Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-22 11:14

Detta är vad dina FB-vänner kan ge bort till tredje part

Letar man i Facebooks inställningar kan man hitta vad dina så kallade Facebookvänner kan dela med sig av för information om dig till tredje part, t ex när de svarar på en rolig enkät eller gör ett skojsigt test på Facebook. Nedan ser du vad vännerna kan ge vidare.
Detta hittas under Inställningar->Appar.
I princip kan de appar som begär detta få ut i princip allting du angivit på Facebook om de begär info om en användares vänner. Det inkluderar alltså religion och politisk åsikt, var du bor, vad du har för utbildning och vad för sidor, grupper etc som du deltar i på Facebook, dvs gillar.

Kort sagt allt.

Och detta genom att någon av dina vänner på Facebook godkänner när en tredjepartsleverantör begär åtkomst till vänner när man använder appen.

Kort sagt får tredjepartsutvecklare tillgång till allt om dig även om du trodde att du var privat. Du måste nämligen själv gå in på inställningssidan ovan och kryssa bort vad Facebook delar med sig av till tredje part. Standard är att i princip allt är förkryssat.
Här under hittar du vad dina FB-vänner delar med sig till tredje part om dig.
Du hittar inställningssidan för appar här, och kryssar förslagsvis bort allt, dolt under "appar som andra använder".

Till tredje part kan räknas den där bekväma "logga in med Facebook" som olika webtjänster erbjuder. Om en vän till dig loggar in med Facebook på exempelvis en butik, så kan butiken få reda på allt även om dig om de angav att de ville kunna få åtkomst till vänner när din FB-vän loggade in.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Och google tog bort "Don't be evil" statuten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja den har varit löjlig rätt länge :-)

   Radera
  2. Det saknas ett par skiljetecken: "Don't. Be evil!"

   Radera
 2. Räkna med att allting du matar in i någon annans dator är publik information.
  Agera därefter!

  SvaraRadera
 3. Fördel då att alla mina uppgifter utom bild och förnamn på facebook är fiktiva. Rekommenderar även att spana in annonsprofilen som facebook har. Om den är helt off så har man gjort rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad spelar det för roll egentligen? Det handlar ju om att främst kartlägga människor och rikta budskap. Vad du kallar dig spelar ingen roll.

   Radera
 4. Man behöver ju inte ange politisk eller religios uppfattning...

  SvaraRadera
 5. Detta är ju folkbildning i sin finaste form!

  SvaraRadera
 6. För den tekniskt kunnig så finns en komplett blocklista, rätt omfattande med alla trackers.
  https://github.com/jmdugan/blocklists/blob/master/corporations/facebook/all

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tekniskt kunnige tar inte i Facebook med tång!

   Radera
 7. En kompis rekommenderade mig att se filmen "Terms and conditions may apply". Har faktiskt inte gjort det än, men man ska tydligen få sig en tankeställare.

  SvaraRadera
 8. Varför denna mediastorm. Både Facebook och Google säljer profileringsdata om användare till storföretag, tex MacDonalds Boeing etc. Det är det som ÄR huvud businessnen! Glöm reklamen vid sidan, det är peanuts.

  SvaraRadera
 9. Allt detta är old news. Obama utnyttjade detta redan 2012.

  SvaraRadera