Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-12 12:51

Den typiske liberale väljaren

Utifrån SCB:s partisympatiundersökning kan man bygga sig en schablonmässig fördomsfull bild av den typiske väljaren till respektive parti. Här följer typfallet för den som röstar på partiet Liberalerna. Ej att förväxla med att vara en liberal väljare.
Vanligaste utbildningsnivån för respektive partisympatisör från vänster till höger enligt bloggens politiska skala. Procentsatsen avser hur stor andel i gruppen som röstar på partiet och är den grupp med högst siffra för partiet. De två socialdemokratiska partierna utmärker sig i att locka till sig de lågutbildade, och samvarierar på många fler punkter. Kom ihåg att som sistagångsväljarparti har många av Socialdemokraternas väljare aldrig gått gymnasiet eftersom de äldsta väljargrupperna gick direkt ut i arbetslivet från grundskolan.

Metodiken i denna schablon är att titta på vilken demografisk indikator som är vanligast för respektive parti. Först fastställer vi vanligaste juridiska kön och sedan används detta kön för den fortsatta beskrivningen. Någon hänsyn till konfidensintervall och statistisk signifikans tas ej, dvs även om konfidensintervall på två olika alternativ överlappar varandra så används den som i snitt är vanligast. 

Datat avser november 2017, vilket i skrivande stund är senaste partisympatiundersökningen.

Här följer alltså Liberalernas vanligaste sympatisör. Siffrorna anger hur stor del av befolkningsgruppen som i undersökningen avser rösta på partiet ifråga. Det ska t ex utläsas som 6.3% av alla gifta kvinnor skulle rösta på Liberalerna. Notera att detta inte tar hänsyn till hur stor befolkningsgruppen är och de flesta faktiska väljarna för ett parti kan alltså hamna i en annan större grupp med större väljarunderlag. Partiet kan också vara det minsta eller största partiet i en nämnd grupp, trots att man relativt sett ordinarie stöd är starkast i gruppen.

Liberalen (5.0%) är en kvinna (5.4%) född i Sverige (5.5%) 75 år eller äldre (9.1%) från Stor-Stockholm (9.8%) och har svensk bakgrund (5.5%). Hon är gift (6.3%) och har inga barn under 18 års ålder (5.9%). Hennes inkomst tillhör de i landet med 20% högst inkomst (8.9%). Hon har gått minst tre års eftergymnasial utbildning (8.1%). Hon bor i en bostadsrätt (7.0%) och saknar sysselsättning (6.0%), men är annars en högre tjänsteman (8.8%). Bland sysselsatta kvinnliga liberala väljare är privatanställd (7.0%) tjänsteman på mellannivå (7.5%) det vanligaste. Hon är medlem ej fackligt ansluten anställd (6.0%).

Inte så värst oväntat överlag. Mycket landar i att Liberalerna är stora bland äldre kvinnliga (fd) tjänstemän. Ett pensionärsparti för välbeställda storstadskvinnor.

SCB själva skriver utifrån statistisk signifikans följande:
"Det går inte att se några skillnader mellan män och kvinnors sympatier för Liberalerna. Det finns inte heller några tydliga åldersskillnader vad gäller sympatierna, man kan dock se att stödet är större bland dem som är 65 år och äldre jämfört med de som är 18-29 år. Det finns ingen säkerställd skillnad i stödet mellan inrikes födda och utrikes födda. Ser man till utbildningsnivå är andelen sympatisörer störst bland dem med eftergymnasial utbildning."
Jag återkommer med motsvarande artiklar för resternade partier. För balans mellan blocken blir Miljöpartiet nästa parti att publicera den typiske väljaren för.

I tidigare inlägg har vi kunnat läsa om den typiske vänsterpartisten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Med din tabell kan man med andra ord bevisa att går man mer än 3 år på högskola eller universitet, så ökar risken för att man väljer politiska ideologier som fjärmar sig från verkligheten.

  Eller så anser man att realpolitik inte är relevant i dagens värld.

  Rekommenderar boken "The Intelligence Paradox. Why the intelligent choice is not always the smart one"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnad på utbildning och utbildning.
   5 år genus"vetenskap" och lesbisk dansteori är inte samma sak som 5 års ekonomistudier, en ingenjörsutbildning osv.
   Om jag ska killgissa så lär statsvetenskap, journalistisk, juridik, genusvetenskap och (motsv) miljövård vara dominerande bland ffa VPK, FP, C och MP.

