Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-03-13 12:49

Ryssland har genomfört angrepp med massförstörelsevapen mot Storbritannien

Allt talar nu för att diktaturen i Kreml genomfört ett angrepp med massförstörelsevapen mot Storbritannien. En fd brittisk spion och dennes dotter, samt ambulanspersonal en polis vårdas på intensvivvård efter att ha skadats i ett angrepp med kemiska stridsmedel och ett 20-tal ytterligare personer har fått vård. C-stridsmedlet pekas nu ut som ett modernt nervgift framtaget av ryska försvaret och Storbritanniens premiärminister pekar specifikt ut att angreppet kommer från Ryssland.
Spridning av kemikalier med ryskt stridsflyg. Arkivbild. Visar ej pågående spridning och oavsett inte av Novichok.
Den fd brittiske spionen Sergej Skripal och dennes dotter, samt minst en ambulanssjukvårdare polisman (felöversättning från det generella first responder, visade sig vara en polis som var först på plats) vårdas på intensivvård i Storbritannien sedan ett ryskt angrepp med massförstörelsevapen genomförts på brittisk mark.

C-stridsmedlet pekas ut som tillhörande ryssarnas modernaste segment av nervgifter, med samlingsnamnet Novichok

Storbritanniens premiärminister pekar ut Ryssland och kommer betrakta det som ett olagligt väpnat angrepp mot landet (eng "unlawful use of force") om inte Kreml bemöter detta på ett trovärdigt sätt rapporterar BBC senast tisdag:
"The PM said it was "highly likely" Russia was responsible for the Salisbury attack.The Foreign Office summoned Russia's ambassador to provide an explanation.Mrs May said if there is no "credible response" by the end of Tuesday, the UK would conclude there has been an "unlawful use of force" by Moscow."
Storbritanniens allierade EU och Nato är nu inblandade rapporterar TT, och det spekuleras i att Natos självförsvarsartikel 5 kan komma att åberopas.
"Nato-chefens skarpa uttalande eldar på spekulationer om att britterna vill använda Natos artikel 5, som säger att en attack mot en medlem är ett angrepp mot alla alliansens medlemmar. Men enligt BBC har Theresa Mays regering sagt att regeringen inte kommer att hänvisa till regeln, utan i stället hitta andra sätt att konfrontera Ryssland."
Diktaturen i Kreml förnekar förstås all inblandning, likt man förnekat all inblandning i sydöstra Ukraina eller invasionen av Krim.

Novichok-stridsmedlen togs fram av Sovjetunionen under 80-talet för att kunna gå runt både konventioner om förbud mot vissa kemiska preparat, samt att de inte skulle detekteras av västerländsk indikeringsutrustning, ta sig genom C-stridsmedelskydd och inte kunna behandlas med de vanliga atropin-baserade motgifterna1.. Novichok avser flera olika substanser och alla de önskade kraven uppfylldes inte. Först på 90-talet blev det känt att Ryssland förfogade över dittills okända C-stridsmedel.

Kemiska stridsmedel klassas som massförstörelsevapen.

Interssant blir hur angreppet uppvisas i ryska media, nu när det är låtsasval av Putin till fortsatt president i Kreml på söndag. Ett angrepp på ett Natoland kommer förstås marknadsföras som rysk styrka och frånvaron av svar som att det fascistiska förtappade Väst är veka och darrar inför Moderlandets farsa Putins styrka.

Att man använder den endast i rysk tillverkning existerande nervgasen är förstås för att skicka tydliga signaler till omvärlden och ryssar inom och utom landet att detta är vad som händer de som förråder diktaturen i Kreml, och att diktaturen har fria händer att slå var som helst i världen även i Natoländer.

I övrigt sprakade Donald Trump just utrikesminister Tillerson, som igår kritiserat Ryssland för angreppet mot Storbritannien.

1. Nej, atropin är inte ett motgift, men är tänkt att kunna motverka effekten genom att fungera muskelavslappnande, gärna i kombination med andra medel för att motverka de negativa biverkningarna av atropin.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

132 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lügenpresse, säger du...

   Radera
  2. HMG är både nazist och Putinist.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Och här nedan i kommentarsfältet kommer Rysslands nyttiga idioter i form av SD-anhängare med flera lägga ut rökridåer om 3... 2... 1...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var en minut sen. HMG hade redan postat.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Det är väl inte första gången som det inträffar i GB, för ett antal år sedan var det väl en ryss som blev dödad i landet, genom förgiftning, en avhoppare om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, de verkar ju vilja omutreda ett antal mystiska dödsfall bland ryssar I Storbritannien.

   https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/13/amber-rudd-orders-inquiry-into-russia-linked-deaths-in-uk

   Radera
 5. Hur vet du att det är Ryssland? Har du tagit del av konkret bevisning?

  Kan ju lika gärna vara någon som _vill_ att Ryssland ska hållas ansvariga. Finns gott om sådant folk och varför annars använda en 50 år gammal nervgas som ryssarna utvecklat?

  Om du var Ryssland och ville ta död på denna spion hade man ju lätt kunna göra det på ett mindre “speciellt” sätt som nu

  Ryssarna har föresten bett UK om utredningsunderlaget för substansen. De fick avslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, eftersom det var Sovjet som framställde Novichok till en början så vet antagligen ryssarna hur man enklast framställer det. Formeln är antagligen känd för andra mn inte nödvändigtvis syntesvägen. (Går säkert att framställa men inte utan mycket foskningsarbete)

   Radera
  2. https://www.thetimes.co.uk/article/sergei-skripal-traitors-are-not-safe-on-british-soil-says-russia-skripal-putin-poison-57dmcndzz

   https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/8802732/Leaked-document-reveals-plans-to-eliminate-Russias-enemies-overseas.html

   Radera
  3. Det kan mycket väl vara Ryssland, eller någon annan. Jag säger varken eller. För jag vet inte.

