Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2018-03-05 12:27

Polisstudenter orkade inte avfyra en pistol - kuggades

"Det är dyrt att vara fattig."
Som bekant är antagningskraven till Polishögskolan kraftigt sänkta för att alls kunna fylla ens en del av platserna. Det räcker numera att tillhöra de 85% mest begåvade i Sverige och krav på fysik har slopats. Ett okänt antal studenter på Polishögskolan har nu kuggats eftersom de inte ens orkade avfyra en pistol.
Till och med den tanige bloggar- och författarjäveln orkar avfyra en pistol, dvs de fysiska kraven för att antas till polishögskolan är lägre än min fysik, och det säger inte lite.
Den svenska polisen är fattig, vilket är dyrt att vara. Polis efter polis säger upp sig på grund av omöjlig arbetssituation kombinerat med usel lön.

Den politiska lösningen är att öka antalet platser på Polishögskolan och öppna utbildningar på allt fler platser, trots att man inte lyckas fylla ens dagens platser. Detta efter att ha sänkt kraven rejält. Fysisk-krav är borta. Endast de 15% mest överutmanade personerna (de som får 1 eller 2 av nio på begåvningstestet) får inte längre bli poliser, vilket med tanke på hur komplicerat polisarbetet är idag är ett rent skämt. Tidigare krav har varit att man åtminstone ska vara normalutmanad och klara fem eller högre på begåvning.

"Från och med i år är även flera fysiska tester strukna ur kravbilden. Det handlar om funktionell löpning, syreupptagning, koordination, handstyrka och att kunna släpa en docka som väger 70 kilo."
Ett antal elever har nu fått lämna utbildningen då de inte ens har handstyrka nog att avfyra tjänstevapnet.
"Den förändrade kravbilden har i Växjö inneburit att flera studenter som klarat antagningen senare har tvingats lämna utbildningen då de inte klarat obligatoriska kursmoment. En av anledningarna har varit att de inte förmått avfyra ett tjänstevapen."
Det handlar alltså inte om att vapen är otäcka, utan att man helt enkelt inte har den handstyrka som krävs. Till och med bloggar- och författarjäveln har denna handstyrka, och det gör att man blir mörkrädd utifrån hur låga fysiska krav det måste vara idag, dvs inga alls.

Det är uppenbart att skapandet av nya polishögskolor, ökat antal platser och slopade krav bara handlar om populism och att regeringen ska låtsas göra något åt bristen på poliser. Det enda rätta är att kraftigt höja lönerna, för att locka rätt personer till yrket, och framför allt behålla de färdigutbildade och erfarna poliserna.

Men det är som sagt dyrt att vara fattig.  
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

70 kommentarer:

 1. Det här passar väl in med den feministiska inriktningen i samhället. När FI tar över makten behöver poliserna inga pistoler. Man talar ju terroristerna och busarna tillrätta med moderligt och sympatisk tonfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det nåt som tyder på att Fi ens skulle vara I närheten av riksdagen I dagsläget?

   Radera
  2. 2,5 % ligger rätt stadigt. Men det återstår en hel valrörelse, större mirakel har inträffat...

   Radera
  3. @Mama
   Precis. Jag hörde en intervju i förra veckan där deras nya partiledare Victoria Kawesa var övertygad att de skulle klara 4% i årets val. Större mirakel har inträffat. Med de olika ytterligheterna som nu finns bland väljarna skulle jag nog tro att det är troligt.

   Radera
  4. Jo,man slutar ju aldrig förvånas men frågan är nog om inte mps lindans för tillfället gör att inte så många vågar agera kamrat 4%.

   Radera
  5. Kawesa.. ? Var det inte hon som blev påkommen med forskningsfusk.. ?

   Radera
  6. Varför får ett parti, Fi, som inte ens är med i riksdagen mer täckning i media än flera riksdagspartier, för att inte nämna andra småpartier runt 0,5-3,9% ?
   Fi hade inte ens funnits om de inte fått gratisreklam från mainstream media. Är det korruption och fulspel?

