Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2018-03-16 17:28

Fredagsmys: Efter hipster kommer nu prepster

Dags för lite härligt fredagsmys, och kan det bli härligare än att det nu 2018 är dags för hipstertrenden att upphöra i enlighet med att livsstils- och modetrender bara överlever i tio år. Istället finns nu allt fler tecken från självaste trendkänsligaste Södermalm att hipster ska ersättas med prepster - den moderiktige vardagsprepperng, redo för allt. Gärna moderiktigt och dyrt.
Preppad än? Cykellagningskit, multitool och ... eldstål för när det är dags att bränna bort skägget.

Mode- och livsstilstrender håller på i ungefär tio år på sin höjd. Hipsterstrenden uppstod i spåren av finanskrisen 2008 när trendriktiga amerikaner började köpa begagnade kläder ("vintage") och inte längre hade råd att raka sig eller fixa håret.  När de sedan kom på grön kvist igen så fortsatte de klä sig som lodisar, men köpte istället nytillverkade kläder i samma uteliggarstil.

Och nu är det 2018 och alltså dags för hipstertrenden att dö ut.

Istället är det dags för den domedagsfokuserade prepstern.
Sykit, multitool, ficklampa.
Som en av många bevis på denna nyfunna trend kring personlig beredskap och samhällelig prepping räcker det att gå in i en hipsterbutik på självasta Katarina Bangata och bli översvämmad av användbara EDC-grejer.
Mer multiverktyg. Och förstås en rakhyvel till sist. Ett sista spår av den döende hipstern, som nu är redo att återuppstå som prepster.
Naturligtvis kommer ingen prepper vilja köpa denna prepster-EDC. Dels för att preppern redan har grejerna, dels för att de inte är tacti-coola, och dels för att de är hopplöst överprissatta.

Vi kommer alltså få se hutlöst dyra prepster-kläderframöver. Fickbyxor ("cargopants"), men inte tacticoola funktionsplagg, utan kanske tillverkade i ekologisk biodynamisk odlad bomull kombinerat med polyester (brandfarligt - inget en prepster väljer) gjort av  bakterienedbrytna återvunna PET-flaskor.

Redan har IKEA börjat med hydroponiska odlingsanläggningar för Södermalmslägenhetens fönster, så prepstern kommer inte bara vara beredd på katastrofen, utan ska också överleva på tomater odlade i fönstret.

Så trevligt fredagsmys på er i alla fall. Var beredd på hipsterns undergång!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Frstligt. Man kan således välja sin ekonomkiska färdigförpackade preppernivå. Men innebär inte det samtidigt att en del riktiga preppinggrejer blir mycket dyrare?

  SvaraRadera
 2. Prepster (preppy+hipster) är en redan etablerad term för en klädstil/subkultur sedan åtminstone 15-20 år tillbaka. Bildgoogla prepster för exempel.

  SvaraRadera
 3. Vad mer kommer?
  Caegopants nämndes. Vi som var mes minns när det var hippt -97 ca.

  Solceller kommer starkt bland välbeställda hipsterpreppers i villaområde med bil och dåligt miljösamvete.

  Många kommer preppa omedvetet.

  SvaraRadera
 4. Jag har länge sett prepping som en hipsterakticitet. De flesta av mina södermalms- och strax söder om söder-boende hipstervänner har ägnat sig åt detta i flera år. Som vanligt är företagen ett par år efter.

  SvaraRadera
 5. 10 år, dags att se över datumet på ärtsoppan, leverpastejen och chokladen.

  SvaraRadera
 6. Missat lite på slutet tror jag, vad var hipster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare sa man en frän kille, hipster är ännu fränare.

   Radera
 7. Som min Jugoslaviske vän sa: Varför ska jag preppa mat för apokalypsen när jag ändå kommer att ha ett par tunnor Sljivovica på lager. Den kommer att döda mig långt innan ryssen, svälten eller några sjukdomar kommer ikapp samhället. Frågan är, Finns det någon hipster (förlåt Preppster) bränvin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "skogsstjärna" på 4 liters f.d spolarvätskedunk...
   ;-)

   Radera
 8. Hade nyligen ett par timmar över under en tjänsteresa till huvudstaden. Besökte då NK och observerade detta fenomen även där.

  Äkta wish-importerade skräpprylar i vintage pappkartong till kraftiga överpriser. Spydde lite i munnen innan jag snabbt avlägsnade mig från denna sorgliga plats. (Nej, jag refererar inte till morder på Anna Lindh)

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=iQQgTkR2PYg

   Radera
  2. Gumman, du ör jätteduktig. Men det här är inte riktigt tävlingen för dig. Vi söker någon som är lite mer hip och edgy. Men fortsätt med musiken, du kommer lyckas. Tro på dig själv!

