Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-03-22 21:53

JO-anmälan mot Försvarsmakten - förband straffar officer på Twitter

I nya Officerstidningen avslöjas att justitieombudsmannen utreder Försvarsmakten efter att en officer utsatts för repressalier från sitt förbands chefer sedan han deltagit i allmän försvarsdebatt på Twitter. Officeren har inte skrivit om något hemligt och inte heller något om det egna förbandet.
Stridsvagn S har inget med det hela att göra. 
Officeren ska ha kallats in till sina förbandschefer för att ha deltagit i det offentliga samtalet och försvarsdebatten på Twitter. Han konfronterades med detta. Officerstidningen skriver:
"Inläggen innehöll inte några uppgif­ ter som omfattades av sekretess och rörde inte det specifika förbandet ifrå­ga. Men cheferna sa att de kände att de inte längre kunde lita på Gustav på grund av de åsikter han uttryckt i soci­ala medier.[...]Efter mötet blev han fråntagen sina arbetsuppgifter och till­ gången till de produktionssystem som han vanligen arbetar i ef­ tersom cheferna ska ha uttryckt att de inte längre hade förtroende för honom."
Andra åtgärder är att officeren ska utredas i en säkerhetsprövning av Must, och officeren med runt tio år i yrket misstänker att hans militära karriär nu är över. Han ska ha följt handboken för sociala medier, och inte skrivit något hemligt och inte heller om sin tjänst eller sitt eget förband.

JO har påbörjat en granskning om Försvarsmakten bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen, men Försvarsmakten har fått anstånd med att bemöta anklagelserna till i april.

Det verkar ha hänt en del kring öppenheten inom Försvarsmakten sedan förre kommunikationsdirektören slutade 2015. Återstår att se vad nästa steg blir nu när nuvarande kommunikationsdirektör slutar sin tjänst nästa vecka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Är det någon som är förvånad?

  SvaraRadera
 2. "Återstår att se vad nästa steg blir nu när nuvarande kommunikationsdirektör slutar sin tjänst nästa vecka."
  Vanligtvis välunderrättade källor anger att Maria Zakharova ska vara aktuell för tjänsten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!
   Hon ska bara byta efternamn först - Silfwersporre eller något annat typiskt svenskt...

   Radera
 3. Vad är det han har twittrat om då? Ifall det inte finns några "förmildrande omständigheter" för FM som inte framkommer här så är det ju en tragisk inställning som arbetsgivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ledtråd ges tydligen i Officerstidningen:

   "Han tar upp mobiltelefonen och visar två av de tweets som hans chefer hade åsikter om. Det ena inlägget består av kritik mot väntetiderna på förrådet, det andra är en kommentar om en upphandling hos Försvarets materielverk."

   Man tar sig för pannan....

   Radera
 4. tyvärr har takhöjden minskat i FM det senaste decenniet. Det är katastrof för förtroendet att detta kan hända

  SvaraRadera
 5. Finns det tvitterinfo som inte filtrerats genom en journalist?

  SvaraRadera
 6. Ge det ett halvår.
  De finns det ingen yttrandefrihetslag som officern kan bryta mot.
  Då gäller bara skjut, gräv, tig.

  SvaraRadera
 7. Det är bara i Sverige allt är hemligt och nojjigt, det som i övriga världen går att läsa på Google!

  SvaraRadera
 8. Varför debatterar man på twitter öht? 140 tecken rcäker ju inte till annat än "Din mamma" odyl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade du när de fördubblade antalet tecken för ett halvår sedan?

   För övrigt tycker jag att Hanif Bali borde få jobbet som twitterkommunikatör på försvarsmakten.

   Radera
  2. Ojdå, vilken skillnad, hela 280 tecken, så herr Trump inte behöver skriva ... lika ofta. medellängden på ord I engelska är 5 tecken, med skiljetecken så tar varje twittrat ord upp 6 tecken. Det innebär att ett kvitter blir ca 50 ord. Lågstadiebarn kan skriva längre och ofta på högre nivå än twitter.

   Radera
  3. TW är mer än 280 tecken text. Där postas länkar, bilder etc som ger mer. Det finns en del fyndiga oneliners men de flesta följer jag för länkarnas skull.

   Radera
  4. Jo, men det är fortfarande att det begränsade antalet tecken gör att ett begränsat meddelande vilket gynnar tweeter av kvällstidningslöpsedelkvalitet.

   Radera
 9. Är inte handboken för sociala medier just till för att kunna som FM-anställd delta på sociala medier och veta vad som gäller?

  SvaraRadera
 10. @cornu. Du kanske sett det här:

  För fyra år sedan skrev du att Filippa Reinfeldt tyckte det var häftigt att vi på NKS skulle kunna titta på personalen som sprang i korrioderna med de sjukaste patienterna, nu ska de tydligen köpa gardiner för 370 tkr så att det inte ska gå längre :(
  https://www.svd.se/nks-nya-extrakostnad-gardiner-for-370000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Mycket pengar, men är det dyrt? Det kan gå åt minst 2 personer per fönster (höga och stora). Gardiner är inte standardformat = extra kostnad.
   Exempel på priser finns här https://www.markispunkten.se/persienner_ca_prislista.htm, och med extra stora fönster kostar det från 1000 kr/fönster och uppåt.

   Radera
 11. S-vagnen, en sån finis <3

  SvaraRadera
 12. Man får inte vara duktigare än cheferna och ifrågasätta rena uppenbara tokigheter!
  Förekommer i alla organisationer...
  Die Partei hat immer recht!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge vi inte vet vad som skrevs och det faktum att MUST är inblandat så ska vi nog inte säga så mycket.

   Jag skulle vilja se vad officeraren skrivit på Twitter med tanke på de kraftiga åtgärder som försvarsmakten tagit.

   Radera
  2. Påsk-MUST eller Jul-MUST?

   Radera
 13. Lite mer I Officerstidningen, https://t.co/ii28uFpYbv?amp=1

  Verkar vara helt i linje med införandet av kommunism och övervakning samt tysta medborgarna. Garanterat Ryssarna...

  SvaraRadera
 14. "Det verkar ha hänt en del kring öppenheten inom Försvarsmakten sedan förre kommunikationsdirektören slutade 2015. Återstår att se vad nästa steg blir nu när nuvarande kommunikationsdirektör slutar sin tjänst nästa vecka."

  Det är ju lite tramsigt att skylla på kommunikationsdirektören. Det är ju ÖB som sätter takhöjden inom kåren inte någon direktör.

  SvaraRadera