Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-29 12:38

Säljstarter av nya lägenhetsprojekt ner 65% i Stor-Stockholm

Mäklarfirman Svensk Nyproduktion går ut med att sk säljsstarter av nyproducerade lägenheter har fallit med 65% i Stor-Stockholm mot samma period förra året. Det är att anse som en indikator på hur mycket färre bostadsprojekt som kommer startas framöver.
Arkivbild. Ej Stor-Stockholm.


Förra året säljstartades det 2 660 bostäder i 56 projekt i Stor-Stockholm under första kvartalet rapporterar mäklarfriman Svensk Nyproduktion via Nyhetsbyrån Direkt. I år har det bara varit 953 säljstarter i 32 projekt, även om kvartalet i ärlighetens namn inte är slut ännu.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger mäklarbyrån:
"Det vi kan se är att antalet säljstarter under första kvartalet 2018 varit betydligt lägre jämfört med 2017. Om vi tittar närmare på aktiviteten för i år kan vi även konstatera att en stor andel mindre projektutvecklare säljstartat projekt i länet. Detta i högre grad än vi tidigare kunnat se."
Säljstarter återspeglar enligt artikeln hur många projekt som kommer byggstartas inom 1 - 2 år.

Det handlar alltså om en rejäl handbroms för nybyggnationen i Stor-Stockholm, med reservation för att det handlar om bostadsrätter. Det kan fortfarande byggas hyresrätter, men de ska förstås inte säljstartas. Det är också "mindre projektutvecklare" som i stor utsträckning står för detta. De bygger inte likt t ex Skanska eller Wallenstam hyresrätter för eget ägande och har ingen alternativ affärsverksamhet att kanalisera om resurserna till, utan måste fortsätta rakt in i kaklet och konkurserna.

Likväl kommer faktiska leveranser av färdiga lägenheter att fortsätta öka och det dröjer alltså några år innan inbromsningen slår igenom i det faktiska utbudet. Från byggstart till leverans tar det ca två år.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. En trendigt ängslig - och säkert också varumärkestorsk och "poser" med behov av att visa upp sig - har köpt Göteborgs dyraste lgh i det ännu inte byggda Karlatornet för 66 mille...

  "..– Jag gissar att den som har köpt lägenheten är någon som inte bryr sig om vad den betalar, snarare tvärtom. Det är troligen någon som gärna vill berätta att den har köpt den till det priset, säger Imre Marton.
  Niklas Berntzon tror inte heller att pengar är ett problem för personer som köper lägenheter som denna.
  – Är det en unik produkt kan man ta ett extremt pris. Den här lägenheten riktar sig till en målgrupp som vill köpa det absolut häftigaste i Sverige. Har man pengar och vill köpa det häftigaste som finns, är man beredd att betala mycket för det, säger han. .."
  Han tror att det till och med skulle kunna vara möjligt att ta ett högre pris.
  – En lägenhet i en sådan här hög skyskrapa har aldrig existerat förut så vi hade inget att jämföra med. Då är det är svårt att prissätta det. Men vi hade säkert kunna ta ännu mer..."

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/dyraste-l%C3%A4genheten-i-karlatornet-s%C3%A5ld-1.5477695

  Annars så har en rätt så ordinär 60-tals tegelvilla i lantliga Horred mellan Borås - Varberg md utgångspris 1 mille budats upp över 50%

  VEM "tuggade" något om fallande bostadskonjunkturer ?

  https://www.hemnet.se/bostad/villa-3rum-horred-marks-kommun-bjorkhagavagen-7-13602015

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag vet inte men du kanske kan upplysa om vad ordinära villor i horred brukar kosta?

   Radera
  2. Hmm hittar ju faktiskt några 3 rums villor i horred i hemnets historik inte den du länkar dock, men de förefaller vara samma eller möjligen något lägre än för ca ett år sedan

   Radera
  3. Definitionen av anekdotisk bevisföring...

   Radera
  4. @Gustav Verklingen :-)

   Radera
  5. Anekdotiskt ?
   När jag har två verifierade referenser ?

   Radera
  6. Ja jag tycker ju dessutom att anekdoter från horred ligger i linje med statistik i övrigt? Men vet ju inte vad den slutade på mer än uppgiften över 50% från en knapp mille. Det stämmer väl med mycket annan statistik att priset är tillbaka på samma som för ca 1år sedan ?

   Radera
  7. Man kan undra om mäklarna fortfarande sätter s.k "lockpriser".. ?
   EN mäklare som är förtrogen med området skall sätta ett realistiskt utgångspris men med bud som är 50% över utgångspriset så är detta inte fallet...

