Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-14 09:16

"Det är inte sant förrän Kreml-trollen rycker ut"

"Det är inte sant förrän Kreml förnekar det." - gammalt ordspråk
Att den ryska diktaturen ligger bakom angreppet med massförstörelsevapen mot Storbritannien är efter gårdagens trollutryckning bevisat. Vid varje allt för uppenbart illdåd av den ryska diktaturen - likt Kriminvasionen, nedskjutningen av MH17, invasionen av sydöstra Ukraina etc - så rycker de avlönade trollen och deras svans av nyttiga överutmanade ut i desperation för att så osäkerhet. Det är i själva verket ett bevis för att Kreml ligger bakom det hela.
Ryskt flaggviftande på Flottans Dag i S:t Petersburg 2017. Arkivbild. Flottans dag pågår alltså inte just nu.

Mediarapporteringen är helt samstämmig. Det ryska massförstörelsevapenet Novichok användes och det finns bara i rysk ägo. Själva utvecklaren av Novichok, Dr Vil Mirzayanov, som ledde arbetet med utvecklingen av preparaten, säger själv att endast Ryssland kan ha genomfört angreppet.

Precis som med Rysslands olagliga invasion av Krim, så var det från första timmen uppenbart att det var rysk trupp och inte "artigt folk" eller "oroad medborgare". Det samma gäller nedskjutningen av MH17 eller närvaron av rysk trupp, som invaderade sydöstra Ukraina.

Men när något är för uppenbart så drabbas de diktaturkramande nyttiga överutmanade trollen av panik och rycker ut i full styrka för att tillämpa sina vanliga försök till desinformation. Man hittar på dussintals med alternativa fantasier, angriper budbäraren, slänger sig med begrepp som endast de använder som russofobi eller rysshat osv. Man skickar kort sagt ut brus för att förvirra och lämna möjligheten för veka politiker och makthavare att backa ur. Precis som med Krim och precis som med MH17. En mindre andel är även profesionella avlönade troll, men mestadels handlar det om den överutmanade svansen.

Rekommenderar en titt i gårdagens inläggs kommentarsfält, där ni hittar massor med nya signaturer som alla stöder diktaturen i Kreml.

Att Kreml har förgiftat dissidenter inom och utom landet är inget nytt, utan har varit organiserat ända sedan Lenins tid. Arkadij Vaksbergs bok Giftlaboratoriet handlar om denna snart 100-åriga statsinstitution, men har tio år på nacken och finns inte att köpa längre. Fast en recension hittar ni här.

Nu ledde både Krim och MH17 till sanktioner mot Kremldiktaturen och angreppet i Storbritannien bör leda till ytterligare åtgärder. Det kommer som vanligt dock ta en stund. SAmtidigt är det glädjande att allt fler även i Sverige nu börjar acceptera det som skrivits här på bloggen sedan länge - den ryska diktaturen förstår bara styrka och fungerar inte som västerländska demokratier. På samma sätt går det inte att resonera med trollsvansen. Jag har träffat några sådana i verkligheten och tycker numera mest synd om dem - de har ofta stora personliga utmaningar att hantera, om man ska uttrycka sig lite finkänsligt. Samtidigt är det en styrka i vårt fria samhälle att sådana här personer kan vårdas inom öppenvården, samt att vi har en så stor tolerans för drogmissbruk (inklusive den ryska förebilden alkohol).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Tja, da alla ryska man antingen varit prostituerade, blivit valdtagna eller ar valdtaktsman sa ar det ju inte konstigt att saker ar som de ar i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller du på så där så börjar det likna hets mot folkgrupp. Skärpning!

   Radera
 2. #triggered

  Har fortfarande inte sagt att Ryssland är oskyldigt. Jag är bara inte övertygad om skulden eftersom bevisningen är svag i mina ögon. Iallafall just nu av det som framkommit.

  Du däremot har ju redan fastslagit domen i högsta domstolen, ställt utom allt tvivel, så att säga. Och det köper jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tova, din svenska är ganska bra för ett rysstroll men det stupar lite på att du envisas med att skriva att Cornu fastslagit domen i högsta domstolen. Är ett något konstigt uttryck som de flesta naturligt svensktalande inte skulle slängt sig med. Hoppas inte Putte ser denna kommentar då, kanske löneavdrag för dig, eller mindre vodka eller något liknande ;)

   Radera
  2. Och fjantigt att kalla sig "Tova Wallenberg" för att verka legitim när någon person med det namnet inte existerar i Sverige! Prova Nisse Hult eller Robert Lind nästa gång!