   Men det känns ju bara så jävla korkat att använda en 50 år gammal rysk nervgas som direkt riktar strålkastarna mot Ryssland. Varför inte bara pröjsa en knarkare att skjuta spionen?

   Just tillvägagångssättet tycker jag känns tveksamt. Så jag väntar med spänning på konkret bevisning som pekar på att Ryssland är involverade...

   Radera
  4. Men det kanske är just det de vill. RF vill visa för eventuela avhoppare att de kan komma åt dig. Samidigt kan man inför den egna opinionen visa att Ryssland är en makt att räkna med.

   Radera
  5. Bevis behövs inte när man skall beskylla Ryssarna för något, och att efterfråga dessa är att vara rysstroll.

   Radera
  6. Ryssland är lika mycket respekterat som vita hetrosexuella män i Sverige.

   Radera
  7. Tova, det handlar inte om att skubben skulle dö (han var utvexlad och var inte på flykt) utan att skicka en signal till ryssar som överväger att vara illojala.

   Därför användes en specifik rysk VX-variant. Så att ingen kan tveka om vem som gjorde det. Och därför användes polonium för 12 år sedan istället för en morakniv.

   Radera
  8. @Kristian
   Eller så är det tvärtom, någon vill lägga skulden på ryssarna. Kanske samma part som skyller i princip allt ryssarna

   Radera
  9. Tova Wallenberg är ett rysstroll. Förekommer endast på denna bloggen och endast pro-Putindiktaturen i Rysslandskritiska artiklar.

   Radera
  10. @Toni

   Dagens kommentar !
   Vita köttätande medelålders bilkörande heterosexuella män som förirrat sig in på Södermalm ! ;-)

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Hej Tova!

   Du har fel på internet.

   Slut på meddelandet.

   Radera
  13. "Tova Wallenberg är ett rysstroll. Förekommer endast på denna bloggen och endast pro-Putindiktaturen i Rysslandskritiska artiklar."

   Min första tanke. För- och efternamn, kvinna, säger "varken eller", vilket brukar användas för att så tvivel och förvirring. Klart misstänkt.

   Radera
  14. Ett "kvinnligt" Putlertroll, så festligt!   Bengt, kan du inte ta någon av dina tonvis med kränkta konservativa offerkoftor och kväva dig själv? Det är så jävla tröttsamt med ditt eviga jävla tjatande om genus I VARENDA JÄVLA KOMMENTAR VAD DET ÄN ÄR.

   Radera
  15. https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/16/russian-spy-poisoning-attack-novichok-chemist?CMP=fb_gu

   Radera
 6. Är det början på slutet för Rysslands aggressiva utrikespolitik vi ser? Eller kommer GB lägga sig efter lite gnäll?

  Skönt hur som helst att slippa Trump-vinkeln i inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl på. Om man är lite cynisk så kan man ju anta att den konservativa brittiska regeringen gläds åt något som får nåt som tar bort fokuset från brexit. Dessutom en yttre fiende när oppositionen (iaf dess ledare) ses som lite mjäkig I just sådana frågor.

   Radera
  2. Haha, där kom Trump-vinkeln också som ett brev på posten!

   Ajajaj...

   Radera
  3. Vilken Trumpvinkel? Var har jag nämnt president nr 45 eller ens USA?

   Radera
  4. Inte du, cornucopia..

   Radera
 7. Varför stöttade Storbritannien Stalin under andra världskriget? Om man inte hade gjort det hade inte Putin varit ett problem idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det kan ha att göra med en liten fnurra på tråden som Storbritannien hade med Tyskland just då.

   Radera
  2. Ja precis. Det handlade aldrig om Polen, utan en kamp om makten i Europa.

   Radera
  3. Den enda fnurran som förelåg var att Tyskland hotade att ta över som ledande nation i Europa.

   Radera
  4. Patton tyckte ju att man gott kunde fortsätta mot Moskva när man ändå hade armén på plats i Europa.

   Radera
  5. De stödde inte Stalin egentligen... De betraktade Sovjet som en fiende, men de hade inte resurser att kriga med både Nazityskland och Sovjet på samma gång. De var inte starka nog för det.

   Radera
 8. Hur rimmar denna användning och därmed demonstrerad produktion och innehav av C-stridsmedel med gällande C-vapen traktat? Tja, Sovjets/Rysslands historia illustrerar väl deras respekt för ingångna avtal - noll när det passar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innehav kan förklaras med s.k. Skyddsforskning.

   Radera
  2. +1 kristian, sedan är det nog en fråga om I vilken skala det sker. Den organisation som krävs för storskalig vapenproduktion och tillräckligt för ett enstaka mordförsök skiljer sig nog antagligen åt rätt så rejält. Jag tror jag läste förresten att det är ett binärt stridsmedel, kan ju vara så att de ingående delarna är mindre reglerade.

