Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2018-03-01 08:02

Cirka 2:50 SEK per kWh nu - utan skatter och moms

Priset på el är nu 255:02 EUR/MWh eller ungefär 2:50 SEK per kWh. Sverige importerar el för att klara av att hantera kylan, trots att vi ännu inte nått högsta förbrukning och trots att vinden faktiskt blåser.
Snö. Arkivbild. Visar inte faktiskt läge just nu, utan för några dagar sedan.
Svensk kraftproduktion kan förmodas köra fullt ut just nu. Vattenkraften ger 12 689 MW följt av kärnkraft på 8 652 MW och sedan värmekraft på 2 011 MW, inklusive oljekraftverket i Karlshamn och fossilgaskraftverken i Göteborg, Malmö och Stockholm. Sedan kommer vindkraften med 1 928 MW och ospecificerad produktion på 554 MW, samt import på 241 MW.

Elpriset är just nu 255:02 MW, men ska stiga den kommande timmen om man ska tro Nordpools prissättning igår.

Detta motsvarar cirka 2:50 SEK per kWh, utan elskatter och moms.

Uppenbarligen lider svensk kraftproduktion av en del sk utmaningar, även om som vanligt internationellt handel och samarbete, tillsammans med marknadskrafternas distribuerande effekter, gör att vi fortfarande har två hål i väggen och två bleck som fungerar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

62 kommentarer:

 1. Galet dyrt. Vad händer med priserna när vi får en hel, normal, vinter som är kall som nu. Miljöpartiet vill väl stänga ner alla kärnktraftverk också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är ju ett ögonblickspris i princip. Enligt Vattenfalls hemsida så kommer ju spotpriset att gå ner till 60 öre redan i em, och det var 39 öre under natten. Medelpriset över dygnet blir så klart dyrt (det är ju kallt som fan) men knappast 2:50 kr.

   Radera
  2. Utöver det så är vintern ganska "Normalkall". SMHI redovisar åtminstone att det mesta av södra Sverige ligger på ca +1,0 grad över normalt på säsongen:

   https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvvSeason

   Radera
  3. Förstör nu inte Cornus scoop!

   Radera
  4. Jag förstår inte heller poängen. Vi ligger på absolut max vad gäller elkonsumtion just nu (08-09 den 1:a mars 2018) enligt Kontrollrummet, och då ligger vi på en import på i skrivande stund ... 8 MW, eller ungefär 0,03% av vår produktionskapacitet.

   Vilken katastrof! Vilken "utmaning"! Löjligt.

   Radera
  5. Tja, nu var väl temperaturmedlet mätt over 3 månader (1dec-28feb) så det I sig behöver inte motsäga att vi just nu har ett momentanvärde somär extremt som därmed hårdbelastar systemet.

   Radera
  6. Gissa vad som händer om R4 snabbstoppar pga ett mindre haveri någonstans?
   A million parts, all supplied by the lowest bidder :)

   Radera
  7. Alt facts och svartmålning av Sverige i syfte att skrämma folk i stugorna. Här finns inget att se - cirkulera.
   Måtte grundlagsändringen gå igenom så att vi slipper denna typ av rapportering i icke-sanktionerade media eller bloggar i framtiden.

   Radera
  8. Det är ju vinter igen och då måste man skrämma upp folk så man får lite sidträffar och likes genom att tro folk att vår beredskap inte är god. Det är inte lika kul att skriva om att tillgängligheten i elnätet ligger någonstans kring 99,98% och att det nästan aldrig varit så tillförlitlig strömförsörjning som nu.

   Vår beredskap verkar dock även i år räcka till alldeles utmärkt. Vi har inte ens börjat med frivillig effektreduktion (dvs att industrin minskar produktionen), och det är bara om något går fatalt snett som vi behöver göra en ofrivillig nedstängning av något regionalt elnät.

   Radera
  9. Definiera "kallt som fan", tack! När vi äntligen har fått en normal 1970-80-talsvinter, så att man kan kasta snöboll på pensionärer och romerna håller sig undan, så gnälls det.

   Radera
  10. Noterar att den Danska vindkraften producerar 3453MW och Danmark exporterar 1510MW just nu, om det mojnar så kan det bli lite ansträngt...

   Radera
  11. Bara om något fatalt inträffar. Just det. Det är bara om något fatalt inträffar som flygplan störtar. Och det gör de.

   Radera
  12. Någon som minns juldagen 1982? En länkstation i mellansverige brann och övriga sju blev överbelastade och slog ifrån. Hela södra Sverige blev mörkt. Kallt var det också.

   Radera
  13. Den dagen kommer jag aldrig glömma. Hade varit och köpt min första dator en ZX Spectrum för besparingar och julklappspengar och när jag kom hem med den fanns ingen ström!

   Radera
  14. Var det inte 3:e dag jul 1983 ?

   Var på biblioteket då ALLT slocknade...

   https://www.sydsvenskan.se/2005-01-09/1983-slocknade-hela-sverige

   Radera
  15. Definiera kallt som fan? Medeltemperatur ca 0 grader i Skåne, det var -10 under gårdagen och i morse, typ. 10 graders avvikelse från medeltemperaturen, om du nu ska ha en definition.

