Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-15 08:27

Byggfusk på Hammarbyhöjden

En serie så kallade lyxhus på Hammarbyhöjden har drabbats av omfattande förseningar på grund av fuktproblem. Åtta av arton hus står osålda, och priserna på dessa är mellan 11 och 13 miljoner kronor. I en överhettad byggmarknad i Stockholm kan vi räkna med att mycket byggfusk kommer uppdagas de kommande åren.
Enligt Apple Photos ligger Tbilisis Hörna i Hammarbyhöjden. Arkivfoto, visar inte aktuellt väder.

"Elva radhus och sex kedjehus, mellan 159-220 kvadratmeter stora i backen mellan Sparrmansvägen och Thunbergsgatan i Hammarbyhöjden.
Beräknad inflytt var först 2015, men projektet har försenats. Inlytt i radhusen var beräknat till november 2017 men nu finns inget datum för när varken radhusen eller kedjehusen är klara."
Som bekant uppdagas fusk och bedrägerier när bubblor toppar. Det överhettade läget i Stockholms byggmarknad leder förstås just till fusk och genvägar. Det positiva är ju att exploatören Småa upptäckt problemen, men det är klen tröst för de som hostat upp runt 10 - 11 MSEK för än så länge sålda hus. De hus som inte är sålda kostar mellan 11 MSEK och ca 13 MSEK. Så mycket för bostadsbrist...

Med tanke på prisutvecklingen så kan man nog starkt ifrågasätta om kvarvarande åtta hus alls blir sålda till dessa priser. Priserna finns som PDF här och allmän information om den sk Vita Staden finns här.

Toppen på isberget av de senaste årens framstressade byggfusk har inte börjat synas än. Räkna med att det väldigt ofta varit fort och fel som gällt när byggandet varit som störst, och att det kommer surdegar för de som betalat för boenden i dessa projekt. Så får vi se om det är möjligt att flytta eller om de drabbade blir fastlåsta i osäljbara bostäder när bostadspriserna faller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Småa la initialt ut dessa med beräknat pris på 5.5mkr om jag inte minns fel. Projektet blev av olika anledningar försenat och Småa höjde hela tiden det beräknade priset eftersom marknaden steg kraftigt. Så Småa har grovt räknat en vinst i projektet redan på 5.5mkr. Lägg på en miljon i oväntade kostnader och dom har ändå en väldigt bra marginal när dom säljs för tex 9Mkr som är i mina ögon ungefärligt marknadspris idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan har väl hantverkarpriser stigit hela tiden också

   Radera
 2. Fin utsikt får man också över tunnelbanedepån samt närhet till spåren med trafik 0500-0100

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ena längan har spåret och den andra har trafikerad väg. Tror det blir fint ändå när det är klart :)

   Radera
 3. Möjligen att stödmurarna var felplacerade men framförallt så rasade de...
  Stora sättningar och sprickor i husen...

  SvaraRadera
 4. När jag kollade på husen så såg de likadana ut som dom som har byggts i kista och barkarby. Väldigt ordinära hus och enligt min smak ganska tråkiga.
  Läget är väl det enda som gör att folk köper dom för det priset.
  Tror faktiskt att om man kan köpa dom för ett par miljoner mindre (med byggfusk åtgärdat) så är dom nog väldigt prisvärda

  SvaraRadera
 5. Precis samma som efter 90-talskrisen. Då exploderade fuktskador, mögelproblem och "sjuka hus" ett par år efter att byggkonjunkturen kraschat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så fick alla arbetslösa byggare jobb med att fixa till det de fuskat ihop tidigare...

   Radera
  2. 1-stegstätade putsväggar... ;-)

   Radera
  3. @Bengt: Ja säkert men man kan inte begära så mycket mer för det priset. Det är ju ändå världsmetropolen Stockholm vi pratar om. Inte någon skitstad som London, Paris, New York och såna städer som ingen kan peka ut på kartan.

