Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-03-06 14:45

Axfood SAPpar verksamheten?

Detaljhandelskoncernen Axfood med lågpriskedjan Willys ser ut att göra sig beredda att SAPpa verksamheten genom att plöja ner hundratals miljoner i konsulter för ett projekt med Hitlers Hämnd, dvs programvara från tyska SAP.
Veckochart Axfood.
Axfoods lågpriskedja Willys har gett sig in i e-handel och försäljning av livsmedel och dagligvaror online. För detta har man tydligen redan 2016 valt bland annat Episerver och tyska SAP:s programvara med det lämpliga namnet SAP Hybris. Även triggerord för maximala kostnader, med minimal leverans (av annat än Powerpointpresentationer) som Accenture är inblandat. I en artikel från 2016 står det:
"Men nya handla.willys.se är en SAP hybris och AngularJS uppbyggd lösning som ligger utanför .NET driften. Accenture Brightstep ska stå bakom delar av projektet. Sogeti berättar de utvecklat och förvaltat Willys nuvarande lösning Willys.se sedan 2012. Claremont fyller i om att de varit högst ansvariga vid utveckling och genomförandet av den nya e-handelslösningen. Och även DDB Stockholm ska ha tagit fram koncept, design och UX berättar de för MKSE."
Man avser nu att fortsätta plöja ner åtminstone hundra miljoner kronor i Hitlers Hämnd, baserat på ett konsultuppdrag utannonserat anonymiserat via eWork. Nu är kunden hemlig, men det finns i princip bara tre detaljhandelskedjor i Sverige - Axfood (Willys, Tempo etc), ICA och Coop. Coop har förstås noll utveckling och är mer en sorts avvecklingsverksamhet, och de tekniska nyckelorden i uppdraget matchar perfekt mot artikeln från 2016.

Axfood ser alltså ut att vara beredd att plöja ner åtminstone 100 miljoner kronor och 10 000-tals timmar i detta. Givet att det blir ett lyckat IT-projekt, som följer tid- och kostnadsplan. Vilket som alla i IT-branschen vet aldrig händer och speciellt inte när SAP är inblandat.

Lite citat från eWorks annons:

Målet är att införa SAP Hybris (med integrationer mot befintliga applikationer). Uppdraget omfattar att slutföra förstudien och därefter genomföra planerad implementering.  [...] Projektet är planerat att pågå i mer än ett år. och omfattar 10000-tals timmar. [...] Stor vana vid att ha yttersta ansvar för budget (> 100 miljoner), tidplan, leverans och framdrift i projektet.

Nu är väl några hundra miljoner kronor småpengar för Axfood, men är SAP inblandat så finns det egentligen inget tak på kostnaden. Sedan står och faller kanske inte Axfood med att deras e-handelssatsning havererar och blir totalt olönsam, utan kan enkelt läggas ner. Om man nu inte ska SAPpa resten av verksamheten också?

Huruvida det får någon kurspåverkan på aktien går inte att avgöra. Aktiemarknaden brukar gilla bolag som försöker utveckla verksamheten, och annars är ärligt talat inte dagligvaruhandeln direkt en sexig verksamhet. Tillväxten - förutom befolkningstillväxten - för ICA och Willys handlar mest om att ta marknadsandelar från avvecklande Coop. För konsulterna är det förstås utmärkt att kunna dia konsultpengar för evigt dock.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Skulle inte ens vilja bli hittad död på Willys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Borde inte raggmöjligheten på parkeringen vara ypperlig gör dig?

   Radera
  3. Raggmöjligheter ? På parkeringen ?
   Nej, i kassakön naturligtvis...! ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=D78xYeVsOag

   Radera
  4. Parkeringen
   http://www.livememe.com/j4zca2p

   Radera
  5. Skulle inte vilja bli hittad död punkt.

   Radera
 2. Nu har ju Axfood redan SAP till sin bokföring och hela den installationen gick ju lika bra som alla andra SAP installationer (ofantligt mycket dyrare och det blev aldirg klart), så dom vet vad dom ger sig in på. Nekar dom till att dom inte visste vilka problem som kommer att komma så har dom en lysande karriär inom politiken framför sig.

