Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-17 17:42

Fortsatt stärkt psykologi - fler tror nu på stigande bostadspriser än fallande

SEB:s psykologiska boprisindikator rapporterade i veckan att allt fler trodde på stigande bostadspriser under februari månad. Indikatorn är nu återigen positiv sedan 38% av hushållen tror på stigande priser och 34% på fallande.
SEB boprisindikator till och med februari 2017.
Förtroendet för bostadsprisernas uppgång ökade alltså, trots att bopriserna visade sig falla under februari.  Det är dock långt kvar till återhämtat förtroende och den starka tro på stigande priser som krävs för fortsatt prisuppgång.

Indikatorn är dock fortfarande kraftigt negativ med -17 för Stockholm, även om resten av landet är neutralt eller positivt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Personligen kan jag inte komma på en enda faktor som skulle driva priserna högre kommande 6-12 mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valmöjligheter och dogm, "priserna går alltid upp på sikt".
   Det här var no way en botten och emotionen säger att fler måste brännas. Och att det inte går att utmana *fniss*, "marknaden" politiskt. Sjunker priserna, eller bara står still, kommer kreditkranen att strypas.

   Och nya hus är väldigt oattraktiva. Dyra. Dålig kvalitet generellt, fokus på bling.
   Men fear kom fort denna ggn. Och macroläget är uselt på många sätt, fler händer är inget som behövs, eller någon har råd med.

   Radera
  2. Nya aktörer på lånemarknaden påverkar priserna positivt
   För vissa segment

   Radera
  3. Nya aktörer på lånemarknaden

   Radera
 2. Förra inlägget.. var inte bra. Hoppas skriverier om Ryssland/Trump/Mina MÖP-Kompisar-Säger minskar framöver, det är en helt blind fläck verkar det som. Synd för det finns verkligen en hel del intressant att skriva om, speciellt om Ryssland.

  SvaraRadera
 3. Ja, precis som tidigare verkar det som om underliggande efterfrågan på bostäder faktiskt är fantastiskt stark i Sverige. Förvånande.

  Trots alla regleringar och "negativa engångseffekter" så håller sig ju priserna än så länge på en hög nivå. Jag kan inte heller ärligt påstå att t ex 30 000 kr/kvm (som i delar av Skåne) egentligen är särskilt dyrt. Tog en titt på München härom dagen, och det var dyrare än vad jag trodde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. München har också en pågående bostadsbubbla. Så det är kanske lite fel stad att jämföra med.

   Radera
  2. Jo, det är lite så. Alla städer som växer och har en attraktiv bostadsmarknad kännetecknas också av att de har en "bostadsbubbla".

   Det är inte svårt att hitta billiga bostäder, men på ställen där folk vill leva och arbeta är det dyrt. Vill man köpa eller hyra i Dorotea, till exempel, så är det inga problem.

   Radera
  3. I många länder i Europa dras man inte med bostadsrätter och dess stadgar om uthyrning utan där kan man köpa en lägenhet och hyra ut till marknadspris. Detta gör att de som har pengar köper fler bostäder för att tjäna pengar, något som är väldigt svårt i Sverige. Av den anledningen har många städer i Europa högre bostadspriser än i Sverige utan att det är lika stor risk.

   Radera
 4. OT. ”Ryssland: Giftet som användes mot Skripal kan ha kommit från Sverige” Otroligt att Ryssland pekar ut Sverige. Tror de på det själv? Sicket trams…

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryssland-giftet-som-anvandes-mot-skripal-kan-ha-kommit-fran-sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kokades ihop av Hanif Bali?

   Radera
  2. Att svensk media öht återpublicerar diktaturens rena lögner, och dessutom utan att ens fråga svenska myndigheter i ärendet säger en hel del.

   Radera
  3. Svenska media drivs ju fr.f.a på helgerna av några omogna naiva godtrogna "praktikanter" som inte ens är torra bakom öronen !

   "Slaskan", SVT etc. är de värsta...

   Radera
  4. Att okritiskt återpublicera Kremldiktaturens propaganda fyller i alla fall i det här fallet den funktionen att Kreml framstår som ett gäng clowner med sina skrattretande lögner. You can't make this shit up har aldrig passat bättre.

   Radera
  5. Jag såg Zakharova på en rysk kanal, jag vet inte om detta är "bra jobb" eller om hon fick en stooor köttbit att tugga.

   Men jag skulle inte förvåna mig över nåt nu. Jo, om Tjeckien, Slovakien eller Sverige planerat detta, verkar absurt, klart det ska kablas ut, ska vi behöva gå till Rysk TV?

   Radera
  6. Är väl bra att svenska media återger detta, så svenskarna förstår vad som väntar på andra sidan Östersjön

   Är däremot urdåligt av svensk desinformationsmedia att man inte utvecklar detta vidare och förklarar varför det är tokigt.

