Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-08 12:45

Polisstudent: SvD ljuger om polisskolan och fyskraven - fake news

En polisstudent påtalar att Svenska Dagbladet far med osanning eller rent av direkta lögner om slopade fyskrav och körkortskrav på polisutbildningen. Ingen student ska ha slutat utbildningen på grund av att de inte kan avfyra ett tjänstevapen enligt vapeninstruktörerna.
Glock. Inte polisens tjänstevapen. Arkivbild tagen på Armémuseum. Visar inte aktuell situation på polishögskolan.

Enligt en student på polishögskolan ägnar sig SvD åt fake news kring påståenden om slopade fysiska krav för att gå polisutbildningen. Ingen elev ska ha kickats från utbildningen för att de inte orkar avfyra ett tjänstevapen och studenterna har inte hört talas om det som skrivs i SvD:s artikel.

Polisaspiranten vid polishögskolan i det utpekade Växjö skriver:
"Jag vill i egenskap av student på påtalad utbildning och berörd kull påpeka att SvD:s artikel i ämnet är full av "intressanta" påståenden. 
Inte bara har ingen polisstudent enligt vapeninstruktör avskiljts från utbildningen av anledning att denne inte kunnat avfyra sitt tjänstevapen (för övrigt skulle detta föranlett en veritabel ryktesstorm - vi som studenter anade alltså tidigt oråd), även påståendet att den fysiska kravprofilen skulle vara förändrad eller borttagen samt att B-körkort inte längre är ett krav är direkt felaktiga. Vidare kan jag informera att jag har sett en tjej på 150cm som väger under 60kg avfyra sitt tjänstevapen utan problem, jag tror därmed inte det är fysiskt möjligt att om du har normal fysisk förmåga misslyckas med att avfyra, antagligen reder även ett barn ut uppgiften.

Hur SvD:s journalist fått ihop sin artikel är ett mysterium. Antingen är det frågan om direkt läsarfiske (clickbait) där journalisten medvetet förvränger fakta eller så är personen grovt begåvningsutmanad och har alltså misstolkat någon information så pass grovt att denne skapat fake news.
Fyskraven och gemene students faktiska sammanvägda fysiska kapacitet är vid polisutbildningen avsevärt högre* än vad jag sett på pansarskytte i Försvarsmakten.
Det är mycket tråkigt att lögner får spridas oemotsagda och bli till vedertagen kunskap.

*Med undantaget att lägsta nivån i Försvarsmakten är befattningsspecifik, dvs. trossen är likvärdig lägsta nivå med de polisstudenter som ligger i underkant. Däremot är nivån högre vid skyttetäterna då detta är ett krav."
Frågan landar således i varför SvD skrivit den artikel man gjorde.

Beskedet från studenten är alltså att de fysiska kraven kvarstår, liksom kraven på körkort.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. En snabb koll på polisens hemsida säger ju att SvD knappast har lagt ner så mycket arbete på att kontrollera informationen.

  https://polisen.se/om-polisen/bli-polis/ansoka-till-polisutbildningen/antagningskrav-till-polisutbildningen/

  SvaraRadera
 2. Utmärkt att du tar upp en uppföljning.

  Gissar att det säger en hel del om SvD:s reporter (och en del andra), man tror vad man vill tro numera. Låter det roligt och nervärderar en grupp man är skeptisk till, tycks kritiskt tänkande inte ligga högt i prioritet.

  Så att folk inte känner sig träffade, gissar att en hel del precis som jag undrade hur stor den fjädern var som sen blev artikelns höna, men som sagt skratta åt polisen är kul.

  Om någon med info kan gissa vad som låg bakom artikeln, måste ju rimligen funnits någonting, hade det ju varit väldigt intressant att veta.

  Du skulle ju kunna slänga iväg ett mail till reportern och fråga om han kände för att förklara sig. Man vet ju aldrig, kanske har han ett uns anständighet och svarar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem 17 läser MSM numer ?
   Vill man veta sanningen så håller man sig till de alternativa som är direkt beroende av att INTE ljuga för att få behålla sin läsarskara !
   Exakt vilka sidor det är kan ta lite tid att märka , men de finns i flertal ! ! !

   Radera
 3. Trist att SvD sprider fake news, men det var länge sen jag litade på mainstream meda. Även om SvDs artikel är fake så tycker jag att ifall en en 150 cm lång tjej, på 60 kg är antagen på polisutbildningen så talar det sitt tydliga språk om vilken nivå vissa av våra blivande "poliser" ligger på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står ingenstans att TJEJEN (=flicka, barn) är polisstudent.

   Radera
  2. "avfyra sitt tjänstevapen"

   så då skulle hon vara färdig polis

   Radera
  3. Kommer alltid finnas busar som är större, starkare, elakare än slumpvis utvald polis. Det är därför det är så bra att polisen har pistol och busen inte har det (enligt lag), samt att poliserna i teorin alltid kan bli fler än busarna via förstärkning.