  SvaraRadera
 3. SAP är höga chefers sätt att säga till andra höga chefer "Företaget jag leder kan slösa pengar på SAP"
  håller med denna artikel, SAP tillför inget, bara är en kostnads post

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att detta verkligen stämmer. Alla SAP projekt misslyckas i form av kostnad, prestanda och funktionalitet. Det måste finnas en bra kickback till beställaren....

   Radera
 4. De är de enda som har mills remouladsås. Dem till ära. Åtminstone för något år sedan.

  (Googles stavning och ordförslag i telefonen är helt sönderbuggigt och har så varit i några månader nu. En fet katt? Inte ens sökmotorn hittar saker på samma vis som för några år sedan.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google kanske har utsurcat till Indien?
   ;-)

   Radera
 5. Axfood/Willys har gått bra och satsar på tillväxt (aktien fick en rejäl uppvärdering för några år sen som syns också, men direktavkastar trots det fortfarande cirka 4,6%).

  Denna nyhet är inte kursdrivande. +100 eller +200 MSEK i IT-kostnader (som dessutom kapitaliseras) är relativt lite pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kassaflödet var negativt både 2016 och 2017 om man tar med utdelningen. Så ingen idé att hetsa upp sig över den aktien och köpa.

   Radera
  2. 350 miljoner försvann från kassan 2017. 207 mkr försvann 2016. Så utdelningen känns riggad och icke uthållig. Ett alternativ är ju annars att de gör en HM och börja låna till utdelning. Fast nu vet väl alla hur framgångsrik den strategin är.

   Radera
  3. Det finns enkla anledningar till det där. Framför allt förvärven förra året men även andra investeringar (nya butiker).

   Utöver detta så delar Axfood ut större delen av vinsten. Ett lätt sätt att bygga kassa är att sluta dela ut pengar, men det är meningslöst. Utdelningsutvecklingen säger det mesta.

   Men nä, det är inte direkt en upphetsande aktie och var det inte heller tidigare -- förutom den stora uppvärderingen under värderingsanpassningen till lägre räntenivå.

   Radera
  4. Jo men utan förvärv/investeringar ingen tillväxt. Så strategin är inte hållbar utan nya lån pga att kassaflödet inte räcker för vidare expansion på sikt.

   Radera
  5. Inte för expansion, helt rätt. Axfood var länge ett företag med ytterst måttlig tillväxt, vilket jag tyckte var bra på den tiden när jag en gång gick in. Nu verkar man vilja ge sig ut på tillväxtresa. Vi får väl se hur det går.

   Några räntebärande lån behövs inte utan man finansierar ju sig via leverantörerna.

   Utan tillväxt skulle man ändå ha dagens vinst plus lite matprisinflation att leva på. Nu har vinsten ökat betydligt mycket mer än så, men vi får se om det fortsätter.

   150 spänn? Någorlunda rimligt kanske. Billigt vid 100. Dyrt vid 200. Den som vill kan väl spekulera däremellan.

   Radera
  6. 10 ggr kassaflödet vore rimligt.
   Låt säga att de snittar på 7 kr per vinst och kassaflöde så lander vi vid ett teoretiskt värde på 70 kr per aktie.
   HM ger ett teoretiskt värde på 50 kr per aktie så det finns fallhöjd i börsens gullgrisar.

   Radera
  7. Det tar jag vilken dag i veckan som helst. Axfood har ju ett ganska stabilt kassaflöde (om vi jämför med tex verkstaden), så 70-100 spänn tycker jag är klart köpvärt, till dagens ränteläge och även flera procentenheter uppåt. Vi får väl se om vi kommer dit vid den nu uppskjutna men så ofta förutspådda nedgången.

   Radera
 6. Haha Hitlers Hämnd, bra namn på SAP ^.^
  Bygger inte även PRIO på SAP? Jag kan ana mig till att det inte kommer finnas personal tillgänglig längre (eller varor i lagret för den delen) i Axfoods butiker då alla kommer vara upptagna med att rapportera koder i SAP-systemet! Finns det inget anti-virus program som kan bekämpa denna mjukvara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. PRIO bygger på SAP.....Tyvärr...