   Radera
 9. Intressant att ryssarna använder ett stridsmedel som så entydigt kan kopplas till dem. Finns ju många andra sätt att ha ihjäl en människa på som inte innebär att man får kollateral skada plus att det inte är lika lätt att spåra. Undrar om det är medvetet för att visa folket i Ryssland att vi kan göra vad vi vill utanför våra gränser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror hela upplägget är medvetet planerat, t.o.m att de de får ligga i kritiskt tillstånd på intensiven. Precis som med Litvinenko, ihjälplågad och uppvisad för alla i media som ett avskräckande exempel för andra och som ett bevis för att Ryssland gör precis vad de de vill.

   Hade de bara viljat döda utan bindning till Ryssland så skulle de lätt kunnat arrangera en trovärdig "olycka".

   Men paranoid som jag är så finns det ju en liten chans att någon annan, tex IS, Iran, mfl som vill att UK/NATO/US ryker ihop med Ryssland har satt fart på sina planer.

   Radera
  2. Intressant. Hade varit kul att brainstorma ihop alternativa motiv och vad det kan leda till i framtiden.

   Radera
  3. Kallle7, hur novichock tillverkas är en rysk statshemlighet, även om det numera finns viss kunskap om sammansättningen. Det är inte samma som tillverkningen. Till skillnad mot t ex senapsgas eller sarin går det inte att googla hur man ska tillverka det hela. Det är inget man kokar ihop i ett garage.

   Radera
  4. Vadå, de vill väl att attentatet ska creddas Ryssland för maximalt signalvärde? Sen när anklagelsen kommer så nekar man med ett leende som vanligt.

   Radera
  5. Det är klart, vet man strukturen, så är det antagligen inte omöjligt för ett gäng duktiga organiska kemister att lista ut en syntes, men eftersom det är så giftigt är det nog inget man gärna slänger ihop I ett vanligt dragskåp.

   Radera
  6. Det är nog inte heller omöjligt att detektera I en mass-spektrometer, men för de standardtestkit som finns hos diverse försvarsmakter kan det nog vara "osynligt"

   Radera
  7. Cornu, här har du helt fel. Framställandet av novichok är ingen hemlighet

   Radera
  8. Jaså. Du är ett rysstroll "Tova Wallenberg" och du blåljuger. Exakt innehåll är inte känt, än mindre hur man tillverkar det.

   Faktum är att du ENDAST förekommer på Internet som Putinist i denna bloggs kommentarsfält. Det är din enda funktion. Hur mycket får du betalt?

   Radera
  9. Haha..Tova hamnade på listan över de som gör det för pengar..
   Och nu behöver vi bara en länk från Tova till hur man tillverkar skiten.

   Radera
  10. https://www.youtube.com/watch?time_continue=68&v=dLzq_ioJGd8

   1:03

   Radera
  11. För övrigt läser jag främst din blogg pga bostadsbubblan i sthlm. Har även kommenterat en del på det ämnet. Det var så jag hittade hit, så att säga.

   Så släpp din jävla attityd om att jag är betald av Ryssland för att jag har en avvikande åsikt från dig. Jag vet att du ogillar Ryssland.

   Jag har däremot ett mer objektivt förhållningssätt och tycker fakta väger tyngre än ord.   Radera
  12. "Jag spekulerar. Precis som alla andra som inte har någon som helst fakta att gå på..." - Tova Wallenberg i kommentar till detta inlägg.

   Notera hur hen följer spelboken perfekt. Slänger ur sig massa spekulationer, allt i syfte att misstänkliggöra den fakta som faktiskt finns och t ex brittiska premiärministerns uttalande, som baserar sig på underrättelsetjänsten mm.

   Det är samma metoder som för den ryska nedskjutningen av MH17, invasionen av Krim och sydöstra Ukraina osv.

   Radera
  13. Om inte Kreml-regimen ligger bakom så har de ju extremt slapp kontroll kring dessa typer av vedervärdiga vapen. Jag har tror att de har full kontroll.

   Radera
  14. Theresa May sa ju "Antingen är det ryssland eller någon som har möjlighet att framställa detta gift" , ungefär i den stilen.

   Dvs hon själv är ju osäker. Därav blir jag också osäker.

   Men visst, vi får vänta ut och se vad som kommer fram de närmsta dagarna. Jag utesluter varken det ena eller andra. Däremot tycker jag det är ohederligt att på förhand döma ryssarna för dådet i sådant här tidigt skede utan konkret bevisning.

   Du har ju redan fastslagit domen i högsta domstolen, så att säga.

   Radera
  15. Om det var riktat till mig så kan jag bara säga att jag parafraserade vad UKs utrikesminister sa igår. Jag utgår från att han har på fötterna eftersom som han har en kompetent säkerhetstjänst att lyssna till. Sedan skrev jag "tror" inte "jag har bevis".

   Radera
  16. Cornu,

   Du är utbildad inom ABC-krigföring eller hur? Har baskunskaper hur man skall skydda sig mot nervgas och andra kemiska stridsmedel. Så hur förklarar du att ingen har sett en person vare sig i restaurangen eller utanför klädd i ABC-skyddsdräkt eller att fler än dessa två har avlidit (om det nu är så att stridsmedlet är det starkaste som finns enligt utsago). Och varför har dessa två personerna eller polismannen inte avlidit än? Och var ser du i reportagen saneringsoperationer som kräver total rengöring av alla ytor med medel mot nervgas... Hur kan du som grundutbildad inom området ens tro på detta? Själv är jag också grundutbildad inom ABC och dessutom medverkat i tester kring container-baserad saneringsutrustning för både personal och fordon... Återigen - hur kan du ens med dina grundkunskaper ens tro på det som de säger?

