Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-11 11:56

Den typiske vänsterpartisten

Utifrån SCB:s partisympatiundersökning kan man bygga sig en schablonmässig fördomsfull bild av den typiske väljaren till respektive parti. Här följer typfallet för den vänsterpartistiske väljaren.
Vanligaste inkomstgruppen för respektive partisympatisör från vänster till höger enligt bloggens politiska skala. Procentsatsen avser hur stor andel i gruppen som röstar på partiet och är den grupp med högst siffra för partiet.
Metodiken i denna schablon är att titta på vilken demografisk indikator som är vanligast för respektive parti. Först fastställer vi vanligaste juridiska kön och sedan används detta kön för den fortsatta beskrivningen. Någon hänsyn till konfidensintervall och statistisk signifikans tas ej, dvs även om konfidensintervall på två olika alternativ överlappar varandra så används den som i snitt är vanligast. 

Datat avser november 2017, vilket i skrivande stund är senaste partisympatiundersökningen.

Här följer alltså vänsterpartiets vanligaste sympatisör. Siffrorna anger hur stor del av befolkningsgruppen som i undersökningen avser rösta på partiet ifråga. T ex ska datat läsas som att 13.8% av alla kvinnliga SACO-medlemmar röstar på Vänsterpartiet. Notera att detta inte tar hänsyn till hur stor befolkningsgruppen är och de flesta faktiska väljarna för ett parti kan alltså hamna i en annan större grupp med större väljarunderlag. Partiet kan också vara det minsta eller största partiet i en nämnd grupp, trots att man relativt sett ordinarie stöd är starkast i gruppen.

Vänsterpartisten (7.3%) är en kvinna (8.3%) född i utlandet (10.0%) i åldern 25 - 34 år (14.2%) från Västsverige (10.5%) och har utländsk bakgrund (9.6%). Hon är inte gift (9.2%) och är utan barn (8.4%). Hennes inkomst tillhör de i landet med 20% lägst inkomst (9.7%). Hon har gått mindre än tre års eftergymnasial utbildning (12.0%). Hon bor i en hyresrätt (10.9%) och saknar sysselsättning (8.8%), men är annars en student (12.7%)1.. Bland sysselsatta kvinnliga vänsterpartister är offentliganställd (11.6%) tjänsteman på mellannivå (10.7%) det vanligaste. Hon är medlem i ett SACO-fackförbund (13.8%).

Det finns några utmärkande faktorer i de vanligaste utfallen ovan. Bland annat att vänsterpartister är tjänstemän på mellannivå och tillhör SACO-förbund. Det handlar alltså inte om arbetare i klassisk bemärkelse, utan högskoleutbildade, som dock har låg inkomst. Det senare är sannolikt kopplat till att de är unga och ofta studenter, samt förstås att kvinnor har lägre inkomster pga bland annat deltidsarbete. Från den inledande grafiken kan man killgissa att unga och studerande är något man har gemensamt med C:s och MP:s sympatisörer.

SCB själva skriver utifrån statistisk signifikans följande:
"Stödet för Vänsterpartiet är större bland kvinnor än män. Vad gäller ålder är andelen som sympatiserar med Vänsterpartiet högre bland yngre och lägre bland äldre personer. Det går inte att notera någon säkerställd skillnad i sympatier mellan inrikes och utrikes födda. Sett till utbildningsnivå är stödet för partiet större bland dem med eftergymnasial utbildning jämfört med dem med förgymnasial eller gymnasial utbildning."
Jag återkommer med motsvarande artiklar för övriga partier. För balans mellan blocken blir Liberalerna nästa parti att publicera den typiske väljaren för.

1. Datat för socioekonomisk grupp är för dåligt uppdelat per kön, så för att ha komplett urval baserar sig student på samtliga vänsterpartistiska sympatisörer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Den känns spontant lite halvjobbigt att utläsa tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läns som det saknas någon/ några parametrar i diagramet? Jag kanske inte är tillräckligt begåvningsutmanad.

   Radera
 2. Unga och naiva. Bildar sig via sociala medier = totalt okunniga och förståndsbefriade. Som tur är får de flesta förstånd genom livets skola och väljer då ett annat parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kommer vi väl se när det blir SDs tur, att de flesta gått i livets (hårda) skola. Amatörmässig och fördomsfull iaktagelse är annars att en del chilenare av senare generation verkar ha tagit det intressanta klivet från V till SD.

   Radera
  2. Säkert många unga killar som röstar SD. Liknande grupp som unga tjejer som röstar V. Arga, unga och naiva. Sen finns det nog en stor grupp medelålders som ledsnat på S och M:s öppna hjärtans politik.

   Radera
  3. Eller så har de helt enkelt insett att gamlingarna berövar dem deras framtid.

   Radera
 3. Det är enklare än så. De flesta röstar egoistiskt. Tjänar man mindre än snittet blir det vänster, mer än snittet så blir det höger. Allt handlar om vad som gynnar en själv, i den meningen röstar alla lika. Resten är brus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar verkligen om det finns stöd för ditt påstående att man röstar närmast sin egen situation. Anektodiskt stämmer det inte in på mig -jag brukar rösta efter vad jag tror är långsiktigt bäst för sverige.

