Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-14 16:30

Lifehack: Strumprotation

Det var dags att rotera bort mina strumpor och idag anlände den nya laddningen, och alla de gamla kasserades vilket senast var ca 2.5 år sedan.
24 nya identiska par svarta strumpor på plats i garderoben.
Som tidigare redovisat är en av mina lifehacks att bara ha en sorts identiska strumpor, som köps in samtidigt och sedan slängs samtidigt när de blivit för slitna. 

Sagt och gjort var det nu dags igen och jag beställde 24 par svarta bomullsstrumpor från Dressman. De anlände idag och alla de gamla kasserades därmed oavsett aktuellt skick. Någonstans efter två år börjar de bli i för dåligt skick givet detta totala antalet och till slut får man nog och helt enkelt roterar.

Genom att ha identiska strumpor inköpta samtidigt minimeras tiden det tar att para ihop dem, om man så alls behöver para ihop strumporna. Eftersom de är identiska så är det annars bara att lägga dem i samma låda osorterade och ta två varje gång man byter strumpor. Själv parar jag dock ihop dem vilket tar minimalt med tid.

Som standardprodukt är de förstås beställda online, för att minimera tidsåtgången. Varför lägga någon timme på att handla en standardprodukt med känd kvalitet och storlek? Livslängden bör för övrigt stå i proportion till antalet - vill man handla mer sällan kan man förstås ha fler än 24. Då jag själv ibland tvättar mer sällan än två veckor behöver jag ha fler än 14 och de kom i åttapack, så det fick bli 24 stycken.

Sedan är det förstås en fördel att vara författare. Jag behöver ju bara jeans och svarta polotröjor, så klädvalet är ju i övrigt rätt enkelt även på den fronten vilket också minskar tidsåtgång på meningslösa prioriteringar kring kläder - både i inköp och klädval för dagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Sen jag började med strumpor i merinoull får jag ångest bara av tanken på bomullsstrumpor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa bambustrumpor! Rekommenderas!

   Radera
  2. Jag använder bambustrumpor. Funkar riktigt bra på mina svettiga fötter

   Radera
  3. Finns billiga på Ge-Kås i Ullared!
   Perfekta vid fysisk aktivitet etc.
   :-D

   Radera
  4. Har också nyligen börjat med bambustrumpor. Fungerar väldigt bra då jag också har en tendens att bli svettig i skon.

   Radera
 2. Trodde bloggarskrället föredrog tunna ullstrumpor. Upplever dem överlägsna i de flesta aspekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Så nu har du ställt nästa strumpalarm på september 2020?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tills dess förväntar han sig att samhället krashat och han lärt sig göra egna av ull.

   Radera
 4. Men visst är det skillnad i kvalitet på olika strumpor? Jag upplever i alla fall att livslängden varierar kraftigt, men har inte bemödat mig om att undersöka vilka som är mest prisvärda.

  Av denna anledning kommer jag inte till skott och beställer en stor laddning strumpor. Jag kan ju begå ett misstag och köpa på mig en stor ansamling strumpor av undermålig kvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Ditt bästa inlägg på åratal, Cornu! 😀

  SvaraRadera
 6. Jag kör på woolpower. Dyrt men fantastisk kvalité. Återfår formen efter tvätt trots att vi som använder dem har storlekar mellan 36 och 44. Nöts ej i hälen. Köper både tunna och vintermodell. Förvaras i varsin låda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Woolpower var bra tidigare, men de senaste har efter ett tag brustit i väven vid påtagandet. Och helt plötsligt sitter man där på morgonen med en naken häl...

   Radera
  2. Jag köpte två stycken trepack Woolpower på Naturkompaniet 2012 och har använt dem som vinter/kängstrumpor innanför mina raggsockor. Jag har fortfarande kvar två par av dessa sex år senare, tror bestämt att jag ska skaffa ett par trepack till.

   Radera
 7. Jag köper svarta tunna klassiska ylleknästrumpor från Bleu Foret. De går att ha året runt, med undantag för när det är sandalväder. De tappar aldrig färgen, så det spelar ingen roll om jag parar nya strumpor med gamla. Utnötta strumpor kastas, och nya fylls på vid behov.

  SvaraRadera
 8. Suck. Ännu en modeblogg :-)

  Jag kör gratisstrumpor från flyget, flyger man tillräckligt ofta i buisness så blir det några stycken. Gratis är gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligare med pyjamas från 1:a. Sockarna från business är inget vidare.

