Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-08 08:59

Hur mycket har lägenhetspriserna fallit i euro?

Den svenska kronan är som bekant en flytande valuta, och dess aktuella försvagning mot euron väcker frågan om dels hur hård prisnedgången på svenska lägenheter är i euron och dels om uppgången dämpats om man ser till den internationella världsvalutan?
Lägenhetspriserna i Stockholm i SEK och EUR (index) till och med januari. Data: Riksbanken och Valueguard
Ur ett internationellt perspektiv har de svenska bostadspriserna fallit hårdare när man mäter dem i världsvalutan euro istället för svenska kronor. Detta beror förstås på den stigande euron och försvagade kronan.

Tittar man på Stockholms lägenhetsprisindex HOXFLATSWE och internationell köpkraft i euro har priserna fallit från toppen med 12.6% i euro mot 9.7% i SEK. Tittar man hur kalendermässigt långt priserna fallit, så är de i svenska kronor tillbaka till juli 2015 i SEK och mars 2015 i euro.

Skillnad existerar, men oavsett är priserna i Stockholm tillbaka på 2015 års nivåer och nästan två års utveckling är utplånad. De som avser flytta utomlands tappar iaf mer i köpkraft om de ska sälja sin lägenhet.

Frågan blir huruvida fallande bostadspriser gör att svenska kronan faller? Det är rimligt att en ekonomi som är så beroende av bostadspriserna och bostadsmarknaden, som den svenska får en försvagad valuta när priserna går ner. Samtidigt sägs en form av valutakrig pågå där alla tävlar om vem som kan försvaga sin valuta snabbast, utan att gå till överdrift, så vi får se hur permanent försvagningen av svenska kronan mot euro blir?

Tillägg: En läsare bidrar med siffror för Södermalm och början av mars, till skillnad mot ovanstående som bara är till och med januari eftersom statistik för februari inte släppts än.
Lägenhetspriser Södermalm i tusen euro första veckan i mars. Data: Booli och valutakurser
Utifrån Booli-priserna så är lägenhetspriserna i euro nu lägre på Södermalm än samma period 2014. Nedgången från toppen är 21%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Priset i EUR för en tvåa på Södermalm, median, kEUR/m2, booli.se:

  1-7 mars

  2013: 7,10
  2014: 7,81
  2015: 8,18
  2016: 9,16
  2017: 9,84
  2018: 7,74 *

  * EUR-kurs just nu och hittills registrerade objekt. För övriga mätningar EUR-kurs per den 1 mars varje år.

  SvaraRadera
 2. Det ser ut att finnas en del fallhöjd fortfarande om man tittar på diagrammet.

  SvaraRadera
 3. Gör en för Bitcoin/m2 så ska du få se på prisfall 2013-2018. :)

  SvaraRadera
 4. Stor utbudsminskning i sthlm och gbg kan man läsa idag.

  SvaraRadera
 5. "Det är rimligt att en ekonomi som är så beroende av bostadspriserna och bostadsmarknaden, som den svenska får en försvagad valuta när priserna går ner"

  Varför, kanske för att man tror att räntorna kommer att hållas låga pga prisfall på bostäder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte svårare att de utlänningar som sitter på svenska bostadsobligationer har börjat inse riskerna på bomarknaden i Sverige. De har ju redan sett att priserna börjar gå ner. Då flyr man ju naturligtvis från den placeringen pga ökad risk. Det är bara högre ränta på obligationen som kan kompensera för den ökade risken som stiger med ännu högre risk. Alltså är räntorna på väg uppåt oavsett vad riksbank eller politiker vill.

   Radera
  2. Säg mig Nils, hur tror du att räntan säkerställda obligationer ("bostadsobligationer") utvecklats under år 2018? Låt oss ta snittet av 2- och 5-åriga obligationer.

   A) Räntan har gått upp
   B) Räntan har stått stilla
   C) Räntan har gått ner

   Radera
  3. @Joakim. Mer av intresse är hur den kommer att gå framöver. Kronkursen försvagas allt mer. Själv sitter jag både på dollar och pund.
   Experterna verkar vara överraskade vad man kan läsa. Själv tror jag på ännu lägre kronkurs just pga problemet på bostadsmarknaden.
   Men vem vet?

