Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-19 17:43

Hanif Bali sparkad ur partistyrelsen - stor förlust för Moderaternas valresultat

Till slut tröttnade Moderaternas ledning på den stridbare och omtalade riksdagsledamoten Hanif Bali (m). Efter åratal av uttalanden som kan ifrågasättas svalde man med hull och hår helt substanslösa påståenden från sosseriets UD och kickade partiets kanske starkaste kort inför valet från partistyrelsen. Bali slutar även med sin starkaste plattform Twitter. Den enda segraren är sosseriet, när väljare antagligen kommer vända tillbaka till SD. Kanske får vi även se ännu en helomvändning i Moderaternas migrationspolitik innan valrörelsen drar igång på allvar?
Hanif Bali. Arkivbild. Avspeglar vare sig aktuellt väder eller utseende.
Hanif Bali (m) har varit ett av Moderaternas starkaste kort i kampen om väljarna kontra SD. Många väljare som bytt partisympatier har kommit tillbaka sedan Bali tog plats i partistyrelsen och Moderaterna gjorde upp med Reinfeldts öppna hjärtan-politik.

Nu kickades idag Hanif Bali från Moderaternas partistyrelse efter att han publicerat en mening på Twitter om att UD som vanligt förekommande sålt in en intervju med en av sina gäster till en journalist, i detta fall Mittmedias Patrik Oksanen. Av tusentals tweets så var detta inte i närheten av den mindre anständiga nivå som Bali hållit genom åren. Bali är känd för att bita tillbaka med samma medel som han blir angripen, vilket gör att det kan bli en del skarpa formuleringar, för vilket han fått kritik. Men Moderaterna har tolererat detta.

Tills nu.

Sosseriets UD slängde helt utan grund ur sig att det måste vara ryssen som avlyssnat oss (och implicerar att Bali tipsats om den allmänna handlingen den vägen). Ingen sakkunnig kan öht tro att det är källan. Däremot var källan den Putinvänliga altright-nättidningen Nyheter Idag, som sedan länge har en personlig vendetta mot Patrik Oksanen, sedan journalisten om och om igen pekat ut Nyheters Idag kopplingar och stödjande av Putindiktaturen och dess narrativ. Den ledande journalisten på tidningen har rent av varit avlönad av Kremls propagandakanal Russia Today. I en uppmärksammad roast av en fd SD-riksdagsledamot hyllas det ryska valsystemet osv.

Moderaterna gick rakt i fällan. Först Hanif Bali som publicerade ett väldigt milt ifrågasättande av Oksanen. Och sedan nu partiledningen, baserat på rysskopplingar som helt utan grund påståtts handla om avlyssning från sosseriets UD.

Bali åker alltså ur partistyrelsen, trots att han till skillnad mot tusentals andra tweets både raderat, ångrat och bett om ursäkt. 


Bali slutar även med sin största plattform Twitter, där han har 84 000 följare. Är det mycket? Tja, Sveriges statsminister Stefan Löfven har 39 000 följare. Moderaterna 95 000. Socialdemokraterna 74 000. Sverigedemokraterna 60 000.

Hanif Bali har haft stor påverkan på Moderaternas ändrade migrationspolitik, och med det att man lockat tillbaka väljare som flyttat sina sympatier till SD. Sosseriet kommer inte vinna några röster på Baliaffären, men det viktiga är att splittra övriga och få så svaga Moderater som möjligt. Det återstår nu att se hur många väljare som åter går till SD, även om Bali fortfarande är kvar hos Moderaterna. Än så länge.

Strax innan årets valrörelse drar igång på allvar kickar alltså Moderaterna sitt starkaste personliga kort i sociala medier ur partistyrelsen och får honom att sluta med sin massiva mediaplattform som etablerats under fyra års tid. Det är intressant att Moderaterna pressar sina riksdagsledamöter till att sluta kommunicera med väljarna och den kanalförlusten går inte att återskapa i en handvändning. Frågan är om man hotat Bali med uteslutning ur partiet om han inte slutar med Twitter? Där kan vi prata om munkavle och partipiska...

Jag gissar att möjligheten för ett byte av statsminister nu har minskat. Facit ser vi först i opinionsundersökningar lite längre fram, då de som publiceras härnäst antagligen samlades in före Bali-affären. Räkna med att väljare går från M till SD. Att Bali är kvar i partiet ändrar inte det - många kommer tolka detta som att man inte tar sin nya migrationspolitik på allvar, utan att arvet efter Reinfeldt ligger kvar med sina öppna hjärtan.

Nu ser vi fram emot att journalistkåren följer upp UD:s uttalande om att ryssarna spionerar och avlyssnar UD:s e-post. Rätt spektakulärt påstående från UD, som inte fått några som helst kritiska frågor eller vidare artiklar.