   Radera
  3. Tova: Jag vet inte om bevisningen kan kallas svag? En militär nervagent som bara finns i, tillverkas i, utvecklats av och historiskt endast använts av Ryssland - är ganska troligen igen - bara använt av Ryssland. Alternativet skulle vara mycket mer skrämmande - att Ryssland inte haft koll på sitt C-stridsprogram och de mest potenta av moderna nervagenter skulle ha spridits till någon annan.

   Och eftersom substanserna är utvecklade JUST för att vara svårupptäckta och behandlade tror jag helt enkelt mer om Ryssland och deras vapenprogram än att man skulle ha "slarvat" med det - eftersom det skulle riskera att man kunde bekämpas med sina egna stridsmedel.

   Novochok är inget man kokar ihop själv. Det är - i det här fallet - av allt att döma en binär agent som inte "vem som helst" kan hantera.

   (För övrigt har ingen domstol ett krav på att presentera "'bevis "ställt utom allt tvivel", som du skriver, utan "utom rimligt tvivel" och det tycker jag att "bevisen" eller indiciekedjan kan sägas göra. Kvarstår tvivel är de helt enkelt inte rimliga.)

   Radera
  4. Wallenberg är väl ett historiskt svenskt efternamn som är mest känt i Sovjet.

   Radera
  5. "Tova Wallenberg" är uppenbarligen ett ryskt troll. Ingen svensk skulle formulera inlägget så som Tova. T ex inledningen "Har fortfarande inte sagt" är mycket osvensk. Då det är hans/hennes första inlägg i tråden skulle inte en svensk använda ordet "fortfarande". En ryss däremot skulle kunna skriva så. Då det dessutom inte finns nån verklig person i Sverige med namnet Tova Wallenberg, och dennes Google+ sida är helt tom kan man bara sammanfatta det hela med att Tova blivit Pwned.

   Radera
  6. pbmin. plugga några juridikkurser vettja

   mnils. Tova är ett påhittat namn, svar ja. Wallenberg är dock mitt riktiga efternamn.

   jesper. absolut. allt pekar mot Ryssland. Men Theresa Mays uttalande utesluter inte annan aktör än ryssarna. Därför lämnar jag ansvarsfrågan öppen tillsvidare.

   kent. Jag förmodar att ditt fullständiga namn är Kent Foliehatt

   theengineer. Ja, verkligen helt uppenbart.

   Inte ofta man håller med vänstertomtar, men tydligen är Jeremy Corbyn också ett Ryskt troll med er definition;

   https://www.thesun.co.uk/news/5806687/jeremy-corbyn-faces-fury-as-he-says-he-doesnt-believe-theresa-may-that-russia-definitely-poisoned-spy/

   Radera
  7. Ja, att Jeremy Corbyn är i Kremls ficka är väletablerat.

   Och svenskar skriver "ryskt troll" med gemener. Ditt bruk av särskrivning och felaktigt bruk av gemener och versaler är typiskt ryskt. Ni måste bättra på era svenskakurser. Fråga SVR om de har några bättre kurser.

   Radera
  8. Attans. Där fick du mig cornu.

   Tycker du kan förhålla dig någorlunda konsekvent när det gäller bostadspriser,världsekonomi, politiska beslut och mycket mer. Men när det kommer till Ryssland är det något som händer och du har redan bestämt dig på förhand.

   Det sänker tyvärr din trovärdighet. Iallafall hos mig.

   Radera
  9. En annan intressant nyans är att "Tova" och liknande troll använder lite väl mycket typiskt svenska uttryck, fast på ett typiskt osvenskt sätt. När man tar ett steg tillbaka och tittar på helheten så ser det konstruerat ut. Som att någon anstränger sig för att framstå som svensk liksom.

   Radera
  10. Engineer, du är uppenbart inte svensk.

   En svensk hade skrivit "En annan intressant iakttagelse". Inte "nyans".

   Radera
  11. Bara för att så lite tvivel så vill jag upplysa herrarna och damerna om att en beklämmande stor andel av dagens svenska unga vuxna har tämligen risiga kunskaper i svenska, trots att de både är födda av svenska föräldrar och uppvuxna här. Läsförståelse och därmed även förmågan att själv skriva en komplicerad text är dalande sedan flera år, liksom mattekunskaper.