   Radera
 7. Bergendahls med 7 procent marknadsandel och Lidl med 3-4 procent är båda rikstäckande kedjor så man kan inte längre prata om de tre storas oligopol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lidl macht dir frei !
   ;-)

   Radera
  2. "Kaufland" - Lidls större butikskedja (samma ägare) - i Potsdam på Babelsberger Strasse i somras var nog en av de större livsmedelshallar jag sett. 2 våningaplan modell halv fotbollsplan vardera... Tänk MediaMarkt ...

   Mineralvatten på 1,5 l PET med ett pris som var _lägre_ än panten på själva flaskan...

   Och 95% betalade kontant i kassorna !!

   Undrar om de också kör SAP ? ;-)

   http://www.bahnhofspassagen-potsdam.de/shops/kaufland

   Radera
  3. Fast att ens köpa mineralvatten är ju om något "södermalmshipsteraktigt". Vatten i Sverige och Tyskland går utmärkt att hämta ur kranen.

   Radera
  4. Absolut! :-)

   Köpte därför inte något men jag noterade just att själva priset för en 1,5 l PET var lägre än panten för PET-flaskan på 25 €-cent

   Men om man vill ha spritzigt vatten med smak av citron/lime/ananas/apelsin/päron/jordgubbe/äpple etc. så kan det vara värt att köpa 1,5 l för 19 €-cent (plus pant på 25)

   Radera
  5. Ja, även vattnet i Sverige är ju bäst i världen. När man inte behöver koka det. Annars smakar det kommunala mest skit, jämfört med eget uppumpat vatten.

   Radera
 8. Varför gå över ån efter vatten när det finns IFS.
  Fast ingen får väl sparken för de valt SAP.

  SvaraRadera
 9. SAP står för Schreck, Angst und Panik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är förvisso ett tyskt bolag men jag har för mig det ska vara "Slow And Painful".

   Radera
 10. Nu är jag inte ekonom, så allt jag skriver nu är andrahandsinformation.
  Det företag jag jobbar åt installerade något sorts SAP-system. Ett år försenat kunde bara kronofogdeavgifterna pga övergångsstörningar betalt ett enklare system.

  SvaraRadera
 11. NEJ! Willys näthandel och pickup vid butik är en guds gåva till mänskligheten! Otroligt smidigt och skönt sätt att handla! Man köper dessutom så mycket mindre skräp då impulsköpen helt försvinner. (Jag är extremt nöjd kund)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är väl knappast SAP-s förtjänst? Eller ska vi tacka SAP för all e-handel?

   Radera
  2. Äsch! Det är väl bara timräknande managementkonsulter för [ resp. matvarukedja ] som utnyttjar dessa nya tjänster tillsammans med några ekologiska hipsters på Södermalm ..

   Andra människor, verklighetens folk handlar på kvällar och helger fysiskt i den lokala affären eller köpcentrat, klipper kuponger och jagar extrapriser, kort datum mm!

   På Tisdag förmiddag brukar måga livsmedelsaffärer ha 5% pensionärsrabatt dessutom!

   Radera
  3. Bengt.
   Du kan ju försöka förklara var fördelen ligger i att "verklighetens folk" åker i egen bil mot att en leverantör kör ut varorna.

   Radera
  4. Verklighetens folk med hus och hem, barn och familj springer inte på gym etc. utan använder sin lediga tid till att ta hand om hus, familj och hem. man städar själv, handlar själv mm och lever inte som gammal brittisk "överklass" med "butlers" till allt..

   För någonstans så måste alla dessa nya tjänster betalas och saker man kan göra själv gör man också själv. En viss smålänning tjänande miljarder på att just uppmuntra människor att "göra det själv"! Förutom att man sparar pengar så skänker det en egen självtillfredsställelse !
   Att komma hem med ett fynnd, från ge-Kås i Ullared eller från den lokala matvaruaffären som sålt ut köttfärs billigt är som för jägaren på stenåldern att komma hem med en jakt-trofe!
   :-)

   Radera
  5. Tycker du låter som vilken konsumtionstorsk som helst som rättfärdigar dina egna inköp men inte andras.