   Radera
 6. Sen kan man undra hur det kan bli minst 3 års försening. Hur tänkte byggaren där? Eller finns det en kassaflödesproblematik/finansieringsproblematik?

  Antar att det finns goda möjligheter för köparna som väntat i 3-4 år att dra sig ur kontrakten då avtalen knappast har oändlig giltighetstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom började inte sälja förrän ganska sent, så ingen sitter på långa kontrakt. Var själv spekulant så det var ganska irriterande att man inte fick boka upp sig när dom höjde priset hela tiden.. Överklaganden och besvär med vägen som ligger precis brevid tror jag var största problemen.

   Radera
  2. Har ju svårt å tro att de sålda husen kostat 11.. har du som spekulant några siffror att dela med dig av angående hur småas priser utvecklats?

   ganska unikt läge för ett nybygge så priset e ju svårt å säga nåt om.. monopolmarknad och ägare som kan vänta ut köparna..

   Radera
 7. I senaste lokalblaskorna i Nacka kan man om man läser bostadsreklamen se att det är "Nya priser i Tollare" i bostäder från Järntorget. Hipsterprojektet "The Village Stockholm" inför "Prisgaranti". "Marknadsgarantin innebär att du ersätts vid en eventuell prisnedgång mellan avtalstecknadet och tillträdet". Verkar lite halvtrögt att sälja nyproduktion :)

  SvaraRadera
 8. Finns en dimension som det aldrig pratas om utöver låg byggkvalité, ockerpriser i förhållande till produktionskostnader och historiskt mycket konstiga finansieringsvillkor med, fram till nyligen, amorteringsfria lån som rullar på 3 månader och det är arkitekturen.

  Detta projekt, likt i princip alla moderna bostäder, är extremt objektivt fula lådor som utstrålar disharmoni.

  Här är ytterligare ett exempel: https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1,5rum-fredriksdal-goteborgs-kommun-ebbe-lieberathsgatan-16b-13529237

  Jag bor i Tyskland och här kallar vi ovan byggnad för Plattenbau. Så är hela Eriksberg i Göteborg utformat. Min spaning är att allt kommer att behöva rivas inom 50 år och om kort tid ge folk samma artikulerad känsla som miljonprojekthusen i Bergsjön.

  Hade man byggt vackra radhus men själ och stolthet (exempel: http://www.arkitekturupproret.se/2018/01/22/nansledan-en-ny-stadsdel-i-klassisk-stil/ ) så hade husen sålts direkt och stått där i flera hundra år och varit en investering för generationer. Men varför? Folk köper fula låder med fula putsfasader till låg kvalité för samma pengar.

  I vår postmoderna tid har det objektivt vackra förnekats så länge att folket glömt vilken inverkan det vackra har på själen. Ändå "vet" alla långt inne att det är så. Varför åker folk annars till Rom, till Prag eller Paris?

  Rekommenderar att läsa och stötta arkitekturupproret.se för ett vackrare sverige!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite märkligt är det med tanke på hur reglerat byggandet är i Sverige med PBL och kommunernas stadsbyggnadskontor som har åsikter om det mesta allt från färg på fönsterbågar till ramper i garaget för rullstolar.

   Hela Dockan området i Malmö ser ut som din bild på Eriksberg, man kräks bara av att behöva köra igenom området.

   Radera
  2. Hälsade på bekanta i en 800 000 euro villa i förstad till Frankfurt (am Main)
   Lummig gata i vad jag antar är hyfsat öfre medelklassområde (frun är läkare, herrn är affärsjurist/advokat o snart delägare)
   Allanhusen olika.

   250kvm boyta, ca 60 kvm serviceutrymmen i sutterängplan.

   3m tomt runtom utom baksidan som var övervuxen i klassisk Dusk stil med lärk o gran och därmed saknade solljus även om den var större.

   Visst, säkert fint men inget särskilt att skriva hem om .