   Radera
  2. Förr var det allmängods att väldigt många lärare var folkpartister av nån anledning.

   Radera
  3. Folkpartiet var ett s k tjänstemannaparti. Indoktrineringen på universiteten har skapat dagens "ledare" inom muséer, bibliotek. lärosäten, teatrar etc. och tokerierna har fritt spelrum (se Victors uppräkning ovan). Även batikhäxan/kulturtanten har fått sin beskärda del av budskapet då h*n ofta befinner sig på dessa platser.

   Radera
  4. Jag tror inte att SCB har gjort någon utsortering av utvalda utbildningar.

   Radera
  5. Och jag tror inte professorskan stavas med två f.

   Radera
  6. Namn kan man stava hur man vill.

   Radera
  7. Särskilt namn som inte börjar med stor bokstav.

   Radera
  8. Tydligen, tex "von Stedingk"

   Radera
  9. "Det mest fundamentala med vänsterns idéer är att de inte fungerar. Därför bör vi inte förvånas över att finna en överrepresentation av dess anhängare inom de institutioner där deras idéer inte behöver fungera för att överleva."

   -Thomas Sowell

   Radera
 2. Det är ingen som testat att köra multivariate metoder på datauppsättningarna?

  SvaraRadera
 3. De som är smarta kaster inte bort år på en eftergymnasial utbildning som inte ger någon kompetens och de röstar på SD. Statistiken är entydig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Alternativt: Grabbarna grus som tyckte gymnasiet var jobbigt och tog nåt extra år på sig på gymnasiet för att sen jobba på den lokala industrin, samtidigt som man retar sig på invandrarna och är bitter för att livet inte blev som det blev.

   Radera
  3. Nej, de jobbar 5-skift på pappersbruket ( Värö, Grums, Hylte, Nymölla, Mönsterås, Hallstavik, Kvarnsveden, Korsnäs, Ortviken, Husum eller Skoghall ) , 35-40 i månaden med alla tillägg, nyare Volvo, hus och två barn, sambo med yngre kvinna som arbetar i vården eller på dagis
   Senaste resan gick till Thailand

   Ovan beskriver jag en svensk arbetare av idag och potentiell SD-röstare
   Det finns faktiskt (tung) processindustri kvar i Sverige men mycket hårt rationaliserad, effektiv och i världsklass... :-)

   Radera
  4. Grums: ( Gruvön ) SD 15%
   Bromölla: (Nymölla) SD 28,5%
   Hylte: SD 18,5%
   Gävle: (Korsnäs) SD 16,4%
   Hallstavik: SD 22%
   Älvkarleby: (Skutskär) SD 19,85%
   ...

   osv. osv.

   Att SD INTE skulle få mellan 20 - 25% den 9:e September ser jag som osannolikt !!

   Radera
  5. Intressant om din teori stämmer
   Det skulle leda till att SD blir störst i valet
   Dock utan möjlighet att bilda regering eftersom de andra partierna vägrar samverka.

   Radera
 4. En sak jag skulle vilja veta är vilken utbildningsgrupp som totalt i antalet kronor drar in mest pengar till statskassan. Då talar jag om närande verksamheter och inte tärande.

  De med hög utbildning och följaktligen högre lön är dock färre till antalet. De med låg utbildning som är stora till antalet arbetar ofta i tärande verksamheter. Så, vilken utbildningsnivå har den grupp som tar in mest pengar till samhället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får nog vända dig till de verkliga experterna på området. Fråga Lund.
   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/?region=1281

   Radera
  2. "arbetar ofta i tärande verksamheter". Spännande synsätt, varenda sjuksköterska och polis bör så klart säga upp sig från "de tärande verksamheterna" så blir samhället så klart bättre.

   Radera
  3. Moms är ju en stor inkomstkälla för staten så det är väl "shopaholicerna" som pyntar en ansenlig del till statskassan.

   Radera
  4. För att inte nämna fyllon och storrökare.

   Radera
  5. Jo de är en stor grupp tärande. Väldigt stor. Men de har bara ett syfte, ett viktigt för all del - det är att serva de närande, samt sig själva förstås. Men de ger inte reella intäkter till samhället.

   Utan närande finns inget samhälle.

   Radera
  6. Att ingen har tänkt på det förut?
   Vi privatiserar hela skiten och förbjuder tärande.
   Gå till sjukhuset 3000 spänn!

   Radera
  7. Kul att du ser sjuksköterskor och poliser som tärande Ben!

