Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-09 08:22

Handelskriget igång: USA inför tullar på stål och aluminium

USA:s president Donald Trump har skrivit under beslutet om att införa tullar på stål och aluminium. Enskilda länder kan få undantag om de är USA:s "verkliga vänner" och lägger sig i förhandlingar.
Innehåller fejkguldfärg aluminium för glansens skull? Arkivbild.
Tullarna på stål blir 25% och på aluminium 10%. President Trump har sagt att om Nafta-länderna Mexiko och Kanada lägger sig i de pågående Naftaomförhandlingarna och ger USA förmånliga handelsavtal kan dessa länder bli undantagna. Även Australien kan få undantag om de kvalificerar sig som "verkliga vänner".

I det sammanhanget kan man betänka att statsminister Stefan Löfven just var i USA och att Trump gick vidare med de första skotten i handelskriget utan något undantag för svensk del. Och Sverige är som bekant rätt stora på stål via SSAB. Frågan blir dock om svenskt specialstål glider in som undantag oavsett. Någon verklig vän till USA framstår inte Löfven som iaf.

Nu återstår att se hur motelden blir. EU säger sig vilja lägga tullar på amerikanska konsumtionsvaror.

Som ett generellt importland har USA egentligen väldigt lite att förlora på tullar. Det gynnar inhemsk industri, men motåtgärderna gör det förstås svårare att få ökad egen export. En annan intressant faktor är att man drar in åtgärden i andra förhandlingar som Nafta och att det under Trump inte går att lita på ingågna handelsavtal med USA. Dessa gäller bara tills de inte gäller längre. Samtidigt vill förstås alla sälja till världens största konsumentmarknad USA.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

111 kommentarer:

 1. Trump är den bästa presidenten USA haft. Någonsin.

  USA måste sluta hålla korrupta länder världen runt under armarna. Världen behöver kapitalism och inte massmigration.

  Winning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Trumps politik är säkert inte bäst för Europa, men den är bäst för USA. Som Stefan Löfven sa: jag har full förståelse för att Trump vill göra det bästa för sitt land, precis som jag vill göra det bästa mitt för land...

   Radera
  2. Hahaha, det var dagens bästa ironi. Löfven alltså.

   Radera
  3. Är det inte väldigt märkligt att använda "Världen behöver kapitalism" till nåt slags försvar för en president som inför handelshinder?

   Anser inte kapitalister att handel ska ske fritt, även internationellt?

   Radera
  4. Nja, Ben. En sund 'kapitalistisk' handel mellan länder som har olika valutor skapar inte obalanser och med senaste handelssiffran för USA inses att något måste göras.

   Problemet för USA är petrodollarn som gör det svårt att devalvera sig ur den negativa handelsbalansen. Därför tullar.

   Radera
  5. Självklart är global kapitalism och handelshinder inte kompatibla. Ett lands ekonomis utveckling innebär mer än att maxa handelsöverskottet.

   Om handelshinder är bra kan vi väl sätta upp handelshinder mellan Malmö och Göteborg också, eller mellan Malmö och Arlöv.

   Radera
  6. Vänta ni bara. Snart kommer norrland+dalarna införa tullar på kraft och stål mot resten av Sverige.

   Radera
  7. Det är lugnt, då är det bara att vi inför tull på värme, gästfrihet, humor, intelligens och allt annat de saknar däruppe.

   Radera
  8. Sorry Ben men nu blir foliehattarna jävligt dyra.

   Radera
  9. Problemet för USA är nog snarare det gigantiska budgetunderskottet. För stora utgifter. Knappast att handelskrig är rätt medicin för det.

   Radera
  10. BoT skämtar givetvis som på något diffust sätt kopplar ihop USAs protektionisism med kapitalism.

   Själv sitter jag och väntar på att ngn skall plocka upp att Trumps handelspolitk är klassiskt demoktarisk.

   Nulli secundus

   Radera
  11. Trump är konservativ. Kapitalism behöver inte betyda internationell frihandel. En total politik om frihandel blir ett race mot botten mellan stater ifråga om bl.a . löner. Sedan finns det ju som sagt säkerhetsaspekter som påverkar. Det finns ju massor av regleringar om vad och till vem man får sälja saker och tjänster.