   Radera
  3. Spydde i munnen aha du refererar till det här? https://youtu.be/Yq3ufNjKqnE?t=7

   Radera
 9. Är det inte att föredra att ha kläder i polyester (eller ull) i stället för för bomull om man väljer kläder efter att kunna vara ute i naturen under alla sorters väder och att man ev. räknar med att bli svettig eller blöt?

  Bomull är hopplöst att torka jämför med polyester eller ull, när jag researchade inför min Kebnekajse vandring så rekommenderades det polyester eller ull i kläderna eller iaf underställ/strumpor etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeans (bomull) är svettiga när det är varmt och kalla när det är kallt. Ylle tvärtom, gärna med pressveck. Men det börjar bli svårt att få tag på kvalitetsbyxor tycker jag.

   Radera
 10. Just det! De "ängsliga" varumärkestorskarna köper ju det mesta bara det har ett "rustikt" varumärke och dito förpackning samt är ohemult dyrt!

  Vi övriga köper bra men billiga kopiior på Ge-Kås i Ullared som har det mesta en "prepster" behöver

  Föredrar polyester/bomulls(byxor med benfickor) och underkläder av bambu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpa billigt är att köpa två gånger

   Radera
  2. Min kaffebryggare köpte jag på Ge-Kås i Ullared för snart 20 år sedan och den fungerar fortfarande alldeles utmärkt!
   :-)

   Radera
 11. Jag fattar inte. Ska man ha eldstål och cargopants mitt i stan? Helt obegripligt.

  SvaraRadera
 12. En familj på två vuxna och två barn behöver 3 000 000 - 3 500 000 kcal/år. Inget man fixar på en balkong och i ett par fönster. Det motsvarar 5 ton potatis. Därmed inte sagt att man kan odla på det viset av andra skäl. Glädje och vilja till kunskap är inga dåliga skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att "se" dig igen Patrick.
   Jo, glädje och kunskap är bra skäl, gärna lite ödmjukhet och förståelse också för de som kan odla professionellt också.

   Radera
  2. Tycker att fem ton potatis låter lite i överkant för vad en familj oförädlat kan konsumera på ett år. Ungefär 14 kg potatis per dygn. Tror inte vi har den storleken på familjer, än.

   Radera
  3. Räkna själv! Enkel matematik. 2 vuxna och två barn behöver 8000- 10000 kcal/dygn. 365 dagar ger 3-3,5 miljonerkcal/år. Potatis ger 700 kcal/kg. Kan du fixa lite bondbönor så räntar det mer 3000/kg. Bara att du räknar. Skulle det bli en allvarlig situation i det här landdt som stör ut infrastrukturen så har vi verkligen skitit i det blå skåpet. I själva verket har ledarna kört rysk roulett med befolkningen. Det har funkat hitintills.

   Radera
  4. Det visar att det är väldigt svårt att leva på bara potatis. Minst 3 kg per dygn behöver en normal man sätta i sig. Uppskattningsvis äter jag mindre än häften av den vikten per dygn och lyckas ändå hålla ett visst prepperförråd av subkutant fett för nödsituationer.

   Radera
  5. Vad gäller potatis så brukar odlarna ha dem i stora kylda lager, och efterhand pytsa ut dem till affärerna. Så det finns bra mycket potatis i landet som kan fungera som lokal nödproviant förutsatt att det går att transportera den till konsumenterna. Däremot om elen försvinner blir potatisen dålig i lagren efter några veckor. Antar att det finns liknande lager för andra grödor som vete etc som kan tas i anspråk vid en nödsituation.

   Radera
  6. Min kommentar var angående att odla själv för att ge lite proportioner på det. Potatis är den gröda du lättast odlar om du skall göra det själv och utgår från energi. Skall man lagra i förväg är det spannmål som gäller. Väldigt mycket längre hållbarhet om det är rätt förvarat och mer än 5 gånger så mycket energi per kg.

   Radera
  7. Ja det finns potatislager och man kan hoppas de har lagrat diesel till elverken så de kan klara ett längre elavbrott. Det som det finns mycket av är spannmål och den har dessutom fördelen att den håller sig även utan el om den är torkad.

   Problemet är snarare distributionen.
   Självhushållningsgraden som framhålls hela tiden är i mycket propaganda då den är räknad i sek och inte kalorier. Vete kostar 1:50 per kg hos bonden och innehåller 3700 kcal, potatis några kronor mer beroende när på året det är och innehåller som sagt 700 kcal. Jämför det med influgen sallad 100 kcal, paprika 250 osv eller tomater á 200 kcal och de priser det handlar om där.

   Nu när de skall höja beredskapen i landet igen så finns det vissa nyckelfunktioner de måste prioritera. Distributionen av detta är en. Det är i princip omöjligt idag.