   Radera
  7. Ni vet väl varför man har 4% spärr?! Eliten vill konsolidera sin makt och försvåra för nya partier att komma in i riksdagen. 1909 fick Sverige en manlig begränsad rösträtt. 1919 blev det kvinnors tur. Idag styr man folket via media och skola vad som skall diskuteras och vad som är rätt och fel. Folket röstar på ett parti sen är det slut och eliten tar över. Samma folk styr sverige år efter år. Ledare typ Annie Lööf är ju bara frontfigurer. Lööf hade ju ingen maktbas i Centern med sina 26 år, det fattar ju vem som helst. Hursomhelst. Man kan skippa 4% spärren och låta alla röster räknas. Eller ännu bättre, låta alla medborgare i sverige rösta direkt i riksdagen. Dom som vill kan ge sin röst till någon de litar på.

   Radera
  8. När FI tar över ska du vresa upp fetta direkt, annars e du razist..

   Radera
 2. I dont get it... du maste fan vara ett barn eller allvarligt sjuk for att inte ha styrkan till det... jag hade det fan nar jag var 10 och fick vara med pa skjutbanan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut det låter som det är väldigt klena elever som söker sig till polishögskolan om de inte klarar att avfyra Sig Sauer.

   Men för lite rättvisa ska man veta att double action trycket på en Sig sauer p22X (som är den serien polisen använder) är omkring 5kg vilket är tyngre än ganska många andra pistoler och hel del karbiner. Så inte helt rättvist att jämföra med andra erfarenheter om man inte skjutit just en sig i double action (med original trycke).
   Glock 17/pistol 88 och Ak5 som många svenska män har erfarenhet av från lumpen har betydligt lättare tryck än double action på polisens modeller av Sig.
   I singe action är Sig däremot väldigt lätta för att vara tjänstepistoler.
   Singel action ligger normalt under 2,4 kg på Sig,
   Glock 17 har inget double action läge och standard tycket landar strax under 3 kg.
   AK5 har runt 4 kg.
   Skyttevapen är oftast under 2 kg, tävlingspistoler kan ha så lågt som ner mot 1 kg.
   Jaktvapen varierar beroende på typ och modell, kan va allt från 1,5 kg på en fin studsare till 10 kg på en billig hagelbössa

   Radera
 3. Angående bilden, författaren synes avfyra en Glock. Om polisen fortfarande har Sig Sauer P226 så har den ett sällsynt långt och trögt avtryck för förstaskottet. Den torde dock inte vara något stort problem för författaren heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De mantlar väl ändå? Måste man inte trycka tillbaka hanen för att behöva ha double action?

   Radera
 4. Är det därför polisen skjuter ihjäl så många? Siktar på benen men tar i för avtrycket och lyfter pipan lite , magskott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre kan det vara så. Förstaskottet är trögt för då spänner du upp slagfjädern. De följande skotten har normalt lätta avtryck vilket gör att man måste vara beredd på stor skillnad i avtryck mellan skotten.

   Radera
  2. Fast det där bör man ju ha lärt sig via övning. Man övar ju med samma picka.

   Radera
  3. Övar polisen tillräckligt?

   Radera
  4. 13 stycken på 15 år kallar inte jag mycket. Men visst, det har ökat en del på senare år, men det killgissar jag har att göra med att också skjutningarna ökat, dvs det har krävts utifrån situationerna.

   Jämfört med de nordiska länderna ligger vi lite högre, så jag killgissar att det korrelerar väl med antalet skjutningar generellt. Jag unnar ingen polis att möta skjutvapen med batong.

   https://www.etc.se/inrikes/svensk-polis-dodar-flest

   För övrigt ser vi att FIs politik anammas mer i Norge, så vill vi ha färre polisskjutningar ska vi nog snegla dit.

   "– Lite förenklat kan man säga att den norska taktiken går ut på att dra sig undan, frysa situationen, be om beväpningsorder och sedan lösa situationen."

   Radera
  5. Är det säkert att det rör sig om oförmåga att avfyra? Kan det inte vara oförmåga att göra mantelrörelse?

   Radera
  6. @Sandow, det handlar om att avfyra. Förr mantlade man i draget, den processen är helt onödig varpå man istället började med kula i loppet. Detta fick till följd att man avfyrar första skottet med double action. Ocke har skrivit bra nedan, men kort kan sägas att Sig i double-action kräver 5-6 kg tryck vilket speciellt tjejer med svaga händer har svårt för.