   Radera
  2. En förenkling förvisso, men stämmer rätt väl sett till inkomstfördelning såsom framgått på bloggen. Anekdotiskt röstar 90 procent av personligt bekanta enligt modellen "vad gynnar mig". Stött på rätt få som ser mer till helheten än egenintresset.

   Radera
  3. Sen kan man ju fundera över vad som är orsak och verkan. Kan det vara så att människor i större utsträckning hamnar i en socioekonomisk situation baserat på deras grundläggande ideologi*, d.v.s. partisympatistisk läggning avgör vad du kommer att hamna i livet snarare än tvärt om?

   *(som i många fall säkert är nedärvd från ens föräldrar)

   Radera
  4. Vilket ju är helt efterblivet. Man ska ju rösta för det samhälle man vill ha, inte det man rent egoistiskt tjänar på på kort sikt. Nyliberalismen härskar alltjämt, alla ska roffa.

   Radera
  5. På vilket sätt är det du beskriver nyliberalism? ”Alla ska roffa” är väl snarare ganska typiskt för bidragsivrande ideologier?

   Radera
  6. Tror du på dina egna lögner, Tobbe?

   Radera
 4. Så unga och naiva med Che Guevara T-shirt eller medelålders och bittra med misslyckad karriär. ;)

  SvaraRadera
 5. Typiskt är att Gudrun Schyman ville sänka rösträttsåldern till 16 år. När man är ung delar man in världen i svart/vitt och vill alla väl och man är lätt att påverka samtidigt som man följer den rätta "filosofin" som för tillfället råder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte är kommunist när man är ung har man inget hjärta. Om man fortfarande är kommunist när man är gammal har man ingen hjärna.

   Radera
  2. Och jag som var blå som ung och har blivit rödare med åldern?

   Radera
  3. @Göran J
   Det talesättet är helt fel. Sprid inte sån skit.
   Det stämmer bättre om du i stället skriver:
   "Om man är kommunist har man ingen hjärna".
   Inget mer, inget mindre.

   Radera
  4. Det är väl inte helt fel att de människor som kanske påverkas mest av politiken har något att säga till om. Gamlingar som hänger på en tråd och gjort sitt i livet och bara väntar på att Hin Håle ska hämta dem får ju rösta. Jag är positiv till att sänka rösträttsåldern till 16 år. Vid den åldern har alla gått ut grundskolan och bör således ha fått all elementär kunskap om livet och samhället. Jag tror debatten kan vitaliseras och nyanseras en aning.

   Radera
  5. Vad sägs om att höja rösträttsåldern? När man är 25 har man ofta jobb, kanske familj, ansvar och en massa andra saker som man ofta inte har när man är 18.

   Radera
 6. Till årets val är det osedvanligt få förstagångsväljare..
  Något som kommer att missgynna V(pk) och MP men, inte som jag tror, F! i någon större grad då många av F! röstare torde vara i åldersklassen "gamla 68:or", vänsterakademiska kvinnor som alltid "beundrat" Schyman ... ;-)

  http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/fa-forstagangsvaljare-i-arets-val-om4972434.aspx

  SvaraRadera
 7. Missnöjda människor. Hävdar sig genom att göra saker och ha åsikter tvärt emot det mesta. Tror att gapiga röster och sång är rätt metod att framföra sitt budskap med. Dansar på gator och torg till musik av trummor och skallror. Klär sig i vinrött, oranget och lila, med en tovad mössa på huvudet. Vill att alla andra ska betala och ställa upp, men gör inget av det själva. Sitter hellre och håller varandra i hand i en ring. Äter mungbönor. Är överkänslig mot det mesta i matväg. Dricker te av allt annat än just te. Hen använder inte BH och den andra hen bär kudde på magen under kläderna för att sympatisera under graviditeten. Euforiska över folk från MENA. Tycker alltid synd om dem, medan allt de gör är helt fantastiskt. Det är helt uteslutet att ställa krav på dem även om dessa är både begåvade vuxna och mår bra. V-barnen bara måste få specialmat i skolan för att inte var som alla andra. Tvärtemot andra bär henbarnet här klänningar i rosa men inte om det är en hen för då är det bannlyst med rosa. Barnen ska heller inte tillrättavisas om de med föräldrarnas stora glädje skulle störa omgivningen på bussen eller på bion. V-folket har en glidande övergång till MP-folket och Fi-folket. Helst skulle de vilja ha en kombivalsedel att lägga i valurnorna på valdagen.

  Faktum är att få människor är så stereotypa som dessa fast att det är just det de inte vill vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. We shall over Come!
   Man Jong PolPot inshalla..
   ;-)

   Radera
  2. Det var bra skrivet. Du lyckas använda "hen" på ett bra sätt, trots att ordet är avskyvärt. Bra!

   Radera
  3. Wow, så mycket förakt, vanföreställningar och efterblivenheter i största allmänhet på en gång. Grattis! Här har ni en burk med kakor.

   Radera
  4. Varför inte höja rösträttsåldern? När man är 25 har man ofta jobb, kanske familj, ansvar, och andra saker som man ofta inte har som 18-åring.

   Radera
 8. I södra Stockholm Midsommarkransen - Aspudden kryllar det av såna här exempel

  SvaraRadera