   Radera
 13. Det är lite svårt att preppa under längre tid i Sth. Sth landyta är 187,16 km2, vilket skulle räcka till 234.000 personer, räknat på 800 m2 och vegankost, per person. Fast hur stor yta det verkligen går att odla på är oklart. Men oavsett vilket, så är det oklart, vad de 949.761 invånarna, skulle leva någon längre tid på?
  Den förhatliga landsbygden kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad de 949.761 invånarna, skulle leva någon längre tid på?
   Den förhatliga landsbygden kanske?

   Det gör de väl redan nu?

   Radera
 14. Träffade precis bostadsbubblan på e restaurang.

  SvaraRadera
 15. Säg att elen slutar fungera i december i Stockholm. Vad behövs för att överleva till sommaren?

  En kakelugn kommer väl till pass. Med en yxa kan man hugga ved på Djurgården och i Lill-jansskogen. De som saknar den möjligheten kommer behöva söka sig under jord för att undvika kylan, tänk källare, tunnelbanan och skyddsrum. Där kommer det bli fullt med folk och sjukdomar spridas, så det är inte att rekommendera. Har man ingen kakelugn så kan man skaffa sig en sovsäck som klarar arktiskt klimat, eller försöka bo hos vänner / släkt som har kakelugn.

  Vatten kan man ta från Mälaren. En vattenrenare är bra att ha, men de går sönder i minusgrader, så man kommer behöva ha den nära kroppen dygnet runt, även när man sover

  Sen behöver man kalorier, säg 500 000 / person för att klara sig till sommaren. 10 kg kan man ta från kroppen (fett & muskler) men det ger inte mer än 50 000 - 100 000 kalorier. Det jag skulle bunkra är pasta.,1 kg innehåller drygt 3500 kalorier, och för 1000:- får man 100 kg. Man kommer också behöva fett så 10-20 liter matolja kan vara ett bra komplement. Slutligen ett par burkar vitaminpiller.

  Man kan behöva värja sig mot de som försöker tömma lägenheter på mat. Man får hoppas att medborgargarden skapas. Trots allt, det bodde folk i Stockholm innan vi fick el.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det fungerade under KRIGSVINTRARNA på 40-talet men då duschade man heller inte ihjäl sig i tid och otid som det görs idag..

   Radera
  3. Innan vi fick el bodde det ca 100000 pers i Stockholm...

   Ved ska för övrigt torkas en vår-sommar först. Lycka till elda m färsk Djugårdsved. I övrigt behöver du kanske 20 m3 ved f en vinter.

   Radera
  4. En skillnad är att man förr inte var så beroende av el. Ta bara en sån sak som pengar, om inte mobil, betalkort eller banker fungerar. Eller om jag vill titta på en karta. Var hittar jag en sådan utan Internet?

   Kan nog vara bra att ha 25 000:- i cash hemma.

   Radera
  5. Cornu, ditt dragiga hus behöver 20 m3. Jag har en bekant med modernt isolerat hus och egen skog samt vedpanna. Det räcker med 8-9 m3 per år. Ink varmvatten. Nu behöver iofs hydroforen mycket el, o cirk pumpen på pannan ca 0,5kWh/dygn så det kan bli problematiskt.

   Radera
  6. Räkna med den mängden enbart till varmvatten. För övrigt är direktverkande uppvärmning betydligt effektivare energimässigt än vattenburen värme med åtminstone hyfsade kakelugnar och kaminer.

   Radera
 16. Gillar spaningen o instämmer in i den. Tyvärr är begreppet redan etablerat o betyder någon som är snobbig (preppy) som influerats av hipsters:
  "the prepster is someone most likely raised in the suburbs and very preppy, that moves to a very hipster centered city (Brooklyn, Portland, Austin), and due to scene exposure adopts certain hipster trends whilst retaining the preppy spirit."

  SvaraRadera
 17. Vi brukar skratta åt de som kommer med hipsterdäck till fjällen och inte ens kommer upp på parkeringen till skidliften utan står och sladdar och spärrar för alla.

  Åh shit det är lika roligt varje år! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dessa förare körkort öht ?
   ;-)

   Radera
 18. Till viss del är det här ju riktigt bra. Folk överlag behöver inse att strömmen kan gå, vattnet kan sina och mat kan bli bristvara. Vet t.ex. att Göteborg stad gick ut för några år sen om att de förväntar sig att stadens invånare klarar sig i tre dagar utan hjälp. Sen behöver man absolut inte köpa överprisade prylar för det.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
 19. Låter som en mycket trevligare och nyttigare trend än hipstertrenden.
  Det är mycket negativt med Rysslands sabelskramlande men har ändå hittat en positiv sak med kalla kriget 2.0 och det är att jag ser fram emot en rad med spännande spionthrillers och Bond-liknande filmer av klassiskt snitt. Liten tröst i farliga tider men gäller att hitta silverkanten :)

  SvaraRadera