   Stene

   Radera
 10. Sannolikt Ryssland men ej 100 procent bevisat, frågan vad man kan göra åt fullbordat faktum? Göra fula grimaser åt Putin? (tänk vad ledsen han skulle bli om det senare visade sig ej vara Ryssland)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip är det ju 100% bevisat eftersom giftet inte finns någon annanstans än i Ryssland.

   Radera
 11. Jag ställer mig frågan: Varför?.. Vad har Ryssland för motiv att göra detta? Är det inte lite väl hög risk inför det kommande valet? Vem "vinner" på detta?

  Och framförallt, varför C-medel? Om dom ville likvidera personen så finns det väl minst 100 andra sätt som är mer diskreta?

  Många frågor..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrämmande vilket som. Bara tanken att liknande medel kan släppas ut över en hel stad..

   Radera
  2. PS. Jag tvivlar inte på att det är Ryssland som är bakom. Men det jag efterfrågar är "varför" och varför just på detta sätt?

   Radera
  3. Signalpolitik saknar värde om det inte går att avgöra vem det är som skickar signalen.

   Angreppet är till för att tydligt visa vad man gör med de som går emot regimen, oavsett var dessa befinner sig i världen, och att inte ens ett Natoland innebär skydd.

   Radera
  4. Signalpolitik för att skrämma sina egna till lydnad speciellt de som funderar på avhopp eller spioneri, de går inte säkra någonstans och det är ingen tvekan vem avsändaren är.
   Putin vinner poäng på hemmaplan, politiska motståndare får dålig nattsömn och historiskt med de andra politikiska morden har konsekvenserna blivit marginella för Putin-regimen.

   Radera
  5. Tack för er eniga version! :)
   Men det går väl inte så bra för Ryssland just nu. Klarar dom några repressalier? Handelssanktioner eller att andra länder går in och stör "valet"?

   Eller tror ni EU/NATO fegar ut? Tomma ord? Eller ser man detta som ett tillfälle att rusta upp försvaret mot ryska gränsen?

   Radera
  6. Ville Tillerson sätta ner foten? Men Trump sa nej? Eller tvärt om?
   Det kanske inte har nått med saken att göra.

   Radera
  7. Jag undrar också över Tillersons roll i detta.

   Radera
  8. Nu finns ju risken att bli kallad rysstroll.
   Men att genomföra en så allvarlig och riskfylld akt bara för att skicka signaler till eventuella spioner ser jag bara som att tänka ett eller möjligen 2 steg framåt.
   Om det nu är ryssarna så är dom väl kända för att spela schack i en mycket högre liga. Tänka ut strategier för 20 steg framåt osv.

   Kort sagt, så tycker jag ni gör det för enkelt.

   Exempel på saker att ta i beaktning:
   Risken att agenten exponeras?
   Om detta sker, risken att koppla agenten direkt till Ryssland? = hårda bevis
   Risken/chansen att målet dör direkt?
   Risken att målet överlever och kan peka ut agenten?
   Risken att andra exponeras?
   Risken/chansen att C-medel upptäcks?
   Chansen att de länkar det till Ryssland?
   Risken/chansen att media plockar upp det?
   Var media inräknat?
   Kom upptäckten genom rätta kanaler eller blev någon tipsad om eventuellt C-medel?
   Repressalier för ryssland? Vad? Hur länge?
   Vad kostar det i förhandlings valuta?
   Ekonomiska konsekvenser?
   Relationer till andra länder?
   Utfördes det via proxy för att kunna använda det som förhandlingskort om "bevis" kommer fram som visar att det inte var Ryssland? (kan vara fabricerade, vem vet)
   EU/NATO tappar trovärdighet pga "felaktigt" anklagat Ryssland. (bevisen/motbevisen kan fortfarande vara fabricerade)
   Om falska bevis/motbevis ertappas, vad händer då?
   Hur agerar Ryssland? Hur agerar EU/NATO?
   Hur agerar Rysslands allierade?
   Hur ställer sig Kina till detta?
   Vad hinner Nordkorea koka ihop under denna tid?
   Hur blir det med Turkiet? Öppnar Erdogan gränserna och hoppar över till Putins sida?
   Väpnad konflikt?

   Radera
 12. Hur levererades stridsmedlet? Bilden antyder att det skulle vara frågan om luftangrepp, men det känns inte jättetroligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brittisk media gick ut med att folk som varit i närheten skulle tvätta kläder, nycklar och annat. Så jag antar att det inte var en gas. Förmodligen ett spray.

   Radera
  2. C-stridsmedel är i princip aldrig en gas, utan aerosoler, dvs väldigt små droppar vätska ("dimma"). Undantaget är gammelmodiga gaser från första världskriget, som klorgas och eventuellt även Lewistit och senapsgas (de senare kan dock vara aerosoler - minns inte).

   Novichok ska finnas i torra varianter, som pulver ("damm").

   Radera
  3. Vid det nordkoreanska lönnmordet i början av 2017 som utfördes med VX på en flygplats full människor så sprayade de först Kim Jong i ansiktet med VX och sedan gned det in det med en trasa i ansiktet på Kim Jong också.

   Radera
  4. Stridsmedel i form av gaser har begränsad effekt i öppna ytor. De skall vara vätskeform (aerosoler för spridningen) eller fasta (damm) som gör att de dröjer sig kvar på platsen och förhindrar tillträde innan sanering eller att stridsmedlet brutits ner.