   Jag håller inte med om att nya tyska hus är så speciella

   Radera
  3. Mnils, dockan var charmigare när kranen stod kvar. Numera är det bara gamla varvsbyggnaderna som ger charm:

   Och mjölkvarnen längst inne. Gillar att de satte som krav att de skulle ha nya byggnader för att sälja marken. Fett finger åt alla ”bostadsutvecklare”

   Radera
  4. Dessutom pressar exploatörerna in dessa fula flervåningshus i existerande villaområden så att områdena ändrar karaktär, får ökad trafik, åratal av byggstök och skuggade tomter för de som redan bor i områdena.

   Radera
 9. Restaurangen på bilden är värd ett besök!

  SvaraRadera
 10. Man måste gilla att gå i trappor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kommer behöva ett starkt hjärta när husets alla problem börjar visa sig...

   Radera
 11. Vem vill köpa ett av dessa radhus när man för samma pengar får en fin och stor villa i Enskede för den summan som dessutom har en tomt värd namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa vill inte ha tomt att sköta, men uteplats och plats för bilen. Då finns lägenheter iofs

   Tror nog köpare övervägt att om man gillar att odla fruktträd så köper man inte dessa hus. Då får det bli stadsodling på taket...

   Radera
  2. Ändå rätt spännande att radhus med minimal tomt kan gå för 10+ miljoner. Tomterna måste ha kostat 5+ miljoner?

   Radera
  3. Spontant verkar det som att Småa vet vad de pysslar med.
   Största kunderna är kommuner som i princip alltid betalar. Vinstmarginalen ligger på det sedvanligt ensiffrigt. Så ja vad gäller tomterna, de var säkert svindyra.

   Radera
  4. Oavsett tomtens storlek, man har köpt bekvämligheten av att bo stadsnära i eget hus utan störande grannar över och under sig. Som en fristående lägenhet...

   Radera
  5. Just dessa tomter var nog inte så dyra med tanke på lutningen , vilket krävde ”spännande” lösningar och alternativa användningsområden
   Finns en anledning till att de inte varit bebyggda.
   De blev dyra såklart när markägaren insåg vad köparen skulle göra med dem och de blev ännu dyrare pga schaktningen och ev bergborttagning.

   Enda fördelen är väl att avloppet torde ha fall nog, utom möjligen inne i fastigheterna (klassiskt byggfel numera)

   Skulle jag köpt ngt är det kedjehusen som gränsar till träddungen eftersom det ger lite avskiljdhet.

   Radera
 12. Markförsäljningen gav 123 miljoner men skattebetalarna i Stockholm har fåt betala sin del av detta genom att staden har betalt markarbeten för minst 47 miljoner, säkert mer i dagens läge. Varför lägger inte staden dessa kostnader på byggherren? Bygger man ett småhus så får man vackert betala väganslutningsavgift, VA-anslutning m.m. själv.

  Notera att december 2016 uppgavs det alla radhus var bokad så många måste ha dragit sig ur nu.
  https://mitti.se/nyheter/stadens-miljoner-dyrare/

  Röd flagg på detta projekt sedan länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totalkostnaden skulle väl bli densamma för köparen i slutändan? Billigare tomter och högre byggkostnader...

   Radera
  2. Markförsäljningens 123M täckte även marken för 55 lgh för den som inte orkar klicka på länken.

   Radera
  3. Jag tänker mer i termer att man i beslutsunderlagen så har man underlåtet att ta med diverse kostnader för att få ett snabbt och enkelt beslut då affären har sett mycket bättre ut på pappret eftersom det är stadens som står för dessa kostnaderna.

   Radera
  4. Vanliga dödliga som köper fastigheter har för lite kunskap och missar därför lätt det uppenbara som att det behövs investeras i VA och vägar. Därför är det en fördel om detta redan är etablerat och inbakat i priset för byggklar tomt. Jag tycker även det är ärligare mot kreditinstituten.

   Radera
 13. Har grannar på bägge sidor som kommer från 3 planshus och nu har byggt enplanshus. Två suterrängplan är inte ett plus i min bok.
  Men med mycket fuktproblem kanske de tre planen blir två inom överskådlig framtid, typ nästa snöstorm eller så.

