Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2018-03-15 23:46

Jag donerade prispengarna från Stora Ljudbokspriset till Veteranförbundet och VRR

Ikväll höll jag en föreläsning för Fredsbaskrarna Sjuhärad, en förening i Veteranförbundet. På föreläsningen offentilggjorde jag att jag donerade prispengarna från Stora Ljudbokspriset till Fredsbaskrarna och Veteran Rapid Reaction (VRR) till minne av min far som tjänstgjorde som basker blå i den tredje svenska UNEF-bataljonen 1957.
Från föreläsningen. Min far Roland Olofsson som FN-soldat i Sinai 1957 på duken.
För mig var det lite överraskande att man inte bara fick äran, diplom och en staty för att vinna juryfinalen av Stora Ljudbokspriset. Det är inte varje dag man vinner 25 000:- kronor, och när jag väl läste det finstilta på diplomet så insåg jag direkt att jag ville skänka pengarna vidare. Jag har lite svårt att formulera detta, men till skillnad mot faktisk bokförsäljning så känns inte prispengar som något mitt eget arbete ligger bakom, oavsett hur välförtjänt många tycker att det är. Jag var nöjd, ärad och glad av att bara få en bit glas och pengarna kom som en överraskning senare. Att denna typ av priser kommer i form av skattefria stipendium understryker att det inte är en frukt av eget arbete.

Jag är själv emot bidrag och ersättning för att inte ha gjort något, men för frivillighet i givande. Så det är för mig helt naturligt att ge dessa prispengar vidare.

Passande nog höll jag ikväll en pro bono-föreläsning1. för Fredsbaskrarna Sjuhärad ikväll, så jag gav bort 15 000:- SEK till Sveriges Veteranförbund och Fredsbaskrarnas Gula Bandet. 5000:- SEK gavs till Veteran Rapid Reaction (VRR), i vilken jag redan är hedersmedlem. De sista 5 000:- kommer gå till det lokala civilsamhället i min by, i form av Sätila Byalag, för underhåll av den fantastiska bryggan på Sätila Sand.

Betalningarna har skett i mitt och min fars namn, då han tjänstgjorde i den tredje UNEF-bataljonen i Sinai 1957.


Betalningarna till VRR och Gula Bandet nedan. Sätila Byalag betalas senare, när vi fastställt vad pengarna ska gå till på bryggan.
Betalning Gula Bandet. 15000:- SEK är maxbeloppet för min Swish.

Betalning Gula Bandet.

1. Fredsbaskrarna Sjuhärad har insisterat på att betala mig reseersättning och en symbolisk summa, förutom att jag blev bjuden på middag. Ersättning förutsätter dock att jag faktiskt skickar en faktura. Naturligtvis kommer ingen faktura utgå, utan då är det bättre att någon annan föreläsare får de pengarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Mycket fint gjort, kommer göra skillnad. All heder åt dig Lars.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Vi tackar för din omtanke

  SvaraRadera
 3. Hedrar Dig (versalt för att uttrycka aktning, som man gjorde en gång i tiden. Så det så ...)!Q

  SvaraRadera
 4. Mycket bra!
  Äras den som äras bör.

  Tack alla veteraner för era insatser som jag och många med mig är tacksamma och stolta över.

  SvaraRadera
 5. Bra gjort, och tack!

  10x FMintBM

  SvaraRadera
 6. Mycket bra gjort.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 7. Mycket stort och fint gjort, och något som går rätt in i hjärtat hos alla veteraner. Fantastiskt!

  SvaraRadera
 8. Detta var fint att läsa Lars. Föredömligt gjort!

  SvaraRadera
 9. HEDER åt Dig Lars som framför TACK till våra veteraner på ett så bra sätt. Det vittnar om genuin känsla och omtanke.

  SvaraRadera
 10. Fast du var tvungen att berätta hur filantropisk du är. 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju tycka att det är berättigat att man berättar om det när man skänker mer pengar än genomsnittet till ädla ändamål. Om man gör det (berättar) sätter man ju ett exempel för övriga att följa.

   Personligen tycker jag det bara är bra om folk försöker bräcka varandra i att göra bra saker, föredrar det framför materiell statusjakt (finast bil, hus etc) alla dagar i veckan.

   Allt gott
   OT

   Radera
  2. Ja Jonas OT förklarar vikten av exempel. Du har säkert själv skänkt pengar till något eller hur? Men om det bara är mynt blir det lite pinsamt att nämna det. Fast många mynt från miljoner personer betyder också mycket.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera