Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-15 12:13

Gästinlägg: Jordbruksverket hotar slå ut Svensk Biodling genom ogenomtänkta förslag

Nedanstående är ett gästinlägg av biodlaren Fabian Lindhe.

Sätter man sig in i förslagen så är det skrämmande, för Jordbruksverket hotar att slå undan benen på en hel yrkeskår, som lever av biodling, i princip utan att ge ersättning. Det kan innebära en drastisk minskning av pollinatörer. Skördarna för lantbrukets växter, för bär och fruktträd och allt annat som är beroende av pollinering kommer att minska. Skördarna av svensk honung kan även sjunka kraftigt.
Svensk sommarkväll. Arkivbild. Visar inte aktuellt läge idag.


Det här kan vi läsa i ”Förslaget till ny föreskrift av för bekämpning av bisjukdomar samt den tillhörande konsekvensutredningen” från Jordbruksverket som är ute på remiss nu.

§ 39 d. Om man även läser i konsekvensbeskrivningen så står det att Jordbruksverket betraktar en bigård ”som en epidemiologisk enhet”. Det betyder i klartext att om man hittar kvalstret i en bikupa så ska hela bigården utrotas.

§ 39 e. Konstaterat Trakékvalster ” När trakékvalster är konstaterade i ett bisamhälle ska en tillsynsman ta prov på alla bisamhällen som ligger inom tre kilometers avstånd (skyddsområde) från det angripna bisamhället. En tillsynsman ska även undersöka kontaktbigårdar som under de senaste tre månaderna har varit i kontakt med bin från det angripna bisamhället.”

Alla samhällen i den bigård, som på ett eller annat sätt varit i kontakt med en smittad bigård ska även utrotas om man hittar trakékvalster. T.ex när man köpt eller sålt en drottning eller avläggare (litet nytt bisamhälle), som på något sätt har förflyttats från en bigård till en annan.

Man gör även stora begränsningar i hur man får sköta bisamhällena inom vissa områden. Bin i dessa områden kan komma att stå för tätt under dåliga dragsäsongen och lida brist på pollen och nektar.

§ 36a Trakékvalster/skyddsområde 3 km radie, 706 ha Ur ett skyddsområde får man inte flytta bin. Bara vänta på att tillsynsmannen ska hinna gå över all samhällen och besiktiga. Inom detta område kan det stå 250 bisamhällen. Sen ska alla samhällen i den eller de bigården som de hittar trakékvalster i utrotas, och en ny tre km gräns ritas upp runt de bigårdarna. Så blir det som små ringar på vattnet…

§ 36 c.Trakékvalster/övervakningsområde 10 km radie,från centrum av skyddsområdet 7850 ha Här kan man få flytta bin, men man måste i så fall först göra en laboratorietest på bina. Om de även skulle ha trakekvalstér så måste man även förinta hela den bigården, och en det blir ett skyddsområde och så vidare. Vem törs göra det? Inom denna areal kan det stå väldigt mycket bin. Blir en inlåsningseffekt av bin.

”Det är helt laglig och fritt att importera eller föra in bin med Trakékvalster i Sverige” kan man läsa på Jordbruksverkets hemsida under införsel av bin och humlor. ”Du behöver bara göra en anmälan och betala 500kr.” (JV)

”Eftersom jordbruksverket ändrade importreglerna för levande bin 1 jan 2009 är det sannolikt att vi snart har etablerat Trakékvalster i Svenska Bigårdar” kan man läsa i boken ”Sjukdomar och parasiter och skadegörare i bisamhället” av Ingemar Fries och Preben Kristiansen 2009. Enligt samma bok ”kom trakékvalster till Danmark 1991, genom drottningförsändelser, men upptäcktes inte förrän år 2000. Därifrån rapporteras inte om egentliga skadeverkningar av kvalster. Det kan ha att göra med att myrsyra är vanligt förekommande för bekämpning av varroakvalster (myrsyra är än mer effektivt mot trakékvalster).” Man kan även läsa ”Vad trakékvalster kan innebära för svensk biodling när/om det påträffas kan man inte veta. Ett inte helt osannolikt scenario kan vara att biodlare som behandlar samhällen med myrsyra inte får några problem.” Andra kan få problem under en övergångsfas.

I Finland ställde det till lite oreda när det upptäcktes 1991. Det var då redan etablerat inom landet. De fick troligtvis in det redan på 1970-talet genom import från Storbritannien och Italien. Norge fick det 2002.