   I sak så håller jag med Cornu och hans väl formulerade blogginlägg.

   Vad gäller nervgasen, så väljer jag att lita på Britterna.

   Det är för många inblandade, saneringspersonal, polisen, räddningstjänst m.fl. för att det skulle kunna vara en konspiration. En egensnickrad konspiration hade varit på tok för riskabel för vilken demokratisk regering som helst i ett västland.

   Nervagasen i fråga är så pass unik att den bara kan vara rysk. Är det inte ryska myndigheter inblandade så bör vi bli riktigt oroliga.

   Radera
  12. Tova, alla här vet vad du står för och vems ärenden du går, så du kan lika gärna byta nick och göra ett nytt försök. Eller kryp hem till Moskva där du hör hemma.

   Radera
  13. Vänta lite nu, engineer. Nu lugnar vi ner oss lite

   Vi alla här i tråden har precis konstaterat att du av helt uppenbara skäl inte kan vara svensk och således inte har rent mjöl i påsen. Låt mig förklara varför;

   Du har själv skrivit följande kommentar lite högre upp; " Ingen svensk skulle formulera inlägget så"

   Även Cornu har varit väldigt tydlig med att påpeka vikten av korrekt grammatik för att kunna klassas som svensk.

   Sedan en kort stund senare skriver du följande formulering; "En annan intressant nyans är att".

   Ser du det uppenbara problemet här? Du skulle ha använt ordet "iakttagelse", inte "nyans". Det finns ingen svensk som skulle formulera det på detta vis, förutom möjligtvis en 12-åring. Det känns dock väldigt osannolikt att du skulle vara 12 år, sitta här och kommentera en bloggpost om Ryssland så det alternativet tycker jag vi utesluter direkt.

   Då kan vi istället dra slutsatsen att det förmodligen var google translate som krånglade. Kanske lite väl snabb copy+paste resulterade i detta katastrofala misstag?

   Vill du vara så vänlig och tala om för oss alla nyfikna vilket land du kommer ifrån och vems ärenden du går? Så kan vi fortsätta diskussionen efter det.

   Radera
  14. Intressant, Tova känns väl inte helt normal, men det är det väl inte många härinne som är egentligen? Jag tror inte hon är nåt betalt Rysstroll.
   Kolla hur jag skriver, inte helt korrekt alla gånger och jag gick ju t.o.m i skolan innan den blev helt förstörd.

   Radera
  15. Tova jag tycker kanske att Teresa Mays agerande är mer talande än hennes retorik. I det fall man utvisar 23 diplomater tyder det på att man anser sig ha _mycket_ goda argument för att sända en sådan signal. Hon verkar - av både skarpa uttalanden (och t.ex. den film som hennes regerings UD skickade ut) - mer "säker" än "tveksam"?

   Radera
 3. Argumenten som "Varför skulle Ryssland använda sig av en sådan metod när det enkelt kan kopplas till Ryssland?" kan ju enkelt bemötas med "Ja - Ryssland ville att detta ska kopplas till Ryssland".

  Alla VET att det är Ryssland men Ryssland kan bara neka.

  Lite som Israels kärnvapenprogram. Alla VET att Israel har kärnvapen men Israel vägrar att erkänna detta. På detta sätt får de fördelarna med ett kärnvapenprogram (avskräckning) men inte nackdelarna av att officiellt vara ett Kärnvapen-land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade fortsättningen:

   Alla VET att det är Ryssland men Ryssland kan bara neka. Så länge det inte är "officiellt" att Ryssland utförde detta så blir det inga direkta nackdelar för Ryssland - kanske några nya sanktioner som enkelt kan kringgås.

   Ryssland får alla fördelar genom att uppenbart mörda avhoppare på spektakulära och plågsamma sätt inför världens ögon men inga direkta påföljder.

   Det är lite som att göra inbrott i en butik och när man är klar så klottrar man "Wofser gjorde detta" på väggen. Då blir det ganska lätt att övertyga en stor del av allmänheten att jag inte gjorde detta. "Varför skulle jag skriva så? Jag skulle väl inte avslöja mig själv?"

   Radera
  2. Vad jag vet så varken förnekar eller erkänner Israel att de har kärnvapen.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "den ryska diktaturen förstår bara styrka"

   Vilka positiva effekter har hittills uppnåtts av den så kallade uppvisade styrkan?

