Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-02-22 09:16

Vad påminner det här om?

Vad tycker ni charten för S&P-500 ser ut som nedan?
Dagschart S&P-500
En liten ledtråd hittas kanske här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. https://charts.bitcoin.com/chart/price

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke... =)

   Radera
  2. Sicken fin tjurfälla! Var har du köpt den?

   Radera
 2. Kapitalismen var bara en fluga. Nu återgår vi till slaveri, jakt och fiske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att kapitalismen på nåt sätt avskaffade slaveriet...?

   Radera
  2. Kapitalismen hade en icke obetydlig positiv inverkan på slaveriets avskaffande då slavar var alltför dyrt i den nya blomstrande industrin där de önskade kunna avskeda och anställa efter behov i orderboken. En slav kostar och äter även när inget jobb finns på grund av bristande försäljning.

   Radera
  3. @Nils: Du verkar tro att man inte kunde låta slavar svälta.

   Radera
  4. Kommunister identifierade.

   Radera
  5. Tja, det är välen pågående debatt om slaveriet avskaffades pga det var ekonomiskt ohållbart eller pga att folk faktiskt har ett samvete och kan verka för sådant som de kanske förlorar ekonomiskt på.

   Radera
  6. Fast resurser man inte använder pga t ex bristande orderstock men som kostar pengar säljer man väl? Oavsett om det gäller en gaffeltruck eller en slav?

   Adam Smith menade åtminstone att det inte var kapitalismen per se som avskaffade slaveriet, utan en central regeringsfunktion som var ansvariga för lagstiftningen. Det är liksom lite svårt att inte förbjuda slaveriet om man får frågan.

   Radera
  7. Just angående slaveriet så finns det väl de som menar att åtminstone I den tidiga industrialismen så var det ett antal uppfinningar som skapade en råvaruefterfrågan inom vissa sektorer som bäst löstes med slavarbetskraft. (t.ex. inom bommulsodling) och att för dessa sektorer var slaveri lönsamt. De som hävdar detta brukar väl då hävda att "väst" avskaffade slaveriet pga moraliska skäl.

   Andra (som ofta brukar anse att kapitalister/vitingar är mer eller mindre förtappade bara genom detta) brukar ofta hävda att slaveriet var ekonomiskt ofördelaktigt och endast avskaffades av dessa skäl.

   Radera
  8. Sen får man väl tänka att en resurs som en slav (later hemskt att säga det) antagligen har en kompetens som kan vara svår att ersätta dvs om du säljer 20% av dina bomulls- eller nejlikeplockare kanske de inte går att ersätta om två år när marknaden ser bätre ut.

   Radera
  9. Din sista anmärkning är neutral vad gäller fördel slav eller arbetare.

   Radera
  10. Förvisso, men då slaven inte är fri har du när du äger honom en helt annan kontroll än vad du har over en arbetare.Dessutom, skulle du ha brist så kan du alltid förbättra villkoren och lockaöver arbetare från andra arbetsgivare. Det är lite svårare med slavar.

   Radera
  11. Oavsett så var slaveri en kort parantes i västvärlden något som inte kan sägas om afrika och mellanöstern.

   Radera
  12. Att slaveriet avskaffades av ekonomiska skäl är lite svårt att få ihop med att sydstaterna gick i krig för att få behålla sina slavar. Det kanske hade skett senare med bättre maskiner men att det skedde då, nje.

   Sen var väl Europa i stort sett fritt på slavar innan kapitalismens genombrott för att sen börja användas igen i diverse kolonier.

   Radera
  13. Att säga att slaveriet var en kort parantes i västvärlden är bara för att det avskaffades tidigare är nog att våldföra sig på sanningen. Det är lika fel som vissa som vill få det till att det bara var västvärldens som höll på med sånt. Däremot så är ju ingen i västvärlden idag skyldig till det.

   Radera
 3. insinuerar du att vi ska få se inlägget om tjurfällan nu igen?

  SvaraRadera
 4. Början på en permanent hög platå?

  SvaraRadera
 5. Rekyl innan "preludium till dålig stämning"?

  SvaraRadera
 6. Klart det ska rasa pga ingen särskild orsak alls?

  SvaraRadera
 7. Ledsen att jag blir den som meddelar detta, men den här modellen du ständigt länkar till antar alltså stabil linjär värdeökning. Nog för att du missade den exponentiella karaktäristiken, men det faktum att du själv antog att Bitcoin var en bra grej som skulle öka kraftigt men linjärt i värde så.. borde du inte givit bort dem (hoppas förövrigt du betalade vinstskatt vid gåvan, minns inte hur det gick till).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det? Vid gåva övertar väl den lycklige anskaffningsvärdet? Gåvoskatt avskaffad.

   Radera
  2. @Fet kille, gåva = realisering.

   Åtminstone blev det fallet för en vän som gav bort just Bitcoin, jag har ingen koll på de reglerna själv (jag har aldrig ägt krypto. Källa: Cornucopia).

   Radera
 8. Min puls när folk står på fel sida i rulltrappor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara ge dem en rejäl hockey-tackling, det har de gjort sig förtjänta av.

   Radera
  2. Är ni 08or eller bara allmänt otåliga?

   Radera
  3. Identiteten som 08:a och otålighet lever i symbios avseende alla frågor som har med kollektivtrafik och flanerande i stadsmiljö att göra.