   Radera
  4. Cornucopia? Då har hon ju en gång blivit antagen.

   Och varför litar vi på en enskild student som verkar extremt pk? Det är fakta de fysiska kraven dragits ner enormt de senaste 15 åren.

   Radera
  5. Patrik Leed. På viljet sett verkar studenten vara ”extremt pk”?
   Är det att dennes bild av polisskolans elever inte passar in med din bild eller är det att hen hävdar att en tjej kan avfyra ett tjänstevapen (hemska tanke)?

   Radera
  6. Pastorn

   Folk som ljuger om att det inte skulle ha införts förändrade fyskrav brukar tillhöra folk som är extremt PK. Först särbehandlade man och sänkte för enbart kvinnor, det är en gammal nyhet.

   Radera
 4. Hur många miljoner av skattemedel var det nu Vinnova skulle stödja bland annat SvD med för att motarbeta och avslöja fake-news?

  SvaraRadera
 5. Det är som vanligt alltså. En falsk fjäder i SvD gjorde till en stor höna av bloggförfattaren som sen blev en dinosaurie i kommentarsfälten. Alla led är nöjda över att få sin egna skruvade världsbild bekräftad.

  Några intressanta steg från SvDs fjäder till bloggförfattarens höna:
  SvD skriver: ”Det är fortfarande samma krav när det gäller muskelstyrka och kondition, enligt Rekryteringsmyndigheten, men testmetoderna har förändrats och ett smalare spektra av personens fysik testas idag än tidigare.”
  Blir hos bloggförfattaren: ”krav på fysik har slopats”
  SvD skriver: ” Bland annat har några studenter inte nått kursmålen inom vapenhantering.”
  Blir hos bloggförfattaren: ” Ett okänt antal studenter på Polishögskolan har nu kuggats eftersom de inte ens orkade avfyra en pistol.”
  SvD skriver ” Tidigare krävdes en fyra för att komma in på polisutbildningen.”
  Blir hos bloggförfattaren ” Tidigare krav har varit att man åtminstone ska vara normalutmanad och klara fem eller högre på begåvning.”

  Steg för steg har alltså bloggförfattaren själv skruvat, skarvat och fantiserat ihop ett inlägg som inte ens har täckning i den artikel som refereras.
  Och när nu det visar sig att det var en del felaktigheter i SvDs ursprungsartikel, ja då pekar bloggförfattaren finger på SvD och skriker ”Fake News”. Lite självreflektion kring det egna ansvaret för att ha skarvat och fabulerat kanske vore på sin plats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du ny på bloggen? Lars/Cornu är en hycklare i världsklass och har varit sådan under lång tid. Det är standard att han läser en artikel och sen skriver ett inlägg som förvränger det mesta som står i artikeln. När detta påpekas så framhåller han att detta är en blogg med hans personliga reflektioner, att han är en provokatör osv osv.

   Denna blogg är ingen seriös källa till information om någon nu har fått för sig det. Det var många år sen jag vågade referera hit och ändå framstå som trovärdig.

   Ta bloggen för vad det är, en inblick i Lars Wilderängs skruvade värld. Mycket intressant läsning men den är inte alltid förankrad i verkligheten.

   Radera
  2. Tack Jonas! En gissning är att polisstudenten dessutom bara läst bloggen å inte själva artikeln.

   Wolfser fyllde ju även i med den halvviktiga detaljen att det handlade om 1 hand.... och då handlar det ju inte om att maxtesta fingret på 5,6 kg (elelr vad det nu landade på i förra tråden) utan du ska kunna sikta lite också...

   Radera
  3. Det var det bästa jag läst på länge, Jonas. Mycket som skrivs på bloggen är intressant och bra diskussionsunderlag, men just skarvandet och extrapolerandet är ibland väldigt märkligt.

   Radera
 6. Jag misstänkte att detta när jag i samband med den andra artikeln när denna artikel hittades:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article18066570.ab

  Artikeln är från 2013 och handlar ungefär om samma sak.

  Från den nya artikeln finns det ju en namngiven person på Polishögskolan utpekad som påstår att elever blivit avförda från utbildningen för att de inte orkar avfyra sitt tjänstevapen med vardera hand.

  "Ola Kronkvist påpekar att polisstudenterna idag också behöver klara att avfyra ett vapen med både höger och vänster hand och att det är när avfyring ska ske kontrollerat med fel hand de stora problemen uppstår."

  SvaraRadera
 7. Frågan är varför bloggen okritiskt/onyanserat sprider fake news och vinklade budskap. Gäller inte bara denna artikel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars/Cornu är en form av lobbyist, det är väl uppenbart? Tidigare har han påstått att han är politiskt obunden men det kan nog vilken tänkande människa som helst se att han inte är och har aldrig varit.