   Det rnda jag ser är sanktioner som bryter loss den Ryska ekonomin från övriga Europa. Ett bra sätt att minska skadorna iför ett kommande angrepp. Om angripande part upplever att den inte får skador blir angreppet mer sannolikt.

   Radera
  2. Och ju mer beroende ekonomiskt vi är av Ryssland, desto svårare har vi att stå emot ev påverkansoperationer. Se på Ukraina och småstater runtorkring?

   Enda lösningen är att isolera Ryssland ekonomiskt OCH göra det orimligt för Ryssland att bedriva väpnade operationer i någon form för att uppnå sina mål. Allt från resistans mot gröna gubbar till nya missilsystem.

   Radera
  3. När Ryssland väl är helt ekonomiskt isolerat finns ingen anledning för dem att inte anfalla. Vi är inte där ännu.

   Kan vi vrida tillbaka klockan och underlätta handel igen så finns mycket att vinna på det, både vad gäller den ryska befolkningens uppfattning om väst och inhemskt tryck på förbättringar i demokratisk riktning eftersom handel kräver personliga kontakter.

   Radera
  4. @iblandekonomi Hur förordar du då att man hanterar Ryska federationens otyg?

   Radera
 5. Du har säkert rätt, tror inte många tvivlar på det. Men jag tror många vill bara vara öppna och vara _kritisk_ till all info som publiceras. Må det vara mot Aftonbladet eller enskilda bloggare. Speciellt när man vet att de har sitt eget narrativ.
  Att en enskild publicist både ska agera polis, domare och sanningssägare på icke publik info kommer göra folk kritiska.
  Nu börjar ju många andra källor också lägga fram bevis som pekar ut Ryssland vilket är bra.

  Men att du visar ett så starkt förakt till folk som bara vill granska informationen kritiskt gör nog många också oroliga.

  SvaraRadera
 6. Det är rysk statsterrorism. Putin är ansvarig. Mörkermännen tar sig allt mer makt och tredje världskriget rycker allt närmare. Lösningen är inte att gasta om liberalismens välsignelser ännu högre. Vi behöver mer demokrati snarare än mer frihet för miljardärer, oligarker och presidenter, som kväver demokratin.

  SvaraRadera
 7. Gäsp, blir så platt och tråkigt! ”Det är Ryssland! Rysstrollen försvarar!”
  Det har du nog rätt i, men lite mer analys med olika senarier och tankar.
  Varför använder Rysslan en substans som bara kan spårad till dom själva? Statment?
  Låter som ett krångligt sätt att ha ihjäl någon? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har du flera alternativ:https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/13/spy-poisoning-why-putin-may-have-engineered-gruesome-calling-card

   Radera
 8. Det är givetvis meningen att det ska framgå att Ryssland ligger bakom detta, annars hade de aldrig använt ovanliga c-stridsmedel som endast går att spåra tillbaka till en enda källa. Det skickar ett mycket kraftfullt och tydligt meddelande till alla potentiella avhoppare - we will fuck you up, vi skyr INGA som helst medel och ni kan inte gömma er någonstans. Ni är aldrig trygga någonstans, eventuellt kommer ni önska att ni fick avtjäna straff i Gulag så er familj slipper drabbas av samma öde.

  Sen är det ju en rysk paradgren att Lavrova det hela med ett brett leende på läpparna. Det är en otroligt hånfull hållning mot öppna demokratier som värnar tryckfrihet och åsiktsfrihet. Ryssland förstår hur enkelt det är att så tvivel och kasta regelboken i ansiktet på nationer som försöker använda internationella diplomatiska medel för att straffa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "demokratier som värnar tryckfrihet och åsiktsfrihet"
   Kan inte vara Sverige du tänker på då, där vi har två lagförslag till ändring i grundlagen för att inskränka yttrandefriheten och offentlighetsprincipen.

   Radera
  2. Nä Sverige ligger ju bara tvåa i reportrar utan gränsers lista efter Norge. Jämfört med den stora demokratin Ryssland som ligger 148:a.

   Radera
  3. Det är helt omöjligt att ta svenska gråtrasisterna på allvar när de gnäller om brist på uttrycksfrihet. Bränn offerkoftan och kom in i matchen istället.

   Radera
  4. Missförstånd som vanligt. Ville bara peka på det sluttande plan a'la DDR som vi själv har hamnat i. Angiveri, uthägningar (me too, utan att förringa dom som verkligen ÄR drabbade) utomparlamentariska domstolar, inskränkt yttradefrihet mm mm. Ingen tycks bry sig.