  SvaraRadera
 14. Jisses vilka priser. Det är helt galet. Jag tycker det är synd att de liksom gjort våld på backen på det sättet. De hade kunnat fixa det bättre.

  SvaraRadera
 15. Skambuda just 100 000 SEK. later som ett kap for mig att fa det salt till det priset till nagon.

  SvaraRadera
 16. Gillar formuleringen "endast ett fåtal" eller på annan svenska hälften...

  SvaraRadera
 17. Det jag inte fattar är varför man går omkring och bär på cyklar (bild i första länken). Tycker det ser suspekt ut. Eller är det pungskav pga den minimala sadeln?

  SvaraRadera
 18. Bostads-"Bristen" är inte fysisk! Den är ekonomisk!

  Vad som råder brist på är små hyreslägenheter i de centrala delarna av sta'n med en låg "subventionerad" hyresregleringssatt hyra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför skulle någon vilja tillhandahålla en sådan?


   Det är också jättebrist på de där stora chokladkakorna som bara kostade en krona, jag hittar dem inte i någon affär alls längre...

   Radera
  2. Har du letat på Ullared?

   Radera
 19. Dessvärre tror ju människor i allmänhet att det fortfarande är de kommunala bostadsföretagen som bygger för att täcka ett behov som under miljonprogrammets tid...

  "..Nu MÅSTE de börja bygga för att minska bostadsbristen.."

  Vad dessa människor totalt inte förstått är att idag så byggs det efter rent kommersiell efterfrågan och inte efter subventionerat behov...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja svensken är som sköldpaddorna på Galapagos. I dag aviserades om skattehöjningar för höginkomsttagare. Alla måste betala för "ni vet vad men det får man inte säja för då är man "sverjevän"

   Radera
  2. Menar du Löfvens utspel om skattereform (som det är hög tid för)?

   Ja, det är inte omöjligt tyvärr att det blir högre skatter för "rika", eftersom (S)-politiken ofta räknar ut sina skattehugg efter utvecklingen de senaste tio åren -- och då ser man "högre priser på alla tillgångar" = orättvist = höj skatten på kapital.

   Radera
  3. (S) resonerar som om de hade evig tillgång till (S)tatsmakten och att Sverige aldrig skulle styras utan (S)..

   En hel del behöver nog tänka om ordentligt...

   Radera
  4. Ja, här håller jag faktiskt med. (S) inser att de behöver ta initiativ för att vrida skattepolitiken dit de önskar, annars finns risken att de inte kan påverka den alls.

   Detta är egentligen positivt. Vi behöver en bred skattereform, det är för mycket lappat och lagat som det ser ut nu, men grunden borde vara att det totala skattetrycket ska sjunka något -- dock kan skattesystemet bli bättre ur ren effektivitetssynvinkel (högre fastighetsskatt, lägre kapitalvinstskatter och därmed lägre ränteavdrag, osv) samtidigt som man rensar alla undantag från skatterformen 90/91 och resettar det hela.

   Radera
  5. Är det verkligen varor och tjänster som den privata delen av ekonomin levererar som vi har mest brist på i Sverige? Sjukvårdspersonal, poliser, lärare, etc, listan kan göras längre med argument för att öka skattekvoten och därmed attraktivitet och andel personer som jobbar i dessa yrken.

   Radera
  6. Precis! Vad som nu visats är att marknaden inte kan lösa bostadsproblemen. Politikerna måste göra det!

   Radera
 20. Vänta tills ni ser norra Djurgårdsstaden. Det borde nog ägarna titta på medan man har möjlighet att påpeka byggfel..

  SvaraRadera
 21. https://www.svd.se/dyra-villor-gar-inte-att-salja--skanska-och-alm-styr-om/om/byggkrisen

  Nu stoppas Vita Staden. "sex hus" ska ritas om, jag antar att detta är hus 12-17 som är osålda? Dessutom är hur 5 och 8 lediga, hus som tidigare köpare hävt eller nåt?

  SvaraRadera