Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2018-02-10

Vänsterpartiet kör 14 timmars arbetsdag på kongressen

Vänsterpartiet tycker att man ska införa sextimmars arbetsdag. Detta ska förstås betalas av någon annan. Själva körde de nätsan fjorton timmars arbetsdag under fredagens kongress, nio timmar på lördagen och först på söndagen klarar de av att hålla sex timmars arbetsdag. Till det till kommer förstås arbetstiden måndag - torsdag, men kanske går alla vänsterpartister på bidrag?
En arbetsdag i riksdagen.
Vänsterpartiet vill fortfarande socialistiskt centralstyrt tvinga fram sex timmars arbetsdag enligt beslut på årets så kallade kongress.

Själva klarar man inte av att hålla sextimmars arbetsdag på kongressen. Under fredagen var kongresschemat 10:00 - 23:45, dvs nästan fjorton timmars arbetsdag inklusive arbetsmåltider. Idag lördag var schemat nio timmar, om man inte klassar kvällens så kallade kongressfest för arbetstid.

Först på söndagen klarade man av sex timmars arbetsdag mellan 9 och 15. 

Till det får man tänka på att kanske någon enstaka vänsterpartist faktiskt har ett riktigt jobb och inte lever på bidrag, utan därtill jobbat även måndag - torsdag. Partiet klarar alltså inte av att hålla sig till sin önskade 30-timmars arbetsvecka själva. 

Om man inte kastade sten i glashus så skulle man endast ha sex timmars kongress per dag i vänsterpartiet, och då endast på vardagar och inte under en helg, vilket annars innebär förlängd arbetstid för kongressdeltagarna. Fast det är klart går man på bidrag så jobbar man ju inte resten av veckans dagar - man får väl hoppas att Försäkringskassan har koll på att inga sjukskrivna deltog på kongressen, för kan man delta på en kongress är man uppenbarligen arbetsför. Och inte heller stod man som arbetslös till arbetsmarknadens förfogande på fredagen, och bör inte få a-kassa för den dagen.

Att kortare arbetstid kan betala sig via färre sjukskrivningar har visat sig vara en ren myt. 25% sänkt arbetstid, dvs ökade kostnader med 33% för arbetsgivaren, ledde till endast 6 promille lägre sjukskrivningar.

33 kommentarer:

 1. Hmm, vad är det nu man säger till sina barn. Du ska absolut inte göra som JAG gör, utan som JAG säger. Det gäller således att vara ett föredöme för undersåtarna i det ledande kastet.

  SvaraRadera
 2. Kommunister helt utan störande koppling till verkligheten. Somna om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta inte för lätt på vänsterextremisterna. Tillsammans med vänsterpopulisterna och ryssarna kan de lura till sig fyra år till.

   Radera
 3. Oavsett kostnadsökningen undrar man ju lite var rekryteringen ska ske om man minskar arbetstimmarna med 1/4 i vården och skolan...? Finns det en kö på 100000 blivande lärare och sköterskor som står och väntar liksom...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Man får ju såklart jobba övertid istället

   Radera
  2. Vi har väl massor med nya på SFI som är på gång? Det ordnar sig, allt går enligt plan.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Ja, det har ju Löfven & Co sagt...
   Kompetensregn har ju nämnts... 😁

   Radera
  5. Märkligt bara att efter vi fått ett sådant kompetensregn, så har vi den mest outbildade och korkade regeringen sedan hedenhös.

   Radera
 4. Tja, i många andra länder jobbar man mindre än 40-timmars veckor...

  Men så kan man heller inte vara hemma och "vabba" på samma sätt som i Sverige.

  Och går firman bra så får man en 13:e månadslön och även möjlighet att till ett mycket rabatterat pris köpa den egna firmans produkter utan att detta medför någon extra skatt. Efter ett år kan man sedan sälja produkten på den fria marknaden och tjäna på affären! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi jobbar inte 40h i Sverige. Många arbetsplatser är nere på 37-39. Delar av lönehöjningar har gått t mer ledigt.

   Radera
  2. Rätt logiskt när lönehöjningar ger 60% marginalskatt...

   Radera
  3. För den som är intresserad av hur det ser ut utanför "ankdammen" Sverige...

   https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/IG-METALL-VAeLKOMNAR-HOeGRE-LOeNEOeKNINGAR-I-TYSKLAND-SAeIKKAeLAe-1015220754

   Radera
 5. Tror att det är få som jobbar 40t i Sverige. Dra av fika, youtube, mobiltid och "jobba hemma" osv så hamnar vi redan på 30.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vissa arbetsplatser kanske det är så. Sen finns det arbetsplatser där man faktiskt arbetar när man "jobbar hemifrån". Mer än vanligt dessutom då man slipper restid mm.

   Radera
  2. Plus resor till och från jobbet, kan ta timmar varje dag. All certifieringar man ska gå som innebär dolt arbete och inläsning kvällar och helger. Svara och läsa arbetsmail och i telefon bara för att man numer alltid är tillgänglig. Nja jag upplever snarare att vissa grupper måste arbeta mer nu, särskilt de som saknar barn. Och så får man inte glömma all tid man hemma tänker på jobbet och löser problem, samt söndagsångest.