   Radera
  5. Du har snurrat in dig själv i ett svart hål av hatmedia och alternative facts. Angiveri, utomparlamentatiska domstolar, INSKRÄNKT YTTRANDEFRIHET. Åk till Ryssland och säg ditt hjärtans mening, skicka ett vykort från sjukhuset eller strafflägret.

   Radera
  6. Så det finns inga lagförslag lagda då för att inskränka yttrande friheten och offentlighetsprincipen menar du?

   Radera
  7. http://jmm.nu/regeringen-lofven-vill-inskranka-yttrandefriheten-2/

   https://uvell.se/2017/11/25/yttrandefriheten-och-bah-kuhnke/

   Radera
  8. Du länkar till någon slags skärpning till PUL som har lagts fram för att kontra lexbase och liknande tjänster samt förtydliga rättsläget kring publicering av nakenbilder etc på folk. Sen har du alltså tuggat i dig en av internets största bajsmackor i form av en uvell-rant länge än marcel prousts "på spanig efter den tid som flytt" och förväntar dig att den ska... Ja vad då? Uvell yrar som vanligt om än det ena, än det andra, vilt klippandes stycken av olika löst hängande texter. Egentligen verkar hon mest störa sig på att det ska gå att söka statliga bidrag för vissa grupper.

   När du säger att din YTTRANDEFRIHET är begränsad är det exakt samma sak som att du skulle börja gråta och säga att du svälter om du inte får oxfilé och bea varje fredag. Ditt gråt är fan i det ett hån mot alla människor som lever eller vart levt i repressiva regimer där folk lätt kan få 200 piskrapp för icke godkänt blogginlägg.

   Det skulle inte förvåna mig om du är en av pappskallarna som ylar konstant om "åsiktskorridor" etc. Låt mig vara inte den första och inte den sista att påpeka att yttrandefrihet är inte samma sak som att någon måste hålla med dig. För det är fan alltid där skon klämmer i slutändan.

   Radera
  9. Göran J, jag håller med om att allt inte är guld och gröna skogar och att orosmoln finns. Men angiveri, verkligen? Och vem bryr sig om uthängningar? Det är ju normalt kvällsblaskestoff. Politiskt har SD-svansen ju gjort det sedan länge, men när #metoo kom blev det plötsligt ett problem. Dessutom insinuerar du att det skulle vara någon slags konspiration och rent påhitt. Och hur i hela fridens dar skulle det vara att värna tryckfrihet och åsiktsfrihet att begränsa detta? Det om något är ju en inskränkning av yttrandefriheten. Utomparlamentariska domstolar? Snälla, sluta knarka.

   Allt du kommit med är snömos á la kränkt SD:are. Ett verkligt problem på området är däremot förslaget om utlandsspioneri.

   Radera
 9. Lars, kan du sluta vilseleda folk för egen vinning. Det är människor som du som gör världen till en sämre plats. En dag när det här bubbel samhället kollapsat kommer folk att minnas vad du skrev och då kommer du inte stå högt i rang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att det kan vara dåligt för hälsan att kritisera ryssland? Hm undrar var jag hörde det sist...

   Radera
  2. Hör du (e)vil, högt i rang? Hos vem då?

   Radera
 10. Det är rysk taktik att ljuga, t.ex vid invasionen av Krim, och kanske fungerar det på kort sikt, men långsiktig är den en värdelös strategi. Ingen tror nu på vad de säger, viket försvårar för dem i andra sammanhang, liksom i ett kritiskt läge då verkligen behöver bluffa för att vinna.

  SvaraRadera
 11. Självklart är ryssarna ansvariga för attacken i Salisbury på samma sätt som muslimerna är ansvariga för attacken i Manchester.

  Det intressanta är att det ena är fint att konstatera medan det andra är förkastligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske inte så konstigt då det är olika kontext och helt olika syften med det språket?

   När man nämner "ryssarna" så talar man, i detta fall, om aktörer från den ryska staten. I detta fall finns det en aktör som ligger bakom dessa individers agerande.

   När man talar om muslimer så blir det däremot en annan femma då "muslimer" beskriver flera olika grupper och individer med olika åsikter och som ibland är varandras fiender(shia vs sunni). Dvs det finns ingen enskild aktör med enskilt intresse i detta fall. Utan flertal aktörer med olika intressen.

