Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2018-03-20 16:54

Bra SF: Altered Carbon ställer väsentliga frågor om mänskligheten och klyftor i samhället

Netflix teveanpassning av Richard K Morgans cyberpunkroman Altered Carbon är kontroversiell politiskt inkorrekt, men bra science fiction, som vågar ställa väsentliga frågar om vad det innebär att vara människa och segregation och klyftor i samhället. Sevärd och tänkvärd, även om många lär sätta i halsen.

Altered Carbon är en någorlunda väl genomfört teveanpassning av den litterära förlagan. Det finns ett antal stora avvikelser, som t ex huvudpersonens bakgrundshistoria, som i det närmaste är hämtad från Morgans tredje bok om Kovacs, Woken Furies. Även storskurkens bakgrund är som följd av detta annorlunda än i boken, och en del andra detaljer avviker som t ex hotellet The Hendrix, som i teveserien istället blir The Raven med Edgar Allan Poe som värd. Detta kan man gissa har med upphovsrätt att göra.

Just Kovacs bakgrundsförändringar, liksom innebörden av vad en envoy är för något, gör att man kan fråga sig hur ytterligare säsonger av serien kommer vara utformade och hur mycket dessa kommer avvika från böckerna. Den andra boken Broken Angels kan mer sägas vara militär science fiction än cyberpunk, och därmed av en helt annan karaktär än den än så länge filmatiserade boken.

Grundtesen i Altered Carbon är att mänskligheten de facto uppnått evig liv genom att en persons  medvetande - själ, personlighet och minnen - sparas i en stack baserad på teknik man upptäckt från en sedan länge utplånad utomjordisk civilisation. Redan som spädbarn får alla en stack inopererad och därefter kan man i praktiken byta till en annan kropp, och uppnå evigt liv, om man nu har pengar och kontakter till detta.

Ur detta uppstår den i Sverige antagligen stora kontroversen kring Altered Carbon, nämligen synen på kvinnokroppen. Med evigt liv förvandlas kroppen till en ren handelsvara precis som allt annat, vilket gör att samhället inte direkt blivit mer progressivt flera hundra år framåt i tiden.

Däremot finns det andra subtilare tecken på progressivitet. Hudfärg och begrepp som ras blir meningslöst, eftersom vem som helst kan hittas i vilken kropp som helst. Detta återspeglas också i teveserien, som inte är så "vit" som man annars skulle kunna tro.

Det samma gäller ålder, då en gammal person kan hittas i en ung kropp eller en ung människa i en gammal person, som den förolyckade flickan som till sina föräldrars förskräckelse får en dömd fånges gamla kropp som ett andra liv. För övrigt är den kanske bästa skådespelarinsatsen kvinnan och hustrun till en av protagonisterna, som återuppväcks i en manskropp och via subtila medel skildrar detta utan att framstå som en parodisk fjolla.

Så om vi kan byta kroppar som vi byter kläder - vad är en kropp egentligen värd? Ganska mycket visar det sig.

Den som är rik kan förstås klona sig själv i önskad ålder och förbli evigt ung. Att faktiskt ta ett liv på riktigt - true death - dvs förstöra någons stack blir den yttersta formen av maktmedel när kroppen bara är en ficka (eng sleeve) att stoppa medvetandet i. Och är du verkligt svinrik kan du löpande ta digitala backuper offline, så du aldrig ens kan drabbas av den riktiga döden. 

Och där tar handlingen sin form.

I grunden handlar Altered Carbon just om rikedom och makt. Ansamlingen av rikedomar, förmögenhet och makt har i verkligheten en gräns, och den gränsen heter döden. Men när man kan leva för evigt så kommer de som ansamlar makt och rikedom bara få mer och mer utifrån ränta-på-ränta. Klyftorna mellan fattig och rik blir därmed enorma och ojämligheterna blir större, när inte ens döden kan sätta stopp för den yttersta eliten, i Altered Carbon kallad för meths (som i Gamla Testamentets Metusalem).