   Radera
  12. Skulle naturligtvis stå "en politik om total frihandel".

   Radera
  13. Stefan, Trump har ju infört *import*tullar. Jag tror inte Norrland+Dalarna importerar så mycket kraft och stål från södra Sverige, även om kärnkraftverken finns här.

   Radera
  14. Jag håller med Bo...
   Många hatar Trump men det skiter Trump i.

   Han gör det han tror är bäst för USA och vågar göra sådant som andra presidenter varit för fega för att göra.

   För att få något gjort måste man våga trampa på andras tår och köra över andra.

   Det är den bistra sanningen och så fungerar det även i arbetslivet, att förhandla och försöka tillgodose allas önskemål leder bara till att inget händer, (typisk Svenskt beteende).

   Effektivast för att komma någon vart är att enligt min erfarenhet är:
   1. Analys
   Sen
   2. "just do it"

   Det vinner man inga popularitets tävlingar med, men du får saker uträttat..

   Radera
  15. Den som är i skuld är inte fri. Om USA värnar sin suveränitet måste man balansera handeln.

   Det är inte USA som ska lastas för obalansen. Det är andra länder som snedvrider konkurrensen och USA har bett dem sluta med det i åratal utan att något händer.

   Trump visar nu pedagogiskt hur alla förlorar på att manipulera handeln. Sen får vi se vem som blinkar först.

   Radera
  16. @Ben

   Då blir alla i F! skattebefriade.

   Radera
  17. Bo T.
   USA:s statsskuld är på enorma 20 000 miljarder dollar eller 20 biljoner.
   Om man ska få ordning på den måste man spara i budgeten. Inte slösa.

   Radera
  18. Absolut. USA måste sluta överkonsumera. På alla nivåer. Det innebär en global lågkonjunktur tills världsekonomin ställt om sig.

   Radera
  19. Det är skillnad på skuld som land och skuld som privatperson.

   Radera
  20. @Teheimar
   Vad den långsiktiga skillnaden?

   Radera
  21. EU borde kunna konsumera sitt eget stål. Troligtvis lite bra för miljön.

   Sen tycker jag inte USA har gjort sig förtjänt av svenskt stål eftersom USA inte är bästa kompis med Sverige. Putin kanske vill köpa det. Lite förvirring i försvarsdebatten förväntas.

   Radera
  22. @Ben Dover. Först dissade du oss Kalmariter och nu Dalarna! Vad kommer härnäst?
   Glöm inte att Kääälmar är förra årets sommarstad.Nåt att vara stolt över iaf :P

   Radera
  23. @mr.Knowit
   Ska det inte uttalas "Kjaama"?
   "Så jö di i Kjaama" 😉

   Radera
  24. Håller med om att Trump är bra för USA. Huruvida han är den bästa någonsin eller inte låter jag vara osagt. Det europeiska socialister och kulturmarxister knorrar om är att Trump inte låter dem snacka skit om, och köra över, USA längre utan att det händer nåt. Dessa översittare har kritiserat USA år ut och år in oavsett vad de gör. Ingriper i konflikter - folkrättsbrott! Ingriper inte i konflikter - undflyr sitt ansvar! Samtidigt som de kastar skit på USA så har de kallt räknat med USAs stöd på olika sätt. Jag tycker det är bra att Trump gör klart att så agerar inte "vänner" mot varandra.

   Radera
  25. Stater har inte vänner. De har intressen.

   Radera
 2. USA har mindre och mindre intresse av att fortsätta med dåliga deals i utbyte mot säkerhet och allianser, i och med shale revolutionen och att man då blivit mer och mer självförsörjande. Det är nu tit-for-tat som gäller med USA, vilket är helt logiskt. Sammanträdet med Norge tidigare i år gick ju mycket bättre, då de förstår det nya förhandlingsläget. Att hota USA som EU är ju dömt att misslyckats, då maktbalansen är helt i USAs favör.