   Likadant på sommaren, +17 är medeltemperaturen i Malmö under juli och är det +27 skulle nog det flesta säga att det är varmt som fan.

   Radera
  16. Kan det ha varit, minns att jag satt på akuten med ett av barnen när allt blev svart.

   Radera
  17. Kallt som fan? Det är väl temperature då djävulen fryser fast till midjan?

   Radera
  18. Eller kanske +-2standardavvikelser från medeltemp är kallt/varmt som fan?

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det finns ett timpris:

   https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/rorligt-elpris/timpris-pa-elborsen/

   Radera
  2. Timpris, som hos din mamma? (fast hos henne är det ju gratis om man orkar timmen ut)

   Radera
  3. Timpriset sätts ändå ett dygn i förväg. Scoopet kunde kommit redan igår. :p

   Radera
  4. Timpriset är det pris Tim får betala för en timme hos din mamma. Varierar alltså mellan ett par kronor och sisådär 40 öre.

   Radera
  5. +50000 I faktura- och administrationsavgift. Ej återbetalningsbart.

   Radera
  6. Jag är både kvinna och mamma och är urless på ovanstående förnedrande kommentarer som ständigt upprepas i kommentarsfälten. I synnerhet Bend over har det som ngn slags mantra eller vapen mot andra. Vad har du för problematik? Släpp sargen!

   Radera
  7. Så om det varit om farsor så hade det varit ok?

   Radera
  8. @fortuneteller: Förresten om du nu har så god moral varför håller du då på med slutshaming?
   "Inte alls oväntad opportunism av en karriärist som enbart tänker på sitt eget bästa och struntar fullständigt i folkets väl och ve. En "radical chic" som vill sola sig i medias glans och ligga med vem som helst i riksdagen för att få sitta vid köttgrytorna."

   Radera
  9. Eller den här exemplet på kvinnors rätt till samtycke från dig:
   "Pga mansöverskottet i fertil ålder borde man tvinga svenska kvinnor att para sig med ensamkommande män
   Det är faktiskt den bästa formen av integration"

   Radera
  10. Förnedrande för vem? Debattörens mamma? Läser hon verkligen här?

   Grejen är att vi i Sverige generellt sett inte tar ansvar för våra kusiners, mammors eller döttrars sexliv, eller privatliv öht faktiskt. Det är ett arv sedan relativt länge, och kan också ses i floran av det svenska språkets förolämpningar. Inte ens på 1600-talet ska förolämpningar av typen "du är som till en hora" ha varit särskilt vanliga.

   Den som lever enligt en svensk moralisk mall blir således inte särskilt förolämpad av att få sin mamma utpekad som klandervärd. Har man däremot en moralisk mall från främmande främreasiatiska religioner såsom t ex katolicism eller islam, då kan det vara värre.

   Att sedan bli kränkt "å alla kvinnors vägnar" är bara löjligt. I så fall kan jag bli kränkt i egenskap av människa, däggdjur eller kolbaserad livsform så fort nån framför nån kritik som inte riktar sig mot ädelgaser eller mineraler.

   Så min motfråga till dig, Fortuneteller, blir: Är du muslim, eller bara löjligt överkänslig?

   Radera
 3. ätts inte timpriserna ett dygn framåt? Ser ut att vara 39-255 öre/KWh som gäller, 255 är bara under en timme som Ben Dover säger.

  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table

  SvaraRadera
 4. Och nu exporterar vi. Gillar man inte internationell handel finns all anledning att klaga på att klaga på att elen som förbrukas i Sverige ibland (till väldigt liten del) produceras i Norge.

  SvaraRadera
 5. Någon som vet vad det är för anläggning som gör att det nu exporteras billig el från Jylland? Påverkar priserna på Jylland och även delar av södra Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vindkraft, finns en hel massa snurror där och i havet.

   Radera
  2. Det hade inte varit dumt om Sverige också hade så mycket vindkraft. Hanöbukten kan ju fortfarande byggas ut. Rysslandshysterin klingar säkert av om ett tiotal år.

   Radera
  3. Går nog att hitta förbättring för försvaret med vindkraft i Hanöbukten. Gissar att 5G och någon miljard extra till flottan räcker och därmed ger ett både bättre försvar och en mycket stor extra vindkraft som sänker genomsnittspriset. Det går att ha betydligt högre och kraftfullare torn med 8MW nu och om några år än kraftfullare.

   Höga torn och 5G ger möjlighet till bra övervakning av Östersjön. Fast jag utgår från att nanosatelliter ändrar allt när det gäller att se och upptäcka potentiellt fientliga händelser.

   Vindkraft till havs blir på lite sikt kostnadseffektivt pga främst transportmöjlighet av stora byggnadsdelar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Troligenen att Jylland måste sälja vindel till underpris till Sörlandet i Norge. Normalt så importerar Jylland kraft från Norge.