   Radera
  7. Många dåliga saker kan jag tro om den svenska regeringen, men inte det.
   Vad gjorde egentligen Nordkoreas utrikesminister här, la en stor beställning nya Volvo XC40?
   Var det förresten verkligen han och inte en klon smittad med någon svårt smittsam obotlig pest med lång inkubationstid?

   Radera
 5. Radikala ras i boprisindikatorn har hittills varit perfekta köptillfällen. Kanske nu man borde köpa då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det jag menar ovan, inget blod nånstans är ingen botten, och beroende på kan ju botten hamna 80% ner. Men som sagt, räntan spelar spratt och vi ser inte ännu var det går, Trump ska ha rymdförsvar, nya vägar et.c. i Tyskland och Frankrike mullrar det, folket får inte del av alla nya fina frukter. Draken sover inte, var redo för elden.

   Radera
 6. Vad hände med "överutbudet" på nybyggen i Sthlm?
  Såg annonser för 3 nybyggen på T-banan. Man köper reklamplats för att bli av med skiten i C-lägen söderort. Äkta parkett dock.

  SvaraRadera
 7. Pratade just med min avlidne mor. Jag vet inte hur stor procent som tror på all dynga som bloggaren sprider; global uppvärmning, alla false flags och krig som förstört fungerande länder; t.ex Libyen. Sverige var nere där i nordafrika och bombade Gadaffi ordentligt. Dom utsatte honon faktist för gatumobben, jag tror han dog genom strypning.

  Ang min avlivna mor. I ett fysiskt universum är det givetvis omöjligt. Men jag har sen barnsben haft möjligheten att lämna min fysiska kropp och överföra mitt medvetande till energikroppen som är över min. Vi är som en rysk docka, minst sju kroppar. Den världen (astral) är precis som vår, det finns massor med otäcka varelser där. Jag fick kontakt i.a.f. Och vi pratade en del. Eran världsbild stämmer inte. Ni som vill ha bevis kan få det också. Real time zone är dimentionen närmast och där kan sovande människor inhämta information i realtid i den verkliga världen. Jag kan göra det. CIA hade psycich-spy program på 60-talet; dom vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker starkt att du trollar. Om inte bör du nog prata med din psykiatriker och berätta att du inte tagit din Haloperidol enligt hans ordination senaste månaderna.

   Radera
  2. Real time zone säger du, men varför får inte alla som sover den informationen?
   Hamnade Gadaffi och din mamma på samma ställe när de dog?

   Radera
  3. Trollar inte. Vet bara hur allt hänger ihop.

   Radera
  4. Kylorenn, tror inte han trollar. I princip samtliga foliehattar jag träffat i offentliga sammanhang har stora personliga utmaningar att hantera. Många självmedicinerar uppenbarligen ej receptbelagda substanser som alkohol.

   Det är dock en styrka i svensk psykiatrisk öppenvård att dessa personer kan få vistas fritt ute i samhället. Många kan leva fullgoda liv tack vare modern medicinering, men ibland kan de slarva och en del är oavsett utåtagerande.

   De jag träffar har iaf inte varit farliga för sig själva eller andra, rent fysiskt, men man kan bara tycka synd om dem och får respektera att en del haft otur i livet.

   Radera
  5. Det syns också på en del av foliehatt-trollen här på bloggen, inklusive många av putinisterna. De är periodare. Försvinner i månader och dyker sedan upp igen under korta intensiva perioder. Antingen har de frigång eller så har de slarvat med medicineringen. Sådant här verkar gå i skov.

   Radera
  6. Ok, Real time zone är ett begrepp som Bruce moan kom på. Om kroppen somnar innan / utan att sinnet somnar så är man där.

   Radera
  7. Håller med. Jag menade det som en vänlig uppmaning, jag tror att det finns en kontakt med öppenvårdspsykiatrin i botten som har glidit iväg lite. Och jag vet att när personer med psykiska problem missköter sin medicinering gör de ofta saker (som att säga konstiga saker till grannar, bråka på torget, springa nakna i grannskapet, skriver osammanhängande kommentarer på bloggar, ...) de får stark ångest av att komma ihåg när de väl blivit bättre.

   Radera
  8. Bloggaren tjatar om global uppvärmning. Grejen är att vi är mitt i en liten istid. Co2 har ingenting med saken att göra.

   Radera
  9. I Real time zone ser jag allt du gör Wilderäng. Du kan sitta i en bunker 1000 meter under jorden och jag kan kolla in i dina ögon. Skärpning nu för fan.

   Radera
  10. Mitt i en istid vet jag inte om vi är... Kanske en mental istid någonstans där i din Real Time Zone™.