  SvaraRadera
 3. Vad jag förstått har Kina tullar och andra handelshinder, de stjäl dessutom patent osv, vilket skulle motivera motdrag från USA, men gör EU något liknande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, via EU har vi ganska stora tullmurar på många varor. Ett exempel är skillnaderna på tull på import av bilar som tas upp av Trump.
   EU har 72% tull på kinesiskt stål - Trump är rena amatören på den punkten. Håller Kina på med dumpning? -Ja, de har en överkapacitet som exporteras.
   Kommer denna tull att hjälpa USA - kanske aningen - de kommer att kunna öka produktionen där det finns outnyttjat kapacitet. Hörde att någon nyligen nerlagd fabrik skulle starta igen också. Fast jag tror knappast att något företag litar på att den nya situation är så stabil och långsiktig att man vågar att investera större belopp. Istället kommer man att kunna höja priserna på befintlig produktion vilket kommer att drabba företagen som använder producerar varor som innehåller stål, vilket i sin tur innebär att man gynnar import av dessa förädlade varor istället.
   USA har en gigantiskt handelsunderskott som i grunden är problemet - man producerar varor och tjänster som går till inhemska marknaden - endast 12% av USAs ekonomi kan relateras till export (väldigt låg siffra jämfört övriga stora I-lands ekonomier).
   En sak som inte tas upp i diskussionen är USAs export av dollar - nuvarande finansiella handelssystem i världen innebär att USA har kunnat leva över sina tillgångar i väldigt många år, en stor fördel som dock är en stark bidragande orsak till att produktion har flyttats utomlands och som långsiktigt kommer att bli ett problem.

   Radera
 4. Saknar saklighet kring denna debatt i media.
  Varför nämns inte EUs tullar på Kinesiskt stål tex.?

  It's okay when we do it?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att de ligger på 48,3 till 71,9 procent. Långt högre än det Trump flaggar för idag.

   Radera
  2. Haha, ja det är okej när vi gör det, för vi är de goda. Trump och Putin och kineserna är onda. Skrattretande att lyssna på Cecilia Malmström som vill införa tull på Harley-Davidson motorcyklar och Levis jeans.

   Radera
  3. Cecilia Malmström är EUs svar på Hillary Clinton. Vi kanske kan enas om att kvinnor som styrs av moderskänslor inte är lämpliga att ha ansvar på högsta internationella nivå.

   Radera
  4. Malmström är OKUNNIG !!

   Jeans tillverkas INTE längre i USA...
   De amerikanska varumärkena (Levis, Wrangler, LEE ) tillverkas numera borta i det stora landet i öster.. ! I Xintang
   Eller i 'Nam...
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=PFC5Kv3KSU4

   Radera
  5. Det stämmer att Levi´s inte har nån amerikansk tillverkning men såvitt jag vet så har Wrangler och Lee fortfarande fabriker i USA?

   Radera
  6. Bengt. Du har så mycket förutfattade åsikter. Det finns många amerikanska jeanstillverkare made in USA. Dock inte på ditt älskade Ullared.

   Radera
  7. Nej, på Ge-Kås i Ullared så kommer jeansen från Xintang i Kina !
   Eller 'Nam..

   @Stefan! Nej, jag har inte några förutfattade meningar men att lägga tull på "amerikanska" jeans tillverkade i USA är en piss i Missisippi !
   Malmström är okunnig

   Radera
  8. Om du vill vara riktigt patriotisk kan du ju köpa svenska kvalitetsjeans från Acne made in Albanien.

   Radera
  9. Ha ha ha... ;-)

   För det första är jag inte någon "varumärkestorsk" och för det andra så köper jag inte nytt bara för att modet etc. svänger...

   Apropå USA så har ju Trump nu sagt att han skall träffa Kim Jong och om jag inte missminner mig så var det ju för några år sedan tal om att det skulle tillverkas "märkesjeans" i en nordkoreansk fabrik i en ekonomisk zon där på gränsen till syd...

   NoKo Jeans..

   https://www.svt.se/kultur/film/maneuvers-in-the-dark-1

   https://vimeo.com/nokojeans

   Radera
  10. Bergis-Jeans...

   Made in Hillared, Västergötland, Sverige...

   http://www.blandskogochhav.se/2017/04/mina-roda-bergis-jeans.html

   Radera
  11. Man blev ju mobbad om man hade Bergis för de var så jävla ful.
   Är nästan i chock över jeansen kvinnan i länken bär, riktigt snyggt.