Det talas om rysk påverkan på svenska valet. Vi får se vad mer "ryssen" tar sig för och om fler partier som förespråkar Nato-medlemskap och kraftig upprustning drabbas av likartade angrepp de kommande månaderna. Ett fall är en anekdot och kopplingen är främst putinisterna på Nyheter Idag, men det är värt att studera om en normalbild etableras.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Att sosseriet skulle bli vinnare på detta är väl bara sant om du inkluderar SD till sosseriet. Väljarna som flyttar pga detta kommer ju inte gå från M till S utan snarare från M till SD.

  Man kan ju spekulera i hur det kommer se ut om SD blir största partiet efter valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S vinner på ett svagt M. Står i inlägget att S inte vinner väljare, men de vinner på att M blir svagare. Ingen kommer bilda regering med SD ändå.

   Radera
  2. Jag kan mycket väl tänka mig Löfven efter valet samarbeta med SD, han kommer säga nåt om att nu har väljarna sagt sitt och nu vi måste ta ansvar.

   Bägge är ju socialistpartier, enda skillnaden är ju bara att Åkesson inte inkluderar invandrare till bidragscirkusen.

   Radera
  3. Samarbete, ja. Men inte som regeringsparti. Borde inte vara något problem för SD att stödja S migrationspolitik om den blir som uttalad och inte stannar vid tomma ord. Skakar man av sig MP och bildar en egen S-regering i minoritet så är vägen öppen för den lösningen. Det räcker att man är största parti och att ingen annan konstellation kan enas, så kan man utse statsminister. Kandidat med flest röster bildar regering. Slå in lite kilar mellan C och M/KD så är den saken biff.

   Radera
  4. En så inno bänken korkat parti som M förtjänar inte leda Sverige.

   Radera
  5. Varför in hela friden skall vi bli ledda, jag föredrar att gå själv!

   Radera
  6. Mnils: Så rätt så. KLP är enda vägen framåt.

   Radera
 2. Man kan nog snabbt konstatera att det finns avgörande information i den här historien som "vi" inte får reda på

  SvaraRadera
 3. Bara retorik och varm luft.

  Sossar och moderater för till 99% en likadan politik, med eller utan Hanif Bali

  SvaraRadera
 4. Hej Lars

  Det känns som att ditt "bäst före" datum börjar närma sig med stormsteg.
  Inte att undra på med tanke på ditt arbetspensum.

  Inte illa menat...ta det lite lugnare framöver och satsa på kvalitet i stället för kvantitet.

  Och de avgörande rösterna kommer valdagen...och utgången där kommer att bli en rysare för mänga...eller som en del anser redan nu snarare en "ryssare"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hermann!

   Det står dig fritt att sluta läsa närhelst du vill.

   Sist jag kollade (rätt nyss) låg läsarsiffrorna på toppnivå och den linjära ökningen var bibehållen över tiden.

   Radera
  2. Hej Lasso

   Tack att det blev Hermann och inte Fritz.

   Jag läser vad jag vill och anse vara läsvärt...fast, om det är läsvärt visar sig enbart EFTER jag har läst det.

   Visst är det fint för egot när siffrorna pekar uppåt men det kanske? betyder att forket (ditt språkbruk!) har hittad din blogg.

   Håll till goda...det står dig fritt att göra det...eller inte.

   Herr Mann alias Kap Horn

   Trevlig kväl

   Manfred

   Radera
 5. Ryssland light... vänsterextremisterna trappar upp med sina vänner i media.

  SvaraRadera
 6. Dn har lyckats igen..

  SvaraRadera
 7. Frågan återstår: Varför ljög Hanif Bali?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljög och ljög. Han ville väl skydda sina källor. Nu vet dock alla att om Bali pressas som kommer han avslöja sina källor.

   Radera
  2. Bali är dock politiker och har därmed ingen skyldighet ens etiskt att skydda källor. Kan vara bra att ha i åtanke när man kommunicerar med politiker.

   Radera
  3. Själv kommer jag alltid skriva "enligt uppgifter till bloggen", eller "enligt en läsare" osv.

   Radera
  4. Bali är ju polare med Chang så skulle inte kalla det för lögn.

   Radera
  5. På vilket sätt har hanif ljugit? Bilden han tweetade var en skärmdump i från chang Fricks twitterkonto. Det kallat dock dn för en koppling till alt right media

   Radera
 8. (M) gör sig av med sin "gossen Ruda" som kunnat säga att kejsaren är naken !
  Tillika en mycket väl i Sverige integrerad kille från Kurdistan och som kunnat säga "obehagliga" icke PK sanningar om Sverige i världen !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huga, att påstå att Hanif inte driver en politiskt korrekt agenda är korkat. Tycker han verkar ha ganska smal politisk inriktning på sina uttalanden, där inte mycket utanför det han anser korrekt kommer med.