”Anledningen till att Jordbruksverket vill reglerar trakékvalster är att det sedan år 2009 är tillåtet att föra in bin från länder där trakékvalster förekommer. Det har sedan dess också förts in bisamhällen och bidrottningar utan att de har varit kontrollerade avseende trakékvalster. Än har inte traké-kvalster påträffats i Sverige, men parasiten finns i nästan hela övriga Europa och svenska biodlare köper in bin från länder där trakékvalster finns. Om parasiten påträffas i Sverige och det inte finns regler för dess bekämpning ökar risken att parasiten sprids.” - från Jordbruksverkets konsekvensutredning.

”Att försöka motverka en etablering av kvalstret mer aggressivt, genom destruktion av angripna samhällen, är inte ett rimligt alternativ. Sådana åtgärder skulle inte stå i proportion till kvalstrens skadeverkan och troligen skulle inte en etablering kunna förhindras utan endast skjutas fram i tid. Den lämpligaste strategin bör vara att fördröja spridningen av kvalstren genom att begränsa förflyttningar av bin” - från SLU, Undersökning av den svenska bipopulationen avseende förekomst av Trakékvalster 2012 Emmy Sundström

När EU gör sin sin nya djurhälsoförordning 2020 kommer inte ens Trakékvalster att tas med som en farlig skadegörare. Den är så allmänt spridd och man klarar av att hantera den.

Traké finns i nästan hela Europa och bina och biodlarna har lärt sig leva med dem, utan att slå ihjäl bisamhällena. När man gör de första fynden av trakékvalster i svenska bigårdar kommer det sannolikt redan att vara allmänt spritt. Att man vid varroans ankomst eldade upp ett antal samhällen hindrade inte kvalstrets framfart. Varför skulle det förhålla sig annorlunda med trakékvalstret? Det ska till en osannolik tur om det första smittade samhället ska vara det enda. Det var inte roligt för de som var först i en trakt med att hitta varroa. Om man nu kräver att samhällen med trakékvalster ska förintas så kommer det att stigmatisera den som hittar det. Viljan att anmäla sina bin blir nog inte särskilt stor. Sannolikheten att vi redan har traké i landet lär vara stor efter 9 år av införsel/import.

Jordbruksverket har fullständigt missförstått hur spridningen går till. Man tror att man i likhet med amerikansk yngelröta kan inrätta skydds och övervakningszoner där man kan bekämpa och sedan friskförklara.

Men det handlar ju om ett kvalster som sprider sig ungefär som varroa. Om man vill fördröja spridningen kan man införa flyttförbud över zongränser, men ett drabbat område kommer aldrig att bli ”rent” igen.

//Fabian Lindhe’ Yrkesbiodlare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Stämmer det som Fabian skriver är det hemskt. Har själv varit med om liknande förödande regler föras in i sektorn jag arbetar inom. Där de som skapar lagförslaget verkar ha noll och ingen insyn alls i hur sektorn arbetar och där i princip samtliga remissinstanser sågat förslagen med fotknölarna, ändå händer ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktuellt exempel: http://www.svensktvatten.se/om-oss/remisser/svenskt-vattens-yttrande-over-forslag-till-andrade-bestammelser-for-vattenmiljo-och-vattenkraft/

   Införs detta som det är skriver innebär det enligt lagen att det är miljövänligare att släppa ut avloppsvatten rakt i vattendrag än att låta det gå via reningsverk eftersom ett reningsverk är att tolka som en miljöfarlig verksamhet.

   Radera
  2. När man ser hur många branscher svenska myndigheter förintat med nya hårda regler de senaste femtio åren är det dags att fundera på occhams rakblad.

   Tillräckligt många aktörer vill ha bort privata företag. Konkurrenter, ideologier osv. verkande genom lobbyism, infiltration, marsch mot institutioner osv. för att få till skräddarsydda regler och lagar.

   Att tro att det beror på inkompetens börjar bli naivt.

   Radera
 2. Så blir det när nitiska tjänstehjon inom offantlig verksamhet har missuppfittat sitt syfte. Har stött på det i olika sammanhang och det är skrämmande vad som håller på att ske i Sverige. Landet äts upp av en växande offantlig byråkrati som förvisso skapar arbete åt oanställningsbara överutbildade tjänstehjon, men det kostar i förlängningen mer än det smakar och kan bara fortgå så länge räntan är låg och bostadspriserna finansierar tillväxten och lånebubblan och stormigrationen.

  När räkningen skall betalas måste kvasten gå och amoteringar till, och då kommer alla dessa sitta med dyra lån och arbetslöshet.