   Radera
 12. @Cornu: "Det ryska massförstörelsevapenet Novichok användes och det finns bara i rysk ägo." Lite djävulens advokat, eftersom en avhoppare avslöjat novochuk till "väst" och man kunnat detektera det. Så finns nog iaf lite kunskap om det. Då det är svårt att veta om de bara har tsrukturformeln elleromde fått reda på syntesvägen så skulle rent teoretiskt någon annan med resusrser kunna framställa det. Dock så om man t.ex. bara vet forlmeln så krävs det nog att ett lab med skickliga organkemister får tid och resurser.

  Det är dock inget som man framställer I Garaget, dels är produkten för farlig, dels är kunskapskraven för höga (samt antagligen svårighet att få tag på råvaror). Vidare får man nog anta att RF har den största kunskapen om verkan, spridning bästa tillverkningssätt osv.

  SvaraRadera
 13. Man kan ju inte annat än beundra ryssarna. De har stil och panache. Jag menar, den enkla lösningen hade ju varit att panga ex-spionen i huvudet på nära håll med en liten 22:a eller nåt, och det kunde ha varit vem som helst som låg bakom. Eller använda ett gift som vem som helst kan få tag på, men nej, de ville lämna ett visitkort som är omöjligt för den rätta publiken att misstolka.
  De är väl medvetna om att det inte kommer kosta dem något som de inte hade varit beredda att ge upp ändå.
  För en som gillar spionthrillers har världen blivit en mer spännande plats. Nästan för spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske finns en stackars instängd konstnärssjäl där inne på GRU/FSB/SVR som endast kan uttrycka sig genom konstfulla mord?

   Radera
  2. Vad kommer vi få se härnäst? Ett kirurgiskt bombattentat med en mycket liten atombomb? Överkörning av rysk amfibiestridsvagn, som ska ha sett puttra från platsen lämnandes ett långt rött spår, i riktning mot närmaste strand?

   Radera
  3. Vem vet? Men vi kan iaf saga att om nästa offer får något som väger exakt 200kg I huvudet så har de inspirerats av J Lindengrens tidiga verk. :-)

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 15. Har Storbritannien gått full Islam eller?
  Är man kristen får man tydligen vara beredd på o svara på följande bisarra fråga hahaha..

  https://youtu.be/qGFyX8sq_L0?t=4m50s

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Ryssland är ett korrupt skitland. Ett gangstervälde maskerat till oligarki med massförstörelsevapen. Putins regim kan mycket väl ligga bakom attacken men det är inte helt orimligt att det är en konkurrerande samvetslös oligark med mutklorna i rysk vapenindustri som röjt undan ryssen av egna personliga skäl.

  Tidigare använda mordmetoder som Ryssland utfört i Storbritannien har ju varit mera riktade utan skador på brittiska medborgare, polonium-te, förgiftad paraplyspets i vaden är de jag minns. Det tyder ju lite på att ryssarna historiskt sett har tagit hänsyn till att Storbritannien är en kärnvapenmakt därtill ganska betydande inom NATO. Men visst- de kan ju ha börjat skita i sånt nu...

  SvaraRadera
 18. Här diskuteras för/nackdelarna med utökade/minskade sanktioner mot Ryssland av kunnigt folk i Intelligence Squared, en produktion av BBC. Kan varmt rekommendera till alla som vill få mer perspektiv i frågan vilka effekter utökade sanktioner kan tänkas ge.

  https://www.intelligencesquared.com/events/its-time-to-bring-russia-in-from-the-cold/ BBC-produktion.

  SvaraRadera
 19. Å där blev det youtubedebatt. Vad är det för fel på er. Kan ni inte debattera utan stöd från en video.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortse helt och hållet från HMG, det gör jag.

   Radera
 20. Har sagt det tidigare, isolera skurkstaten från västvärlden. Tillåt inga ryssar komma in här och gör absolut inga affärer eller någon kontakt med landet. De krigar, mördar folk här och hånar och underminerar vårt levnadssätt. Därför sätt upp en mur mot skurklandet. De får leva i sin värld och vi andra fria från dem.

  SvaraRadera
 21. Borde inte enklaste sanktionen mot Ryssland vara att stöta Ukraina ännu mer militärt. Låt till exempel SAS stötta Ukrainska försvaret eller låna ut ett kompani Challenger 2.