   Radera
  8. Det är nog bara bönder, fiskare och renägare som är närande... Resten är tärande. ☺

   Radera
  9. Enligt Bodil Jönsson (professor emerita) så arbetar vi 15% av livets vakna timmar. Resterande 85% ar vi lediga (kvällar och helger och semester) och tärande - barn, studerande,föräldraledig, pensionär.

   En sjuksköterska är alltså närande om hon jobbar privat och jag betalar henne ur handen men tärande om hon jobbar offentligt och jag betalar henne genom skattesedeln?

   Radera
 5. 2 socialdemokratiska partier,som sann liberal väljare eller kanske icke väljare tom som cornu ser jag 8 socialdemokratiska partier som bråkar om decimaler i välfärdssystemet, alla 8 är etaistiska partier, en del värre än den andra men ändock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara alldeles omöjligt att få något annat än jämlikhetsextremistiska partier när "allas lika värde" är inskrivet i grundlagen.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett demokratiskt samhället fungerar bara fram tills 51% av de röstberättigade blivit så jävla dumma i huvudet att de röstar på fel partier?

   Radera
  2. Kände att det var bäst att ta bort min kommentar som läget är. :-|

   Radera
  3. Du tog bort den för att jag höll med dig och med det vanliga "guilt by association" så klassas du nu också som en rasistnazist? Eller du var rädd för att någon skulle spåra dig och anmäla dig för hets mot folkgruppen 7-klöverröstare? :)

   Men det är rätt, man ska försöka göra det som känns bäst.

   Radera
 7. När det gäller liberaler tycker jag det är fascinerande att de är för språktest, men bara typ 1 gång vart fjärde år, sen glömmer dom det.

  Samt att (nu snackar vi iofs ungdomsförbundet) dom är för djursex, men man ser dem minsann aldrig driva den frågan på demonstrationer eller under riksdagsdebatter. Nu när djursex dessutom är olagligt kunde man t o m tänka sig att de tog nån snubbe som var dömd för det och gjorde vederbörande till en samvetsfånge, typ som Schibbye&co eller varför inte Anton Nilson? Nåt djursextillfälle i Flyinge kan bli Liberalernas Amaltheadåd, som de kan fira varje år och sätta upp plaketter och sånt över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som flyttade från sydligaste Sverige till Östergötland klarade normalt sett inte språktesten i skolan. Det blev talpedagog för att rätta till språket. Men det var på den gamla onda tiden.

   Radera
  2. Språktestet har jag aldrig fattat, vad skall det egentligen leda till? Är det någon slags motvikt till att Fp alltid varit för betydligt högre invandring än andra partier?

   Och sluta kalla folkpartisterna för liberaler, det är det sista de är!

   Radera
 8. Förr så kallades utbildningen till journalist i Göteborg resp. Stockholm för "alkoholist-" resp. "kommunisthögskolan"...

  Idag så är väl "Södertörn" genus- och feministhögskolan det närmaste man kan komma "68"...

  Annars så är väl schablonbilden av den typiske "folkpartisten" en frikyrklig skollärare som kör Opel .. ;-)

  SvaraRadera
 9. Låter lite som att Folkpartiet, jag menar "Liberalerna", också är ett sistagångsväljarparti

  SvaraRadera
 10. Liberalerna ville och vill fortfarande införa EUR i landet. Det var de lågutbildade lantisarna som såg till så inte blev fallet. Apropå det där med utbildning, klokhet och klassförakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stabil trovärdig valuta stor nog så att inte spekulanter som Soros & Co kan köra den upp o ner som de vill...
   Ja Tack!!

   Radera
 11. Jag såg en uppgift fladdra förbi nånstans (på Twitter, kanske?) om att mer än 50% av sossarnas väljare nu är invandrare. Ingen info om vilken definition av invandrare som använts och ingen källa. Men om man klickar runt lite bland resultaten i valkretsarna i typiska invandrarförorter, där sossarna ofta ligger på 50-70%, så känns det inte helt osannolikt. Kan ju kanske sätta deras invandringspolitik fram till härom kvarten och deras prioriteringar i många frågor i ett annat ljus...

  SvaraRadera
 12. För att rösta till riksdagen måste man vara svensk medborgare; för att rösta till kommun & landsting måste man ha bott i Sverige i minst tre år före valdagen. Så, taktiken hos sossilossarna är att få in många i det kommunala styret vilket de har lyckats med. Resten av 7-klövern tycks inte bry sig...

  SvaraRadera