   Jag gillar den här bloggen ändå, bästa kommentarsfältet jag lyckats hitta och som MÖP så uppskattar jag att han bjuder in oss läsare bakom kulisserna eftersom han, som "expert" och författare, har tillträde dit vanligt folk oftast inte är välkomna. Resten får man ta med en nypa salt som allt annat skit man läser på nätet.

   Radera
  2. Politiskt obunden är jag. Jag är ej med i något parti. Jag stöder inget parti, är alltid emot regeringen oavsett vilka partier som sitter i den. Jag får ej betalt av något politiskt parti.

   Radera
  3. Fast du gillar av någon anledning att lyfta upp pyttepartiet "Medborgerlig samling" när tillfälle bjuds. Varför?

   Radera
  4. Daniel, lobbyist vete fan. Mer en provokatör utan mål och mening, annat än möjligtvis klick och (kul)spruta

   Radera
  5. Att skruva det lite till gör det hela mer påtagligt och exponerar något viktigt. Antingen är det polisen som är illa ute, eller så är det SvD som är illa ute och fabulerar ihop fake news. Jag tror på det senare. SvD är desperata att skaffa nya "läsare" och triangulerar nu i grumliga sensationsvatten.

   Radera
 8. Frågan är väl lite varför det blivit så, och om det fanns en bakomliggande orsak än dålig research, klantighet eller dylikt.

  SvaraRadera
 9. En av mina klubbkamrater är en 13-årig flicka som skjuter IPSC. Visst är det svårare att göra en korrekt avfyrning med svag hand, men det går att lära sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehh, tävlar hon i IPSC trots att man ska vara 18..? Är det i Malmö.. lite sådär inofficiellt?

   Radera
  2. Nej hon tävlar inte ännu. Hurså?

   Radera
  3. Hon lär ha problem med polisens sig sauer i double action.

   Radera
 10. Hahaha trollen försöker minska bloggarens trovärdighet, så genomskinligt :-). Sorry boys er svenska är inte bra nog! Räcker inte med ett svenskklingande namn typ Johansson!

  SvaraRadera
 11. SVDs desinformatörer och påverkansoperatörer är förmodligen styrda av ryssen. Att nyttiga idioter sprider rykten vidare för att undergräva allmänhetens förtroende för polisen är väntat. Det kommer att bli smutsigt...

  SvaraRadera
 12. Fyskraven har sänkts. Tidigare simprovet på skolan har tagits bort. I Växjö har man ett nytt, som är avsevärt enklare. Om Umeå och Södertörn har skapat nytt prov eller skippat helt vet jag ej, men de har ej det gamla. Det gamla var krävande, därav att det är bortttaget.

  Gällande (Stockholm) Södertörn så har de ej motsvarande hinderbanan som man hade på Sörentorp. Den var ett krav för att bli godkänd.

  Gällande antagningskrav så är löpningen borta. Nu cykel istället. Detta skall märkas tydligt på fyskvaliten enligt polislärare jag talat med.

  Fyskraven har sänkts. Det märks. Sen kan polisstudenten säga vad denna / denne vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Simprovet på Södertörn borttaget på grund av att man inte kunde garantera separata badtider för flickor respektive pojkar?

   Radera
  2. "Simkunnig
   Du ska kunna simma 150 meter bröstsim, 25 meter ryggsim utan armtag och hämta en docka från 1,5 meters djup som ska bogseras 10 meter med dockans "ansikte" ovanför vattenytan. De tre momenten ska genomföras i en följd utan uppehåll inom 10 minuter. Momentet med bröstsim får ta max 6 minuter. Klarar du att simma 150 meter bröstsim på kortare tid än 6 minuter får du alltså längre tid på dig att genomföra ryggsim och livräddningsmomentet. Om du blir kallad till prövning måste du ha med dig en blankett som intygar att du uppfyller kraven."

   Radera
  3. Sjunkbomben, det du citerar är bara krav för att bli antagen och som det varit länge. Har inget som helst att göra med det simprov man hade på skolan tidigare som var något helt annat.

   Radera
 13. Polismyndigheten har publicerat en kommentar till artikeln
  https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/mars/om-kraven-for-att-bli-polis/

  SvaraRadera
 14. Att hävda att polisen har högre krav en pansarskytte är ju komiskt, delvis för det är falsk(kräver högre krav att bli GRG Ladd) samt för det är så tragiskt att det är så.

  Skulle vilja se en polis klara fälttest och de fysiska kraven som FM har. De poliser jag har jobbat med civilt eller umgåts med är blandade. Endel är småtjejer som väger under 60kg och är långsmala.

  Skulle villja se dom bråkstakar som får en PSK grupp att backa undan.

  SvaraRadera