   @sjunkbomben- kul att vara den som gned in det med en trasa :) gäller man vet vad man gör, eller inte har en aning om vad man gör.

   Radera
  5. Kanske 2-komponent där varje komponent var mindre farlig dvs sprayen var komponent 1 och trasan komponent 2 och tillsammans en dödlig blandning?

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska troligt att det är Ryssarna. Men man kan fundera på varför detta offentliggörs i media. Inte så ofta man hör talas om mord på spioner, fastän det rimligtvis inte är så ovanligt.

   Radera
  2. "Om jag hade varit skyldig till det här brottet hade jag naturligtvis aldrig lämnat mina fingeravtryck på mordplatsen."

   Extremt fånig argumentation.

   Radera
 14. Talar för ryssarna:

  Statuera exempel , till varje pris- man skiter i västlig opinion , stärkta av historiken att väst är svaga och inte gör något

  Talar mot ryssarna- skapa ett casus belli för att sätta dit dem, ordentligt denna gången.

  Frågan är vad som sker härnäst? Smäll på fingrarna eller ett riktigt sanktionscase, tex klippa Putin o companis bankkonton?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man planerar operationen så förutser man säkert konsekvenserna också och planerar därefter.
   Ett alternativt scenario är att någon på lägre nivå har agerat på egen hand utan sanktion från högsta ort och då inte bryr sig om sanktioner.

   Radera
  2. Eller så är det nån form av NATO-ledd handling för att åter öka spänningarna mellan västvärlden och RU. Nu när Trump är president blir ju NATO ganska tandlöst tänker jag

   Men vi får se vad utredningen kommer fram till. Det är så löjligt att sitta och spekulera utan att ha fakta på bordet

   Radera
  3. Du menar alltså att något annat NATO-land skulle genomfört denna attak i UK för att detta NATO-land vill ha ökad konfliktrisk i Europa? Är det samma NATO-land som besöker hos med miniubåtar också?

   Radera
  4. Tova Wallenberg är ett rysstroll. Förekommer endast i Rysslandskritiska artiklar på denna blogg. Ta inte hen på allvar.

   Radera
  5. Sjunkbomben, jag menar ingenting. Har inte mer info än vad du har. Jag spekulerar.

   Precis som alla andra som inte har någon som helst fakta att gå på...

   Radera
  6. @ Rickard

   Kanske inte bara Ryssland är likgiltigt utan även vill att världen ska förstå/tro att det är Ryssland som gjort det?

   Occam, som sagt.

   Radera
  7. Vill man statuera exempel bör det vara så att att man är tydlig med att vi gör detta oavsett vilket , och då har Ryssland gjort en bedömning att Västs motreaktioner inte blir så allvarliga så länge bara en och annan avhoppare stryker med. Trots allt har man dödat ca 100 holländare, 100 malaysier och ytterligare 80 (ca) helt utanför konflikten fullt medvetet. Utan att det hände något.

   Radera
  8. Ja, ungefär så. Det sätter ju även en rätt tydlig prislapp på avhopp, allmänprevention för agenter om man så vill..

   Radera
 15. Skripal var rysk agent och dubbelagent för England som hoppat av till England. Så troligt motiv är för att höja moralen hos ryska agenter. Viktigt för organisationen att sådana mord har en tillräckligt tydlig signatur som anger avsändaren. Ryssarna verkar denna gång kanske ha varit övertydliga.

  SvaraRadera
 16. Ryssarna kommer följa mallen för Maskirovka/propagandakampanj.

  Storbritannien kommer inte starta krig med Ryssland pga en död spion, Ryssland vet det. Så just nu är det bara hårda ord och Ryssland har tillräckligt med avledande nyheter att styra uppmärksamheten till om deras huvudspår inte räcker.

  När det kommer till informationskrig mellan nationer så har Ryssland alltid ett övertag iom deras starka censur och fiendens relativa öppenhet. Därtill så har Ryssar ingen tro på sin demokratur eller förtroende för sina institutioner, medan det finns i väst. Putler har således alla fördelar när det kommer till pajkastningen.

  Ovanpå det saknar som sagt UK viljan att starta krig över detta så det finns inget faktiskt straff de kan utdela annat än att symboliskt utvisa diplomater som Ryssland sedan placerar i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump sparkar sin utrikesminister, kanske Trump inte vill bli ovän med Putin...

   Radera
  2. Pompeo tar över, dvs Tillerson med "Vän av Ryssland ordern" åker ut och högsta chefen för CIA kliver in.
   Hela situationen är en provokation från Rysslands sida och syftet är att skrämma sina gamla landsmän i exil samtidigt som de försöker få västländerna att framstå som svaga.
   För UK har de redan lyckats. De har förlängt sin deadline från 24 timmar till 10 dagar från att Ryssland har mottagit kemvapenprover och tydligt demonstrerat att Britternas hårda ord var just hårda ord. USA håller helt rätt profil och fokuserar på Syrien samt sanktioner. När utredningen är klar kommer de kliva in med gissningsvis ännu mer sanktioner eller krav på att Ryssland förstör all Novichok-5 samt produktionsmedlen.
   Rysslands nästa drag, utöver propagandan, kommer vara att begära full insyn i den brittiska utredningen.