   Radera
 9. Den euforiska 5:e fasen i den fina börsuppgång vi sett sedan finanskrisen dog för någon vecka sedan. Nu regererar förnekelsestadiet (precis som på bomarknaden). Än finns tid att sälja på aktier och bostad. Take the money and run...är mitt tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktietips på nätet från "Unknown". Vad kan gå fel?

   Radera
 10. Ser lite ut som pulskurvan för nån som har dålig kondis och intervalltränar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det ser ut som "kurvan" för en [ censur ] från [ censur ] till [ censur ]
   ;-)

   Radera
  2. Dvs en kurva över "Skånska Aktieklippare" i förhållande till kommunens skatteintäkter (statsbidrag ej medräknade)

   https://www.8till5.se/2018-02-22/har-bor-det-flest-skanska-aktieklippare

   Radera
 11. Påminner lite om mitt senaste lögndektektortest på frugan. Gick bra fram tills jag frågade om hon var mer än kompis med grannen.

  SvaraRadera
 12. Tja vem vet, konjunkturtopp när som helst + stigande globala räntor = sjunkande börskurser. Vi får väl se om det blir någon nedgång och i så fall hur djup den blir. Trist för pensionärer men kul för sparare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul för sparare som inte har sina pengar på börsen och börjar stoppa in dom efter en nergång ja :)

   Radera
  2. Exakt! Egentligen kul för alla som fortfarande är i sparandefasen, inklusive de som är inne.

   Att lycka tajma när det är ett lokalt minimum tror jag fortfarande är mycket svårt dock.

   Radera
 13. Det är en påminnelse om att marknaden kan tajmas, precis som med Bitcoin.

  SvaraRadera
 14. Det är annorlunda nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är annorlunda nu. Den här gången kan vi inte sänka räntan ännu mer genom stödåtgärder som man gjorde efter 2008.
   Ammunitionen är slut samtidigt som hushållskrediterna slår nya rekord. Sämsta tänkbara läge inför kommande lågkonjunktur. Hur ska vi ta oss ur kniptången ?. Bygga mer bostäder ?.

   Radera
  2. @Bengt Eriksson: Låt säga att det är 0% ränta och jag köper ett hyreshus för lånade pengar. Samtidigt hyr jag ut lägenheterna till marknadspris.

   På vilket sätt skulle det krävas att räntan sänks för att det ska bli en bra affär, så att jag avstår från att köpa hyreshuset?

   Radera
  3. @Iblandekonomi, frågan är förvisso spännande men helt hypotetiskt. Vi kommer aldrig få 0% ränta på fastighetslån. Sen är tyvärr lånebubblan på bostadsmarknaden en oönskad bieffekt av räntesänkningar egentligen avsedda att få igång övrig konsumtion och investeringar. Vi har fortfarande ingen ammunition och ett väldigt dåligt utgångsläge.

   Radera
  4. Min poäng är att ammunitionen fortfarande haglar över oss i form av det låga ränteläget.

   Alla affärer som är lönsamma med låg ränta är lönsamma just nu, och kommer att fortsätta att vara det så länge räntan är låg. Krävs inte någon sänkt ränta för det.

   Radera
 15. Problemet är ju att man kan hitta den där formationen i nästan alla grafer - beroende på vilken tidshorisont du väljer... Tex Climeon under oktober - men det blev inget fortsatt ras.

  SvaraRadera
 16. Kan bara åter igen rekommendera folk att läsa:
  https://www.adlibris.com/se/bok/den-stora-borskraschen-9789173247931

  Inget är nytt under solen.

  SvaraRadera
 17. Upprekyl, sen "M"-formation,, ned till motstånd Fibonacci retracement 50% ca 2400,00

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gå all-in då,för teknisk analys har väl aldrig svikit?

   Radera
 18. Halvt OT lästips:

  Riksbanken: Bostadsrättsföreningars ekonomi och finansiell stabilitet

  Bra genomgång av läget med lite basfakta att utgå från när man ska räkna.

  SvaraRadera
 19. Instämmer helt i att S$P-500 har tenderar att replikera "marknadsbubblans anatomi", men och det är jusy det här men, strikt enligt TA så får vi inte säljsignal förrän index stänger under "beartrap"; 2550.
  Sker detta ske får vi nog se på fart nedåt och det blir "ruskigt trångt i dörren när alla vill ut"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har likartad indicie i svenska OMXS-30, om än inte lika utmejslad. Här ser jag en veckostängning under (1520), 1500 som motsvarande beartrap nivå

   Radera
 20. Aktietips - satsa på Smör.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-22/fat-is-back-and-premium-butter-makers-are-taking-the-cream

  SvaraRadera
 21. Man får helt klart låna mindre nu med de nya amorteringreglerna
  https://www.sbab.se/1/privat/Lana/bolan/rakna_pa_ditt_bolan/sa_mycket_kan_du_lana.html

  Om köparna inte kan låna så måste säljarna sänka priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du att amorteringsreglerna reglerar hur mycket man får låna?

   Radera
  2. Eftersom man måste ha en viss chablonsumma kvar per månad spelar väl ammorteringen in.

   Radera
 22. Inledningsfasen till slutbubblan. Det blir 3-6 intressanta månader.

  SvaraRadera
 23. När det gått upp ett tag kommer det en sättning. Är det nåt konstigt?

  SvaraRadera