   Radera
 5. Det blir värre, "många" ungar har så dålig muskelstyrka i händerna att de får problem att hålla pennan rätt när de börjar skolan. Dagens lek med paddor och liknande gör tydligen att fingerstyrka och handkoordination ej är tillräcklig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig hört och sett och då har jag flera barn i skolåldern. Finns det en källa?

   Radera
  2. Borde dessutom inte dagens eviga fipplande på skärmar ge BÄTTRE fingerstyrka och handkoordination?

   Radera
  3. Ben, jag vet att jag såg någon läkare som larmade om det de senaste veckorna,men nu när jag söker det så kan jag inte hitta det. Det kan ju vara så att jag och Fredrik tagit samma droger men det kan också vara så att vi sett samma nyheter.

   Radera
  4. Här efter trumvandring andevärlden och ett uppfriskande bajsbad tror jag att jag hittat källan:
   https://www.theguardian.com/society/2018/feb/25/children-struggle-to-hold-pencils-due-to-too-much-tech-doctors-say

   Sen en finsk undersökning om att stadsbarn är klumpigare:
   https://www.hbl.fi/artikel/stadsbarn-ar-klumpigare-an-barn-pa-landet/

   Radera
  5. Grabbarna i tonåren borde ialla iall ha hyfsat högerhandsgrepp.

   Radera
  6. Antagligen, men det är nog inte till så mycket hjälp såvida inte de planerar att införa luntlåsmusköter som polisbeväpning.

   Radera
  7. Det blir nog bra det. Den fysiken och att man ska slåss och brottas med påtända busar som i detta tillstånd blir stark som fyra. IRL är det tuffare uppgift än framför datorspelet. Önskar lycka till!

   Radera
  8. @Richard, det är ju den första generationen som blir starkare i vänster arm än höger (vilken bara blir en vek, skadad musarm).

   Radera
  9. Tack crvx,

   En sekundärkälla till:
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2516624/Generation-iPad-children-hold-pencil-Playing-touch-screen-devices-means-youngsters-struggling-learn-basic-motor-skills.html

   Radera
 6. Man undrar lite hur man inte kan palla.

  Är det för att man inte orkar hålla pickan på raka armar (dvs arm-axel-styrka) eller är det själva pekfingret som är för svagt? Jag tror på det förra, men jag vet inte.

  I övrigt tycker jag det är rätt jamsigt att ALLA poliser ska kunna skjuta folk och så där. Ska man t ex jobba som ekobrottsutredare, varför behöver man ens vara polis? Nej, inför i så fall istället flerspårsutbildning som leder till patrullpolis eller utredare, och ställ helt olika krav på dessa. Alla ska väl inte åka radiobil och nita knarkare heller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alla ska väl inte åka radiobil och nita knarkare heller?" Det kan väl vara en bra grund, men jag håller med om att det är frågan om man behöver kunna allt för att bli utredare eller dyligt från början,mycket borde kunna erbjudas som fortbildning inom yrket.

   Radera
  2. Det är nog bra om alla poliser kan hantera någon typ av grundutrustning/utbildning. Vid vissa situationer kan de bli utkallade på sådana situationer där det kan krävas. Ex vid semestrar och övrig personal inte finns tillgänglig. Att kunna använda batong eller pistol när nöden så kräver. Sen finns det ju även civilanställd personal anställda hos polisen som inte behöver pistolkunnande.

   Radera
  3. Jag tror det är själva avtryckaren som vissa inte klarar av att trycka in.

   Poliserna har ju börjat med att gå runt med en kula i loppet men med slak hane. Dessutom har de satt i en ny fjäder då ammunitionen krävde detta för att inte klicka så ofta. Pga detta så måste Poliser kunna trycka av första skottet med en slak hane och det är ganska tungt.

   Att göra mantelrörelse och sedan avfyra vapnet bör alla klara av som sagt - det är att avfyra vapnet med slak hane som är problemet.

   Typiskt sett är ju kvinnor inte lika starka som män och jag tror det är flest kvinnor som har problem med detta.

   Radera
  4. Här kan vi ju alla minnas denna värdelösa människospillran Juha Valjakala, som efter att ha avrättat tre helt oskyldiga människor hade den goda smaken att skylla det hela på sin flickvän. En riktig gentleman. Men sen visade det sig att hon inte kunde spänna hanarna på det avsågade hagelgevär han använt till att ventilera kvinnor och barn med, varför han dämdes för det hela.