   Radera
  12. Bengt
   Vill du handla billigt rekommenderar jag Primark (tex vid Alexanderplatz).
   Får HM att framstå som en otroligt överprissatt kedja (vilket det är).

   Radera
  13. EU:s tullar är inte så knäppa som det kanske ser ut. EU väljer ut varor som påverkar mest i de delstater där Trump anhängare i valet är som störst. Om inte jordbrukarna får sälja jordnötssmör och apelsinjuice till EU. Egna väljarna börjar vända sig mot Trumps politik.

   Radera
  14. Tror EU är smarta. Bra att välja ut en typisk USA-produkt som signalpolitik, just därför att en inte importeras så mycket. Egentligen vill vi ju inte att amerikanska varor ska bli dyrare. Det räcker gott att bara amerikaner drabbas av sin president.

   Radera
  15. EU:s importtullar får noll effekt på USA. Det löjliga är ju att de inte har något att komma med annat än tranbär och jordnötssmör. Folk som är konsumenter av jordnötssmör kommer att köpa det oavsett om priset gåt upp 5-10 kr per burk pga tullar. Samma sak med alla "amerikanska" märkesvaror som livsstilsmänniskor är beroende av.

   Däremot kommer USA:s ståltullar att slå mot den europeiska stålproduktionen. USA har allt att vinna och ingenting att förlora. Inga slår amerikaner i affärer och marknadsföring.

   Radera
 5. SSAB torde kunna tjäna på tullarna, eftersom de har två stålverk i USA och är landets största producent av stålplåt.
  Se https://www.ssab.com/company/about-ssab/our-business/ssab-americas

  SvaraRadera
 6. Orsaken till problematiken är väl att dollarn är värdens reservvaluta?
  Eftersom större delen av världshandeln sker i dollar så är enda chansen för andra länder att komma över dollar att exportera till USA och då måste detta ske till ett billigare pris än den inhemska produktionen som på sikt kommer att slås ut eller flytta utomlands. Själva behöver ju USA bara trycka mer dollar för att importera billigt.
  För att försöka återfå produktionen behövs då tullar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså behövs en konkurrerande "världs"-valuta!
   € !!

   Radera
  2. Det kanske snart är på gång?

   "China Close To Petro-Yuan-Gold Launch
   Good show, Donald old boy! With your enthusiasm for trade wars, you are furthering the arrival of the Gold Standard, and China is, on cue, about to initiate on March 26, their famous Petro-Yuan deal (which they have postponed several times). "

   Radera
  3. Försiktigt bara ... Tänk på vad som hände Saddam Hussein när han ville undvika petrodollar eller när Mu'ammar al-Qaddhafi ville införa en gulddinar för oljehandeln.

   Radera
 7. SSAB utgör ca 2% av den europaeiska stålproduktionen. Och Europa står i sin tur för 10% av den globala produktionen.
  Så SSAB är en rätt obetydlig aktör i det hela.
  Det var lite skillnad för 15 år sedan när SSAB producerade mest kylda stål i världen, och mer än nr 2 och 3 tillsammans, men det är alltså längesedan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror kanske ur vilken synvinkel man ser det. Ur svensk synvinkel är det ju hur stor del av exporten som är stål och i sammanhanget hur mycket som går till USA.

   Sett ur amerikansk synvinkel kan bilden vara helt annorlunda vilket är ett problem för oss (om svensk export till USA inte är lika viktigt för dom som för oss)

   Radera
 8. SSAB exporterar 0.25 Mton stål/år till USA (https://www.di.se/nyheter/sa-mycket-stal-exporterar-ssab-till-usa/). SSAB tillverkar också 2.5 Mt/år i USA i två egna skrotbaserade stålverk där (https://www.ssab.se/ssab/om-ssab/var-verksamhet/ssab-americas). Så nettoeffekten av tullen kan vara positiv för SSAB-USA. EU införde 30 % tull på kinesiskt handelsstål 2017 så SSABs EU-marknad är redan tull-skyddad. LKAB borde kunna börja sälja pellets till de få kvarvarande masugnarna i USA för att höja produktionen i dem. Någon produktion av primäraluminium i USA tror jag knappast finns kvar, och 10 % tull ger ingen ekonomi att bygga nytt i USA pga elpriset där, så det får USA-konsumenterna betala för.