   Radera
  8. Hoppas hen får ligga för dom pengarna :)

   Radera
  9. Nej inget lockpris, trodde bara marknaden vikt ner mer;-)

   Radera
  10. Det är väl jättekul att någon vill lägga sådana summor på en lägenhet i Göteborg? Tänk vilka skatteintäkter det genererar och kul med ett nytt landmärke i Göteborg!

   Radera
  11. Ytterligare två ordinära 60-tals tegelvillor i Fritsla - på landet mellan Borås - Varberg som budats upp över 50% från utgångspriset på 1 mille..

   VEM "tuggade" något om fallande bostadskonjunkturer ?

   https://www.lansfast.se/hitta/villa/vastra-gotaland/mark/fritsla/gardebovagen-11/cmvilla4omrabcbnak3cm13/?From=Hemnet

   https://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?source=Hemnet&ObjektId=1615649

   Radera
 2. Det känns naturligt att utbud dras undan när priserna går tillbaka. Och det är den faktorn som kommer sätta fart på priserna igen, i kombination med de låga räntorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Minskat utbud framöver och stigande priser från 2020

   Radera
  2. Man tror det så som man vill att det ska bli. Tror art ni båda kommer ha fel.
   De negativa sentimentet e för starkt denna gången. Köpare har börjat fatt att det varit för övervärderat. Tror tyvärr att ni båda kommer ha fel.

   Radera
 3. Bostadskrisen är nu ett faktum. Jag gissar på ett långdraget prisfall som ev bottnar om några år. Räntan är inte avgörande. Utbudet och åtstramningar kommer punktera detta. Köp inte nu om ni tvunget måste e min killgissning. Det här kommer bli hyperintressant att följa.

  SvaraRadera
 4. Kan vara intressant att notera att påbörjad nybyggnation av bostäder är ungeför lika för Stor-stockholm 2016 som 2017 och till detta tillkommer allt fler projekt som antingen läggs ner eller omvandlas till kontor. Utbudsökningen kommer alltså antagligen avta redan i slutet av 2018 (byggprojekt tar mellan 1-2 år i snitt). Huruvida utbudstillväxten kommer att vara negativ eller inte beror lite på hur många projekt som avbryts eller omvandlas. Däremot kommer den att tokrasa under 2020, i allafall när det kommer till bostadsrätter. Jag killgissar på sjunkande priser under 2018, stillastående priser under 2019 (kanske svagt uppåt) och sedan kraftigt stigande priser under 2020. Sedan finns det givetvis många andra faktorer som kan spela roll som vad som händer med räntan, ränteavdraget, fastighetsskatten, världskonjunkturen, invandringen, arbetslösheten, kronan etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Mopongo, du förutsätter helt att den s.k. bostadsbristen skall driva upp priserna. Med de prisnivåer vi har idag så kräver det minst bibehållen köpkraft och hög sysselsättning. Och samma frikostiga utlåning med låga räntor. Tror vi verkligen att de förutsättningarna finns 2020 ? För en stor och ökande andel av befolkningen kommer bostäderna att betalas helt via skattemedel många år framöver. Dvs kräver ökat skatteuttag/minskad välfärd vilket påverkar köpkraften negativt. En åldrande befolkning har inte heller ökad köpkraft. Inget talar alltså för generella prisökningar, tvärtom tror jag på sjunkande priser många år framöver. Kommer dock finnas prisökningar i vissa områden pga sättet köpstarka hushåll löser integrationsproblemen. Dvs betalar bra för att flytta till "trygga" områden.

   Radera
  2. Ja, jag tror att största orsaken till prisfallet på bostäder de senaste månaderna har varit utbudsökningen. Jag tror att en minskning i efterfrågan kan ha bidragit men eftersom antalet avslut verkar ha ökat förefaller det som att en ökning av utbudet är den viktigaste faktorn (tänk en vanlig simpel utbud- efterfrågan graf). Och detta kan enbart förklaras med nybyggnation. Eventuellt tapp i efterfrågan kan dock härledas till flera faktorer varav ett par är engångsföreteelser eller processer som kommer att avta som exempelvis amorteringskravet, spekulantflykt från marknaden och ändrat beteende kring köp-först-säj-sedan.

   En åldrande befolkning har i sig inte så mycket med efterfrågan på bostäder att göra då den äldre delen av befolkningen har generellt sett väldigt hög köpkraft i form av förmögenheter och låga lån men har samtidigt inte så stort intresse av att flytta generellt sett. Däremot så upptar de i större utsträckning attraktiva boenden än den yngre delen av befolkningen.