   Radera
  5. Inom räddningstjänsten så funkar det väl så ofta nu för tiden, vill du rökdyka och bli smutsig så läser du två år skydd mot olyckor, vill du åka i egen tutut-bil och delta på utredningar så läser du till brandingenjör. Borde väl fungera inom polisen också?

   Radera
  6. Wofser: det är ofrånkomligt med sigsauer att sänka hanen när man säkrar vapnet (decocker). Det finns inte möjligheten att säkert hölstra vapnet på annat sätt.

   Det är ju fantastiskt att man förväntar sig att kunna fungera som polis och inte kunna dra 5-6 kg med pekfingret.

   Radera
  7. Den mycket framgångsrika omorganisationen av polisen som gjorts nyligen innebär just att alla skall kunna allt, lite halvdant. Ingen skall vara specialist på något på bekostnad av annat.

   Radera
  8. @squid: brandmän är väl alltid lågutbildade. :)

   Radera
 7. I framtiden kommer det räcka med att orka rulla sig ur sängen och starta en mobiltelefon för att bli polis.

  SvaraRadera
 8. Rant on:
  Är detta ett steg i att alla ska kunna bli vad de vill? Jag tycker inte det.
  När jag hörde att de skulle sänka kraven på polishögskolan var det vara ett stort NEEEEJ! som infann sig i huvudet. Polisen har befogenheter och ska utöva dessa på ett sätt som kräver en hel del av individen och därför anser jag att individerna som som har dessa befogenheter ska vara kapabla och stabila. Tidigare kravnivåer upplever jag säkerställde detta till stor del. Detta gäller såklart poliser som arbetar utanför kontoren, på kontoren är det såklart rimligt med andra krav.

  Varför gör man såhär? Varför är lösningen på icke godkända resultat hela tiden att sänka kraven istället för att underkänna individen? Alla har inte det som krävs för att bli poliser, det bör även den som tidigare inte klarade kraven inse för sin egen skull.

  Rant off.

  SvaraRadera
 9. Gissar att detta är en ren kvinnofråga. För övrigt förstår jag mig nu vara mer än väl kvalificerad att bli polis. Efter 30 års fritidsmekande så drar jag muttrar för hand där andra använder skiftnyckel. Trilskande korkar och burklock hamnar alltid i mina händer. Vågar knappt ta folk i hand med rädsla för att krossa deras mellanhandsben.
  Ett problem kan vara att jag avfyrar en säkrad pistol pga min styrka. Men polisens tjänstevapen kanske har en "säker" säkring.

  SvaraRadera
 10. Lite Google FU ger att Double Action "Pull weight" för Sig Saur är 12.5 pounds d.v.s. 5.6 kg och Single Action är det 4.5 pounds d.v.s ca 2 kg. Den "civila" varianten har lägre tryck så jag antar att det är något slags säkerhetstänk som ligger bakom detta.

  Men problemet fanns också för 5 år sedan och då drabbades inte bara nyantagna efter att RPS gjorde en ändring

  "För att öka säkerheten och minimera risken för vapen som klickar har Rikspolisstyrelsen beslutat att byta den fjäder i alla tjänstevapen som reglerar hur mycket tryck som krävs för att avfyra."

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article18066570.ab

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5740838

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som att lyfta 5,6 kg med pekfingret alltså? Måste erkänna att det var mer än jag trodde. Har själv aldrig avfyrat några mer vapen än i lumpen (AK4, KSP, GRG) men har inget minne av att det krävdes någon nämnvärd fingerstyrka över huvud taget, varför ska det vara så mycket trögare att avfyra pistoler?

   Radera
  2. Läs Ocke:s inlägg. Och som han säger kan det starkt ifrågasättas att trycket skall vara så högt nu. Polisen utbildar på att fingret inte ska in förrän man ska verka så att då dessutom ha det trycket är galet. Bäst hade varit att byta till Glock.

   Radera
 11. Polisens tjänstevapen SIG-Sauer har ett trycke som är ställt hårt som h-vete. 6 kilos tryck krävs för att avfyra vapnet och syftet, enligt polisen, är att förebygga vådaskott i stressade situationer.