  SvaraRadera
 22. Fick samtal från Putin ”Dooo ska seya inte ryysss på cornus sida”:-)

  Men om nu ryssarna lämnar ett visitkort som ingen i världen kan misstolka varför får vi troll då order från putin att förneka?

  SvaraRadera
 23. Ryssland verkar vara lierat med i stort sätt alla extrema och populistiska politiska partier i västvärlden. Det kan vara värre än vi tidigare ens trott i våra värsta farhågor. I italien så har både 5 stjärne rörelsen och Lega sagt att de vill förbättra de italienska relationerna med Ryssland. Till saken hör att Lega vill bla. införa Appartheid i Italien. Att Ryssland tidigare stött Le Pen är också väl känt. Det är helt tydligt att Ryssland vill splittra och söndra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befolkningsökning på 2 miljoner eller 25% på historiskt kort tid gör att jag tror du har rätt. Vem drar i trådarna, mitt tips Ryssen. Som taget ur handboken, den avhoppade KGB-agenten som finns på youtube. Dvs om expressen inte lyckats stänga youtube ännu.

   Radera
  2. Apropå youtube, läs uvells senaste, grym.

   Radera
 24. Med alla dessa större händelser som Ryssland förnekar bör man ju lätt bara kunna säga Qui bono - i vems intresse !
  Britterna lär ju inte ha ngt intresse av att assasinera en agent som dom lyckats få utlämnat (hade varit lättare att lämna denna man i Ryssland isf)...visst kan man spekulera i dubbelmörkläggelse, smutskasta ett annat land osv, men det är ju oftast ett visst östligt grannland som bruakr jobba så ...

  Så motiv och medel pekar österut - att det då kommer kommentarer om att formalia inte följts, att andra minsann också kan ha tillgång till nervgiftet osv, känns mer eller mindre som löjliga försök till att ducka och försöka ta bort fokus från sakfrågorna och motiv...
  /K

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst som troll måste jag nu jobba.

   Det är just det, Qui bono, gynnar detta ryssarna? Trump - Ryssland i väldigt känsligt läge.

   Se hur långt ”the deep state” i USA gick för att få bort Trump, ryss-spåret som visat sig vara fullständig fejk och värre än så, projektion vad man själva gjort hundrafalt. Olagligheterna är hisnande.

   Se utläggningen av Mark Levin igår kväll, sammanfattar rätt bra. 31 min in i klippet https://www.youtube.com/watch?v=OJvqkVcOgbc

   Jag har alltid sett ryssarna som the bad guys men det finns andra som vinner på detta också.

   Radera
 25. Trollgänget har fått gå på lite kurs. Att säga att jag utesluter inte RF i skuldfrågan men det låter inte rimligt, typ är lite nya grepp som vi länge efterfrågat. :)

  Det haltar ju dock fortfarande en del i övriga bitar kring val av formulering, versaler, hänvisningar till fördrag och statsapparater i konspirationsliknande sammanhang titt som tätt.

  Tova och gänget, var är ni, vi vill ha mer kul med er!

  SvaraRadera
 26. Ursäkta min enfald men jag kan inte låta bli att fråga: Om ryssarna ville ha ihjäl en tidigare spion varför använder de då ett gift som entydigt pekar ut dem som skyldiga? Nu är jag inget proffs, men på rak arm kan jag tänka på typ 10 andra, mer anonyma sätt, att ta kål på någon ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ när man vill att hemmafronten skall fatta budskapet och omvärlden skall förskräckas till att bli lite rädda för det kraftfulla och oberäkneliga RF.

   Radera
 27. Om det är bevisat, Vad är bevisen ? visa mig så jag kan se dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan väl blanda lite Novichuck på egen hand. Om du fixar det så kan det ju vara vem som helst.

   Radera
  2. Det är ju nu framfört att Sverige, Tjeckien, Slovakien och UK är skyldiga till att mixtra fritt med Novichock. Det har ju en talesperson för den ryska regeringen fastlagt nyligen. Ryssland har ju inget med detta att göra.

   Precis lika lite som när Ryssland och Putin deklarerade att det inte var deras gröna män utan nationsbeteckningar som i ett nafs ockuperade Krim. Sedan fick de gröna männen medaljer av Putin för väl förrättat rov och Putin summerade i TV att visst var det våra pojkar.

   När vet man när RF ljuger och när är RF karl för sin hatt?

   Radera