   Radera
  3. Hamid: jag harför mig att det är BRA siffror dessutom. Jag har sett siffror där det visar sig att man har ganska liten andel effektiv tid på jobbet. Detta har visats genom tidsstudier, men det är klart att en tidsstudieman över axeln kanske inverkar negativt...

   Radera
  4. Vad är det man försöker mäta egentligen, arbeten och uppgifter kan Se väldigt olika ut idag, att mäta effektivitet när man packar sardiner på ett löpande band är nog enklare än att mäta effektiv tid från en ingenjör som försöker lösa problem i ett stort kontorslandskap. Sen presterar dumskallen inte 100 % heller bara för att han fått en bordsgranne som spelar på kastruller, eller har ett pressat tidshema och försöker få ihop rapporterna med nedsatt allmäntillstånd efter att ha blivit smittad av vabbarnas snorungar.

   Radera
 6. I många jobb så är kopplingen mellan nedlagd tid och skapat värde ganska svag. Där kan man nog gå ner till 30h-vecka utan större problem.

  Vänsterpartiet kommer troligen enbart att skapa negativt värde genom sin existens, så de borde absolut kunna köra 6h-dagar utan problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett ifall syftet är att t skapa negativt värde för andra. Då gäller det (för dem) ju att jobba på så mycket som möjligt...

   Radera
 7. Arbetsveckor på 50 timmar borde tillåtas. Vill egentligen tillåta mer, men EU sätter en gräns och lämna unionen tar tid. Synd att inget riksdagsparti vill driva det. Det går ju fortfarande att ha kvar rätten till 40 timmar.

  Säg att svensken i snitt skulle arbeta två timmar mer per vecka, eller ca 5%. Om vi antar ett linjärt samband mellan produktion och antal arbetade timmar så skulle BNP öka med mer än 200 miljarder. Pengar som kan användas till skattesänkningar eller utbyggt statlig verksamhet, beroende på hur man är lagd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att det inte finns något som tyder på att det skulle vara ett sådan linjärt samband då.

   Radera
  2. Varför skulle man tillåta så långa arbetsveckor? Jag tycker inte den begränsningen är speciellt inskränkande...

   Radera
  3. Skulle man inte kunna gå hela vägen, livet och samhällets uppgift går ut på 100% arbete för alla minus 6 timmars sömn, gärna mindre.

   Radera
  4. "Varför skulle man tillåta så långa arbetsveckor? "

   För de som vill producera mer ska få göra det. Det ger både individen och staten mer pengar.

   Varför har du problem med det? Rätten till 40 timmar finns ju kvar.

   "Skulle man inte kunna gå hela vägen, livet och samhällets uppgift går ut på 100% arbete för alla minus 6 timmars sömn, gärna mindre."

   Bara för man får göra något så betyder det inte att man måste göra det. Du kan äta ihjäl dig på apelsiner om du vill. Det betyder inte att vi ska införa förbud att köpa mer än 10 apelsiner i veckan.

   Radera
  5. Möjligheten finns fortfarande bara man är lite kreativ.

   För de flesta finns utrymme att producera mer om man ser till att vara mer effektiv. Det finns alltså utrymme redan utan att förlänga arbetstiden.

   Notera dock att

   Radera
 8. Beror på yrke, men i många så innebär längre arbetstid att arbetsgivaren kan anställa färre, t.ex. spärrvakt eller kassörska. Med färre anställda så slipper arbetsgivaren även overheadkostnader, t.ex. betald semester.

  En reformering av arbetstidslagen kombineras gärna med avskaffad statlig inkomstskatt. Få vill jobba 10% mer per vecka om de måste skatta bort 50-60%. Statlig inkomstskatt drar in ca 50 miljarder per år, men jobbar folk mer så ökar intäkterna från kommunalskatt, moms och arbetsgivaravgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betald semester utgår i proportion till utbetald lön. Det finns där inget att spara på att ha färre anställda (om totala lönesumman är bevarad).

   För den typen av arbete innebär för övrigt färre anställda att man måste skatta mer för ersättning till arbetslösa. Det kan finnas fog för att de som tar på sig oproportionerligt mycket arbete borde skatta mer för detta.

   Radera
 9. Det är väl för att de vill att man skall hinna med två jobb på ett dygn. Det blir mycket skattepengar till det allmänna.

  Dessutom hinner inte jobbaren slösa på sin fritid och dennes konsumism minskar.

  SvaraRadera
 10. Höjer de skatterna mer går jag gärna ner i arbetstid till exempel till noll, pengar får man ju ändå bara att gå och gnälla lite på socialen. Eller deltaga i ett "program" på arbetsförmedlingen.  SvaraRadera
 11. Historiskt sett så har kommunister och socialister visat sig vara villiga att jobba långa pass när det kommer till planerande och utförande av att stjäla folks pengar och egendom, så jag är inte förvånad.

  SvaraRadera
 12. Det är tragiskt att Svenskarna vet så lite om Kommunismens vidriga historia och vänsterpartiets kopplingar till den.
  I många avseenden är Vänsterpartiet långt mer extrema än SD någonsin varit.

  SvaraRadera