Huvudpersonen Takeshi Kovacs väcks upp från fängelse i en ny kropp, för att utreda mordet (eller självmordet?) på världens rikaste met innan vederbörande hann backas upp. Vad hände egentligen de sista osparade timmarna och varför mördades meten? Varför förstörde man hans stack och varför behövde det senaste dygnet utplånas från hans minne?

Altered Carbon kan med rätta utsättas för kritik för sexism och dålig kvinnosyn, men ur handlingens perspektiv och världsbygget går det att motivera, även om det förekommer onödig nakenhet - förvisso åt alla håll och kön även om kvinnlig nakenhet förstås alltid är sexuell, medan mäns är vardaglig. De värsta delarna från boken är dock strukna och ersatt med mildare icke-sexuell virtuell tortyr. Samtidigt dröjer det ändå flera avsnitt innan det ens blir en riktig sexscen, undantaget helt omotiverat grovhångel i en dusch i öppningsekvensen i första avsnittet. Och tittar man vidare så ser man ett antal starka kvinnogestalter när man rör sig bortom världen av prostituerade och utnyttjade, som dock är själva kärnan i teveseriens handling första säsongen. 

Altered Carbon är väl värd timmarna även om du läst den litterära förlagan, och oavsett om du värderar bra SF. Man får hoppas att Netflix vågar bryta konceptet från första säsongen och faktiskt någorlunda följa böckerna, vilket skulle ge en helt annan andra säsong. Samtidigt kan man inte behålla den ständigt suveräne svenska Joel Kinnaman i huvudrollen. Han var trots allt bara var en tillfällig ficka åt den rysk-asiatiske Kovacs medvetande. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Jo, kan bara hålla med. Tyckte serien var suverän...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, serien är asbra.

   Kan även rekommendera the Expanse(böckerna är också suveräna)!

   Radera
  2. Instämmer, sevärd. Fast man måste som vanligt när det gäller sci-fi bara acceptera en del brister och underligheter för att kunna uppskatta den.

   Radera
 2. Sixten Järnberg hade gillat Altered Carbon-böckerna. Öppnar stenhårt (bok 1). Ökar därefter (bok 2). Spurtar utav bara helvete (bok 3). Kan vara världens bästa hårdkokta sci-fi-triologi (bloggarjäveln får ursäkta) - den enda trio som kan mäta sig är nog Ramez Naams Nexus-Crux-Apex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte skrivit hårdkokt SF, så det är okej.

   Radera
 3. Apropå sci-fi vs verklighet: Har bloggaren sett/hört att Putin/Ryssland skall skicka människor till Mars redan 2019?

  https://futurism.com/putin-russia-mars-2019/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarna kan väl börja med att ge Putin och hans polare enkelbiljetter till Mars?

   Radera
 4. Nej, serien kan inte med rätta utsättas för kritik för "sexism och dålig kvinnosyn".

  Menar du att "dålig kvinnosyn" är värre än att mörda, eller menar du att det borde vara förbjudet att visa mord?

  Ska vi kanske förbjuda allt utom dokumentärer, eftersom allt som inte beskriver verkligheten kan göra någon kränkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vidgade mitt sätt att se på det. Uppskattas.

   Radera
  2. Verkligheten kränker folk varje dag! Visa inte den (heller) på film för Guds skull!

   Radera
 5. Intressant, men tydligen ingen super-AI i den här serien. Inte heller några tekniker som förlänger kroppars liv drastiskt. Således får serien bara med en tredjedel av en tänkbar framtid. Finns det någon kortare eller längre lista på bra böcker/filmer som utvecklar de andra två möjligheterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Peter F. Hamiltons Pandora's Star så får man med lite av båda. Där föryngrar man folks kroppar istället för att byta ut dem men även kloning föregår om något dramatiskt skulle ha hänt. Även där så kan man ladda upp hela sitt medvetande och inget dör egentligen permanent längre. Du har även AI i ett par olika former.

