Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-02-11 14:49

Stoppa statens skatteuttag på välfärden

Om inte staten beskattade välfärdsutförare - såväl offentliga som privata utförare - skulle vi kunna få dubbelt så många anställda lärare, läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, förskolelärare och äldrevårdspersonal. Nu när sosseriet vill "stoppa vinster i välfärden" är det betydligt mer akut att stoppa beskattningen av välfärden.
"Vårt mål - kommunism!"
Kapitalets vinster på sk välfärdstjänster ska begränsas av sosseriet och deras anslutna vänsterextremister i kommunistpartiet Vänsterpartiet och extremistpartiet Miljöpartiet till att högst vara 7% av operativt kapital.

I verkligheten får en kapitalist exempelvis bara ut 4% av omsättningen, medan 58% tillfaller staten via olika skatter. Detta beräknat på de dominerande lönekostnaderna. Vinstuttaget är alltså avsevärt lägre än skatteeuttaget, som i själva verket är nästan 15 gånger så stort.

Endast 38% går till faktiska löner åt de som arbetar och utför själva välfärdstjänsterna. Detta gäller både välfärd i offentlig förvaltning eller via privata utövare - även den offentliga förvaltningen behöver visa överskott för att hantera buffertar och investeringar.

Om inte staten tog ut skatt på välfärden skulle personaltätheten inom välfärden alltså kunna  dubblas. Men sosseriet och kommunisterna jagar de minimala vinsterna istället för den stora boven som sänker svensk välfärd som mest  - skatteuttaget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Cornu, har du några som helst källor som stödjer din tes om att ökad lönsamhet skulle tillfalla "konsumenterna" i form av t.ex. ökad personaltäthet? Eller är det mer troligt att ökad vinst i verksamheten, som skulle vara följden av minskade skatter, skulle plockas ut av ägarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl förutsätta att de som köper in tjänsterna inte är helt puckade eller korrupta, om så är fallet kommer man välja den mest effektiva utföraren och därmed tillfaller effektiviseringsvinster till största delen skattebetalarna. Om man sedan väljer att använda dem till högre kvalitet eller till något annat som arenabyggen och statyer på politiker är ju upp till de styrande politikerna att besluta.

   Radera
  2. Typ stödstrumpor för 6000 kr paret.

   Radera
  3. Exakt NN, så lösningen är ju snarare att privatisera hela offentliga sektorn, inte bara utförandet som man gör nu.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Mils
   Säger bara "Muteborg"... 😁

   Radera
  6. Tyvärr så saknas ofta den kunskap hos de som handlar upp tjänsterna. Många gånger är endast priset avgörande vilket ofta kan bli fel.
   I byggbranchen är det inte ovanligt att det " letas" efter fel i upphandlingen som innebär att det lägsta priset ofta leder till stora ätor.


   Radera
  7. Problemet, om det är ett sådant, är att privata välfärdsföretag väljer sina kunder. Precis som vinstdrivande skolor har visat sig ovilliga att ta emot elever med särskilda behov eller svårigheter så kommer sannolikt vårdföretag även att välja bort kunder som orsakar extra kostnader eller ger minimalt med vinst. De som företagen väljer bort är staten skyldig att ta hand om vilket leder till en högre kostnad för de statliga. Staten måste även ha extra resurser i beredskap för om något välfärdsföretag går i konkurs.

   Radera
  8. Problemet, är att de som sitter med upphandlingar inom offentlig sektor i många fall. Bara för att det är skattepengar som används verkar det inte spela någon roll hur dyrt eller dumt det blir. Jag tror knappast att samma personer är lika idiotiska i upphandlingar när det gäller sin privatekonomi.
   Skattepengar verkar på något sätt vara Monopolpengar?

   Radera
  9. Apropå när staten blandar sig i sjukvården.

   https://www.mises.se/2012/11/28/swedencare/

   Radera
 2. Med all respekt vilka bevis har du för att dom enorma skatteuttagen som staten gör kommer oss medborgare till nytta på bästa sett.

  SvaraRadera