   Radera
 9. Fullt rimlig och bra analys.

  SD kommer att öka och antagligen även MED. Men den stor förloraren kan bli KD som nu kan tappa mycket dyrbara stödröster och därmed trilla ur (att Balis fan boys går till just KD är inte så troligt).

  Att svensk borgerlighet fortsätter på den inslagna DÖ-linjen är inte förvånande, de vill ju så gärna vara anständiga (TM) och hålla sig väl med MSM.

  Intressant att samma journalsit ligger bakom "rapporteringen" om Bali, Urban Ahlin och Littorin, allt på vad det verkar mycket lösa grunder. Vems ärenden går han är väl en relevant fråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte vad du fått DÖ-linjen från. DÖ är upplöst, löstes upp av KD för något år sedan. Sedan dess har man bland annat fått ministrar att avgå och stoppat flera skattehöjningar, bland annat för småföretagare. Tror du fortfarande att DÖ-existerar eller är du i en filterbubbla där du missat att DÖ är borta?

   Radera
  2. Nja, förklara gärna varför inte de borgerliga vill lägga en gemensam budget om nu de rödgrönas politik är så skadlig för landet och varför de inte ens kan svara på om de vill göra det efter valet 2018 oavsett utgång. DÖ-andan får man väl ändå kalla det? Det var ju inte detta som de gick till val på? KD har velat lägga en gemensam, men inte C.

   Radera
  3. C vill regera med S istället för MP. Alliansen finns inte längre. Betyder inte att DÖ finns.

   Radera
  4. Många inom Alliansen skulle nog hävda att Alliansen fortfarande finns, men inte den tighta formation som vi såg 2006-2014. DÖ-andan vilar tungt över deras agerande annars hade man ju lagt en gemensam budget när DÖ föll för att få slut på den skadliga politiken.

   C vill att Alliansen ska bilda egen regering (surprise) och om inte det går vill de att Alliansen som helhet ska förhandla med S. Om inte det går så ska C gå i opposition, har Lööf sagt. Men det var iofs innan hon pratade om att smutsa ner händerna.   Radera
  5. Tror att KD har funnit sin egen linje med Bert dom kommer växa

   Radera
  6. De gick iaf fram i senaste Sentio där C (MPs högerflygel) tokrasade.

   Radera
  7. Om Alliansen inte finns längre varför har de då en hemsida, twitterkonto, färska gemensamma utspel osv?

   http://www.alliansen.se/

   http://www.alliansen.se/2018/03/kapa-vardkoerna-med-forbattrad-komiljard/

   Om man gapar högljutt om filterbubblor så ska man kanske lite ödmjukt kolla upp basala fakta först? Bara en tanke.

   Radera
  8. Tja, i alla fall så märks de väl bland blocken att de börjar inse att minst två av tre block (eller delar av block) måste bilda regering. Det är väl därför det skaver i alliansen och S7mp är knappast ett lyckligt äktenskap de heller.

   Radera
 10. "altright-nättidningen Nyheter Idag" Haha :D Läs på för helvette..

  Tror du på fullt allvar att Chang Frick som är jude skulle gå med i alt-right rörelsen som har ras o judisk makt-frågan som ett par av sina viktigaste punkter?

  Jag förslår att du skriver ett mejl till Chang Frick o frågar var han står i de frågorna.. För han har inte ett skit gemensamt med alt-right förutom att han anser att invandringspolitiken är åt helvette..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom att tänka på artikeln om "modermodemet - själva härtat i hårddisken" när jag läste att Chang Frick skulle vara alt-right, http://www.internetblogg.se/wp-content/uploads/sites/15/2013/09/modermodemet.jpg.

   Båda skribenterna visar sin kunskap inom respektive ämne när de skriver som de gör.

   Radera
 11. Skulle tro att det här framförallt gynnar nystartade Alternativ för Sverige (AfS) då SD är alldeles för tama och sossiga nuförtiden. Bali är ju radikalare än SD, hans fanbase nöjer sig inte med Åkessons mjäkiga trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. Det tog SD väldigt många år att komma in i riksdagen, trots att man hade monopol på en fråga som blev mycket viktig och var något av en folkrörelse i Skåne. AfS har varken monopol på en fråga eller är en folkrörelse.

   Radera
  2. Säger bara Ny Demokrati. AfS är dock betydligt kompetentare.