   Radera
 17. Tja, Sovjet snodde väl några divisioner av tyska kemiska vetenskapsmän och diplomingenjörer i kemi efter VK2 och byggde upp sitt kunnande därpå... ;-)

  https://www.youtube.com/watch?v=dOIBhDC_kzc

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade nog ett ganska bra kemikunnande redan innan. Har man en petrokemisk industry brukar detta följa.

   Radera
 18. Klart det är Ryssland som ligger bakom attacken. Det kan ju bara en (nyttig) idiot förneka. Frågan är vad som blir Storbrittaniens svar på detta? På något sätt måste de ju slå tillbaka. Nya sanktioner? Vapen till Ukraina? Att sparka ut nån diplomat och vägra åka till fotbolls-VM duger inte som svar imo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom kan aldrig ta hjälp av stormakten Sverige och låta oss inta Moskva.

   Radera
  2. Om USA och England skulle vilja så är det inga problem för dem att ta över fotbolls-VM. USA har massor av fotbollsarenor (amerikansk fotboll alltså) som står i stort sett oanvända på sommaren. Bytt ut Ryssland i Grupp A mot USA, flytta 6 grupper till USA och 2 till England (redan kvalificerade) så är det bara att köra.

   Ändrad planering för lagen och fansen you say? Det blir ju ändå lika för alla 32...

   Radera
  3. Det känns faktiskt fullt logiskt att detta skulle kunna bli responsen. No way England kan åka till Ryssland och spela fotboll nu efter att ha pekat finger mot Ryssland. Samtidigt kan man inte gärna ensamma bojkotta fotbolls-VM. Bojkotten mot Moskva-OS var ju dessutom en del av förspelet till Sovjets fall, och politiker älskar favorit i repris vare sig det är en bra ide eller inte. Varför skulle då Trump vilja vara med på ett hörn? För att en gång för alla avfärda rykten att han är Putins kuddbitare - och framförallt därför att "soccer" är den största sporten bland demokratiska väljare och kvinnor. Med USA återinstated i VM (som de är utanför just nu) på Rysslands bekostnad så kan han i princip räkna in miljoner extraröster 2020.

   Radera
  4. Offensiva moderna vapensystem till Ukraina med ambitionen att höja slagkraften i Ukrainas försvarsmakt som leder till att Ryssland måste binda upp än mer förband och avancerade vapensystem är en bra väg att sänka rysk operativ förmåga, köra slut på deras budget och se till att liknande operationer ses som dödfödd strategi med omtänk i Kreml. Jobbigt blir det....

   Radera
  5. May kanske inte vill skicka något fotbollslag till Ryssland eftersom man med stor sannolikhet planerar att delta som stridande part i militära offensiver mot utbrytarrepublikerna i Ukraina timat till fotbolls-VM... Och Sverige som nyttig idiot skickar instruktörer till regimen i Kiev tillsammans med löften om materiellt stöd. Knäppskallar!!

   Radera
 19. De som tjänar mest på detta just nu är ju Nordkorea. Ryssland är en av två mäktiga vänner de har kvar, med Kina på väg in i famnen på Trump - så enligt "the enemy of my enemy is my friend" så har NK mycket att vinna på att driva in ytterligare en kil mellan Ryssland och NATO. Mördat med nervgas utomlands har de också gjort förut, som någon påpekat ovan. Är "mordvapnet" dessutom mer än 50 år gammalt och ryskt kan de ha plockat fram ur det ut något "bortglömt" förråd från Koreakriget. Med fotbolls-VM i Ryssland på gång i sommar och presidentval nu i vår vore det ju ganska korkat av Putin att göra detta just nu.

  Om jag var Putin (och oskyldig) skulle jag nog ringa upp Kim och ställa några riktigt hårda frågor just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får även jag lite Nordkorea-vibbar.

   Risk/reward för Putin är för dålig. Speciellt med tanke på tidpunkten som du påpekar

   Radera
  2. Tova Wallenberg är ett rysstroll. Förekommer endast i Rysslandskritiska artiklar på denna blogg. Ta inte honom på allvar.

   Radera
  3. Cornu, ska man ta dig på allvar då menar du? Du _publicerar_ ju enbart Rysslandkritiska artiklar på denna blogg?

   Har förövrigt svarat dig några rader upp. Jag är varken rysstroll eller anställd av vladimir själv.

   Radera
  4. Ta det lugnt, Tove W.!
   Cornu är ett praktexempel på ryskt ordspråk - sobaka lajet - veter nosit.

   Radera
 20. Sitter man i en filterbubbla bestående av rysstroll eller någon antivapenrörelse tror man inte på detta. Men jag gör det. Ryssland klarar inte att leverera förtroende. Det gör inte en stat som brister i demokrati. Krigar i Syrien och Ukraina, försvarar Nordkorea, annekterar Krim, övar kärnvapenanfall mot Sverige, hotar Baltikum. Så agerar inte England. Därför har jag fullt förtroende för deras rättsystem. Ryssarna, är snarare kända för att ljuga både utåt och mot sitt folk. Nu har det gjort en ful sak till som de ljuger om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att Putin först totalförnekade att de hade något att göra med de gröna gubbarna på Krim, för att sedan helt öppet dela ut medaljer till de inblandade, har jag rätt svårt att förstå hur _någon_ kan lita på _något_ som den gubben säger. Han är en lögnare och ska behandlas som en sådan. Att det ens spekuleras huruvida han eller hans lakejer talar sanning är en gåta för mig. För mig är han för alltid brännmärkt som en icke trovärdig person och jag skulle aldrig någonsin lita på ett enda ord som kom ur hans mun.

