt andra märkliga påfund folk har haft för sig genom tiderna.

   Radera
  2. Och för argumentet om att det är trevligt med "en extra timme" kvällssol...varför inte lägga på 3 timmar då? Eller 5? Om man nu ändå ska lägga bort logik och solens läge ur ekvationen.

   Radera
 14. Klart att de inte behöver detta system lika mycket längre söderut. Det är ju vi som bor mer nordligt som drabbas mest av mörkret, respektive har mest ljus på sommaren. Och de flesta kan ändå inte bestämma helt själva när de ska börja på sitt jobb eller skolan, så tiden styr väldigt mycket i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag tror det är nog I en zon detta kan vara relevant. Gå tillräckligt långt norrut och det är så ljust på sommaren ändå att det itne gör någon skillnad och vice versa, på vintern är det mörkt mest hela tiden ändå.

   Radera
  2. Nej folk väljer kollektivt närmdet skall jobba och konsensus verkar vara att förlägga arbetstiden senare på dygnet. Så mycket för nyttan av att jobba tidigare så solen är uppe när man kommer hem...

   Radera
  3. Hoppsan, så att välja kollektivt är att välja själv? Och du verkar tro att dagsljus bara behövs när man här hemma?

   Radera
  4. Det är ju det som framförts som ett argument för sommartid. Att folks kollektiva val går tvärt emot vad som anges som argument tyder ju på att argumentet är i grunden trasigt.

   Radera
 15. Vintertid (Normaltid) året om tack. Det ska vara ljust när man går upp och mörkt när man lägger sig. Inte tvärt om. Människan går sönder av denna omställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt, jag upplever det precis tvärtom. Har inga problem med att det är mörkt på morgnarna, skuttar glad ur sängen ändå, däremot enerverande att det är mörkt redan på eftermiddagen. Både barn och vuxna mår ju bra av motion, större motstånd att t ex ge sig ut och springa om det är kolmörkt redan kl 16. Samma sak med ungarna, spela fotboll i mörker är ingen höjdare.

   Radera
  2. @Ben: Klart att du skuttar ut sängen, annars finns det ju risk att valfri morsa får fatt dig för en omgång till, fast I dagsljus. Förresten, säg åt din morsa att sluta klaga, hon bad om en upphetsande film med Tyska män som sköt iväg sin laddning och det var précis det hon fick.

   https://www.youtube.com/watch?v=_Z2wMIQzUOk

   Radera
 16. Kina,m som är ungefär lika stort som USA, har en enda tidszon över hela landet medan USA har fyra om man inte räknar Alaska och Hawaii.

  Jag tycker man ska sluta ställa om klockan på vår och höst. En kompromiss kunde vara att man kör en halvtimmes "sommar"tid året runt.

  SvaraRadera
 17. Det var bättre på 1800-talet när varje ort hade egen tid. Då järnvägen var skälet att ha nationell tid och denna inte längre passar några tider så saknar dagens ordning relevans.

  SvaraRadera
 18. Jag är för att växla mellan sommar och vintertid. Man får på sommaren en extra timme att ägna sig åt uteaktiviteter innan det blir mörkt. Att börja jobba en timme tidigare (som ibland föreslås) är ju inte möjligt för de flesta. Det enda vettiga argument jag hört för att ha normaltid för jämnan är att det blir svårare att schemalägga datorprogram och liknande. Alla andra som är emot är bara det för att de tycker de får sova en timme mindre, gå och lägg er i tid för bövelen!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi har konsensus kring att det bästa är att tidigarelägga arbetsdagen en timme på sommaren, varför kan då inte så gott som alla göra det utan att vi ställer om klockan?

   Radera
  2. Jag skulle vilja säga tvärtemot. Jag har aldrig någonsin hört ett vettigt argument till varför man SKA hålla på och ställa om klockan. Allt detta löjliga nys om att det skulle bli mer "tid åt uteaktiviteter innan det blir mörkt" är ju så dumt så man inte kan tro att det är sant...

   Radera
  3. Daniel: Som sagt, SKIT i och ställ om och kör på sommartiden hela tiden. Den engelska benämningen på sommartid talar för sig själv: Daylight saving (du får tjoa om du behöver hjälp med översättningen!).
   Men jag antar att denna kollektiva kunskap är för löjlig för dig?

   Radera
  4. De goda argumenten för normaltid lyser fortfarande med sin frånvaro. Sommartid året om blir blir ju mera som dark night saving på vintern, det slår fel då.

   Radera
  5. Björne: det finns fler argument MOT. Jag tycker nog inte du ansträngt sig att komma på argument utan tar bara upp de som nämnts här. Utöver detta så innebär det problem även för lantbruket (problemet är att naturen fortgår rätt opåverkat av vår men med klockorna). Förutom detta innebär de ganska signifikanta kostnader både hälsomässigt och ekonomiskt att göra så.

   Argumenten för verkar reducera till någon slags siffermagi eller annan humbug. Saken är den att om det var så fördelaktigt att börja tidigare om somrarna så skulle arbetstiden förlagts så helt utan att man måste fippla runt med att ställa om klockorna. Här är ytterligare ett argument mot: det faktum att arbetstiden har förlagts senare på dygnet tyder på att folk anser det motsatta vara bättre.

   Tvärtom de goda argumenten FÖR lyser med sin frånvaro. Det bästa som lyckats frambringa är snälla och humbug.

   Unknown: där sparas inga timmar eller dagsljus. Det är ljust precis lika många timmar oavsett vad Viktor med klockorna. Hela grejen är ett gigantiskt självbedrägeri.

   Radera
 19. Ja, ta bort! Bara välj en det kvittar ju.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
 20. Stoppa tiden !
  Stoppa X 2000 !

  Som en viss "filosof" gjorde...

  https://www.va.se/nyheter/2016/05/17/ladislaus/

  SvaraRadera