   Radera
  11. Evolutionen har genom årmiljonerna finslipat hjärnan till att skapa en ganska exakt och användbar representation av det där utanför, en modell som vi i dagligt tal kallar för verkligheten. Den kan förstås göra fel när den skapar modellen, speciellt om den råkat ut för kemiska obalanser som droger eller sjukdomar. Sålunda säger sig en del kunna lämna sin kropp och se saker som inte har en relevant koppling till det där utanför. Om man är medveten om att det är en modell torde det vara lättare att detektera när den fungerar fel och skapar orimliga resultat.

   Radera
  12. Flera språkliga fel som är rätt märkliga. Trollning?

   Radera
  13. "där kan sovande människor inhämta information i realtid"

   En tolkning skulle kunna kan vara att det syftar på "det sovande folket" och dess relation till, samt inhämtande av, information genom det politiska nyspråket.

   Radera
 8. Nu är jag en novice, Men det borde inte vara svårt att se vilken färg bloggaren har på sitt örngott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färgen på bloggarens örngott är sannolikt militär kamouflage.

   Radera
 9. Lättnadsrally brukar komma i spekulationsbubblor, alla andas ut och tror att fallet är över och tidigare osålda objekt kommer ut i stort antal med orealistiska prisförväntningar och fallet återupptas.

  SvaraRadera
 10. Men...men...vänta nu, fick vi en liten uppstuds i statistiken och herr Wilderäng missade chansen att lägga in bilden på marknadsbubblans anatomi?

  SvaraRadera
 11. När jag pratar med mäklare nu så säger de att "Ja. Det har skett en uppgång i priserna..."

  "men när det gäller nyproduktion så finns fortfarande väldigt väldigt få köpare"

  Helt plötsligt verkar folk ha insett att låg avgift och låg belåning i föreningen är något positivt.

  SvaraRadera
 12. Bengt Hansves du är nog en av de största fittorna här?? keap up the good work jävla kommunist! dra mössan riktigt långt ner!

  SvaraRadera
 13. Utan foliehatt vill jag ändå påpeka att bopriserna på lite sikt (5 år) kommer att påverkas negativt av den klimatförändring som har påbörjats senaste 12 mån. Global cooling verkar dessvärre bli en realitet de närmaste 30 åren. Ni som läser detta och fnissar försök att ta reda på mer. Det gäller ert eget bästa. Var mentalt förberedda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Global cooling" - du menar gänget med forskare som pratat om att jorden blir kallare sedan år 2000 men som fortfarande inte har haft en siffra rätt?

   Däremot så kan vi i norra europa sitta ordentligt i skiten om den globala uppvärmningen skulle ställa till med störningar i golfströmmen, då kan vi börja att
   prata om att den kan bli lite småkyligt i Sverige.

   Radera
  2. Om delen av golfströmmen som värmer våra breddgrader påverkas av uppvärmningen är den förmodligen en självreglerande komponent i ekvationen. Om det blir varmt smälter mer vatten från Grönland vilket enligt vissa interfererar med det salta vattnet och hindrar det från att sjunka norröver och driva den värmande delen strömmen till våra breddgrader, vilket borde göra det kallare igen, vilket återställer processen. Möjligen kan det bli en otrevlig oscillation. Men det handlar om långa tidsperioder, så "vi" kommer sannolikt inte att märka något speciellt under vår livstid.

   Radera
  3. Det är gänget med forskare som hävdar att jorden ständigt blir varmare som har haft fel sedan ca 2000. Problemet är att det finns så stora ekonomiska och politiska intressen nedplöjda i global warming att det blir som att försöka vända en supertanker fn.
   Hoppas att Trump hinner agera så att åtminstone US kan förberedas på effekterna av den kallare klimatcykeln.
   Västeuropa och EU eliten är nog körda i det sammanhanget.
   Ryssland och Kina har sedan flera år förberett sig.

   Radera
  4. Om du ska styra dina tankar med follow-the-money-principen är det lätt att se var det finns mest pengar, dvs oljereserver som ännu inte pumpats upp. Tänk om ägarna skulle tvingars låta det ligga kvar i marken?

   Radera
 14. Är ju rätt bissart gissat helt enkelt. Priserna faller redan, och vi är fortfarande i den starka delen av säsongen. Vi går sakta men säkert mot den tyngre.

  Inget är omöjligt, men som sagt är gissningen av stigande priser helt bisarr. Det ser snäppet värre ut än det gjorde under sensommaren.

  SvaraRadera
 15. https://www.svd.se/professor-tror-pa-ras-for-absurda-bostadspriser

  SvaraRadera
 16. Är inte psykologin vi ser nu en produkt av Bull-trap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag misstänker det också. Kan inte se vad som skulle kunna trigga en uppgång. Finns inget krut kvar.
   Säljarna försöker att hålla på sina objekt till överpris så länge det går, men till sist måste de inse att tiderna har ändrats. Det tar lite tid bara. Köparna är passiva och vet att de har kommandot. Sen finns det alltid idioter som köper nu.

   Radera
 17. “Being right, but early in the call, is the same as being wrong.”

  SvaraRadera