   Hur stor andel av befolkningen har bostäder som betalas via skattemedel och hur stor kommer den vara i framtiden? Andel hushåll som får bostadsbidrag har exempelvis rasat kraftigt sedan 90-talet (enligt försäkringskassan).

   Rent demografiskt har vi i Stor-stockholm en hygglig befolkningsökning varav en hel del kan förklaras av naturlig ökning samt av nettoinflyttning från andra europeiska länder eller andra delar av Sverige. Detta talar för ett fortsatt tryck på efterfrågan som måste mötas upp med ökning i utbudet för att inte leda till högre priser.

   Men räntan är lite av en joker, liksom konjunkturen (inte huruvida räntan kommer att stiga eller om konjunkturen kommer att vika ner utan snarare med hur mycket och hur stor effekt det har på efterfrågan på bostäder).

   Radera
  3. Ja, en massa osäkerhetsfaktorer. Analysen är svår och jag ser det inte på samma sätt som dig. Men man får givetvis tro på den prognos man vill. Tror dock det är sunt med sjunkande priser på sikt. Rent anekdotiskt så märker man på sina egna barns resonemang, dryga 20, som tidigare funderat på BR men risken för att förlora en hårt intjänad kontantinsats gör att man inte vågar satsa utan löser boendet på annat sätt.

   Radera
  4. Ja, jag håller med. Jag har haft fel förut och kommer med all säkerhet att ha fel i framtiden. Måste dock säga att jag resonerade som dina barn när jag var 20 också. Problemet var bara att det var för 15 år sedan. Hade jag köpt då hade jag i princip varit lånefri med en schysst lägenhet i Stockholms innerstad... Men det betyder inte att dina barn (eller du) har fel nu.

   Radera
 5. Själv väntar jag bara på en repris från denna artikel jag killgissar på att detta ligger Max 6 månader bort i tiden
  http://news.cision.com/se/ncc/r/ncc-varslar-195-personer-i-stockholm-om-uppsagning,e81015

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eventuellt. Det är också möjligt att byggmarknaden inte kollapsar:

   "Trots nedgången i bostadsbyggande väntas den totala byggmarknaden öka med 1 procent i år, på grund av ökat lokalbyggande och ökade renoveringar."

   https://www.di.se/nyheter/prognos-bostadsbyggandet-vantas-krympa/

   Radera
 6. So it begins https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-haggvik-strand-sollentuna-kommun-ugglevagen-11-13282795

  SvaraRadera
 7. Mpongo (mongo 😂) och Iblandekonomi ni behövs lite i den här tråden som en motpol till alla dysterkvistar.
  Även om jag inte köper era usla resonemang kring att den låga räntan och att ologisk utbudsminskning skulle höja priserna på nytt.

  Ska priserna stiga till himlen eller skämtar ni med oss? Allt krut e slut. Finns inget som kan elda på en boprisuppgång den här gången.
  Utbudet i form av nybyggnation KOMMER att öka framöver, lånereglerna har stramats åt och det kommer troligtvis inte bli lättare att låna pengar, demografin med minskad invandring och lägre barnkullar än tidigare som nu ska hitta boende, räntan kommer nog inte bli mkt lägre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar min insats. Men mindre kul att du missförstår mina resonemang. Jag har aldrig sagt att utbudet på bostäder kommer att minska, däremot har jag (och bloggaren och många andra) pekat på att utbudstillväxten kommer att avta.

   Jag har heller aldrig påstått att den låga räntan skulle höja priserna (men du kanske syftade på iblandekonomi?).

   Priset på bostadsrätter sätts av utbud och efterfrågan där utbudet tenderar att öka på grund av nybyggnation och efterfrågan tenderar att öka av befolkningsökning och ekonomisk tillväxt. Sedan finns det en hel del andra faktorer som påverkar efterfrågan och utbudet (som ränta, byggkostnader, skatter, regler, preferenser, psykologi etc).

   När det kommer till nybyggnation är det uppenbart att nybyggda bostadsrätter kommer att minska kraftigt inom knappt 2 år, låneregler har stramats åt men jag ser inte att de ska stramas åt ytterligare (även om det så klart är möjligt), invadringen kommer att vara lägre framöver än vad den var 2016 men den är högre 2017 än vad den var 2013, barnkullarna förväntas inte att krympa i Stockholm framöver (tvärt om, de förväntas öka ganska kraftigt) men jag håller med om att boräntan antagligen inte kommer att bli mycket lägre (även om viss ökad konkurrens skulle kunna pressa den ett par punkter innan riksbanken höjer styrräntan).

   Radera