  I jämförelse kräver Svenska Pistolskytteförbundet vid tävling minst 1,36 kg för vapen i klass A, dvs tjänstevapen. Ganska stor skillnad..

  Nu är 6 kilos tryck inget som helst problem för varje någorlunda normalbyggd man men kan säkerligen vara det för mindre kvinnohänder som redan har svårt att nå runt greppet/kolven. Att 6 kilos tryck sen gör det helt omöjligt för varje polis att skjuta vapnet med någon form ar precision är sen en annan problematik..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, of course, måste man göra det med typ yttersta fingerleden blir det så klart tungt som fan. Egentligen skulle kanske problemet kunna lösas med mindre handgrepp på pistoler då, men ammunitionen ska ju få plats antar jag.

   Radera
  2. Polisen har en hel rad av SIG varianter i bruk men jag antar att SIG P226 är standardbeväpningen och den har ett dubbelradigt magasin vilket ger en rätt tjock kolv för att, precis som du skriver, få plats med ammunitionen. I kombination med 6kg tryck blir vapnet svårhanterligt för varje person som har små händer.

   I det militära har pistol 88, dvs Glock 17, ett trycke om 2,5 kilo och man utbildar personalen att inte fingra på avtryckaren innan det är dags att skjuta. I min mening en avsevärt vettigare filosofi.

   Sen finns alla moderna tjänstevapen i versioner med enkelradiga magasin, dvs med mindre kolvomgfång som det skulle kunna vara lämpligt att erbjuda personal med små händer som i övrigt är lämpliga. Men detta kanske redan förekommer? Det har jag ingen aning om.

   Radera
  3. Med riskför att tråden nördar ur alldeles, förutom Glock 17 som nämns, finns det andra mer "lämpliga" vapen för polisen?

   Radera
  4. Helt rätt, jag ställde trycket jäkligt lågt på studsaren för att undvika "ryck" när man fyrar av.

   Radera
  5. Det är just en av anledningarna till att man valde sigge som beväpning, att det finns möjlighet att välja version 239 (med enradigt magasin) för dem med små händer.

   Radera
  6. gbd crvx: ja, man kanske skulle valt den bästa automatpistolen som finns, nämligen cz 75! Glock 17 eller 19 är också ypperliga.

   CZ75 kan bäras "cocked and locked" som en 1911, eller i konfigurationen med sänkt hane och trögt trycke i förstaskottet. Vill man kan man manuellt spänna upp hanen, som med en revolver.

   Radera
  7. @gbd crvx
   De flesta moderna tjänstepistoler torde duga för normalt polisiärt bruk. Att sen kräva att pistolen ska ha 6kg tryck för att avfyras kan enligt mig ifrågasättas.

   Ursprunget till kravet på tunga tryck på pistoler kommer från USA där polisen normalt var beväpnad med revolvrar in på sent 80-tal. Revolvrar (double action) har av konstruktionen ett tungt tryck (ca 6kg) om man inte manuellt spänner hanen men har å andra sidan inga externa säkringar utan det är bara att trycka in, den tunga, avtryckaren för att avlossa vapnet.

   När moderna pistoler (striker fired) sedan infördes med samma princip. Dvs utan externa säkringar och redo att avfyras men med avsevärt lättare tryck ansåg man det vara en risk bland en polisstyrka som var van vid revolvrarnas tyngre avtryck. Detta ledde till krav på att tillverkarna modifierade sina avtryckare för att motsvara revolvrarnas, dvs ca 6 kg, för att komma ifråga som tjänstevapen.

   Jag personligen anser att Glock är ett av de bästa tjänstevapen som finns på marknaden idag. Enligt mig gör konstruktionen (striker fired) det enklare att utbilda på, handha och skjuta Glock i jämförelse med pistoler av typen Double Action/Single Action där man har fler reglage att hålla reda på (decocker) samt ett tungt och långt trycke vid första skottet som därefter övergår till en avsevärt lättare avtryckare vilket kräver onödig träning att bemästra.

   Radera
  8. Militärens huvuduppgift är att hantera vapen medan de flesta som vill bli poliser blir det av andra anledningar och ser ofta vapnet som ett nödvändigt ont (att behöva träna och klara skyttekrav mm alltså).
   En militär har i ryggmärgen skjuta/inte skjuta och var fingret då hålls. För polisen är det att likna vid att i en mycket stressad situation komma ihåg något som motsvarar symbolerna på tvättmaskinens betydelse.