  Sverige är på väg rakt ner i avloppet pga denna aningslöshet samtidigt som fienden anmassar vid landets gränser och våra politiker säljer ut vårt försvar (särintresse), allt på den nya liberalismens altare och vi saknar resiliens mot yttre påverkan.

  SvaraRadera
 3. Inga bin ingen mat. Förvånad att de inte ska införa märkning på bina också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria, du behöver inte hålla på att låtsas posta på andra ämnen. Vi vet redan att du är ett rysstroll, registrerat enbart för att försvara diktaturen i Kreml.

   Radera
  2. Jo är såklart ett troll. Bra med god fantasi om man ska skriva böcker.

   Radera
  3. Jag hade stor underhållning av att läsa dig på VCW tiden. Det var tider. Exempelvis när du outade en sign som hette Lennart. Du kan vara lugn i din paranoiditet, jag var inte landförädare då och jag är det inte nu.

   Radera
  4. Landsförrädare. Du missade ett s och r. Inget det du skriver är något som legitimerar dig. Fakta är att du började skriva igår och pro diktaturen i Kreml. Sedan började du slänga ur dig andra kommentarer för att etablera trovärdighet. Sannolikt drivs du av samma person som "Tova Wallenberg". Samma skrivfel iaf.

   Radera
  5. Sedan är förstås inte de ryska trollen landsförrädare. De arbetar ju för sitt land, diktaturen Ryska Federationen.

   Radera
  6. Visst rätt. För den yngre publiken här kan jag tala om att Cornucopia var en av Sveriges första och största anonyma troll. Han jobbade för CIA/Saudiarabien och oljeindustrin. Carl Bildt kom varje månad med en portfölj med cash från Lundinarna. Han skrev på heltid 10-20 peakoil inlägg ihop med 3-4 kumpaner i en massa år.

   Radera
 4. Myrsyra fungerar utmärkt och är giftfritt och mycket väl beprövat. Detta är ett ickeproblem.

  Jordbruksverket är helt fel ute.

  Men så har vi 448 statliga myndigheter vars enda syfte är att göra livet surt för skattebetalarna. Så vem är förvånad.

  SvaraRadera
 5. Det är väl bara att hålla tyst, mundigheten har väl inte koll på alla bikupor i landet.

  SvaraRadera
 6. En av de första sakerna som Alliansen gjorde när de vunnit valet 2006 var att lägga ner den kraftigt kritiserade Djurskyddsmyndigheten. Det kanske är tjänstemännen därifrån som handlägger frågor om biskötsel på Jordbruksverket numera.

  Det kanske kan vara en bra idé för något parti att lova att lägga ner vissa illa fungerande mussepigg-myndigheter för att få fler röster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skulle få min röst.

   I och med digitaliseringen så går det rationalisera myndigheter enormt.

   Man borde lagstifta att budgeten skall kapas med 5% om året om det inte finns goda skäl.

   Tänk vad mycket bra folk man skulle kunna frigöra till att göra nyttiga saker.

   Radera
  2. En bra målsättning borde vara minska myndighetsfloran med 10% per mandatperiod tills vi är nere i rättsväsende och försvar.

   Radera
  3. Medborgerlig Samling vill lägga ner ett stort antal myndigheter. Se t ex sid 6-7 i deras demokratipolitiska program.

   Radera
 7. Det skulle ju kunna vara så att kvalstret även påverkar de vilda pollinatörerna. Då känns åtgärden rimligare. Men det är trist att import av billigt skit fått gå före vår inhemska matproduktions potential så länge. Vi kan ju inte direkt konkurrera med vårt fantastiska klimat. Som vanligt fel åtgärd försent.
  Tack Jordbruksverket för mördarsniglarna, varroroa, trakekvalster,almsjukan, kräftpesten, phytohptoran på träden och så många andra skadegörare. Kul att vi snart har Drosophilia Suzuki, och cronic wasting disease och annat spännande. Ni är fantastiska på att skapa jobb till er själva och krossa små obetydliga näringar. Fortsätt ert segertåg och må ingen någonsin räkna på vad ni åsamkat oss för skador i bestående framtid genom er fina tradition av först tillåta etablering, informera lite, konsulta lite grand och flytta skulden till producenterna. Anställda tjänstehen och forskare ska väl inte behöva syssla med framförhållning?

  SvaraRadera
 8. Jag har problem med bihålorna, vill inte släppa, har Jordbruksverket någon lösning.

  SvaraRadera