Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-02-20 09:43

Ryssland: Transkribering "Alla till valet!"

I ryska sociala medier sprids nu en förmodad valpropagandafilm som vänder sig till de som avser att bojkotta skenvalet av Putin till president. Om man inte går och röstar så måste man adoptera en homosexuell. Ursprunget till videon är okänt och komikern som gör huvudrollen vägrar svara på frågor. Transkribering av texten följer nedan.Bakgrunden är att den oppositionelle regimkritikern, antikorruptionskämpen och presidentkandidaten Navalny uppmanar allmänheten att inte gå att rösta i skenvalet till president, efter att han uteslutits som kandidat baserat på regimens påhittade anklagelser om brott. Senast idag greps ledaren för Navalnys antikorruptionsprojekt på oklara grunder.

Valets utgång är redan uppgjort på förhand, men för regimen i Kreml är det viktigt att kunna ljuga att valet är legitimt genom att få ett stort valdeltagande. Varför man inte bara hittar på hur många som röstat, likt man gör med själva valresultatet kan man fundera på - antagligen handlar det om att kunna visa bilder på fulla vallokaler. Då man kan rösta flera gånger - om inte annat i olika vallokaler, det arrangeras rent av bussar för detta - så är valdeltagandet i den ryska diktaturens val betydligt lägre än det som anges officiellt. Jämför med den olagliga fejkade folkomröstningen på Krim, där valdeltagandet var större än antalet personer bosatta på vissa orter.

Nu anläggs regimvänlig moteld, och vad är hemskare än homosexualitet för de ryska männen, trygga i sin egen stora manlighet? Kombinera med hot om höjd värnpliktsålder, så blir de påminda om pennalismen och våldtäkterna när de gjorde sin värnplikt. Även referenser till toalettbesök, där misshandel och våldtäkter ofta skedde under värnplikten, finns i videon. I praktiken ett fördolt hot om misshandel och våldtäkt om du inte röstar om man ser det ur ett ryskt manligt perspektiv. Rösta på Putin annars blir du homosexuell...

Ursprunget av videon är okänt enligt den ryskspråkiga Riga-baserade förmodat Kremlkritiska Meduza.io. Videon sprids genom olika kanaler/profiler i sociala medier, under olika rubriker och videonamn.

Vissa har blivit virala, andra har knappt fått några visningar.

Youtubeanvändarna som skickar ut originalet är olika, vissa var skapade bara häromdagen.

På Facebook var en av de första att posta den Aleksandr Kazakov, som är kopplad till "Självständiga republiken Donetsk" i det av Ryssland ockuperade sydöstra Ukraina. Han lämnar inte heller kommentarer till Meduza. Samma källa har försökt kontakta Sergej Burunov men komikern vill inte kommentera videon och vill inte ha med media att göra gällande temat.

Transkribering följer för er som inte är så bra på ryska.
"- Jag har ställt väckarklockan på nio.
- Gott jobbat. Och nu stänger du av den, det är söndag imorgon.
- Mycket att göra imorgon. Måste hinna till valet också.
- (Fnyser) Hon ska till valet också, sedär ja. Som om de inte klarar av att välja utan dig. Kandidaterna kommer gråta krokodiltårar imorgon kväll, ”åh nej, hon kom inte och röstade på oss! Hur ska vi förstå utan hennes röst vem kommer bli vår president!” Jag säger, stäng av väckarklockan genast, politikern. Imorgon sover vi.

(Drömmer)

- Kamrat! Öppna dörren!
- Vem fan är det… Fan ta er
- Var hälsad. (otydligt). Vi kan kommit för att hämta er. Till militärtjänstgöring.
- Vilken militärtjänstgöring? Jag är 52!
- Strålande. Inkallelseåldern höjdes. Till 60.
- Höjdes av vem?
- Vadå av vem? Av presidenten. Ni har ju röstat för honom själv.
- Jag har inte röstat på någon. Adjö, farbrorn.
- (Otydligt)

Vänder sig mot sonen.

- Pappa, ge mig fyra miljoner. Jag måste ge till skolans insamling för säkerhetsvakter.
- Vänta sonen lille, jag går och hör med mamma.
- Pappa…
- Och så någon slags idiotisk uniform också. Lusia, eh… okej, vad är det här för jävel?
- Jag är faktiskt homosexuell på omplacering.
- Vem?!
- Vad är det med dig? Idag enligt lag måste alla familjer ta in homosexuella till omplacering, sådana som har blivit lämnade av sin partner. En vecka kvar nu, om han inte hittar något partner till sig själv så kommer du behöva vara med honom.
- Lag är lag!

(Otydliga meningar i bakgrunden medan han rusar ut)

- Varning! Antalet toalettbesök är begränsat. Varning! Antalet toalettbesök är begränsat.
- Pappa, ge mig fyra miljoner!

(vaknar)

- Tänk vilken jävelskap man kan drömma ihop! Vet du, …
- Var inte rädd, jag ska lugna ner dig.

(vaknar igen)

- Vad är det med dig?
- Vad och vad! Upp nu och gå till valet! Fort, va! Annars… kommer det vara för sent. Kom igen, kom igen!"

Videon är en intressant inblick i den ryska propagandan. Notera också den mörkhyade soldaten i bakgrunden - något i princip helt otänkbart i det rasistiska Ryssland, där säkerhetstjänsten FSB bussar vidare flyktingar till norska och finska gränsen. Det finns långt fler visuella referenser i videon. Nämnandet av fyra miljoner är en referens till hyperinflationen på 90-talet, där saker just kunde kosta fyra miljoner. Att betala för säkerhetsvakter på skolan är ju inget att lyfta på ögonbrynen över. Sonen är också klädd i en kommunistisk pionjäruniform, vilket är ett hot om återinförande av kommunism om man inte röstar på Putin.