   Radera
 21. Hela upplägget är ju tänkt att väcka maximal uppmärksamhet, att visa styrka, beslutsamhet och nonchalans mot det svaga väst. Perfekt i presidentvalstid. Putin, allas farsa, ser till att med kraft sopa banan med landsförrädarna.

  Vad finnar, balter, ukrainare och polacker vet, som vi övriga längre västerut inte begriper är att vara respekterad på ryska är att vara fruktad. Att vara respekterad i väst bygger istället på förtroende, kompetens och gemensam dialog. Så länge vi i Väst tror att befattningshavare i RF resonerar som vi bara för att de har kostym, äter på fina restauranger och agerar artigt så kommer Väst att tappa bort sig i logiken.

  RF har egentligen inte den påvisade styrkan, men man kan på billiga sätt ge illusionen om styrka.

  Finnarna respekteras av ryssarna för de vet att finnarna är lugna sakliga och kommer utan tvekan att masslakta ryska förband som kommer över gränsen och i princip slå ut hela nordvästra Rysslands operativa förmåga med sina kryssningsmissiler. Ryssarna uppskattar en motpart som inte lallar, som är hårdför och som visar logisk beslutsamhet i varje läge. Västs normala tänk att "vi måste ju kunna resonera med varandra" ses bara som ett svaghetstecken som man kan utnyttja alternativt att Väst har någon läskig maskirovka på gång.

  RF spelar teater, visst har de massförstörelsevapen och agerar aggresivt, men de är inte i närheten av att klara av en konflikt med väst med skinnet i behåll. Teater och innovativ maskirovka syftar dock att ge ett förhandlingsövertag i globalpolitik som är tänkt att gynna RF.

  Börja hantera RF med kall logisk styrka, så backar RF och dess ledarskikt börjar agera resonabelt för de respekterar motparten då.

  SvaraRadera
 22. Ett par tips förutom att rusta upp och modernisera Ukrainas militära slagkraft kan väl vara att blockera ryska förstärkningar till Syrien via sjö och luftblockad. Gemensam flottövning med Ukraina utanför Krim in och ut ur territorialvattengränsen. Det är ju officiellt ukrainskt territorialhav. Stäng av Bälten och Bosporen för militär rysk trafik. Håll ständiga flottövningar i Östersjön längs Nordstream och Kaliningradgränsen. Flytta defensivt inriktade förband till Baltikum som en del i Natosamverkan. Öka luftförsvarspatrullering över Baltikum. etc.

  SvaraRadera
 23. Jag tycker att den förklaring som fungerar bäst med de öppna fakta som framkommit i medierapporteringen är att GRU inte räknade med att britterna skulle kunna detektera C-stridsmedlet. Kanske fanns det en poäng med att genomföra detta inför valet för att visa att ledaren är fortfarande är stark och inte tvekar att genomföra riskabla aktioner. Men att Ryssland skulle bli påkomna så uppenbart med sitt fega mordförsök som dessutom var så klumpigt genomfört att oskyldiga drabbats var förmodligen inte planerat.

  I den förklaringsmodellen så är motivet till att Putin beordrade en feg, utomrättslig avrättning på brittisk mark att visa GRU's operatörer vad som sker med avhoppare men det budskapet är inte direkt riktat till ryssar i allmänhet eller som en öppen provokation mot NATO.

  SvaraRadera
 24. Det är väl rätt uppenbart att det inte är Ryssland som är bakom detta. Varför skulle ett land som redan har så många NATO-länder emot säg fortsätta att provocera? Spionen / Agenten kan mycket väl ha personliga fiender som nu hämnas. Vem vet vad han har gjort mot någon annans familj, som nu utkräver hämnd!? Det kan även vara isis som ligger bakom och försöker få till ett krig mellan NATO och Ryssland. Tänk på "Sum of all Fear´s" scenariot exempelvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raljerandet i rysk statskontrollerad TV om att det är hälsovådligt att fundera på en karriär som dubbelagent talar ju lite för sig självt att statsapparaten i RF vill blåsa upp proportionerna på detta. De hade ju inte förekommit om det inte attentatet var en del i Cirkus Putins trollerilåda.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 25. Bra artikel lagom till källkritikens dag. Vad kan vi lära oss av detta? Att man inte kan ta denna blogg på något som helst allvar. Inga vettiga källor nämns, bara andra nyhetsbyråer och dessutom verkar inte bloggaren kunna skilja på sjukvårdare och polis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju inte skilja på din flickvän och din mamma.

   Radera
 26. Stjärndamm?
  Eller, snart val i R!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Val:
   https://morganrlewis.wordpress.com/2012/02/27/moon-over-parador/#jp-carousel-2065

   Radera
 27. Vem tjänar mest på att väst och öst hamnar i en konflikt? Nordkorea? -nej, litet land. Kina? -troligt. Det finns dock en världsmakt som hatar både väst och öst. Infiltrationen har pågått i 40 talet år. Deras agenda ligger på 100 år...
  Låt oss höra budskapet världen över.....

  Allah är störst. Allah är störst. Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah. Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud. Kom till bön. Kom till bön. Kom till framgång. Kom till framgång. Allah är störst. Allah är störst. Det finns ingen gud utom Allah

  Kanske har Mahdi planerat....

  Alla har vi våra konspirationsteorier.. Bara att luta sig tillbaka i favvo fåtöljen och iaktta..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din foliehatt kan nog behove ett lager till.