  SvaraRadera
 9. Är detta den svarta (egentligen grå då Trump sagt från dag 1 att han skall införa skyddstullar) som bombar världskonjunkturen och därefter svensk konjunktur och därpå bostadsmarknaden går in i en dödsspiral?

  Och detta i kombination med fri invandring innebär att välfärdsstaten pausas på obestämd tid?

  SvaraRadera
 10. Ny håller Trump tummarna för att klantskallarna i EU kommer med hämdåtgärder så att han kan motivera en riktigt saftig tull på Europeiska bilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt, tullarna på export av bilar in i EU ligger på 10 %
   USA har enbart 2,5 % för export in till USA.

   Radera
  2. Samma sak med Kina och många andra länder Dessutom mängder "dolda" handelshinder i form av lokala krav och annat som försvårar export.

   Radera
  3. Ja, det hade varit toppen. Då får amerikanerna köra sitt eget skit, så kan vi fortsätta köra Europeiskt, Japanskt och Koreanskt.

   Radera
 11. EUs bisarra val av USA-produkter att hota höja tullen på verkar enligt Fortune att vara baserat på försök att skada industrin i delstater med Trump-sympatier. Är detta ett korkat "försök till utländsk påverkan av kongressvalet i USA"som Fortune pekulerar?. Kommer helt säkert att slå tillbaka mot EU och öka Trumps popularitet. Inget enar amerikaner så mycket som vad som uppfattas som utländsk elakhet mot USA. När Frankrike var kritiska mot kriget i Irak, så sjönk försäljningen av franskt vin och McDonalds "French fries" i ett halvår minst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu skader det ju iof inte Frankrike att McDonalds (som är ett amerikanskt företag) säljer mindre pommes bara för att det heter "French" fries på engelska....

   Radera
  2. Haha, så US kålrotsodlare kommer att få det svårt nu?

   Radera
  3. Sv t The Engineer. Naturligtvs inte. Men det illustrerar varför Trumps popularitet troligen kommer att öka pga EUs svar.

   Radera
 12. Det är inte ståltullarna som är problemet utan att de motiveras av hot mot nationell säkerhet. Det är komiskt om än skrämmande att USA monterar ner det internationella system USA satte på plats efter andra världskriget. Vad alla svenska altright tjommar här hos Cornu tror de skall vinna på handelskrig förstår jag inte.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det fel om USA har tullar men ok om alla andra har det?

   Radera
  2. Varför skulle det vara dåligt att vara självförsörjande och ha arbeten inom landet? Dessutom bra för klimatet.

   Radera
  3. Så om vi odlar, till exempel, bananer här på vilket sätt är det bra för klimatet?

   Radera
  4. Doktor Syn: För att det totalt sett är bättre att man specialiserar sig på det man är bäst på (eller "relativt minst dålig"). Bananerna som Anders nämner är ett bra exempel.

   Radera
  5. Vi får väl odla äpplen då.

   Radera
  6. Anders och Joakim, höj nivån!
   Vem föreslår att Inuiterna ska odla bananer?

   Radera
  7. Bo T: När USA gör en åtgärd blir det ett ramaskri men när Kina har samma agenda så accepterar världssamfundet kinesernas handlingar. USA är uppenbart spottkoppen.

   Radera
  8. @P.M.A. Eriksson: Det jag menar är att påståenden av typen:

   "Varför skulle det vara dåligt att vara självförsörjande och ha arbeten inom landet? Dessutom bra för klimatet."

   ... måste ställas mot det faktum att vi inte kan vara självförsörjande på allt som vi efterfrågar och behöver, där bananen är ett bra exempel på något vi är dåliga på att producera och som dessutom inte vore bra för klimatet om vi satte igång och gjorde själva.