   Däremot så är jag lite skeptisk till om jag tyckte boken var bra. Jag upplevde den som extremt seg den första halvan åtminstone. Den hoppar konstant mellan flera olika karaktärer redan från början och det segar ner ganska mycket. Blev dock bättre längre fram när huvudhandlingen började framträda mer och alla är inriktade på ungefär samma problem.

   Radera
 6. Bra serie. Intressant att de har så hårda förbud mot att duplicera sin "stack" och därmed existera i två upplagor. Väcker en del intressanta frågor om självmedvetandet eller jaget också. Om jag kan kopiera mig till två individer, vilken av dem är då "jag"? Båda? Undrar om det skulle vara kul att umgås med sig själv? :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Bara pinsamt.

   Nulli secundus

   Radera
 7. Hur har dom filosoferat fram till den här bristfälliga logiken?

  Om jag kopierar mitt medvetande till en annan kropp så är det ju ändå inte längre jag som lever vidare utan en annan person som börjar sitt liv med mitt gamla medvetande.

  I princip kan jag ju leva vidare samtidigt som en ny människa uppstår och har mitt medvetande, mina minnen etc. Sedan kommer vi två ändå utvecklas vidare åt olika håll genom att slumpen drabbar oss olika och våra livsval därpå kommer skilja sig allt mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är "jag"? Det som upplever sig finnas i min kropp, som tittar ut genom mina ögon? Nån kombination av minnen och processer som körs i en köttdator i min skalle. Om de minnena och processerna flyttas till en annan fysisk plats, en annan köttdator eller kanske en kiseldator kommer väl "jag" att befinna mig där? "Jag" är inte kroppen vill jag mena utan självmedvetandet som finns däri. Eller?

   Hur långt kan man gå i att ersätta delar av sig själv med proteser eller transplanterade delar innan man slutar vara sig själv...

   Radera
  2. Jag är köttdatorn den ursprungliga köttdatorn. Det andra är kopia som inte är jag men som upplevt samma minnen som jag har.

   Radera
  3. Jaget är enligt dig hjärnan då? Hur ser du på sömn, medvetslöshet, koma, hjärninfarkt? För mig är "jag" snarare det hjärnan gör snarare än själva köttet.

   Radera
  4. Ja, om jag betraktar dig utifrån så håller jag med om att DU är det din hjärna gör. För mig är det ju ingen skillnad ifall det är du eller en kopia av dig som skriver här. Men för dig personligen är det en jäkla skillnad ifall det är du eller en karbonkopia av dig som skriver här.

   Radera
  5. Kontinuitetsproblematiken behandlas ju redan i serien. Visst skulle man väl kunna fylla ut det mer men tycker låg på en ganska lagom nivå.

   Radera
  6. Om man ser hjärnan som en köttdator är medvetandet och självet ett resultat av informationsbehandling. Det medvetna jaget är således en process som pågår i informationsrymden, och avstannar när processen stannar, när man sover eller dör. Det speciella med processen är att den delvis går i en loop, betraktaren som betraktar sig själv, som skapar medvetandet.

   Det finns nog inget principiellt mot att man vid någon tidpunkt kopierar eller forkar av processen till en annan informationsprocessor. Bägge processerna har samma information fram till kopieringen och kan därmed anse sig vara original, fast bara den ena inte besitter originalförpackningen.

   Radera
  7. Redan de gamla grekerna!

   Människans medvetande existerar mer eller mindre enbart i förhållande till omvärlden och dess intryck, det är svårt att tänka sig att man skulle vilja existera i ett intryckslöst vacuum någon längre tid. En "process" är således ett sätt att beskriva medvetandet.

   Jag vill minnas att en del grekiska filosofer t o m inskränkte jaget till att existera i relation till andra människor, vilket ju på sätt och vis falsifierar liberalismen - individen är just ingenting.