   Man kunde väl vid utbildningens början ge alla rekryter en handstärkare som de får träna på fram till skytteutbildningen?

   Radera
  9. Att jämföra trycket på en Glock och polisens Sig Sauer går inte. Som folk redan nämnt har polisens Sig ett galet tryck på 5-6 kg på double-action. En liten tjej med små händer kommer inte orka detta. Vilket förövrigt är märkligt då könet ju är en social konstruktion. Hursomhelst så är det ett bevis på att rekyteringen fortsätter fallera. Simprovet under utbildningen som gör de flesta rejält trötta är med borttaget. Man kan undra varför.

   Radera
 12. Dialog-, saft-o-bulle- samt halalkorvs-poliser behöver väl inte någon "preussisk" disciplin eller fys-krav... ?
  Eller ?

  https://www.youtube.com/watch?v=VN0evqOESFM&list=RDMMVN0evqOESFM

  SvaraRadera
 13. Enligt en polis i ORTEN i Tokholm är det bara en tidsfråga innan buset "på lek" beskjuter "AINA" och annan blåsljuspersonal med Kalasjnikovs istället för att kasta sten på dem...

  New York Times 180303

  "...“I think we’re going to see, if we don’t stop it, more drive-by shootings with Kalashnikovs and hand grenades,” he said. “They throw rocks and bottles at our cars, and they trick us in an ambush. When will it happen that they ambush us with Kalashnikovs? It’s coming.”.

  https://www.nytimes.com/2018/03/03/world/europe/sweden-crime-immigration-hand-grenades.html?smid=fb-share

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag sker. Inte för att polisen/enskilda poliser förtjänar det, men för att det förmodligen är enda sättet att få de som är ytterst ansvariga skall göra något som verkligen åtgärdar problemen som kommer av bristfällig integration. Skitstormen kommer bli orkanliknande

   Radera
  2. alltså. Jag önskar inte att det sker såklart men i förlängningen måste något radikalt hända när det gäller situationen innan det kommer bli bättre.

   Radera
  3. Det stämmer att detta är något polsier bara väntar på. Det kommer.

   Radera
 14. Om poliserna inte kan hantera avtryckaren undrar jag hur de skall orka misshandla oskyldiga och ta emot mutor? Eller är det tanken?

  SvaraRadera
 15. Polisen och hela samhället ligger under press från det otroligt escalerand våldet i samhället. Våldtäkter, mord, våld och rån har stigit till otroliga nivåer, för Svenska mått mätt. Eliten har ljugit under alla år. Ni vet, när antalet våldtäkter går upp, beror det på "anmälningsgraden". När folk blir ihjälskjutna av ak-47'or på gator heter det "gängmedlemmar". Polisstatiomer blir uppsprängda och sönderskjutna. Vittnen med familjer blir ihjälhackade till små tärningar. När man som polis ser verkligheten och att politiker skiter i utvecklingen eller bara ljuger "inga problem", klart man slutar med skitjobbet. Uppklaringsprocenten är otroligt låga. Alla mord, nästan inga uppklarade. Man ger inte heller ut signalament på brottslingarna, vilket bidrar till den låga uppklarandeprocenten.
  Fler poliser slutar än som nyanställds:
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/pwP7G/fler-poliser-slutar-an-vad-som-nyanstalls
  Omorganisation:
  http://www.st.nu/opinion/debatt/polisforbundets-ordforande-mattet-ar-ragat-nu-har-jag-gjort-mitt-som-polis
  Våldet:
  https://www.newsner.com/nyheter/polisen-patrik-sager-upp-sig-efter-9-ar-jag-skams-och-har-trottnat/

  Utvecklingen har pågått i 20 år och blir konstant värre. Rikspolitikerna vill tydligen ha denna utveckling då man inte gjort ett skit under alla år.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen i Belgrad i Serbien skulle INTE tolerera att någon ens pekade finger åt dem!
   Jag har skrivit det förr men när jag 2016 satt på ett kafe på Terazija (stora fina huvudgatan i Belgrad) så hade det varit fotbollsderby mellan "Röda Stjärnan" och "Partizan". Ett av det förlorande lagets supporterklubbar skrek ut sin ilska när de marscherade förbi men bevakades av svartklädda poliser med Kalasjnikov, hundar med munkorg, rytteri och svarta uniformer. Efter 15 min var det hela över och inte en plantering hade förstörts eller välts trots att supporterna var av typen "gopnik"...