   Radera
  2. Testat 1:a klass pyjan såklart, men tycker strumpor funkar bättre på fötterna. Jag tycker att mina är riktigt sköna, håller lite kortare än köpesockor, men det är ju bara att boka en ny resa. Du kanske åker med ett snålt bolag? Var nåt bolag som köpte uniformer som kliade och gav eksem, sammma?

   Radera
  3. Jag vet inte om Lufthansas uniformer kliar.

   Radera
  4. Tror det var AA så du är nog safe :-)

   Radera
 9. Festligt. Jag trodde tidigare (lite naivt, medges) att jag var den ende som gjorde så här. Nu visar det sig att vi är en hel folkrörelse som köper två tjog strumpor i samma färg på en gång för att slippa sortera.

  SvaraRadera
 10. Hmm, brukar också köpa samma sockar men kastar aldrig bort de som är hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, varför kasta bort saker som är hela och fungerar?
   Slöseri med både pengar och resurser

   Yllestrumpor har jag lärt mig stoppa själv ! :-)

   Radera
 11. Nej det är väl bekymret. Ska man kasta hela paret när det är hål på tån på ena sockan? Tur att det finns stora frågor man kan sätta tänderna i.

  SvaraRadera
 12. Så gör jag med. Jag anade redan att du gör så också. Detta finns med i din bok Höstsol.

  SvaraRadera
 13. Synd att du blev författare istället för ingenjör, annars hade du klarat dig med 16 här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Då jag själv ibland tvättar mer sällan än två veckor " Det går alltså mer än 14 dagar mellan tvättarna. Det betyder säkert inte 1 dag över två veckor. Man behöver ett par på sig under tiden tvätten går också.

   Radera
 14. På vinden förvarar Ebba sina strumpor osorterade i en korg. 7 vita och 6 svarta. En dag när hon ska gå upp och hämta ett par så har lampan gått sönder så att hon inte kan se färgerna. Hur många strumpor måste hon då ta med sig ner för att få med sig ett par av samma färg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga eftersom hon redan har ett par på sina fötter när hon går upp?

   Annars ser det ju ut som att hon skulle behöva plocka åt sig 7 vita och 1 svart för att få ihop det med maximal otur. Men jag hade nog tagit 4 stycken borde räcka..

   Radera
  2. Tre stycken är rätt. Då får hon alltid med sig minst två stycken av samma färg.

   Radera
 15. Jag är förvånad. Trodde Cornu var en gentleman och som sådan bara hade svarat strumpor på begravning.

  Förutom färgen är det dock en föredömlig metod att hantera strumpfrågan.

  Vad beträffar kvalitet gjorde jag ett storskaletest för några år sedan (knälånga, mörkgråa, ull) och kom fram till att Falke var bäst. Men det var ett tag sedan.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. I alla fall någon som reagerade. Strumpa matchas byxa och svart bärs på begravningar. Sen gammalt.

   Radera
  2. Svart kan man bära om man har sorg eller bara för att man gillar att klä sig i svart. Svart är OK vid så gott som alla tillfällen.

   Radera
 16. För mig känns det som ett överkrav att inte kunna ha samma par mer än en dag såvida du inte är på fotmarsch då du har det andra paret i byxlinningen eller runt halsen och byter regelbundet vid rasterna. Tvättar strumporna gör du under din eldpost vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid "kontorsbruk" bytes strumpor var 2 eller var 3:e dag!
   Vid "fältbruk" varje dag

   Radera
 17. Vad trevligt att höra att man inte är ensam, har gjort så i 20 år, brukar köpa 50-70 par och öppna hälften så det tar några år innan det är dags att rotera. Har kastat massor trasiga senaste månaderna av den första halvan så dags att gå in på andra halvan av senaste inköpet. Den sista laddningen köptes för några år sedan på Citygross.

  SvaraRadera
 18. Det finns säkert en diagnos på detta men jag får erkänna att jag kör så själv med.
  Kastar dock bara trasiga strumpor, orkar inte hålla koll på datum på dem.

  Man kan köpa 24 pack med svarta T-shirts utan tryck också - just saying. ;)

  SvaraRadera
 19. Kasta sånt som är helt?!

  SvaraRadera
 20. Jag får bara det till 23 par på bilden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men han har väl det 24:e paret på fötterna när han tog bilden?