   Radera
  5. Farfar vad är underpris? Priset nu är klart högre än genomsnitt. Jylland exporterar oftast till andra delar av Danmark där vindel ersätter fossilt och även nu exporterar Jylland förutom till Norge också till Sverige och övriga Danmark.

   Enligt mitt sätt att betrakta det hela får de allt bättre ekonomi för sin vindkraft på vintern när det blåser mest och lite sämre på sommaren när det blåser mindre. Fast viktigast är att vindkraft blåser bort fossil produktion.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Jag har startat ugnen för att baka en sockerkaka, den får smaka en krona godare så är det värt det.

  SvaraRadera
 7. Allt vi behöver nu är en (snö)storm eller en händelse med liknande effekt. Några knäckta ledningar eller systemfel.......

  SvaraRadera
 8. " inklusive oljekraftverket i Karlshamn och fossilgaskraftverken i Göteborg, Malmö och Stockholm"

  Hade vi inte stängt ner fungerande kärnkraftverk så hade vi sluppit elda fossila bränslen.

  För miljön hoppas jag att miljöpartiet åker ur riksdagen i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att kärnkraften inte genererar liknande problem som fossila bränslen?

   Radera
  2. Liknande problem?

   Nej Och nej.

   Radera
  3. Så istället för att sprida ut restprodukten/avfallet i atmosfären/jorden så väljer man ganska naivt att tro att gräva ner det i 100 000 år är bättre?
   Hur gömmer man något i 100 000 år? Sätter upp en skylt med tillträde förbjudet?

   Radera
 9. Det man kan konstatera att de som håller på och tjafsar om elbilar och fossilfritt nu är samma människor som hyllar oljeverket i Karlshamn och dylikt. Glöm inte heller Öresundsverket som har ersatt Barsebäck och som eldas med gas. Året runt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte Öresundsverket avstängt sedan ett år tillbaka?

   Hoppsan! :)

   Radera
  2. Mongo du far med lögn. Om det beror på illvilja eller bara okunnighet vet jag givetvis inte. Jag är ett litet bevis. Har aldrig hyllat Karlshamn. Nämner också ofta ett mer modernt stamnät så att även SE4 kan få mer el norrifrån.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Öresundsverket är ju som Karlshamnsverket typ, det kopplas ju in när det finns ett behov, antagligen mest under vintern.

   Radera
 10. Well, jag har tecknat fast-pris avtal för min elkonsumtion, just för att undvika detta..

  SvaraRadera
 11. Elpriset på Jylland i DK är just nu 28,25 öre/kWh
  Vindkraften svarar för nästan 55% av elkraftproduktionen i DK just nu

  SvaraRadera
 12. Sitter och läser i SvD (pappersutgåvan) att vintern 2014-2015 frös 15000 personer ihjäl i sina hem, i Storbritanien(!), för att de inte hade råd med energikostnaden.
  We do not have a problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde en snabb sökning på nätet efter detta, men hittade inget. Min google-fu kanske har fått en förkylning. Finns det fler källor på detta än pappersutgåvan du refererar till?

   Radera
  2. I Storbritannien är dubbelglas lyx på sina ställen.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. http://www.frojdh.se/2016/04/01/40-000-dor-for-att-de-inte-har-rad-med-elrakningen/

   Göran Fröjdh skrev om det för 2 år sedan, ganska horribelt när man tänker på't.

   Radera
 13. Första träffen på google:
  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/fuel-poverty-killed-15000-people-last-winter-10217215.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Verkar dock vara dödsfall relaterade till att man har för kallt hemma, vilket ökar risken för komplikationer (tidigare redan svaga människor?) som leder till döden. Inte att man bokstavligt talat fryser ihjäl.

   Radera
  2. Britter, vinter och kyla är en "kombo" som inte lirar speciellt bra ihop!
   Faller det 5 cm snö och blir 5 grader kallt på "öarna" så stänger "Imperiet" ner..

   http://www.bbc.com/news/in-pictures-43226377

   Radera
  3. Minns när jag var i London för jobbet på 80-talet och läste en krönika i en tidning där skribenten var jublande glad för de kopplad fönster som nyligen kommit och gjorde lägenheterna varmare. Hade då nyss fått fyrglasfönster hemma.

   (För den som bara har treglas så blir fönsterdraget så obetydligt att det räcker med uppvärmning någonstans i rummet för att få det skönt). I mycket annat är britterna föregångare men att hantera snö och kyla är inte deras starka sida. En ide lite tidigare var att ha avloppsledningar utanpå husen för att rörmokarna skulle kunna tina upp isproppar lätt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. I ett av västvärldens rikaste länder dör tiotusental varje vinter för att de inte har råd med uppvärmningskostnaden. Fundera på det en stund.

  SvaraRadera
 15. Personligen tycker jag det är trist att den här bloggen så mycket kommit att handla om att måla f-n på väggen blandat med spridda influenser från den store alternativjournalisten Mats Dagerlind.

  Men smaken är olika och många tycks trivas med det här tonfallet med folk som talar klarspråk och sätter ner foten och alla de andra 100 vanligaste kärvt manliga klyschorna.

  SvaraRadera