I grunden handlar det om den ryska synen på det avskyvärda och moraliskt förtappade väst. Här är alla homosexuella, och homosexualitet ses som en smittsam sjukdom. Enda man missat är att göra någon referens till "svensk familj" vilket är ett skällsord och direkt förolämpning i Ryssland. Möjligt att det sades någonstans i bakgrunden.

Oavsett är argumenten för att gå och rösta på Putin nere på att "annars blir du homosexuell". Vilket är intressant med tanke på de direkt homoerotiska fotografier som Kreml brukar publicera på den sminkade och skönhetsopererade ogifte Putin.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. När jag var i Belgrad - Serbien 2016 såg jag inte några starkt solbrända, gay, tiggare, kvinnor i slöja etc men väl tungt beväpnad tuff polis i svarta uniformer, helsvarta fordon, AK47 och hundar med munkorg... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du om någon är gay? Du vet att det oftast inte syns.

   Vad menar du med din kommentar annars? Att Sveriges största problem är tiggare från andra länder, homosexuella personer eller kvinnor med slöja?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Bara en observation jag gjorde!
   Såg exv. inte några av samma kön hand i hand etc.

   Radera
  4. Han menar väl att Tom of Finland gillade killar I snygga svarta uniformer.

   Radera
  5. Jaha, hur ofta ser du två män som håller handen i Sverige? Är det ett stort problem för dig?

   Radera
  6. Det händer om man håller ögonen öppna!

   Vad som är mest tydligt i ditt inlägg är den kulturella skillnad som finns mellan SE o RUS, eller mellan SE o SRB. En kulturell skillnad som man även kan se för PL, HU m.fl länder i forna "öst" och det nästan extremt sekulariserade SE.

   Radera
  7. Nej nu blev det nog det där vanliga klavertrampet. Bengt nämmde alltså tiggare, folk i slöja, brunbrända och folk som gillar folk av samma kön, och någon läsare fick för sig att den gemensamma nämnaren måste vara att man ogillar grupperingen. Baserat på vilken av subgrupperna, kan man undra...?

   Radera
  8. Att det inte visas öppet betyder ju inte att det inte finns, snarare göms under ytan.

   Radera
  9. Ja, som artikeln om våldtäkterna och den homosexuella prostitutionen inom den ryska armén.

   Radera
  10. Du är också medveten om att Serbien systematiskt försökte utrota muslimer i krig, inte mindre än 20 år sen? Där Ryssland var Serbiens närmast allierad.

   Varför inte utvandra och flytta dit, då får du njuta av den tillvaron du så väl önskar.

   Radera
  11. En vecka i Finland nu.
   Inte en enda dj-vla Tom of Finland har försökt tafsa på mig!
   Jag tycks göra allt rätt...

   Radera
  12. Dom undviker dej pga ditt kvinnliga utseende kanske ?

   Radera
  13. Jag skulle föredra Österrike!
   Nära till både alperna, adriatkusten, kultur och god tjeckisk pilsner!
   Samt en kultur som inte är alltför väsenskild mot Sverige!

   Radera
  14. Samt så klart Jörg Haider, salig i åminne, som var just en solbränd bög, fast i smyg. Jo jo, Bengt.

   Radera
  15. Nejnej, han var nog bara på den där gaybaren för att påminnna sig hur mycket han ogillade sånt där.

   Radera
 2. Det finns väl lite filmer när Putin lyfter upp tröjan på en okänd liten pojke och kysser honom på magen.

  Den gubben är inte helt frisk i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte detta en sedvänja inom den rysk-ortodoxa kyrkan?

   Radera
  2. Är det nån som påstått att den är helt frisk i huvudet?

   Radera
  3. Ja, inte tröjan. Eller magen.

   Radera
 3. Den där filmen känns helt slumpmässig för någon från väst. Det skulle lika gärna kunna vara utomjordingar som gjort den videon.

  SvaraRadera

 4. Den där gesten som ser ut som at de synkroniserat luktar sig I armhålan vid 56s, är det någon sorts Rysk militär tradition?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://spraktidningen.se/blogg/veckans-nyord-dab

   Radera
 5. Sjukt intressant film! Ja verkligen propaganda i sitt bästa. Rösta (på Putin) annars... kommer saker ändras (till det sämre = sämre enligt den kultur man försöker vidmakthålla).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer du till slutsatsen att man ska rösta på Putin efter den där filmen? Filmskaparen nedvärderar uppenbarligen homosexualitet och militärtjänstgöring efter 50, men annars ser jag egentligen bara budskapet att personer bör rösta i valet. Inte specifikt enbart rösta på en viss person.

   Radera
  2. Det är sant som du säger. Själva filmen säger absolut inte att det är Putin du ska rösta på. Men i sin kontext, att vara konservativ och att vi inget ska ändra, då kommer det gå som i det dekadenta väst, ja då anser jag att det Putin som avses som det räddande alternativet. Vilken delegat annars står för dessa värden, eller kan sägas uttala att denne vill "skydda" folket från utvecklingen? Budskapet är så klart inte rättframt, då hade inte varit så här bra gjort som propaganda. Men övertyga mig gärna om att jag har fel. Jag har ju trots allt påverkats mycket av den text som Cornucopia? skrivit och som gav mig en slags vinkel på det hela.

   Radera
 6. Helt offtopic, men kommer du at ta dig igenom försvarsmaterielutredningenLars?

  http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2018/02/sou-20187/

  http://www.regeringen.se/492372/globalassets/regeringen/dokument/forsvarsdepartementet/sou/sou-7-2018.pdf

  SvaraRadera