   Radera
  6. Jag köper det jag behöver men jag köper inte någonting bara för att det gått ur modet eller för at thänga med det i det senaste.
   Nu har jag inte TV men om jag hade TV så skulle jag inte köpa en ny 50 tum om jag redan hade en fungerande 36 tum..
   Endast om produkten inte går att reparera så köper jag ny.
   Viss skillnad.

   Sedan så är jag heller inte en "varumärkestorsk" vilket jag också sparar pengar på!

   Radera
  7. Det är verkligen fantastiskt att du är så nöjd över din egen förträfflighet.
   Dock passar ditt leverne inte in för alla. Möjligtvis att din mall hade passat i DDR och det är ju ett tag sen.

   Radera
  8. En viss skillnad mot DDR dock.. ;-)

   Om en produkt gick sönder i DDR och den inte gick att reparera så var det inte bara at tåka till affären och köpa en ny likvärdig...
   För det fanns inte exv. några nya TV-apparater eller tvättmaskiner till salu från hyllan utan det var väntelistor på det mesta!

   F.öv. är just denna "affärside" med köer och väntelistor något som används och exploateras av "hypade" tillverkare även i vårt nutida konsumtions- och överflödssamhälle..

   Se bara på de konstlade köerna när nya hypade varumärkesprodukter släpps och varumärkestorskarna ligge rpå kö i sovsäckar för at tbli först när affären öppnar kl. 06

   Radera
  9. Det är väl en otrolig tur att vi har dessa varumärkestorskar som finansierar landet via momsen.

   Radera
  10. @Stefan
   Helt riktigt! Jag parasiterar på just varumärkesstorskarna!
   ;-)
   Och varumärkena parasiterar på varumärkestorskarna!

   Men å andra sidan så parasiterar jag inte speciellt mycket på samhället... Jag nyttjar ytterst sällan sjukvård och tandvård eftersom jag sköter min kropp. Möjligtvis att jag parasiterar på samhällets kulturella allmänna frynsegoder då jag är en stadig kund på biblioteket!

   Radera
  11. Varumärkestorskara tror jag också tillhör dem som inte kan enkla begrepp som ränta , inflation mm.

   "... Många svenskar förstår inte hur ekonomiska basbegrepp som ränta och inflation fungerar. Och flera saknar grundkunskaper i matematik.
   – Om du inte har basal finansiell förmåga kan det vara svårt att göra medvetna, goda, val som konsument, säger Lars Malmström, avdelningschef på Finansinspektionen. ..."

   http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/s%C3%A5-lite-kan-svenskarna-om-ekonomi-1.5304594

   Radera
 12. Jag kan meddela att SAPs huvudkonkurrent Oracle inte är direkt bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å sämst av alla...Microsoft Dynamics..? Eller det vet väl ingen iofs eftersom det inte finns några konsulter tillgängliga...

   SAP är ett utmärkt system... brukar många bli överens om lagom tills nån nyrekryterad ”global” IT-chef vill fylla en funktion å implementera nytt.

   Radera
 13. COOP har i alla fall tjänat åtminstone några kronor på att sälja en massa mark vid Backaplan i Göteborg i tid...
  Mark som legat för fäfot rent ut sagt i 45 år....

  SvaraRadera
 14. En gång i tiden när jag jobbade på ett IT-konsultföretag modell stort o globalt fick vi tårta vid en enda händelse... När nån hade tagit hem ett SAP-uppdrag.

  Ett tips till er som placerar i aktier, när ett ftg bestämmer sig för att ta in SAP, sälj aktierna och vänta med att köpa tills implementationen är klar och färdigbetald. (Ej skämt.)

  SvaraRadera
 15. Det är ju inte utan att man blir lite nyfiken på var deras IT-projektledare tagit vägen, å varför... spontant känns det som ett smart drag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går dessa heller inte att utsurca mot någon kille från Indien som för en bråkdel av lönen., ingen provision, som inte vabbar eller på fackmöten etc gör detta jobb? ;-)

   Radera
 16. Onninen ett bolag i Finland installerade SAP. Ett fel av många var att de inte kunde fakturera. Ca 1 år efter installatonen var situationen så dålig att hela bolaget såldes.

  SvaraRadera