   Radera
 28. "The UK will expel 23 Russian diplomats after Moscow refused to explain how a Russian-made nerve agent was used on former spy in Salisbury, the PM says."

  http://www.bbc.com/news/uk-43402506

  SvaraRadera
 29. Antagligen lägger deep state om strategin nu när man avslöjats med att det inte fanns något som styrkte att ryssarna såg till att donald trump vann valet.

  Tror bara det här början där vi ser media kabla ut att ryssarna ligger bakom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om RF ockuperar östra Ukraina med våld, annekterar Krim, övar överlagd kärnvapenattack mot Sverige, bombar civilbefolkning och sjukhus i Syrien samt sluddrar runt med avancerat ryskutvecklat nervgift så skall de hanteras därefter.

   Tänk efter, om det inte är RF som farit runt med topphemligt ryskutvecklat avancerat nervgift. Hur fan släppte de då iväg detta från sitt topphemliga maximalbevakade utvecklingslabb? Dvs de har total och förudmjukande nollkoll när grejor försvinner eller de säljer bort sina mest avancerade kemvapen till första bästa Pudde och Dudde dom stolpar förbi med cash? Tänk!

   Nä detta och all skit som team Kreml har kluddat ihop får de stå för. Klipp till hårt, klipp till logiskt. RF uppskattar och respekterar en motpart som visar rå och beslutsam styrka.

   Radera
  2. @Abbe

   Det du räknar upp stämmer inte och det har till och med sipprat ut bevis för hur det egentligen ser ut. Ukraina hade inget val om de makten där skulle få pengar (lån) av USAs deep state.

   Tänk själv, vem är det som legat bakom i princip allt elände som inträffat på 2000 talet eller tror du de krigar för att befria folk och skapa demokrati..

   Radera
  3. När man trollar får man napp. Har isen släppt på Neva än?

   Det finns inga svensktalande som formulerar sig eller rör sig med begrepp på det viset.

   Radera
  4. @Abbe

   Du skämtar? Det är framförallt bostadsfrågar som lockade mig att börja läsa cornus blogg (många år sedan), också de trådar jag i huvudsak kommenterar.

   Men detta med ryssarna är så dumt så man har svårt att låta bli

   Radera
  5. Jo Novichuck köper ju Deep State och den Imperialstiska NATO-klicken i hemlighet av ryska landsförrädare. Den fredsälskande ryska farsan Putin är bedrövad över denna läskiga konspiration. Han som ständigt arbetar för ett kärnvapenfritt Nato och ett kemiskt Syrien.....

   Radera
  6. @Abbe

   Deep state är ingen konspiration, det är vad man idag brukar kalla grupper som inte riktigt behöver följa lagen. Ofta för de har inflytande över det juridiska systemet eller rättare sagt, personer där saker bestäms.

   Clinton Foundations största privata bidragsgivare hittas i Ukraina. Hur kommer det sig? Ett av världens mest korrupta länder

   Radera
  7. ...Ukraina är ju en korrupt stat som iscensatt en stor komplott för att få Väst att vända Ryssland ryggen pådrivet av Clinton Foundation. Att lura Ryssland till att ockupera och annektera Krim var genialt. Att sedan oroa medborgare i den östra delen av Ukraina, och få de nyss inbussade ryssarna att ta till vapen var ett genialt drag för att få Ryssland att framstå i fel dager. Att sedan lura ryssarna till att skjuta ner Malaysis airlines med de av ryssarna inrullade BUK-missilerna var rent otroligt skickligt. Ryssland är alldeles fört bakom ljuset av Ukraina och dess sponsorer i Clinton Foundation...

   Detta kan ju bara korrigeras genom att det än mer korrumperade Ryssland befriar det korrumperade Ukraina från sig självt.

   Radera
  8. @Abbe

   Om du följt med i media så vet du att man försöker allt som går för att lägga skulden på Ryssarna till allt "dåligt" som händer i världen

   Titta bara på hur man propagerat för att det var ryssarna som såg till att Donald Trump blev vald till president. Ingen tror på det längre och när man för ett litet tag sedan visade att det inte fanns något bakom den anklagelsen så gissar jag att de kommer göra vad man kan för att hitta på nya anklagelsepunkter.

   För en gångs skull är deep state ordentligt trängd

   Radera
  9. Ockupation med våld och annektering av Ukrainas statsterritorium (Krim). Direkt orkestrering och militär involvering av ockupation av östra Ukraina, träning av överaskningsanfall med kärnvapenbombare mot Sverige, nerskjutning av Malaysia airlines, brott mot FNs vapenvila kring Ghouta i Syrien räcker rätt långt för att kvalificera Ryssland som fullständigt rättsvidrigt och totalt opålitligt.

   RF är dock inte så starka/tuffa som man vill framstå. Det är en rejält sargad ekonomi med en militär kapacitet jämförbar med UK. Men agera vidrigt de kan de.

   Radera
  10. Nu hajar jag. Deep State, konspirationer, Ryssland oskyldigt, Deep State trängd. Att jag missade detta nu när all fakta sipprar fram som du säger.

   Radera
  11. Festlig tråd! Det finns ju en svensk term för "deep state", men det förmedlar jag inte här. Den utrikiska är en utmärkt markör som avslöjar vilken agenda man står bakom.

   Radera
 30. Det räcker väl med att allas farsa Putin delar ut medaljer för det militära övertagandet av Ukrainas territorium. ...Tack för att du hjälper oss röva andra länder...

  SvaraRadera