Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-15 14:16

Gotlands Energi inför väktare på skyddsobjekt pga säkerhetspolitiska läget

Gotland Energi (GEAB) har infört väktare på minst ett skyddsobjekt på grund av det säkerhetspolitiska läget, men vill inte kommentera ytterligare. Uppgifter till bloggen gör gällande att det har hänt en helt del, inklusive sådant som bidragit till att Försvarsmakten flyttade permanent trupp till Gotland ett år tidigare än planerat.
Tofta skjutfält. Ej fotoförbud vid platsen. Arkivbild. Visar ej vädret just nu.
Hela Gotland rapporterade i höstas att GEAB har placerat väktare vid minst ett skyddsobjekt, nämligen huvudkontoret i Visby. Bortsett från det säkerhetspolitiska läget kommenterar man inte det hela ytterligare.

GEAB:s marknadschef kommenterade till Hela Gotland:
"Jag kan inte svara på det just på grund av de här skälen. Jag kan egentligen varken bekräfta eller dementera något, men det handlar om det säkerhetspolitiska läget. Inget specifikt har hänt utan det är mer utifrån det allmänna läget."
Bloggen har tagit del av uppgifter från flera olika håll kring att "det allmänna läget" omfattar betydligt mer än vad det låter om. Bland annat ska incidenter kring gotländsk infrastruktur legat bakom beslutet att skicka permanent trupp till Gotland ett år i förväg och det sker löpande incidenter som kräver Försvarsmaktens skarpa tillsyn på ön.

Bland mindre allvarliga incidenter är t ex fotografering av grävarbeten för kablar till Försvarsmaktens nya anläggning på Gotlands Regemente, där fotograferande person skyndsamt ska avvikit från platsen vid konfrontation, såväl som misstänkt verksamhet och möjlig kartläggning i anslutning till skyddsobjektet huvudkontoret och ett antal intrång mot enskilda anläggningar. Allvarligare incidenter ska också skett och man kan oavsett förmoda att det som faktiskt upptäcks bara är toppen på isberget.

Det finns mycket mer att säga om situationen på Gotland de senaste åren och kanske blir det något som kan offentliggöras ur bland annat Krigsarkivet om 70 år. Som bloggen rapporterade förra året ska Afghanistanveteraner sagt att det händer mer på Gotland än det gjorde under Sveriges insatser i Afghanistan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Skyddsvakt heter det väl på skyddsobjekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, skyddsvakt och väktare är olika befattningar med olika behörigheter på samma sätt som Polis och väktare inte är samma sak.

   Radera
  2. Det jag menar är att för att bevaka ett skyddsobjekt måste du vara skyddsvakt. Se skyddslagen. Tror jag?

   Radera
  3. Man kan säkert ha väktare på skyddsobjekt också.
   Men för att kunna ingripa, med stöd av skyddslagen, behöver man vara skyddsvakt. Polis funkar bra också.

   Radera
  4. Tror inte det, skyddsvakt eller motsvarande ska det nog vara.

   Radera
 2. Om en främmande makt vill ha Gotland så låt dem ta ön!

  Arkivreplik. Visar förhoppningsvis inte en aktuell åsikt, men ungefär så uttryckte sig den socialdemokratiske politikern Artur Engberg 1932.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sade Magnus Eriksson, som var nominell kung över Gotland till Valdemar Atterdag också "Ta dem om du kan." Sedan gjorde denne det.

   Radera
  2. Gotland är strategiskt viktigare för Nato än vad det är för Sverige. Vi kanske skall utropa dem till egen suverän stat med kolonialavtal med Sverige på förhand, så att den som tar ön inte hamnar i direkt konflikt med kungariket Sverige utan bara ockuperar en fd koloni. Nytt rekord i undfallenhet kan då uppnås !

   Radera
 3. Är inte detta en återanvänd nyhet?

  SvaraRadera
 4. En väktare mot gröna gubbar. Känns stabilt :o

  SvaraRadera
 5. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Släpp Gotland fritt. Låt Gotland bli en egen nation, som går med i NATO, det tjänar både Gotland och resten av Sverige på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om några år är det 666 år sedan republiken Gotland erövrades och plundrades. Det var uppenbarligen norra Europas, kanske världens rikaste land. Det verkar också ha varit en demokrati.

   Radera
  2. Tänk att de kunde förutspå det när de skrev bibeln! :-P

   Radera
 6. Historierna om fientlig aktivitet på Gotland utgör ett typexempel på kollektiv mytbildning för att skänka mening åt sig själva, sin organisation och sitt uppdrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din kommentar utgör ett typexempel på rysstrollens och nyttiga idioters kollektiva mytbildning för att så split och skapa osäkerhet i Sverige.

   Radera
  2. I alla fall elegant formulerat!

   Radera
  3. Agge. Varför är jag ett rysstroll? Du tror inte på fritt meningsutbyte?

   Radera
  4. Det blir så när det som C? tidigare kallade gammelmedia inte sköter sitt uppdrag. Rykten.

   Radera
 7. Slängt ut lite bete och ser om något troll nappar i kväll, ser jag.

  SvaraRadera
 8. Kliver ryssen iland på Gotland får han en högaffel rätt upp i Mumindalen, det är jag ganska säker på.

  SvaraRadera
 9. Vi kan nog vara rätt säkra på att det som kommer ut i media är toppen av isberget..

  SvaraRadera
 10. Självklarhet, tänk på att hur du tänker kommer politikerna i nästa val anpassa sig

  SvaraRadera
 11. Vad tusan - man har inte vakter idag. Man har sensorer av olika slag.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Jag vill ju helst inte bli brunsmetad/"guilt by association"-nazist ... Men jag är faktiskt... Gotlandsvän. Förlåt.

  SvaraRadera