   På samma sätt producerar vi inte egna TV-apparater, inte tillräckligt många och rätt typer av bilar, inte tillräckligt varierad mat jämfört med vad vi önskar, medan vi däremot har överskott på t ex elektrisk energi, pappersmassa och stål.

   Det är bättre att fokusera på det man är relativt sett bättre på och importera sånt som andra gör bättre. Det är grunden för all handel, och tullar/skatter/regleringar blir därför sämre för alla.

   Radera
  9. Självklart kan vi inte vara oberoende och självförsörjande i allting, och det tror alla inser. Att var och en ska göra det som de är bra på är också ganska självklart. Däremot kunde vi vara självförsörjande i högre grad. Sverige är väl knappt ens till 50% självförsörjande på livsmedel vilket är på tok för låg grad. Det skulle säkerligen gå att ta tillbaka en del tillverkningsindustri från Asien också, vilket skulle skapa fler jobb där folk är utbildade till något vettigt och produktivt, istället för att gå tramsutbildningar på högskolor.

   Radera
  10. Den tillverkningsindustri som är lönsam är redan på väg hem.

   Angående maten så efterfrågar vi lite annan mat än på 60/70-talet, vi äter mindre potatis osv så då blir självförsörjandegraden också en annan.

   Radera
  11. Mycket tjat om Kina. Visst reagerar EU mot kinesisk dumpning. Här är listan av pågående undersökningar. http://trade.ec.europa.eu/tdi/

   Nulli secundus

   Radera
  12. J.P, jo, men banan passar inte här, jag tror mer om läsekretsen.
   Personligen älskar jag banan. Klimatet är jag mindre förtjust i. Lite kallt. Och jag är inte man nog att ändra hela världen, fast vi kan ju sjunga en sång om det? Bara.. känna med lite hippt så länge sången varar då? Kanske får vi ligga eller kan rent monetärt kapitalisera?

   Jag är i grunden nationellt sinnad, sen måste ju realiteten fram men allt blir Umbrella Corp till slut om inte staten tar sin roll för fem öre.

   Vi ser ju att too big to fail ändå är verklighet. Och vad gäller bilar för alla smaker, ja, är det någon förutom Vw och Toyota som verkligen har förmågan att tillverka *allt* och hoppas på en liten svart siffra?
   Visst kunde Volvo eller SAAB varit lika mäktigt, nu blev det inte så och vi kan inte gråta över spilld mjölk. Jag hade förväntat mig värre utkomst än vad som blev fallet för fordonsindustrin. Hurusom, det är förlorad tid att tänka på förlorade år.

   Radera
  13. Tja, staten får ta sin roll på det som staten har kompetens inom, vilket inte är t ex stålverk och varvsindustri. Marknaden hanterar den privata företagsamheten så slipper vi politiska prestigeprojekt som går åt skogen. Tullar förlänger bara det oundvikliga.

   Biltillverkarna är väl ett bra exempel annars. Eftersom inget land kan producera allt själv så specialiserar vi oss och handlar istället.

   Radera
  14. Jag tror inte det är givet som sanning, staten kan om den vill, jag är lite ung för att kunna analysera varvskrisen eller Stålverk80 men i Sydkorea verkar det funka att bygga båtar. Och bilar. Jag tror inte på marknaden som allena saliggörande, det betyder inte att jag inte ser att den faktiskt är, eller upplevs, nyttig och god många gånger. Den behöver inte vara dogmatiskt global och fri på alla områden, Smiths osynliga hand är inte alltid giltig, Riccardos vin, eller banan, är rätt självklart men inte är det fullt giltigt jämt över tiden. Tullar kan skydda en skör industri, kan, inte binärt funkar/funkar inte. Prestigeprojekt kan gå åt skogen men vara total vinst ändå, som att försvar får staten att lägga ut pengar, sen kommer de civila tillämpningarna, möjliggör en marknad och ökar förhoppningsvis välståndet.
   Radera
  15. Absolut kan det gå bra, men det kan också bli som i Frankrike där staten konserverar icke-fungerande företag, eller som i just det svenska industriexemplet.

   Jag litar inte på att sossarna (eller borgarna, för den delen) på näringsdepartementet har någon som helst kompetens i att utveckla företag.