   En annan värld , en annan ordning men ändå så nära!

   Radera
  2. Det onekligen svårt att hålla med signaturen Spartacus när denne målar en sådan mörka bild av våldssituationen i Sverige. Sedan 2012 har antalet offer för mord och dråp ökat från 88 till 106 vilket naturligtvis är mycket olyckligt.
   I ett längre perspektiv blir dock bilden av den grova våldsbrottsligheten annorlunda. 2007 registrerades 111 offer för dödligt våld vilket är lite mer än 2016 men då skall man betänka att Sveriges befolkning också ökat med nästan en halv miljon under perioden.

   Faktum är att i början av 1990-talet så föll ungefär lika många människor offer för dödligt våld som 2016 men under under det gångna kvartsseklet så har antalet offer varierat. Det blir alltså svårt att tala om en skenande våldsspiral med de siffrorna i åtanke.

   Den som läser Hanne Kjöllers utmärkta reportage bok "En svensk tiger" får också lite perspektiv på de problem inom poliskåren som försvårar myndighetens förmåga att skydda medborgarna och lösa brott.

   Radera
  3. @Olle,man ska var noga med fakta och dödsskjutningar har tredubblats senaste åren. Och dessa finns inte med i din statistik. . Och behandlade i slutenvård för skottskador har tredubblats sen 2007 enligt BRÅ. Så nog är polisen under press.

   Radera
  4. Ja, dödsskjutningarna är ett växande problem.

   42 personer dog år 2017, 17 pers 2011 och 17 pers 2012. Inte alls bra, givetvis.

   Samtidigt är det också sant som Olle säger. Ser man till den totala mängden dödligt våld, så är siffran platt sedan lång tid tillbaka. Den borde givetvis sjunka över tiden, men i Sverige har den varit platt.

   Ofta använder man förstås 2012 som bas om man has som agenda att visa att allt går åt helvete, för det är nämligen det året i modern tid som haft absolut lägst mord.

   Mer data finns hos BRÅs sammanfattning över dödligt våld 2016.

   Bedöm själva:

   Sid 11 BRÅ (har bara klippt in totalsiffran):

   Konstaterade fall av anmält dödligt våld totalt och per 100 000 i befolkningen, åren 2002–2016:

   2002 -- 98
   2003 -- 81
   2004 -- 102
   2005 -- 83
   2006 -- 91
   2007 -- 111
   2008 -- 82
   2009 -- 93
   2010 -- 91
   2011 -- 81
   2012 -- 68
   2013 -- 87
   2014 -- 87
   2015 -- 112
   2016 -- 106

   I debatten ser det ut som om det dödliga våldet skenar och morden ökar dramatiskt, men så är det alltså inte alls om man ser till statistiken sedan 90-talet.

   Radera
  5. Jag säger inte heller att den fullständigt skenar men ändå en mkt farlig utveckling med det eskalerande vapenvåldet och gängkriminaliteten.
   Observera att den statistik du anför är "konstaterat våld" vilket gör den ytterligt osäker. Ett bättre mått, då vi bl.a vet svårigheten med vittnesutsagor vid skjutningar är BRÅ:s "Anmälda fall av fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång":
   2007 258
   2017 350 (minst)
   Dvs en ökning med 35 %.

   Men man iofs alltid ta till klyschan " Anmälningsbenägenheten har ökat".
   Dessutom har sjukvården trots allt blivit duktigare på att få folk att överleva skottskador idag än för exempelvis 20 år sedan.

   Radera
  6. Det finns flera mått i BRÅs rapport, ta sidan 12 som exempel.

   Det är ett problem med att använda sig av anmälda brott då den varierar mer än konstaterat våld.

   Radera
 16. Förmågan att rädda liv har också ökat avsevärt under aktuell tidsperiod, dvs chansen att överleva vid livshotande skada har ökat. Fler överlever = det dödliga våldet ökar inte så mycket.

  SvaraRadera
 17. Var det någon som trodde på den där artikeln?
  (9 miljoner svenskar viftar frenetiskt)

  SvaraRadera