   Radera
  3. ND var ett luftslott som hade monopol på en fråga. AfS har väl bara funnits ett par veckor, svårt att utvärdera kompetensen.

   Radera
  4. Vilken fråga då? Menar du invandringen? SD fanns redan på den tiden, så inget monopol där.

   Radera
  5. Folk underskattar verkligen hur mkt stöd AfS kommer få. Finns det möjlighet kommer jag satsa pengar på att dom kommer över 4% (via bettingsajter), detta säger jag som varken röstar på dom eller gamblar på något annat än politik.... senast var det Trump jag satsa på, 7 ggr pengarna... synd att man inte fick satsa mer än ett par tusenlappar, bettingsajterna är inte dumma dom, ville satsa 10-tal. Som sagt, man är naiv om man tror att AfS inte kommer få stort stöd, många SD:are är trötta på sossepolitiken SD för, det finns många SD 'moderater' som letar efter alternativ, och då Kristersson mer eller mindre backat ang invandringsfrågan så kommer moderaterna ligga på under 15% i valresultatet.

   Radera
 12. Intressant Cournicopia.
  Vill du kommentera Hakelius artikel om Hanif-gate i Fokus där det bland annat står:Ursäkterna kan du sköta privat. I offentligheten är din uppgift som riksdagsledamot att förklara hur du tänker. Hur ser egentligen din världsbild ut?

  Herr Hakelius är väl ingen vänstnisse?

  SvaraRadera
 13. Rent hypotetiskt kan man tänka sig att det finns mer fakta från underrättelsekällor som ligger under kvalificerad sekretess och informerade personer där är juridiskt förhindrade att prata om eller ens bekräfta existensen av. Men Moderaternas demokratilive klarar sig säkert bra med även en livare mindre även om denne har många fejkade följare som kontrolleras från trollfabriken i St. Petersburg. Kanske vill inte M att deras regeringsalternativ ska formas av ryska trollfabriker och att livaren i fråga därmed var mindre umbärlig.

  SvaraRadera
 14. ://www.fokus.se/2018/03/vem-bryr-sig-om-balis-ursakt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant och också svaret han fick.

   Radera
 15. Det allra mest osmakliga i sammanhanget är Margot Wallströms galla som hon spyr över Hanif Bali. Om utländska intressen har avlyssnat UD, är det väl där som problemet ligger, i hur hon styr sin verksamhet, inte i hur oppositionen använder offentliga uppgifter. Jag tycker att hon skulle ta detta på stort allvar, och inse att det regerande partiet måste ta ansvar för när informationssäkerhetskompetensen är så låg, att man låter sig avlyssnas.

  Att UD genom sin inkompetens går Rysslands ärenden är i mina ögon avsevärt värre än att en moderat twitter-aktivist gör det, och jag förstår inte hur det kommer sig att journalister är för inkompetenta för att ställa motsvarande följdfrågor till henne.

  SvaraRadera
 16. Haha, Ryssland är självklart bara hittepå. Den enkla förklaringen är att han på Nyheter Idag var gammal kollega med Oksanen och därför visste vad han pysslade med och tyckte det var intressant att begära ut hans mail. Inte en chans att M inte vet detta. Det är helt enkelt en stor falang i partiet som vill bli av med honom och tog chansen. Det är samma i alla partier, de är uppdelade i GAL-TAN falanger som egentligen hatar varandra. Enda skillnaden mellan partierna är hur stora respektive falang är. Reinfeldt såg till att tok-falangen växte sig stark i M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tokfalangen är väl i grund MP som fick ett avtal med tok för att stödja en borgerlig regering 2010-2014. Därefter lyckades MP få S att toka till det i aktuell mandatperiod.

   Radera
 17. Rimligt att ett parti håller koll på vad som kommuniceras i dess namn. Vore ganska konstig om partier skulle tillåta vilken kommunikation som helst.

  SvaraRadera
 18. Förhoppningsvis går Hanif vidare till något rimligare parti, som medborgerlig samling.

  SvaraRadera
 19. Moderaterna har fortfarande inte lärt sig någonting och låter vänsterkrönikörerna diktera deras politik.

  Moderaterna måste lära sig att det är deras väljare som de ska tillfredsställa, inte vänsterfolket som ändå aldrig kommer rösta på dem.

  SvaraRadera
 20. M kommer att stärkas, Hanif Bali med sitt val av dåligt omdöme och populistisk retorik var ju en av de personligheter som sänkte förtroendet för M som ett regeringsdugligt alternativ.

  Synd egentligen, Hanif med en driven logisk och saklig agenda skulle givit en positiv bild att man med utländsk bagrund kan nå resultat, skapa förändring och kunnat stärka M.

  SvaraRadera