   Radera
  2. De är offrade til strumpguden på hans altare (också känt som tvättmaskinen)

   Radera
 21. Jag har gjort precis samma sak i 20+ år, både med strumpor, t-shirtar och kalsonger. Trasiga slänges direkt. När de börjar kännas nötta eller är på annat sätt dags för nytt så slänger jag helt enkelt allt och börjar om. Inte nödvändigtvis med exakt samma märke och modell som tidigare.

  SvaraRadera
 22. Jag är för fåfäng för att hålla mig till en typ av strumpor. Bra lifehack dock.
  Håller med de som lyft fram WoolPower, bra produkter, rekommenderar deras underställ, sydda i Östersund. Bambu-strumpor och Falke är också bra skit.

  SvaraRadera
 23. Köper strumpor i flerpack på Ge-Kås i Ullared!
  14 par brukar räcka två år och alla är svarta med resp. 7 olika färger för veckans dagar.
  Tvättar dem för hand i två och vatten vilket medför att de håller längre.

  Torktumlar INTE mina kläder! Drar oerhörda mängder med energi och sliter ävenså mycket hårt på kläderna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbar du som PR-konsult åt Ge-Kås?
   Om inte annat tycker jag att det är hög tid att du får ett eget program på Femman Ullared.
   Bengt shoppar. Bengt tvättar för hand. Bengt stoppar strumpor. Bengt talar om verklighetens folk som inte torktumlar.

   Radera
  2. Tror jag skall köpa upp ett större lager av strumpor och tvål att ha att sälja / byta med något annat när apokalypsen kommer...

   Rena nya fräscha strumpor torde vara mer än guld värt då.. :-)

   Radera
  3. För den som vill "fördjupa" sig i hur man sparar både pengar och resurser finns denna länk..

   https://webb-tv.nu/superspararna-kanal-5-play/

   Radera
 24. Bra där, man behöver göra strump-reset ibland. Speciellt om man har barn. Men... trots att man inköper till synes identiska strumpor, så blir det likförbannat "fifty shades of grey" i strumplådan, några tvättar senare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, skönt att du kom ut som en surgubbe så slapp jag göra det.
   Identiska strumporstrategin fungerar inte, det är max ett par av varjestrategin som är den rätta. Hälsningar Mr Besserwisser.

   Radera
 25. Lars W.
  Lifehack nr 2 kan väl handla om energikällor?
  Kom hem och bergvärmen hade lagt av. Däremot snurrade luftvärmepumpen på utan problem så det var varmt i huset iaf. Sensmoral. Var aldrig beroende av endast en energikälla. Samt det enkla faktum att ett hus utan eldstad är en onödigt hög risk. 3 källor är ett minimum inför zombieinvasion.

  SvaraRadera
 26. Tur man bor på ett ställe där strumpor mycket sällan används. Har inte behövt köpa nya de senaste 15 åren. Men om jag har strumpor på så det självklar ull som gäller. Bomull är hemskt.

  SvaraRadera
 27. Som flera andra här förstår jag inte vitsen med att kasta bort hela strumpor. Jag kör också med identiska strumpor, och kastar bort dem när nån fått ett hål eller gått sönder på annat sätt. Sedan köper jag ett gäng nya när antalet strumpor blir för litet. Då slipper jag håll koll på datum också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter 2.5 år och ca 65 tvättar har dels ett antal av dem gått sönder och antalet minskat, och resten är i ett skick som gör att det är ett skämt att kalla dem "hela strumpor" även om de inte är hål i dem. T ex kan de helt tappat elasticiteten.

   Radera
  2. Ok. Ett annat argument som jag precis kom att tänka på är att företagen förändrar sina produkter hela tiden, så även om man köper strumpor av samma färg och storlek från samma företag så kanske de är så pass annorlunda att man inte vill para ihop dem med de existerade strumporna.

   Radera
 28. Hur löser man problemet med att vissa strumpor kommer att tvättas oftare än andra och därmed tappa färgen fortare? Jag har funderat på att köpa 10 par och ALLTID tvätta SAMTLIGA. problemet är ju att resten av familjen måste anpassa sig efter mina strumpor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har löst det problemet genom att lägga strumporna i två olika högar. När nytvättade strumpor kommer in lägger jag dem i en egen hög, sedan ser jag till att använda alla strumporna i den andra högen först innan jag börjar använda dessa.

   Radera
  2. Helt riktigt. Har två hyllor strumpor. Ena är de senast tvättade. Från de plockar man först när den andra hyllan är tom.

   Radera