   Hur som helst så skulle ju ett medvetande i så fall existera i vilken fungerande kropp som helst. Möjligen skulle man se världen både bildligt och bokstavligt med andra ögon om man bytte kropp, vilket i så fall skulle påverka ens identitet i någon mån.

   Radera
  8. Modern forskning tyder väl på att "Ghost in the shell"-modellen inte riktigt fungerar. Tänk t.ex. ADHD och Aspberger osv. Antagligen skulle en sömlös övergång kräva en någonsorts modifiering för at bli précis som for.

   Radera
  9. Ett medvetande behöver förmodligen en kropp runt vilket medvetandeprocessen kan byggas upp över tid (genom uppväxten för människor), kroppen är medvetandets ankare skulle man kunna säga. Med tiden byggs även en modell av kroppen upp (man kan ha fantomsmärtor i amputerade delar). Frågan är om medvetandeprocessen kan klara sig med fantomkroppen, eller om man noga måste simulera den gamla kroppen mot det nya skalet när man byter skal för att inte processen skall haverera.

   Radera
 8. Tips för alla som växte upp med C64, i386 och 56k modem: Halt And Catch Fire.
  En ruskigt bra serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Välbehövligt tips i mediagyttret

   Radera
 9. Man är mer än en stack i bakhuvudet. Om man tror att ens väsen bor i en biologisk dator som kallas hjärnan så är man bra ytlig. Hjärnan är hårdvaran och tankarna är mjukvaran..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Medvetandet strömmas från en en annan dimension. Precis som i ett 3D datorspel så bestäms naturlagarna av programmeraren (gud). Världen kan vara rund eller platt. Spelar ingen roll. Världen är en (realm) stängt system; den kan inte influeras utifrån.

   Radera
 10. Ang Hanif Bali.

  Han är en man som du aldrig kan jämföra dig med. Jag har sett din skäggväxt; den är ett skämt. Med maskulinitet (grov skäggväxt) vapen i hand och rätten på vår sida kommer vi besegra homolobbyn och alla hbtq minions. Kärnfamilien kommer överleva era äckliga attacker.. Nu är vi svaga, men när Trump rensat ut den djupa staten så kommer Sverige rensas ut också. Inget land står närmare USA än Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt varför man ska recensera folks fysiska företräden, men om vi nu ska göra det kan man ju påpeka att Bali väl knappt når 170 cm och ser inte ens ut att kunna lyfta Gudrun Schymans handväska.

   Är det maskulint enligt dig?

   Radera
  2. Nja, även östlänningarna som (så klart) står på Saurons sida beskrivs som korta, skäggiga och svartmuskiga. Skön kille den där Tolkien.

   Radera
  3. Jo, de folken till söder om Gondor skönmålas väl inte heller om jag inte minns fel.

   Radera
  4. Jo, tank om han och hans polare C.S. Lewis levt idag och haft twitter.

   Radera
  5. Därför att testosteron är en indikator på en mans manlighet. Wilderäng börjar nog utveckla bitch-tits nu vid 47-års ålder. Jag har inget emot honom direkt, men han skulle lägga sig i fosterställning och skrika efter mamma om en grön gubbe knackade på hans dörr. Han är svag både fysiskt och psykiskt.

   Radera
  6. Och ändå opinionsbildar han.. ofta felaktig information.. som den globala uppvärmingen.

   Google "eddy minimum" för tusan. Det finns stora och små cykler. Idioter!

   Radera
  7. För ni som inte förstår Hollywood propagandan. Holly wood är förövrigt ett trädslag som har används av div magiker genom tiderna. Trädet är till 99,999% utrotat och växer bara på ett halvdussin platser idag.

   Walt Disney och Von Braun var polare. Båda var 33:e gradens frimurare. Ingen har gått på månen. Rymden är en bluff.

   Radera