Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-03-16 13:02

Årets bästa soldag för solcellerna

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.

Dagens strålande väder erbjuder årets bästa soldag alla kategorier. Redan innan lunchtid hade både effekt- såväl som produktionsrekord slagits trots att moln drev in tillfälligt. Att det som omtalat ofta är klarare väder på morgonen och att paneler i östlig riktning är bättre än i västlig riktning bekräftas igen.
Solläget 08:41 i morse ...


Morgonen bjöd inte bara på kyla utan på strålande väder. Ofta är vädret bättre just på morgonen än senare under dagen vilket gör att det är bättre att placera solceller mot öst än mot väst, eftersom moln eller dis ofta bildas senare. Bäst är förstås paneler mot söder, men mot öst kan alltså fungera. Mina egna ligger mot östsydöst.
... gav 2913 W av 4760 möjliga.
Redan vid 06:30 började anläggningen producera, även om effekten sköt fart först vid åttatiden och nådde ca 3 000 W efter 08:30.

Min solkraftanläggning med nominella 4 760 W gav vid lunchtid idag drygt 80% av teoretisk maxkapacitet, trots att det fortfarande bara är mars månad. Då är ändå två av panelerna riktade i en annan riktning och en panel partiellt skuggad av skorstenen.
Effekten per panel vid 11:45
Det blir intressant att se längre fram om man trots olika vinkling av panelerna kan nå maxproduktion i alla panaler samtidigt. Detta spelar förstås ingen roll, eftersom det är produktionen över dygnet som är det man är ute efter och inte att alla paneler producerar 100% vid samma ögonblick trots att de är riktade åt olika håll.
Produktionen under dagen fram till 12:15
Att det drev in lite moln runt tiotiden framgår rätt tydligt i ovanstående graf.

I skrivande stund är dagsproduktionen uppe i 12.4 kWh, vilket med råge slår tidigare dagsrekord på 7.7 kWh, trots att klockan bara är 13:02. Produktionen brukar dock avta efter 14 på grund av den östliga riktningen på de flesta panelerna, men höll igår ändå på fram till 17:15.

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Schysst.
  Var det värt att ha en panel partiellt bakom skorstenen? Den ser ju ut att få strax över halva effekten jämfört med övriga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är oskuggad under förmiddagen och kommer även vara oskuggad senare på året när solen står högre.

   Idag har den gett 755 Wh mot 972 Wh för grannen på samma rad, så skillnaden i producerad energi är inte så stor som vid denna momentana bild.

   Radera
 2. Coolt. Det finns ju pannor (om det heter så) med inbyggda solceller, typ Tesla solar roof. Det kan ju vara ett alternativ när man byter tak. Du får gärna skriva mer på dessa teman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra att vara först med oprövad teknik när det gäller byggnadsteknik. Speciellt en så okritisk komponent som taket...

   Dessutom utvecklad på ett ställe där klimatförhållanden är väsentligt skilda från hemmavid.

   Radera
  2. Tesla är nytt i Sverige men det finns många som kör liknande lösningar. Ha du kvar ditt halmtak.

   Radera
 3. Svar
  1. Har du fått 12 kronor eller har du gjort av med 12 kronor?

   Radera
 4. 4760 W nominell effekt är inte teoretisk maxeffekt. Det är maxeffekt vid specifika förhållanden bla. 20 graders temperatur! Vid lägre temperaturer blir modulerna effektivare och därmed ges en högre effekt än nominel kWp. Öst System passar dem som har hög el förbrukning under morgontimmarna.

  SvaraRadera