   Radera
  16. Jo, men Frankrike är ju ett imperium som satsat på sin elit och eliten, just som vår svenska, har sina intressen. Vem vill stanna i blåbärsland om de kan åka till Bryssel eller New York och gagga med andra elitmänniskor? Det är nog inte kompetensen som saknas egentligen, det är viljan, och där skiljer vi oss från fransmän generellt. Och israeler eller sweichare, eller för den delen japaner än mer... De borgerliga kan gärna göra fel, "titta, det går inte" sägs med ett smil. Sossen måste ju primärt kämpa mot rasism, kvinnoförtryck, för barns rätt och mot våldtäkt. Lägg på lite klimat, som ska beskattas, självklart. Näringsdepartement? Va? Socialism? Hmm. Verkar fascistiskt. Fy. Nej, nu tycker jag vi demonstrerar mot oss själva! Alla ska med, kom igen, vi är ett rikt land. Som sagt, vill man inte går det inte, ingen svensk kommer stå och buga och be om ursäkt direkt.

   Radera
 13. O så klagade alla på att Trump var ett hot mot klimatet! Now we're talking EFFEKTIVA klimatfrämjande åtgärder! (fast det är ju inte lika mysigt som att flyga på konferenser över hela jorden, skriva långa policy dokument o dricka latte.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu ska han ju flyga till Nordkorea och träffa Kim Jung On så nu blir det säkert ett jävla gnäll om det.

   Radera
  2. Ja SVD är genast ute med damage control efter Trumps framgång i Koreafrågan. SVD har hittat någon amerikansk expert som inte alls tror att samtalen med Korea blir någon framgång. Så var det med det.

   Radera
  3. Säga vad man vill om Trump. Han är produktiv och skapar jobb i media. Idag har SvD tre ledarstick baserade Trump.

   Radera
 14. Det är ju Kina som "överproducerar" och dumpar kallvalsat stål på världsmarknaden och som trots omvärldens påpekanden om detta gjort så sedan åtminstone 2015.

  Förstår inte varför Trump då drar in Mexico/Kanada/EU i detta. Men det framkommer väl.

  För EUs del vore det väl intressantare att bryta diverse ensidiga överenskommelser med USA om handelsblockad med Ryssland bl.a., något som kostar europa massor men är i stort kostnadsfritt för usa.

  SvaraRadera
 15. "Som ett generellt importland har USA egentligen väldigt lite att förlora på tullar." Sanningen är dock att alla förlorar på tullar. Mer om det kan man läsa i denna bok från sidan 59.

  https://mises.org/system/tdf/Henry%20Hazlitt%20Economics%20in%20One%20Lesson.pdf?file=1&type=document

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citat:"or to keep alive industries needed for war"

   Vad behöver armén då? Inte mat, kläder, fordon iaf? Mest kanoner? Och då behöver man ju stål eller komposit som man troligen gör själv.
   Hur vann västmakterna ww1?

   List lärde oss ju att när behovet/önskan att köpa kanoner minskar kan de bygga stekpannor. Att bygga en kanonfabrik är lätt att motivera, fienden kommer ju och tar alla dina pengar!
   Radera
 16. Sandvik har större möjlighet att få undantag för sitt specialstål, SSAB lär få det besvärligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad grundar du det på?

   Radera
  2. SSAB tänar på tullarna eftersom 90% av det stål som SSAB säljer i USA produceras i SSABs stålvek i USA.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 17. Ska man nu behöva köra Japanska risbrännare när det finns HD? Sverige är en stor spelare i världspolitiken som humanitär stormakt. Så fattar inte varför Trump stod på sig om handelstullarna trots Löfvens order. Nåväl, hoppet är inte ute, vi har det tyngre artilleriet i form av Sahlin och Juholt kvar att skicka om det krävs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som att mitt matkonto bestående av jordnötssmör och bourbon kommer raka i höjden så hädanefter blir det bara helsvenska ekoprodukter som kaffe och avokado.

   Radera
  2. Re Bengt
   När det gäller Löfven så var nog "ordergången" den motsatta när husse talade.

   Radera
  3. Risbrännare ?
   HD ?