   Radera
  4. Har fortfarande inte fått klart för mig hur du förklarar kopplingen mellan lägre kronkurs och fallande bostadsmarknad. Högre räntor brukar ju snarare attrahera kapital än tvärt om.

   Radera
  5. Kan vara. Det jag tänker på är att räntan hittills inte velat stiga på just bostadsobligationerna. Det motsäger att investerarna känner nån särskild oro. Finns goda möjligheter att tjäna pengar på att blanka obligationer i så fall.

   Radera
  6. "Högre räntor brukar ju snarare attrahera kapital än tvärt om."
   Precis. Det är därför räntorna måste upp.

   Radera
  7. Läs vidare här.
   https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/nordea-kronan-kan-fortsatta-tyngas-av-svagare-ekonomi-6902585#conversion-1461284473

   Radera
  8. Ett fall i SEK har väl allt annat lika gjort svenska bostadsobligationer mer intressanta för utrikes investerare, vilket delivs kan väga upp för att räntorna inte rör sig. Hur ligger futures på SEK/EUR, någon som vet? Om inte fwd kurvan prisar in fortsatt försvagning i SEK tar väl inte utländska investerare framtida utveckling i valuta i beaktning (det kan ju hedgas)

   Radera
  9. Enligt CME pekar EUR/SEK futures på en 0.14% försvagning från idag till Sept 2019, dvs i princip helt platt 18 månader ut men kan inte se längre. Den fallande valutan kan väl därför antas ha kompenserat för att bo-obligationer inte påverkats något av ökad risk på bomarknaden ? EUR/SEK måste ha fallit nästan 10% senaste 12 månaderna

   Radera
  10. Kronana tappade 20 öre mot dollarn.. då skulle det ena å det andra hända... sen gick det 60 öre åt andra hållet men det va det ingen sol brydde sig om... (kanske för att alla tomtar firade jul å nyår) nu 20 öre åt katastrofhållet igen... ta skydd! Eller nä vi byter till Eurofokus nu... ingen idé å ta skydd.. allt är redan kört... fast inte för bloggens läsare såklart som tjänar miljoner på att läsa här...

   Radera
  11. Det är extremt svårt att spekulera i just valutarörelser och ränterörelser. Den internationella ränteuppgången har ju skjutits fram i tiden ganska många gånger vid det här laget (och det gäller i extra hög grad Riksbanken och ECB...).

   Hur många förutspådde dollarns försvagning mot SEK under 2017, till exempel?

   Radera
 6. REA för tyskar och holländare att köpa sig ett litet rött "Emil-i-Lönneberga-torp" i Småland eller för dito "hard-core-preppern" att köpa sig en BOL i Sverige! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart blir det mer lönsamt att flytta över till DK och jobba på LIDL än att jobba med ett högkvalificerat jobb i Göteborg. :)

   Radera
  2. Ha ha Toni, ja det känns faktiskt lockande ur många aspekter. Trots fast växelkurs mot Euro, och inte försvagat sig ur krisen har man riktigt bra köpkraft och högt BNP/capita. Man kan kanske t.o.m hitta ett spännande jobb på ett av alla de många diversifierade småföretag som finns där. Tycker utvecklingen ser bra ut där och satsat lite i fastighetsbolag och läkemedel.

   Radera
 7. Frågan för mig är hur närmaste 1-2 åren kommer att se ut, faller priserna mer vilket jag lutar åt eller..något annat.
  Börjar bli smått galen att försöka analysera marknaden, mycket tycker jag talar för att dessa nivåer är ohållbara.

  Har själv en spekulant på mitt boende och jag har hittat ett boende att hyra så ska jag kliva av bostadsmarknaden eller inte.

  Kommer att sitta med närmare 3 Miljoner skattat o klart, bor i villa idag utanför Stockholm och trivs men det finns alltid bättre boende och dom vi tittar på idag kostar ca: 8-9 milj med möjlighet till passiva inkomster på uthyrning på ca: 12 tkr/ mån.
  Skulle ett sådant hus gå ner 30-40% så är saken biff.


  Vad säger experterna här på forat. Behöver verkligen råd då jag anser att många har vettiga åsikter här.������

  SvaraRadera
 8. Tur (denna gång) att man har betalt i DKK.

  SvaraRadera