   När det finns URAL !! ;-)

   En Ukrainsk eller Rysk kopia av en BMW från 38 !

   https://sv.wikipedia.org/wiki/KMZ-Dnepr

   https://sv.wikipedia.org/wiki/IMZ-Ural

   http://www.kmz.com.ua/

   Radera
 18. Nu ska vi se om jag har förstått det rätt.
  Kinesiska skattebetalare skjuter till pengar för att dumpa priset på stål som exporteras till bland annat USA?

  Trump är sur för detta?
  Borde han inte i stället vara tacksam för den fina gesten från det hårt arbetande kineserna?
  Själv hade jag varit glad om någon hade betalt för en sak och sedan gett den till mig.

  Vad säger de kinesiska skattebetalarna?
  De kanske känner stolthet över att fler jänkare har råd att glida runt i stora fina Caddilac Escalade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. They took ar jaaaabs!

   https://www.youtube.com/watch?v=FHNk0-7hW3U

   Radera
  2. Kunde jänkarna bygga bilar hade de kanske varit glada för billigare stål.
   Högre vinstmarginal?
   Som sagt var, hade jag fått något jag behöver nästintill gratis...

   Radera
  3. Tor inte de "kinesiska skattebetalarna" får uttrycka sitt missnöje kring situationen i någon högre omfattning....

   Radera
  4. Det är inte stålindustrin som bygger bilarna, genom att importera billigt stål kringgår biltillverkarna en hel inhemsk industri. Då Trump verkar vilja plocka hem så mycket som möjligt(?) av tillverkning till USA igen för att rädda job så är det såklart inte så bra.

   Radera
  5. Kan det vara så att kinesiska skattebetalare inte riktigt begripligt detta ännu?
   Det är inte alltför långsökt.
   Flera, bland annat här, verkar ha samma problem.

   Radera
  6. Kina stod för ungefär 4,5% av den amerikanska importen av järn och stål under 2017. Dessutom täcker USA ungefär 75% av sitt behov med egen produktion så det är inte så att de drunknar i importstål.

   Det här är bara trams precis som fokuset på kolindustrin som sysselsätter färre än snabbmatskedjan Arby's och mindre än hälften av vad som jobbar på USAs biltvättar.

   Radera
  7. @Anders, det finns analyser som tyder på att Kina inte alls dumpar stålpriset i den omfattning som påstås. Kina är ingen marknadsekonomi och "kinesiska skattebetalare" har ingen kunskap om detta. Och för det andra får man inte protestera i en diktatur.

   Radera
  8. Så summan av detta är att Kinas skattebetalare leverera in gryn i amerikanska statskassan:)

   Radera
 19. Eu har skyhöga tullar mot usa, så Trump kontrar bara.

  SvaraRadera
 20. Tullar är inte alls bra för ekonomin. Förra gången USA införde ståltullar (under en av Bush:arna) för att hjälpa de omoderna stålföretagen så gick ca 200 000 jobb inom den extremt prispressade bilindustrin förlorade och importerade bilar tog marknadsandelar.

  Liknande knock-on effects kommer hända nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De stora utländska tillverkarna av bilar har fabriker i USA...
   Volvo, VW, BMW, MB, Toyota m.fl.
   GM:s modernare och bränslesnålare motorer för alla dess varumärken i världen tillverkas av ... Opel !!

   Radera
 21. EU-kommissionen analyserar för fullt vilka det var som tjänade på ståltullen och kommer göra åtgärder som balanserar detta, inklusive straffa presidentens privatekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. An ongoing trade deficit is detrimental to the nation’s economy because it is financed with debt. The United States can buy more than it makes because it borrows from its trading partners. It's like a party where the pizza place is willing to keep sending you pizzas and putting it on your tab. This can only continue as long as the pizzeria trusts you to repay the loan. One day, the lending countries could decide to ask America to repay the debt. On that day, the party is over.

   A second concern about the trade deficit is the statement it makes about the competitiveness of the U.S. economy itself. By purchasing goods overseas for a long enough period of time, U.S. companies lose the expertise and even the factories to make those products. Just try finding a pair of shoes made in the America. As the United States loses competitiveness, it outsources more jobs, and its standard of living declines.

   Radera